İsrail medyası, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatı düzenleme hazırlığında olduğunu bildirdi. Bu haber, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail'in Gazze'ye hava saldırıları ve ablukası ağırlaşıyor. İsrail'in Kanal 14 televizyonunun internet sitesinde yer alan bir raporda, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne karadan giriş için hazırlandığı ancak siyasi düzeyde onay beklediği belirtildi.
13 Ekim 2023

İsrail'deki Likud partisi milletvekili Galit Distel Atbaryan, Gazze'nin yeryüzünden silinmesi gerektiğini belirtti. Atbaryan, Gazze'deki kişilere 'canavar' ifadesini kullanarak, ya Mısır topraklarına girmeye çalışacaklarını ya da öleceklerini söyledi. Ayrıca, Batı Şeria'daki Filistinlileri 'Nazi' olarak tanımladı ve 'intikamcı ve zalim bir İsrail ordusu'na ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu açıklamalar, İsrail ve Gazze arasındaki çatışmaların devam ettiği bir dönemde geldi.
2 Kasım 2023

Gazze Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 6 bin 500 kişinin kayıp olduğunu belirtti. İsrail ile Hamas arasında dört günlük 'insani ara' verilmesi konusunda anlaşma sağlanmış ve bu süreçte 81 İsrailli rehine ile 240 Filistinli mahkum serbest bırakılmıştı. Ancak 'insani ara'nın sona ermesiyle İsrail saldırılarına devam etti ve Gazzeli yetkililere göre ateşkes sonrası 178 Filistinli öldürüldü.
2 Aralık 2023

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırılara karşı İsrail, Gazze Şeridi'ni yoğun bir şekilde bombalıyor. Saldırıların altıncı gününde, Hamas saldırılarında ölen İsraillilerin sayısı 1300'ü, İsrail'in saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı ise 1354'ü geçti. İsrail'in Gazze'ye su, elektrik, yiyecek ve yakıt ikmalini kestiği bildirildi.
12 Ekim 2023

Hamas yöneticisi Usame Hamdan, Elon Musk'ı İsrail saldırıları sonucu oluşan yıkımı yerinde görmesi için Gazze Şeridi'ne davet etti. Musk, iki gün önce İsrail'i ziyaret etmiş ve üst düzey yetkililerle görüşmüştü. Ayrıca, Musk'ın Starlink uydularının Gazze'de İsrail'in onayı olmadan aktive edilmemesi konusunda anlaşma sağladığı bildirildi.
29 Kasım 2023

ABD yönetimi, üst düzey yetkililer aracılığıyla İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarının küresel kamuoyunun tepkisi nedeniyle sürdürülemez olduğunu iletti. Anonim kaynaklara göre, ABD İsrail'e uluslararası desteği korumak için kalan sürenin azaldığını ve Gazze'deki sivil kayıpları azaltması gerektiğini belirtti. İsrail'in Gazze'de yoğunlaştırdığı kara saldırılarının ocak ayında daha dar kapsamda ve düşük yoğunlukta devam edebileceği ifade edildi.
6 Aralık 2023

Hamas, Gazze Şeridi'nden İsrail'in Aşkelon şehrine çok sayıda roket fırlattı. Roketlerin çoğu İsrail'in 'Demir Kubbe' adlı savunma sistemi tarafından havada imha edildi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, Aşkelon sakinlerine şehri terk etmeleri için yerel saatle 17:00'ye kadar süre tanımıştı. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalarda İsrail'de 1000'den fazla kişi hayatını kaybetti, Filistin'de ise 830 kişi öldü.
10 Ekim 2023

İsrail ordusu ve iç istihbarat örgütü Şabak tarafından Gazze'ye yapılan hava saldırısında 12 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Ölenler arasında İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kanadı Kudüs Tugayları'nın lider kadrosundan üç kişi, eşleri ve çocukları da bulunuyor. İslami Cihad Hareketi Sözcüsü, İsrail'in eylemlerine karşı direniş güçlerinin tüm seçeneklere açık olduğunu belirtti.
9 Mayıs 2023

