Türkiye İşçi Partisi (TİP), altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir isimde uzlaşılamamasının ardından bir açıklama yaparak, halkın AKP-MHP ittifakına karşı tek ve ortak bir adayla çıkarak 20 yıllık iktidara son vereceğini belirtti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılmasının ardından yaşanan gelişmeler sonrası, TİP'in bu açıklaması, ittifak içindeki birlik ve beraberlik mesajlarına vurgu yaptı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi.
4 Mart 2023

HDP ve ortaklarından oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adaylarını çıkarmayacaklarını duyurdu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin barışa ve kapsayıcı çözümlere ihtiyacı olduğu vurgulandı. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. Bu açıklama, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı ve parti kapatmaları ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını belirttiği görüşmenin ardından geldi.
22 Mart 2023

Millet ittifakını oluşturan CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi, geçiş sürecinin yol haritasını belirlemek için toplantılar düzenliyor. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, yasama faaliyetleri için 'eşgüdüm kurulu' oluşturulması ve Meclis iç tüzüğünün değiştirilmesi gibi öneriler sunuyor. Parti liderleri, kamuoyuna yansımayan görüşmeler yaparak ortak aday belirleme sürecini yürütüyor. Ayrıca, her partiye baştan birer bakanlık verilmesi ve genel kurulda değişiklik yapılması gibi konular da gündemde.
29 Ocak 2023

İYİ Parti heyeti, 'altılı masa' olarak bilinen muhalefet partileri liderlerine sürpriz ziyaretler gerçekleştirdi. Bu ziyaretlerin amacı, 'güçlendirilmiş parlamenter sistem' konusunda liderler arasında yaşanan farklı görüşler nedeniyle seçmenler arasında oluşan kafa karışıklığını gidermek ve bir formülasyon netleştirmekti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in kurmayları, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve CHP liderleriyle görüştü ve Demokrat Parti ile DEVA Partisi liderleriyle de görüşmeleri planlanıyor. İYİ Parti'nin bu girişimi, Ahmet Davutoğlu'nun 'Cumhurbaşkanının imza yetkisini altılı masa liderleriyle paylaşacağı' yönündeki açıklamasının yarattığı tartışmaların ardından geldi.
18 Ocak 2023

Yaklaşan 14 Mayıs seçimleri öncesinde, siyasi partiler milletvekili adaylarını belirleme sürecinde yoğun bir dönemden geçiyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini açıklamasıyla, partilerin 10 Nisan'a kadar aday listelerini belirlemeleri gerekiyor. CHP, İYİ Parti, AKP ve diğer partilerde aday adaylığı için başvurular artarken, partilerin genel merkezlerinde mülakatlar ve lobi faaliyetleri yoğunlaşıyor. CHP ve İYİ Parti'de bakanlık görevine gelmesi beklenen isimlerin aday olmayacağı, AKP'de ise temayül yoklamasının aday başvuruları sonrasında yapılacağı belirtiliyor.
17 Mart 2023

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) yeni dönem Meclis grubu yönetimi belirlendi. Grup başkanlığına Abdullah Güler getirilirken, grup başkan vekilliklerine Özlem Zengin, Emin Akbaşoğlu, Leyla Şahin Usta, Abdulhamit Gül ve Bahadır Yenişehirlioğlu seçildi. Bu atamalar, Hürriyet gazetesinin haberine dayandırılarak aktarıldı.
3 Haziran 2023

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimler öncesinde parti meclisi toplantısının sonuç bildirgesini yayınladı. Bildirgede, kayyum atanan belediyeleri geri kazanma hedefi ve Türkiye'nin batısında 'ortak mücadele' vurgusu yapıldı. Parti, siyasi partiler ve toplumsal taraflarla diyalog ve müzakereye önem verdiğini ve çeşitli iş birlikleri ile güç birlikleri kurmayı hedeflediğini belirtti.
17 Aralık 2023

Emek ve özgürlük ittifakının bir parçası olan Emek Partisi (EMEP), milletvekili seçimlerine Yeşil Sol Parti (YSP) listesinden gireceğini duyurdu. Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatma davası nedeniyle YSP çatısı altında seçimlere katılma önerisi üzerine, Türkiye İşçi Partisi (TİP) bazı şehirlerde kendi adaylarıyla, bazı şehirlerde ise YSP listelerinden seçime girmeyi planladığını açıklamıştı. EMEP'in bu kararı, ittifakın geleceğini güçlendirmek ve emek, barış ve demokrasi yanlısı güçlerin parlamentoda temsilini sağlamak amacıyla alındı.
29 Mart 2023

Yaklaşan seçimler öncesinde, iktidar partisi AKP, anketlerde oyları yüzde 7 barajının altında görünen koalisyon ortağı MHP ile ortak liste hazırlığı yapıyor. MHP'nin milletvekili çıkaramadığı 51 ilde, MHP'li adayların AKP listelerinden gösterilmesi planlanıyor. Bu durum, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin onayına bağlı olarak gerçekleşecek.
17 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde cumhur ittifakına katıldığını duyurdu. Daha önce ittifaka katılmayacaklarını ve kendi adaylarıyla seçime gireceklerini belirten YRP, ittifak protokolünü Yüksek Seçim Kurulu'na sundu. YRP'nin ittifak şartları arasında yer alan ve tartışma konusu olan 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un değiştirilmesi talebi, AKP içinde farklı tepkilere neden oldu. AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin, kanunun önemli olduğunu ve kırmızı çizgileri olduğunu ifade etti.
24 Mart 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nden oluşan altılı masa, 'millet ittifakı' adını alarak bugüne kadar gerçekleştirdiği 11 toplantının bilançosunu açıkladı. Toplantılar sonucunda altı komisyon kuruldu ve çeşitli konularda çalışmalar yapıldı. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni ve anayasa değişiklikleri gibi önemli metinler kamuoyuyla paylaşıldı. Ayrıca, seçim güvenliği ve ortak cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi gibi konularda da komisyonlar kurularak çalışmalara başlandı.
30 Ocak 2023

