Mardin'in Midyat ilçesinde, dört yıl önce başlatılan çalışmalar sonucu keşfedilen ve içerisinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma alanları, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları gibi çeşitli yapılar bulunan 5 bin yıllık yer altı şehrinin iki etabı, bu yıl ziyarete açılacak. Yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda 8 bin 223 metrekarelik alan ve bu alanlara bağlı yaklaşık 120 metrelik tünel ortaya çıkarıldı. Ayrıca, yer altı şehrinde farklı dönemlere ait kandiller, ağırşaklar, el değirmeni, taş-cam boncuklar, taş eserler, bronz sikke-takılar, pişmiş topraktan araç gereçler ve çeşitli kemikler bulundu. Restorasyon ve Ziyaretçi Karşılama Merkezi projeleri Mardin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.
22 Şubat 2024

Tokyo'nun Kunitaçi bölgesinde bulunan 10 katlı bir apartman, Fuji Dağı manzarasını engellediği gerekçesiyle yıkılacak. Mahalle sakinlerinin şikayetleri üzerine, manzara üzerindeki etkinin yeterince dikkate alınmadığı kabul edilerek yıkım kararı alındı. Müteahhit firma, kat sayısını düşürmek gibi tekliflerin reddedilmesi sonrasında yıkım kararını kabul etti ve yıkım maliyetlerini karşılayacağını belirtti.
11 Haziran 2024

İstanbul'da bulunan Kariye Cami, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2020 yılında camiye çevrildi ve şimdi ibadete açılıyor. Yapı, tarih boyunca kilise olarak kullanılmış ve II. Beyazıt döneminde camiye dönüştürülmüştü. 1948'de müze olarak ziyarete açılan Kariye, uzun süren restorasyonlar sonucu mozaik ve fresklerin korunması sağlanmıştı. Caminin içindeki freskler, ibadet için otomatik perdeleme sistemi ile kapatılacak.
6 Mayıs 2024

Endonezya, mevcut başkent Cakarta'nın doğal afetler, altyapı sorunları ve yer altı sularının aşırı kullanımı nedeniyle hızla batması sonucu yeni başkent Nusantara'ya taşınma çalışmalarında sona yaklaştı. Devlet Başkanı Joko Widodo, Borneo Adası'ndaki Doğu Kalimantan eyaletinde yer alan yeni başkentteki inşaat alanlarını inceledi ve taşınmanın yüzde 80 tamamlandığını belirtti. Widodo, yeni başkentin ağustos ayında Bağımsızlık Günü kutlamaları kapsamında resmen faaliyete geçmesini planladıklarını açıkladı.
5 Haziran 2024
İşaretlediklerim