Ankara Başsavcılığı, yeni yasama döneminde milletvekili seçilemeyenler arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bulunduğu kişilere ait 350 dosyayı işleme aldı. Kılıçdaroğlu'nun 18 dosyası, terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, kamu görevlisine hakaret ve iftira suçlarından oluşuyor. Eski milletvekillerinin ifadeleri alınacak ve yeterli delil bulunması durumunda dava açılacak.
20 Haziran 2023

Eski ABD Vergi Dairesi taşeronu Charles Littlejohn, Donald Trump'a ait vergi kayıtlarını yetkisiz olarak medyaya sızdırdığı için 5 yıl hapis ve 5 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Ekim 2023'te suçlamayı kabul eden Littlejohn, federal mahkemede yargılandı. Savcılık, Littlejohn'ın konumunu kötüye kullandığını iddia ederken, avukatı müvekkilinin Amerikan halkının bilgi edinme hakkına inandığını savundu. Yargıç Ana Reyes, bu eylemin ABD ve anayasal demokrasisine yönelik bir saldırı olduğunu belirtti.
30 Ocak 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi'nde kaldığı sırada, bir kadının kendini eşi Başak Demirtaş olarak tanıtarak kızlarının trafik kazası geçirdiğini söylemesi üzerine büyük bir panik yaşadı. Kadının yalan söylediği ve Erzurum'da yaşayan, kendisini AKP'li siyasetçi olarak tanıtan 56 yaşındaki Ş.P. olduğu ortaya çıktı. Demirtaş'ın avukatları ve cezaevi yönetimi tarafından yapılan suç duyurusu sonucunda Ş.P. hakkında soruşturma başlatıldı ve avukatlar manevi tazminat davası açmaya hazırlandı.
19 Ocak 2023

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

İstanbul'da 2021 yılında gerçekleşen Onur Yürüyüşü sırasında polis tarafından gözaltına alınan AFP foto muhabiri Bülent Kılıç hakkında 'görevi yaptırmamak için direnmek' ve 'kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret' suçlamalarıyla dava açıldı. MLSA'nın polisler hakkında yaptığı suç duyurusu takipsizlikle sonuçlanırken, Kılıç'ın polislere direndiği ve hakaret ettiği iddiasıyla yargılanmasına karar verildi. İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nin polis müdahalesinin orantısız güç kullanımı olduğuna hükmettiği karar savcı tarafından dikkate alınmadı. Türkiye Gazeteciler Sendikası konuya tepki gösterdi.
24 Mart 2023

Tekirdağ Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde sahte diploma ile çalıştığı tespit edilen Ayşe Özkiraz, tutuklandıktan sonra yargılandığı davada 'tabip unvanını kullanmak', 'resmi evrakta sahtecilik' ve 'özel belgede sahtecilik' suçlarından toplamda sekiz yıl hapis ve 18 bin lira para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Özkiraz'ın bir yıllık hapis cezasında hükmün açıklanmasını geriye bırakarak ve tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi.
28 Mart 2023

ABD'de Massachusetts Ulusal Hava Muhafızları istihbarat kanadı üyesi 21 yaşındaki Jack Teixeira, ABD ordusuna ait gizli bilgileri bir çevrim içi grupta paylaştığı iddiasıyla gözaltına alındı. New York Times'ın araştırmasına göre, Teixeira bu bilgileri grupta lider konumundayken ifşa etmiş. Sızıntı, grubun üyelerinden bazılarının belgeleri halka açık bir forumda yayımlamasıyla fark edildi. Adalet Bakanı Merrick Garland, Teixeira'nın ulusal savunma bilgilerini izinsiz çıkarma, saklama ve iletimle suçlandığını ve davanın Massachusetts Bölge Mahkemesinde görüleceğini açıkladı.
13 Nisan 2023

İsveç'te, PKK'ya finansman sağlamak suçlamasıyla yargılanan bir kişiye dört yıl altı ay hapis cezası verildi ve sınır dışı edilmesi kararı alındı. Bu karar, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için terörle mücadelede adımlar atma şartı koymasının ardından geldi. Stockholm Bölge Mahkemesi, sanığın Stockholm'deki bir Kürt işadamına silah zoruyla PKK'ya para ödemesi için baskı yapmaya çalıştığını belirtti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsveç'in NATO üyeliğini görüşmek üzere Brüksel'deki toplantıya katılacak.
6 Temmuz 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, 'suçu ve suçluyu övme' ve 'halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlarından başlatılan iki ayrı soruşturma kapsamında savcılıkta ifade verdi. İfade sonrasında yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı talebiyle İstanbul Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Soruşturmalar, Altaylı'nın sosyal medya üzerinden bir saldırganı övdüğü ve bir video paylaşım platformunda bazı kişilere yönelik aşağılayıcı ifadeler kullandığı iddiaları üzerine başlatıldı.
5 Ocak 2024

Ankara'da 30 Aralık'ta silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in cinayetiyle ilgili soruşturma kapsamında, aralarında iki özel harekat polisinin de bulunduğu dört kişi daha tutuklandı. Tutuklanan polislerin, cinayetin tetikçisini İstanbul'dan Ankara'ya taşıyan aracın sahibi Mustafa Uzunlar'ın ifadesi doğrultusunda suçlandıkları belirtildi. Bu tutuklamalarla birlikte soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 10'a yükseldi, ancak tetikçi henüz yakalanamadı.
5 Ocak 2023

ABD'de bir federal yargıç, eski Başkan Donald Trump'ın özel kalem müdürü Mark Meadows ve diğer bazı yardımcılarının, 2020 seçim sonuçlarını geçersiz sayma çabalarına yönelik cezai soruşturma kapsamında jüri önünde ifade vermelerini istedi. İfadeye çağrılanlar arasında Ken Cuccinelli, John Ratcliffe, Robert O’Brien ve John McEntee gibi isimler bulunuyor. Trump'ın hukuk ekibinin bu karara itiraz etmesi bekleniyor.
25 Mart 2023