Millet İttifakı, 14 Mayıs seçimlerine katılacak milletvekili aday listelerini ortaklaştırmak için görüşmelerini yoğunlaştırdı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında bir görüşme gerçekleşti. DEVA Partisi'nin de seçimlere kendi amblemiyle girmeme kararı aldığı ve CHP listelerinden seçimlere katılma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Milletvekili aday listelerinin YSK'ya teslim edilme süresi 9 Nisan'da sona erecek.
6 Nisan 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, daha önce Mansur Yavaş'ı cumhurbaşkanı adayı olarak görmek istediklerini ifade etmiş, ancak Yavaş ve İmamoğlu'nun Kılıçdaroğlu'nun yanında yer alması üzerine bu çağrısını geri çekmişti. Muharrem İnce ile ittifak yapacaklarını açıklamış, ancak İnce'nin ittifaktan ayrılması sonrası, Özdağ eski MHP milletvekili Sinan Oğan'ı cumhurbaşkanı adayı olarak destekleyeceklerini belirtti. Zafer Partisi, Adalet Partisi, Doğru Parti, Türkiye İttifakı Partisi ve Ülkem Partisi ile oluşturdukları 'ata ittifakı'nı kamuoyuyla paylaşacak.
11 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek 28'inci dönem milletvekilliği genel seçimi için geçici aday listesini açıkladı. Listeye göre, seçimde 24 siyasi parti ve 152 bağımsız aday yarışacak. Partilerin aday listelerine 19 Nisan'a kadar itiraz edilebilecek ve kesin aday listesi aynı gün ilan edilecek.
16 Nisan 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, partisinin yerel seçimlerde kendi adaylarını göstereceğini belirtti. Zorlu, bu sürecin planlaması ve uygulaması üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın 'her yerde biz' anlayışının Türkiye'yi idare edemeyeceğini, 85 milyon insanın çoğulculuğunu ve zenginliğini ortaya koyacak bir seçim atmosferi istediklerini söyledi.
30 Ağustos 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Zor, 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Seçimi'ne partinin tüm teşkilatlarının hazır olduğunu belirtti. Zor, 81 il, 973 ilçe ve 394 beldeye kendi logo ve adaylarıyla gireceklerini ifade etti. Ayrıca, 30 yaş altı gençler, engelli, deprem ve sel mağdurları ile şehit yakını ve gazilerden aday adaylığı başvuru ücreti almayacaklarını kaydetti.
8 Eylül 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin ortak aday çıkarması gerektiğini ve bu sayede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı yüzde 60-70 gibi yüksek bir oy oranıyla zafer elde edilebileceğini belirtti. TİP, Hatay'da toplanan parti meclisinde bazı şehirlerde seçimlere ittifak çatısı altında kendi amblemiyle katılma kararı aldı. Ayrıca, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının desteklenmesi yönünde değerlendirmeler yapıldı.
13 Mart 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldıktan sonra, yüzde 5 oy alan Sinan Oğan'ın desteğinin kime gideceği merak konusu oldu. Adalet Partisi Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini açıklarken, Oğan Erdoğan'ı destekleyeceğini duyurdu. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, partisinin kararını bağımsız olarak açıklayacağını ve bu akşam Kılıçdaroğlu ile tekrar görüşeceğini belirtti. Özdağ, yarın saat 11:00'de partisinin kararını açıklayacak.
23 Mayıs 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, seçimlerde yüzde 30 oy alacağını iddia etmiş ancak seçime iki gün kala adaylıktan çekilmiştir. Kesinleşmeyen sonuçlara göre partisi yüzde 0,92 oy alarak barajın altında kalmıştır. İnce'nin, özellikle Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik söylemleri ve seçim gecesi Erdoğan ile telefon görüşmesi yapması eleştirilmiştir. Analistler, İnce'nin kampanya sürecindeki tutumu nedeniyle oylarını erittiğini ve bir kısmını ittifak adaylarına kaptırdığını belirtmektedir.
15 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, partisinin emek ve özgürlük ittifakı kapsamında seçimlere zarar vermemeyi esas alarak katılacağını açıkladı. HDP'nin Yeşil Sol Parti çatısı altında ortak liste önerisine karşılık TİP, bazı şehirlerde kendi adaylarıyla, bazı şehirlerde ise Yeşil Sol Parti listelerinden seçime gireceğini duyurdu. Erkan Baş, ittifakın kazandığı mevzileri riske atan tutum ve girişimlerden uzak durduklarını ve seçim bölgelerinin belirlenmesinde diğer muhalefet güçlerine zarar vermemeyi amaçladıklarını ifade etti.
3 Nisan 2023
İşaretlediklerim