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği her saldırıda bir İsrailli rehini öldüreceğini ve görüntüsünü yayınlayacağını duyurdu. Bu açıklama, İsrail'in Gazze'ye hava bombardımanı başlatmasının ardından geldi. İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı.
9 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin geleceği için çok aşamalı bir plan hazırladı. Planın ilk aşamasında Gazze'de askeri yönetim kurulması ve insani yardımın sağlanması öngörülüyor. İkinci aşamada, Arap ülkelerinin desteğiyle Hamas ve Fetih dışında yeni bir Filistin yönetimi oluşturulması planlanıyor. Üçüncü aşamada, yeni yönetimin başarılı olması durumunda Batı Şeria'da da etkin olması ve eğitim müfredatının değiştirilmesi hedefleniyor. Son aşamada ise başarılı bir uygulama sonucunda iki ila dört yıl içinde silahsız bir Filistin Devleti'nin kurulması amaçlanıyor.
31 Ocak 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gazze konusunu ele almak üzere bir araya gelecek. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirmiş ve ateşkes için 24 saat süre vermişti. Davutoğlu ise Bahçeli'nin bu çağrısını 'takdirle' karşılamış ve desteklemişti. İki liderin yüz yüze görüşme kararı aldığı belirtildi.
22 Ekim 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, bir medya buluşmasında Hamas'ı terör örgütü olarak değerlendirmediğini belirtti. Karamollaoğlu, Hamas'ın 'vadedilmiş topraklar' söylemine karşı 'Biz yüzlerce sene buradayız, bu topraklarda ceddimiz yaşadı. Onun için de topraklarımızı müdafaa edeceğiz' dediğini belirtti ve bu nedenle Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da daha önce Hamas'ı terör örgütü değil, mücahitler grubu olarak nitelendirmişti.
26 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'in 'devlet aklıyla hareket etmek' yerine, 'örgüt gibi davrandığını' belirtti. Gazze'ye saldırıların genişlemesinin daha fazla acı, ölüm ve gözyaşından başka bir şey getirmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, İsrail yönetimini hatadan geri dönmeye ve devlet aklıyla hareket etmeye çağırdı. Ayrıca, Gazze'de insani ateşkesin tesisine yönelik girişimlere tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları destek olmaya davet etti.
20 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023

ABD, Gazze Şeridi'nde ilan edilen ve 'insani ara' olarak nitelendirilen ateşkesin sona ermesi konusunda Hamas'ı sorumlu tuttuğunu açıkladı. Ateşkes, rehine takası ve insani yardım amacıyla 24 Kasım'da başlamış ve planlanan bitiş tarihinden sonra uzatılarak dün sona ermişti. İsrail'in ateşkesin bitiminden sonra Gazze'yi bombaladığı ve en az 178 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, ateşkesin yeniden sağlanması için İsrail, Mısır ve Katar ile çalıştıklarını belirtti.
2 Aralık 2023

İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonu, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 'soykırım' ve 'savaş suçu' olarak nitelendirerek, eylemlerin derhal durdurulmaması durumunda durumun kontrolden çıkabileceği ve geniş kapsamlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland'la görüşerek, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi halinde İran'ın müdahale etmek zorunda kalacağını bildirdi. İran'ın bu mesajı, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi başta olmak üzere İsrailli yetkililere iletildi.
15 Ekim 2023

İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından Gazze'ye akaryakıt ve mal tedarikini durdurma kararı aldı. Bu karar, Hamas ve İslami Cihad'ın İsrail vatandaşlarını tehdit etmemesi ve onlara zarar vermemesi için alındı. İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, daha önce Gazze Şeridi'ne sağlanan elektriği kesme talimatı vermişti.
8 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin kendilerine son 3 gün içinde Filistin'deki durumla ilgili ateşkes istediğini belirten mesajlar gönderdiğini ifade etti. Abdullahiyan, ABD'nin bölgedeki eylemlerini eleştirerek, ABD'nin Gazze'de yaşananlara destek verdiğini öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise bölge ülkeleriyle İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı barış şartlarını oluşturmayı amaçlayan önemli görüşmeler yaptıklarını belirtti.
6 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul etti. Türkiye dahil 50'ye yakın ülkenin desteğiyle Ürdün'ün sunduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 120 oyla kabul edildi. Kararda, İsrailli ve Filistinlilere yönelik 'terör faaliyetleri ve ayrım gözetmeyen saldırılar dahil her türlü şiddet' kınandı ve 'yasadışı olarak tutulan tüm sivillerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve uluslararası hukuk uyarınca söz konusu kişilere insani davranılması' istendi.
27 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'i savaş suçlusu olarak dünyaya ilan etme hazırlığında olduğunu ifade etti. Erdoğan, İsrail'i işgalci ve örgüt olarak nitelendirdi ve Batı'yı Gazze'deki katliamı meşrulaştırmakla suçladı. Ayrıca, İsrail'in bölgede sadece feda edilecek bir piyon olduğunu belirtti. Erdoğan, İsrail'e diyalog kapılarını açma çağrısında bulundu ve İsrail'in Gazze'de bir katliam yürüttüğünü iddia etti.
28 Ekim 2023
İşaretlediklerim