Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İtalyan devlet televizyonu RAI'de katıldığı bir programda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna ile olan savaştan bir çıkış yolu aradığını ve bu savaşın bir hata olduğunun farkında olduğunu öne sürdü. Zelenski, Putin'in nükleer silahları bir çıkış yolu olarak görmeyeceğini ve Rusya'da Putin'den sonra daha sert bir liderin gelmesini beklemiyor. Ayrıca, Ukrayna'nın en büyük reformunun AB'ye katılmak olduğunu ve devlet reformlarını sürdürdüklerini belirtti. Zelenski, Putin durdurulmazsa 3. Dünya Savaşı'nın çıkabileceği uyarısında bulundu ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'yi Kiev'e davet etti.
18 Ocak 2023

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin 2023'ün ilk saatlerinde balistik füze denemesi yaptığını bildirdi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığına göre, füze Ryongsong bölgesinden fırlatıldı ve Japon Denizi'ne düştü. Japonya diplomatik protesto gönderirken, ABD Hint-Pasifik Kuvvetleri Komutanlığı da denemenin Kuzey Kore'nin yasadışı silah programının istikrar bozucu etkilerine dikkat çekti.
1 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılımının ardından Beyaz Saray ve ABD Kongresi'ni ziyaret edeceği belirtildi. Zelenski'nin ABD Başkanı Joe Biden'la bir araya geleceği ifade edildi. ABD Kongresi'nde halihazırda Ukrayna'ya ilave 21 milyar dolarlık yardım tartışması gündemde bulunuyor.
15 Eylül 2023

Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev de dahil olmak üzere çeşitli şehirlere yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi. Kiev Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko, saldırıların seyir füzeleri ve İHA'larla yapıldığını ve Kiev hava sahasında Rusya'ya ait tüm füze ve İHA'ların savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıkladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, Rusya'nın toplam 18 seyir füzesi fırlattığını ve bunların 15'inin imha edildiğini belirtti. Dnipropetrovsk Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Sergey Lısak ise Pavlograd'a yapılan saldırılarda 25 kişinin yaralandığını, aralarında çocukların da bulunduğunu aktardı.
1 Mayıs 2023

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya NATO üyeliği için belirli bir takvim sunulmadığını belirtti. Stoltenberg, koşullar yerine geldiğinde Ukrayna'ya üyelik daveti gönderileceğini ve NATO'nun Ukrayna'ya askeri yardım sağladığını ifade etti. Ayrıca, Ukrayna'nın NATO üyeliğine yaklaştığını ve Ukrayna silahlı kuvvetlerine silahlı eğitim verildiğini kaydetti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ise NATO'nun tutumunu eleştirerek, üyelik veya davet için bir takvim belirlenmemesini ve koşullarla ilgili muğlak ifadeler kullanılmasını 'eşi görülmemiş ve absürt' olarak nitelendirdi.
11 Temmuz 2023

Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen esir takası sonucu Türkiye'ye gelen Azov Taburu liderlerinin Ukrayna'ya dönüşü, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov tarafından anlaşma ihlali olarak nitelendirildi. Peskov, bu kişilerin ihtilaf sonlanıncaya kadar Türkiye'de kalması gerektiğini ve Rusya'nın dönüş konusunda bilgilendirilmediğini ifade etti. Ayrıca, Peskov bu durumu Ukrayna'nın karşı taarruzdaki başarısızlıklarıyla ilişkilendirdi.
8 Temmuz 2023

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakanları Moskova'da bir araya gelerek Türkiye-Suriye ilişkilerini canlandırmak için bir yol haritası hazırlama kararı aldılar. Toplantıda, Suriye'nin egemenliği ve terörle mücadele konusundaki bağlılık teyit edildi ve Suriye'ye uluslararası yardımın artırılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, dışişleri bakan yardımcılarının savunma ve istihbarat birimleriyle koordinasyon içinde çalışmaları talimatlandırıldı. Suriye yönetimi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşarak Erdoğan ile görüşmeyi kabul edeceğini belirtmişti.
10 Mayıs 2023

Rusya, başkent Moskova'ya Ukrayna tarafından gerçekleştirilen drone saldırılarının engellendiğini açıkladı. Saldırının Rusya Savunma Bakanlığı yakınlarında gerçekleştiği belirtildi. Rusya, daha önce Ukrayna'nın limanlarına saldırılar düzenlemişti. Rus Savunma Bakanlığı, Kiev rejiminin Moskova'ya terörist saldırı girişiminde bulunduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz'de gıda sevkiyatının ve nükleer santrallerin güvenliğine ilişkin yeni bir anlaşma önerisini kabul ettiklerini, ancak Ukrayna'nın bu anlaşmayı kabul etmediğini belirtti. Lavrov, Ukrayna'nın nükleer santralleri bombalama planları olduğunu iddia etti. Türkiye'nin arabuluculuğuyla imzalanan tahıl koridoru anlaşması, Ukrayna'nın ihracatını yeniden başlatmıştı, ancak Rusya, kendi tahıl ve gübresini ihraç edemediği için anlaşmadan çekilmişti. Türkiye, anlaşmayı yeniden başlatmak için girişimlerde bulunmuştu.
2 Eylül 2024

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna'nın çeşitli bölgelerine 31 füze ve 12 hava saldırısı gerçekleştirdiği bildirildi. Saldırıların Kiev, Çernigiv, Sumi, Hmelnitski, Donetsk, Zaporijya, Mıkolayiv ve Herson bölgelerine yapıldığı belirtildi. Ayrıca, Rusya'nın 13 İran yapımı Şahid-136 İHA ile saldırı düzenlediği ve bunların Ukrayna Savunma Kuvvetleri tarafından imha edildiği ifade edildi. Rus kuvvetlerinin ayrıca topçu ve diğer ağır silah sistemleriyle de saldırılar yaptığı aktarıldı.
1 Ocak 2023

