Avrupa Birliği (AB), düzensiz göçmen girişi endişesiyle üye ülkelerin vize serbestisi anlaşmalarını askıya alma yetkisini genişletmeyi planlıyor. AB Komisyonu, vizesiz seyahatle bağlantılı yeni zorlukların ortaya çıktığını belirtti ve vizesiz seyahatin kötüye kullanılması durumlarını ele alacak donanıma sahip olmanın büyük önem taşıdığını ifade etti. Yeni kurallarla, üye ülkeler vize serbestisi uygulamalarını askıya alabilmek için daha geniş ve esnek gerekçeler öne sürebilecek.
19 Ekim 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 verilerine göre, Türkiye'ye göç edenlerin sayısı bir önceki yıla göre %33,2 azalarak 494 bin 52 kişi oldu. Türkiye'den göç edenlerin sayısı ise %62,3 artarak 466 bin 914 kişiye ulaştı. Göç edenlerin çoğunluğu erkeklerden oluşurken, en fazla göç eden yaş grubu 25-29 oldu. İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu. Türkiye'ye en çok göç veren ülke Rusya, Türkiye'den en çok göç alan ülke ise Irak oldu.
24 Temmuz 2023

Avrupa Birliği, sığınmacıların Batı Avrupa'ya seyahatini zorlaştıracak yeni bir sığınma ve göç anlaşmasını kabul etti. 2015 sığınmacı krizinden bu yana kalıcı bir çözüm arayan AB, 2020'de hazırlanan ve Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde onaylanan bu anlaşmayla, sığınmacıların AB ülkelerine giriş ve kalış koşullarını yeniden düzenliyor. Anlaşma, 2026'dan itibaren yürürlüğe girecek ve sığınmacı yükünün paylaşımı, hızlı tarama prosedürleri, güvenlik tehdidi değerlendirmeleri ve ortak veri tabanı oluşturulmasını içeriyor. İnsan hakları kuruluşları, anlaşmanın insanlık dışı bir sisteme yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
20 Aralık 2023

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi'nin verilerine göre, 2020'den Temmuz 2022'ye kadar Meksika sınırından ABD'ye iltica talebinde bulunan Türk vatandaşlarının sayısı 21 bin 965'e ulaştı. Türk sığınmacıların sayısındaki artış nedeniyle, Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu, işlemleri kolaylaştırmak amacıyla dilekçe taslağı hazırladı. Mayıs 2022'de sınır devriyelerince yakalanan Türk vatandaşı sayısı 2 bin 638 olarak kaydedildi, bu ay bazında bir rekor olarak belirtiliyor.
14 Ocak 2023

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) tarafından yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının yarısından fazlası Türkiye'nin AB'ye katılmasına karşı çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 51'i Türkiye'nin üyeliğine karşıyken, yüzde 20'si destekliyor ve yüzde 29'u kararsız. Ukrayna'nın üyeliğine olumlu bakılırken, Gürcistan ve Balkan ülkelerine karşı çekimserlik var. Diğer aday ülkelerin üyeliğine destek ise yüzde 30'un altında. AB liderleri, Ukrayna ve Moldova'nın üyelik müzakerelerine başlaması önerisini bu hafta Brüksel'de tartışacak.
12 Aralık 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 iç göç istatistiklerine göre, Türkiye'de geçen yıl 2 milyon 791 bin 156 kişi iller arası göç etti. İstanbul, 418 bin 82 kişiyle en çok göç veren il oldu. En çok göç alan iller İstanbul, Ankara ve İzmir olurken, en az göç alan iller Ardahan, Bayburt ve Kilis oldu. En fazla göç hareketliliği 20-24 yaş grubunda kaydedildi ve bu grubun göç etme nedeni genellikle eğitim oldu.
14 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Atina'daki görüşmesinin ardından yapılan ortak basın toplantısında, Türk vatandaşlarının Ege'deki Yunan adalarına gümrük kapısında vize alarak yedi gün kalabilecekleri bir düzenlemenin Avrupa Birliği'nden onay aldığı açıklandı. Bu uygulama ilk etapta 10 ay süreyle geçerli olacak.
7 Aralık 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre son beş yılda 2,2 milyon kişi İstanbul'dan diğer şehirlere göç etti. İstanbul'dan ayrılmanın birinci nedeni 'hane/aile fertlerinden birine bağımlı göç' olarak belirtilirken, ikinci neden 'daha iyi konut ve yaşam koşulları' olarak belirtildi. Öte yandan, İstanbul'da ikamet eden yabancı uyruklu sayısı hızla artıyor. Ekim 2023 itibariyle 576 bin yabancı ikamet izniyle İstanbul'da yaşıyor. Ayrıca, İstanbul'da geçici korumada bulunan Suriyeli sayısı 532 bin.
22 Ekim 2023