Gezi Parkı eylemleri sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın davasında, sanık polis Hüseyin Engin'e verilen yedi ay 15 günlük hapis cezasına Korkmaz'ın ailesi itiraz etti. Aile, Yargıtay'a başvurarak sanığın 'eziyet' suçundan cezalandırılmasını talep etti. Daha önceki yargılamalarda diğer sanık polislerden Mevlüt Saldoğan'a 10 yıl 10 ay, Yalçın Akbulut'a ise 10 yıl hapis cezası verilmiş, iki polis beraat etmişti.
25 Ocak 2023

Pakistan'da eski Başbakan İmran Han ve eşi, başbakanlık döneminde aldıkları hediyeleri açıklamadıkları ve sattıkları gerekçesiyle yolsuzluk davasında suçlu bulunarak 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca Han, 10 yıl siyasetten men edildi. Han ve eski dışişleri bakanı Şah Mahmud Kureyşi, daha önce 'devlet sırlarını ifşa etmek' suçlamasıyla da 10'ar yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. İmran Han, 5 Ağustos 2023'te tutuklanmış ve bir süre sonra kefaletle serbest bırakılmıştı, ancak tutukluluk süresi daha sonra uzatılmıştı.
31 Ocak 2024

İstanbul Adliyesi önünde 30 Mart 2016'da bir basın açıklaması sırasında avukat Zeycan Balcı'nın belinin kırılmasına neden olan polis memuru Murat Akmeşe hakkında 'kasten yaralama' ve 'zor kullanma yetkisini aşma' suçlarından dava açıldı. İstanbul 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 14'üncü duruşmasında polis Akmeşe'ye 1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, polisin 'geleceği' üzerindeki olası etkilerini gerekçe göstererek cezayı erteledi.
31 Mayıs 2023

ABD Kongresi'ne düzenlenen saldırıda yer alan 'Proud Boys' grubunun lideri Joseph Biggs, 17 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Biggs, Kongre Binası dışındaki Trump destekçileri tarafından kışkırtıldığını ve kendisinin şiddet yanlısı biri ya da 'terörist' olmadığını savundu. Biggs'e verilen 17 yıllık ceza, Kongre baskınına katılan Oath Keepers grubu kurucusu Stewart Rhodes’a verilen 18 yıl hapis cezasından sonra en büyük mahkumiyet kararı oldu.
31 Ağustos 2023

ABD'nin Georgia eyaletindeki 'seçimlere müdahale' davasında eski başkan Donald Trump'la birlikte suçlanan Scott Graham Hall, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etti. Hall, seçim ekipmanlarına yasa dışı müdahale, şantaj ve altı komplo suçlamasını kabul etti. Suçlamaları kabul etmesinin ardından Hall'a, beş yıl denetimli serbestlik ve 200 saat kamu hizmeti cezası verildi. Hall ve diğer sanıkların, başkalarının 'güvenli seçim ekipmanına ve seçmen verilerine yasa dışı bir şekilde erişmesine' imkan sağlamak için komplo kurdukları belirtiliyor.
30 Eylül 2023

İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık, bir katibi taciz ettiği iddiasıyla yargılandı ve İstanbul 40'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada iki dakikalık müzakere sonucunda beraat etti. Duruşma savcısı Abdullah Gül, cinsel taciz suçunu işlediğine dair somut delil bulunmaması nedeniyle sanığın beraatini talep etti. Mahkeme, 'şüpheden sanık yararlanır' ilkesi gereğince beraat kararı verdi ve kararın bir örneğinin Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği'ne gönderilmesine karar verdi.
25 Mayıs 2023

İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerif Zindaşti'nin de aralarında bulunduğu 20 sanık ve İran istihbaratının hedefindeki aktivist Habib Chaab'ın kaçırılmasıyla ilişkilendirilen 13 sanığın yargılandığı dava, İstanbul 40'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde mütalaa aşamasına ulaştı. Duruşmada, davanın beş polis sanığıyla ilgili gizli tanık ifadesi alındı. Gizli tanık, polislerin Zindaşti ile ilişkileri hakkında bilgi verdi. Mahkeme, dosyanın savcılığa gönderilmesine ve tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddine karar verdi. Ayrıca, sahte kimlik kullanma iddiaları ve İranlı aktivist Habib Chaab'ın kaçırılması olayının Türkiye ayağıyla ilgili suçlamalar da gündeme geldi.
22 Şubat 2023

Sosyal medya üzerinden iktidar çevreleriyle ilgili yolsuzluk iddialarını dile getiren Muhammed Yakut, AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım'a hakaret ve iftira suçlamalarıyla karşı karşıya. Yakut'un yurt dışında olması ve sosyal medya hesaplarının Türkiye'nin talebi üzerine engellenmesinin ardından, Anadolu başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Yakut'un bir yıl dört aydan sekiz yıl bir aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor. İddianame, Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
31 Mayıs 2023

İstanbul'da, bazı haberlere erişim engeli getirmek için sahte mahkeme kararları satan bir şebeke ortaya çıkarıldı. İstanbul başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, optik cihazlarla hazırlanan sahte belgelerin satıldığı ve 27 şüphelinin tespit edildiği belirlendi. Şebeke lideri Uğur Yılmaz tutuklanırken, İlknur Özkan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şüphelilerin sahte kararları ünlüler de dahil olmak üzere 12 kişiye sattığı ve bu sabah yapılan operasyonla yedi kişinin daha gözaltına alındığı bildirildi.
31 Mayıs 2023
İşaretlediklerim