6 Şubat'ta Türkiye ve Suriye'nin kuzeyini etkileyen deprem sonrasında Türkiye, Suriye'deki depremzedelere uluslararası yardımın gönderilmesi amacıyla Rusya'dan onay bekliyor. Türkiye, Kilis'teki Öncüpınar ve Çobanbey sınır kapılarından yardım malzemelerinin geçişine izin verilmesi için Moskova ile görüşmeler yapıyor. Birleşmiş Milletler'in sağladığı ilk insani yardım konvoyu sadece Cilvegözü sınır kapısından geçebildi. Rusya, yeni sınır noktalarının açılmasına karşı çıkarken, Türkiye Esad karşıtı grupları desteklemeye devam ediyor.
10 Şubat 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Amerika'nın nükleer silah politikalarını eleştirerek, bu tutumun ateşle oynamaya benzediğini belirtti. Lavrov, Ukrayna'nın Batı'dan Rus topraklarını vurmak için izin istediği iddialarını şantaj ve kurnazlık olarak nitelendirdi. Ayrıca, Rusya'nın çıkarları doğrultusunda Ukrayna ile müzakere masasına ültimatomsuz oturabileceklerini ifade etti.
27 Ağustos 2024

Güney Kore'deki Birleşmiş Milletler Komutanlığı, ABD'li asker Travis King'in Kuzey Kore sınırını izinsiz ve isteyerek geçtiği için gözaltına alındığını doğruladı. BM Komutanlığı, Kuzey Kore'den askerin nerede olduğuna dair bilgi talep etti ve gelen ilk yanıtta King'in gözaltına alındığı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Kuzey Kore'ye Travis King hakkında diplomatik kanallardan çağrı iletildiğini ancak Kuzey Kore'nin bu çağrıya henüz yanıt vermediğini söyledi.
3 Ağustos 2023

Belarus Savunma Bakanlığı, Rusya ile 16 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında hava tatbikatları yapacaklarını duyurdu. Tatbikatların savunma amaçlı olduğu ve Belarus'un savaşa girmeyeceği belirtildi. Belarus Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Pavel Muraveyko, Ukrayna sınırının sakin olmadığını ve Ukrayna'nın kışkırtma yaptığını iddia etti. Bu tatbikatlar, Kiev ve Batı'da endişelere yol açtı; Rusya'nın Belarus'u Ukrayna'ya karşı kullanabileceği düşünülüyor.
16 Ocak 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Avrupa'da barış sağlanana kadar Ukrayna'ya desteklerinin süreceğini ifade etti. Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile sürekli iletişim halinde olduklarını ve Fransa'nın Ukrayna'ya hafif tanklar sağlayacağını, ayrıca hava savunması konusunda desteğini sürdüreceğini belirtti. Ancak Fransa'nın Ukrayna'ya ne kadar hafif tank göndereceği konusunda bilgi verilmedi.
5 Ocak 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali sonucu duran Ukrayna tahıl ihracatının devamını sağlayan tahıl koridoru anlaşması, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla temmuzda imzalanmıştı. Rusya, anlaşmadan çekildiğini duyurmuş, ancak Türkiye'nin girişimleri sonucu kasım başında anlaşmaya geri dönüş yapmıştı. Anlaşma en son 19 Kasım 2022'de 120 gün süreyle uzatılmıştı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, anlaşmanın süresinin uzatılması için 5 Mayıs'ta Türkiye, Ukrayna ve Rusya savunma bakan yardımcılarının İstanbul'da bir araya geleceğini açıkladı.
3 Mayıs 2023

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın kontrol ettiği Zaporijya nükleer santralindeki varlığının azaldığını belirtti. Açıklamada, Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom'un üç personelinin santrali terk ettiği ve Ukraynalı çalışanların 5 Temmuz'a kadar santralden ayrılmaları gerektiği ifade edildi. Ayrıca, santralde kalan personele herhangi bir acil durumda Ukrayna'yı suçlama talimatı verildiği iddia edildi. Zaporijya nükleer santrali, geçen yılın marttan itibaren Rusya’nın kontrolünde bulunuyor.
30 Haziran 2023

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne doğru iki balistik füze fırlattığını duyurdu. Füzeler, North Hwanghae bölgesinden sabah saatlerinde fırlatıldı ve 370 kilometre yol alarak Japon ulusal münhasır bölgesi dışına düştü. Herhangi bir hasarın oluşmadığı belirtildi. Bu denemeler, Güney Kore ve ABD ordularının ortak askeri tatbikatı sırasında gerçekleşti.
27 Mart 2023

Güney Kore'nin Paju kentinde, 30 yaşlarındaki bir Kuzey Koreli, çaldığı otobüsle Tongil Köprüsü'nü geçmeye çalışırken gözaltına alındı. Polis, adamın askerlerin 'dur' uyarılarına rağmen barikata çarptığını ve yakalandığını bildirdi. Bu kişi, 10 yıldan uzun bir süre önce Kuzey Kore'den Güney Kore'ye kaçmıştı. Güney Kore'de 34 binden fazla Kuzey Koreli bulunduğu tahmin ediliyor.
2 Ekim 2024

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi yönüne iki balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Füzeler, Jangyon bölgesinden fırlatıldı ve 600 kilometreden fazla uçarak Japon Denizi'ne düştü. Japonya Savunma Bakanı, füzelerin Japon ulusal münhasır ekonomik bölgesi dışına düştüğünü belirtti. Bu denemeler, Güney Kore ve ABD ordularının başlattığı 'Özgürlük Kalkanı' tatbikatından hemen sonra gerçekleşti.
14 Mart 2023
İşaretlediklerim