Avrupa Birliği Komisyonu, Türk turistlerin Yunan adalarına bir haftalık vize ile seyahat edebilmeleri uygulamasını onayladı. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in görüşmesi sonrasında bu uygulama duyurulmuştu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, AB Komisyonu'nun onayının ardından Yunan makamlarının ilgili yönetmeliği hazırladığını ve Türk vatandaşlarının adalara giriş-çıkışlarında zorluk yaşamamaları için gerekli altyapı çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
8 Aralık 2023

Avrupa Birliği, üye ülkeler arasında yıllardır süregelen tartışmaların ardından ortak göç ve iltica kuralları konusunda anlaşma sağladı. İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard ve AB Komisyonu üyesi Ylva Johansson, sığınmacıların dağıtımında 'sorumluluk' ve 'dayanışma' arasında bir denge kurulduğunu belirtti. Sığınmacıları kabul etmeyen ülkeler, her sığınmacı için ev sahipliği yapan ülkelere 20 bin avro ödeme yapacak. Anlaşma, sığınma başvurularının hızlı değerlendirilmesini ve nitelikli olmayanların geri gönderilmesini kolaylaştıracak. Polonya ve Macaristan hariç diğer üye ülkeler anlaşmayı destekledi.
9 Haziran 2023

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer Landrut, Türkiye'den Schengen vizesi başvurularının arttığını ve bunun sonucunda ret oranlarının yükseldiğini belirtti. Pandemi sonrası başvuruların hızlandığını ve Avrupa ülkelerinin iltica başvuruları endişesiyle daha fazla ret verdiğini ifade etti. Landrut, ekonomik sıkıntılar nedeniyle vize alan kişilerin sığınma talebinde bulunma ihtimalinin arttığını ve geçen sene Erasmus öğrencilerinin de süreleri bittiğinde ilk kez sığınma başvurusu yaptıklarını gözlemlediklerini açıkladı.
13 Haziran 2023

Avrupa Birliği Konseyi, Schengen vizelerinin dijitalleşmesi için gerekli yeni kuralları onayladı. Bu kararla birlikte siyasi süreç tamamlanmış olup, teknik düzenlemelerin tamamlanmasının ardından dijital vize başvuruları başlayacak. Yeni sistemde vizeler, internet üzerinden 2 boyutlu barkod olarak verilecek ve mobil cihazlara indirilebilecek. Vize başvuruları ve gerekli evrakların yüklenmesi tek bir internet platformu üzerinden yapılacak ve bu sistem AB ülkelerinin sınır yönetim sistemleriyle uyumlu çalışacak.
13 Kasım 2023

Avrupa Parlamentosu'nun Sivil Özgürlükler Komitesi, Schengen vize başvurularının dijital ortamda yapılmasını ve süreçlerin hızlandırılmasını öngören bir raporu kabul etti. Rapor, 34 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Bu değişiklik için Avrupa Birliği ülkelerinin temsilcileri, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu arasında yasal süreç gerekiyor. Anlaşma sağlanırsa, vizeler artık pasaportlara basılmayacak ve dijital sisteme işlenecek.
31 Ocak 2023

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Türk iş dünyası temsilcilerinin Schengen vizesi almakta zorlandığını, randevu süreçlerinin uzadığını ve vize sürelerinin kısaldığını belirtti. Avdagiç, vize başvurularında aşırı evrak talebi ve değerlendirme süreçlerinin uzunluğundan şikayet etti. AB Komisyonu ise Türkiye'ye özgü olmadığını ifade ettiği vize sorunlarına dair bir açıklama yaptı.
3 Temmuz 2023

