İstanbul'da yaşanan kuraklık ve su kaynaklarındaki azalma nedeniyle İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Begüm Çelikdelen, su kesintisi planlanmadığını ancak su tasarrufuna şiddetle davet ettiklerini belirtti. İstanbul'un su ihtiyacı çeşitli barajlar ve nehirlerden karşılanıyor ve Melen Barajı'nın tamamlanamaması nedeniyle su stresi yaşanıyor. İSKİ, su havzalarında kaçak yapılaşmayla mücadele ediyor ve depreme dayanıklı altyapı çalışmaları yürütüyor. Ayrıca, yağmur bombası gibi çevreyi kirletebilecek yöntemler yerine, yağmur suyunu barajlarda biriktirme ve yeşil alan sulamaları için arıtılmış atık sular kullanma gibi çevre dostu yöntemler öneriliyor.
9 Nisan 2023

TBMM Genel Kurulu, 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun' ve ilgili diğer kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren kanun teklifini onayladı. Yeni düzenlemelerle, yargı süreçleri hızlandırılıyor, yürütmenin durdurulması taleplerine itiraz edilemeyecek ve keşif ile bilirkişi raporları için süreler kısaltılıyor. İstanbul'da 'yarısı bizden' kampanyası ile dönüşümü hızlandırmak amacıyla mali yardım sağlanacak ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı riskli yapıların yıkımında yetkili olacak. Ayrıca, yapıların tahliyesi engellenirse kolluk kuvvetleri tarafından tahliye işlemi gerçekleştirilecek.
8 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci, üniversitenin tüm birimlerinden web sunucu şifrelerini veri güvenliği ve siber güvenlik gerekçesiyle Bilgi İşlem'e vermesini talep etti. Bu talep, daha önce Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nın veri skandalına karıştığı iddiaları ve teknik şartnamenin gizliliği nedeniyle siber güvenlik riski yaratacağı endişelerine yol açtı. Ayrıca, web içeriklerinin Medya ve İletişim Koordinatörlüğü üzerinden yürütülmesi kararı, sansür olarak nitelendirilerek, bilimsel çalışmalara ve araştırmalara engel olacağı kaygılarını beraberinde getirdi.
6 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, iklim değişikliği ve düzensiz göç konuları ele alındı. Bildiride, iklim değişikliğinin düzensiz göçlerden sosyal buhranlara, iç karışıklıklardan devletler arası çatışmalara kadar pek çok sorunu tetikleyebileceği belirtildi. Ayrıca, bu konuların çözümünün uluslararası toplumun adil ve samimi işbirliği ile mümkün olabileceği vurgulandı.
9 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un depreme karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla hazırlanan 'deprem seferberlik planı'nı çarşamba günü saat 13.00'te açıklayacaklarını Twitter üzerinden duyurdu. İmamoğlu, planın çözüm ve önlem önerilerini içereceğini ve iş birliği çağrıları yapacaklarını belirtti. Ayrıca, İstanbul'un depreme hazırlıklı hale getirilmesinin Türkiye'nin gayri safi milli hasılasının üzerinde bir kaynak gerektirdiğini ve sadece ağır hasarlı binaların güçlendirilmesinin maliyetinin İBB'nin yıllık bütçesinin neredeyse üç katı olacağını ifade etti.
27 Şubat 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyinde 15 noktanın hava harekatıyla vurulduğunu duyurdu. Bu harekat, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Ankara'da İçişleri Bakanlığı'na düzenlenen bombalı saldırıyı gerçekleştiren iki PKK'lı'nın Suriye'den geldiğini belirtmesi ve 'Bundan sonra PKK'nın Irak ve Suriye'deki tüm tesisleri meşru hedeftir' demesinin ardından gerçekleşti. MSB, hava harekatının, Suriye Kuzeyi'nden halka ve güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.
7 Ekim 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 'Seçimin güvenliği bize emanettir' ifadesine tepki gösterdi. Demirtaş, seçim güvenliğinin en önemli konu olduğunu ve siyasi aktörlerin bu konuyu partiler üstü bir yaklaşımla ele alması gerektiğini belirtti. Ayrıca, seçim güvenliğinin Soylu gibi isimlere bırakılamayacağını ifade etti.
14 Ocak 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu eleştirdi ve Millet İttifakı olarak ülkeyi rekabetçi bir hale getireceklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ı görevden almanın ötesinde, Türkiye'nin dünya ile rekabet edebilir bir konuma gelmesini ana hedef olarak gösterdi. Ayrıca, toplumu güçlendirip, devleti toparlayacaklarını ve dezavantajlı grupların durumunu iyileştireceklerini ifade etti. Kılıçdaroğlu, geleceğin liderlerine sağlam bir zemin hazırlayıp, siyasetten emekli olmayı planladığını da dile getirdi.
20 Mart 2023

Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkez üssü olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki büyük depremle sarsıldı. Depremler sonucunda binlerce bina yıkıldı ve dördüncü seviye afet alarmı verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk depremden saatler sonra yaptığı açıklamada ölü ve yaralı sayısını paylaştıktan sonra 24 saat boyunca herhangi bir açıklama yapmadı. Sosyal medyada yükselen tepkiler üzerine, Anadolu Ajansı Erdoğan'ın koordinasyon çalışmalarına Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi'nden devam edeceğini duyurdu.
7 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği ile suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla kimlik tespiti yapılması gereken parasal alt sınır 85 bin liradan 185 bin liraya çıkarıldı. Elektronik transferlerde kimlik tespiti için sınır da 7 bin 500 liradan 15 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklik, bankalar, finansman şirketleri, sigorta şirketleri gibi birçok kurum ve kuruluşu etkileyecek ve 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek.
14 Ocak 2023

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin taleplerinin hepsini karşılayamayacaklarını belirtti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvurularıyla ilgili olarak üçlü muhtıraya uyulduğunu ve iki ülkenin yakında ittifaka katılacağına inandığını ifade etti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelikleri için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor ve şu anda sadece Macaristan ve Türkiye onaylamadı. İsveç, Türkiye'nin endişelerini gidermek için terörle mücadele yasasını değiştirmiş ve motivasyon mektubu göndermişti.
8 Ocak 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameyle 23 ilin emniyet müdürü ve 41 ilin jandarma komutanı değiştirildi. Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız, Bursa Valisi olarak atanırken, yerine Bursa Valisi Mahmut Demirtaş getirildi. Ayrıca, Jandarma Genel Komutanlığı'nda altı general bir üst rütbeye, 16 albay ise generalliğe yükseltildi. Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin emekliye sevk edildi.
16 Ağustos 2024

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar, cumhurbaşkanı adayı olacağı yönündeki iddiaları 'tevatürden ibaret' olarak nitelendirdi. T24 yazarı Murat Sabuncu'nun aktardığına göre, Bayraktar bir toplantıda gazeteci Özlem Gürses'in sorusu üzerine, cumhur ittifakının adayının uzun zamandır belli olduğunu ve kendisinin siyasete girmediğini belirtti. Ayrıca, MIT dergisinin Bayraktar TB2'yi 'çığır açan teknolojiler' arasında gösterdiği bilgisi de makalede yer aldı.
28 Ocak 2023

İçişleri Bakanlığı, GAMER aracılığıyla oluşturduğu paralel bir seçim takip sistemi için YSK'ya başvuruda bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı'nın valilik ve kaymakamlıklara bu sistemi uygulama talimatı gönderdiğini ifade etti. İzmir Kiraz ilçe seçim kurulu, İçişleri'nin anlık sandık sonuç tutanaklarının verilmesi talebini reddetti. İçişleri Bakanlığı'nın Excel tablosu üzerinden veri toplama talebi de YSK tarafından, GAMER'in seçim işleriyle ilgili bir görevinin olmaması gerekçesiyle reddedildi.
10 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'nin Suriye'deki faaliyetlerinin ABD'nin ulusal güvenliğini olağanüstü derecede tehdit ettiğini belirtti. 14 Ekim 2019'da çıkarılan başkanlık kararnamesiyle Suriye'deki gelişmelerin ABD ulusal güvenliğine yönelik tehdidi nedeniyle 'acil durum' ilan edilmişti. Biden, bu 'acil durum' süresini bir yıl daha uzattı. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna askeri saldırı düzenlemeye yönelik faaliyetlerinin IŞİD'in yenilgiye uğratma çabalarını baltaladığı, sivillerin canını tehlikeye attığı ve bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı bozduğu belirtildi.
13 Ekim 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, aile kavramını yıkmaya yönelik küresel akımlarla mücadele etmek amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte bir strateji belgesi hazırlayacak. 2024-2028 yıllarını kapsayan 'Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı' beş stratejik amaç, 15 stratejik hedef ve 100 faaliyetten oluşuyor. Bu plan kapsamında aileyi tehdit eden zararlı akımlar ve alışkanlıklarla mücadele edilecek, gençlere ve ailelerine yönelik eğitimler düzenlenecek ve aile içi şiddetle ilgili analiz çalışmaları yapılacak.
7 Haziran 2024
İşaretlediklerim