Yeni bir araştırma, Antik Mısır’da popüler olan 'Tazılar ve Çakallar' isimli masa oyununun kökeninin güneybatı Asya’da, özellikle Azerbaycan’da bulunduğunu ortaya koydu. Arkeologlar, Azerbaycan’daki kazı alanlarında M.Ö. 2000’li yıllardan kalma kaya oymalarını keşfetti. Bu bulgu, oyunun bölgedeki sığır çobanları arasında erken bir tarihte yayıldığını ve kültürler arası iletişimin bir göstergesi olduğunu gösteriyor. Oyun, iki kişiyle oynanan ve taşların delikli bir tahta üzerine yerleştirilmesiyle oynanan bir strateji oyunudur.
24 Eylül 2024

1945 yılında Hiroşima'ya atılan atom bombasının kalıntıları arasında bulunan ve patlama anında durarak eriyen bir kol saati, ABD'nin Boston kentindeki RR Auction müzayedesinde 31 bin 113 dolara satıldı. Saatin satışı, nükleer çağın başlangıcını simgeleyen önemli bir obje olarak nitelendirildi. Saatin bulunuşu, kente acil yardım malzemeleri götüren bir İngiliz askeri tarafından gerçekleşti. Uluslararası Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası (ICAN), tarihi öneme sahip bu objenin satışına karşı çıkarak, bireylerin tarihi dersler taşıyan objelerden kâr elde etmesine yönelik endişelerini dile getirdi.
25 Şubat 2024

Fas'ta, 66 milyon yıl önce okyanuslarda avlanan ve boyu bir katil balinaya yakın olan yaklaşık 8 metre uzunluğundaki 'Khinjaria acuta' isimli deniz kertenkelesinin fosili bulundu. Bu tür, hançeri andıran dişlere sahip olup, Tyrannosaurus rex ve Triceratops gibi dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olabilir. 'Khinjaria acuta', mosasaur olarak bilinen dev deniz kertenkeleleri ailesinin bir üyesi ve günümüzde Komodo ejderlerinin ve anakondalarının uzaktan akrabasıdır. Araştırmacılar, bu canlıların yok oluşunun modern deniz besin zincirlerinde süper avcı türlerinin azalmasına yol açtığını belirtiyor.
6 Mart 2024

Wolfgang Amadeus Mozart'ın gençliğinde bestelediği tahmin edilen daha önce yayımlanmamış kısa bir eser Leipzig Müzik Kütüphanesi'nde bulundu. Eserin yaylı çalgılar üçlüsü için yedi bölümden oluşan 12 dakikalık bir kompozisyon olduğu ve 1760'ların sonlarına doğru yazıldığı düşünülüyor. Araştırmacılar, el yazmasının Mozart tarafından yazılmadığını, ancak yaklaşık 1780'de yapılmış bir kopya olduğunu belirtiyor. 'Ganz Kleine Nachtmusik' olarak adlandırılan eserin Almanya prömiyeri Leipzig Operası'nda yapılacak.
20 Eylül 2024

Southern Methodist Üniversitesi'nin çalışmasında, Afrika ve Güney Amerika kıtalarında bulunan 260'dan fazla dinozor ayak izinin birbirleriyle eşleştiği keşfedildi. Bu izler, dinozorların yaklaşık 120 milyon yıl önce Erken Kretase döneminde Brezilya ve Kamerun arasında yürüdüklerini gösteriyor. Araştırmacılar ayrıca Brezilya'nın Borborema bölgesi ve Kamerun'un kuzeyinde benzer havza, nehir ve göl oluşumlarına dair kanıtlar buldu. Çoğu üç parmaklı teropod dinozorlara ait olan bu ayak izleri, Pangea'nın ayrılmasından sonra oluşan Atlantik Okyanusu'nun iki ucunda yer alıyor.
27 Ağustos 2024
İşaretlediklerim