Kenya Göç İdaresi, ülkeye vizesiz giriş uygulamasının başladığını duyurdu. Göç İdaresi Genel Sekreteri Julius Bitok, Elektronik Seyahat İzni (ETA) sistemi üzerinden yaklaşık beş bin başvuru alındığını ve iki binden fazlasının onaylandığını bildirdi. Kenya Devlet Başkanı William Ruto, ülkenin bağımsızlığının 60. yılında vize şartını kaldıracaklarını açıklamıştı. Ülke, bu adımla 2027 yılına kadar turist sayısını 4,5 milyona çıkarmayı hedefliyor.
5 Ocak 2024

Avrupa'da birçok bankanın desteklediği Avrupa Ödeme Girişimi (EPI), anında ödeme hizmeti sunmayı hedefleyen bir platform geliştiriyor. EPI'nin bu girişimi, Visa ve Mastercard'a bir alternatif oluşturmayı amaçlıyor ve 2023 sonunda Fransa ve Almanya'da pilot olarak başlatılacak. Daha sonra 2024'ün başlarında geniş bir pazara açılacak. Girişim, çevrim içi ve mobil alışveriş ödemeleri, abonelik taksitleri gibi hizmetleri de içerecek şekilde zamanla genişletilecek.
25 Nisan 2023

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvurusu sonucunda Antakya künefesi, Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret olarak tescil edildi. Bu tescil, Hatay'ın deprem sonrası yaralarını sarmasına ve tarihi ile kültürel mirasının korunmasına katkı sağlayacak. Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakcı, Antakya künefesinin AB'de tescil edilen dokuzuncu Türk ürünü olduğunu belirtti. AB'de coğrafi işaret almak için başvurulan ve inceleme süreci devam eden 45 Türk ürünü daha bulunmaktadır.
13 Mart 2023

Avustralya merkezli insan hakları derneği Walk Free'nin 2023 Küresel Kölelik Endeksi'ne göre Türkiye, her bin kişiden 15,6'sının 'modern köle' olarak tanımlandığı bir oranla Avrupa ve Orta Asya'da en yüksek modern köle oranına sahip ülke oldu. Türkiye bu oranla dünya genelinde 8'inci sırada yer alırken, Hindistan listenin ilk sırasında bulunuyor. Raporda Türkiye, modern kölelikle mücadele konusunda en az eylemde bulunan ülkelerden biri olarak gösterildi. Modern kölelik, insanların zorla çalıştırılması, borç esareti, soy temelli kölelik, zorla evlilik ve ev hizmetlerindeki kölelik gibi çeşitli sömürü yollarını içeriyor.
24 Mayıs 2023

Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amir Muhammed Ramin, Türkiye'de yaşayan Afganistan uyruklu kişilerin son genel ve cumhurbaşkanı seçimlerinde 60-65 bin civarında oy kullandığını açıkladı. Ramin, Türkiye'deki Afgan göçmenlerin üç kategoriye ayrıldığını belirtti: oturma izni olan düzenli göçmenler (yaklaşık 50 bin), uluslararası koruma statüsünde olanlar (yaklaşık 130 bin) ve yasadışı yollarla gelen sığınmacılar (şu anda 50-60 bin civarında). Ayrıca, 2022 yılında yasadışı yollarla gelen 70 bin kişinin geri gönderildiğini ifade etti. Ramin, oy kullanan Afgan kökenli seçmenlerin büyük bir bölümünün uzun yıllardır Türkiye'de yaşayan kişiler olduğunu vurguladı.
15 Haziran 2023

Eurostat'ın açıklamasına göre, 2022 yılında Avrupa Birliği'nden ihraç edilen 32 milyon ton atığın yüzde 39'u olan 12,4 milyon tonu Türkiye'ye gönderildi. Türkiye, geri dönüştürülebilir plastik atık ithalatında da birinci sırada yer aldı. AB'nin ihraç ettiği demirli metal atıklarının yüzde 60'ı ve kağıt atıklarının yüzde 15'i Türkiye'ye ihraç edildi. Hindistan ise kağıt atık ihracatında ilk sırayı aldı.
18 Ocak 2024
İşaretlediklerim