Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemi eğitimlerini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. YÖK Başkanı Erol Özvar, nisanda hibrit eğitim değerlendirileceğini belirtse de, üniversitelerin açılıp açılmayacağı konusunda belirsizlik sürüyor. 14 Mayıs seçimleri öncesinde, adres değişikliği için son tarih olan 2 Nisan'a kadar üniversitelerin durumu netleşmezse, öğrencilerin oy kullanma süreci zorlaşacak. Öğrenciler, hem sınav dönemi hem de ekonomik ve lojistik zorluklar nedeniyle memleketlerine dönüp oy kullanamayacaklarını ifade ediyorlar.
23 Mart 2023

YÖK Başkanı Erol Özvar, Kahramanmaraş'taki depremler sonrası ertelenen üniversite eğitimlerinin 3 Nisan'dan itibaren hibrit modelle devam edeceğini açıkladı. Bu modelle öğrenciler, isteğe bağlı olarak yüz yüze veya uzaktan eğitim alabilecekler. Bahar dönemi ara sınavları çevrimiçi yapılacak ve derslerin en fazla yüzde 30'unun uzaktan eğitimle verilme kısıtlaması kaldırılacak. Ayrıca, 14 Mayıs seçimleri nedeniyle adres değişikliği yapacak öğrenciler için son tarih 2 Nisan olarak belirlendi.
30 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üniversitelerin açılması çağrısında bulundu ve rektörlerin tehdit edildiğini iddia etti. Bilkent Üniversitesi, YÖK'ün rektörlerle yaptığı son dakika toplantısının ardından, daha önce planladığı hibrit eğitim sistemini iptal ederek tüm dersleri uzaktan yapma kararı aldı. Bu değişiklik, üniversitenin öğrencilerine gönderdiği bir e-posta ile duyuruldu. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağını açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararların eğitimde yeni mağduriyetlere yol açacağını savunuyor.
19 Şubat 2023

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, depremden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’daki üniversitelerin 2023-2024 eğitim-öğretim yılına uzaktan devam edebileceğini belirtti. Hangi bölümlerin yüz yüze, hangilerinin uzaktan devam edeceğini üniversitelerin senatolarının karar vereceğini ifade etti. Özvar, bu açıklamayı deprem bölgesindeki üniversitelerin rektörleriyle görüşmek için Gaziantep’te yaptı.
22 Eylül 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerin hibrit eğitime geçeceğini açıklamıştı. Ancak bazı üniversiteler, YÖK'ün bu kararına uymayarak uzaktan eğitime devam etme kararı aldı. Selçuk Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi gibi kurumlar, farklı gerekçelerle uzaktan eğitim kararlarını sürdürüyor veya hibrit eğitime geçiş için farklı tarihler belirliyor. Öğrenciler ve akademisyenler bu duruma tepki gösteriyor ve eğitimdeki belirsizlik eleştiriliyor.
8 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından YÖK'ün üniversitelerin bahar dönemini ertelediği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurmasına rağmen, üniversitenin ders kayıt sistemini 14 Şubat'ta açma kararına tepki gösterdi. Öğrenciler, deprem bölgesindeki ve depremden etkilenen arkadaşlarının internet ve bilgisayar erişimi olmadığını, bu nedenle kayıt sürecinin ertelenmesi gerektiğini belirtiyor. Daha önce, deprem nedeniyle ders seçim süreci bir hafta ertelenmiş ve YÖK'ün 'üniversiteler ikinci bir duyuruya kadar kapalı' açıklaması yapılmıştı.
13 Şubat 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu nedeniyle İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, YÖK ve üniversitelere, üniversite öğrencilerinin oy kullanma haklarını kolaylaştırmak için 28 Mayıs'ta yapılacak sınavların ertelenmesi veya çevrimiçi yapılması çağrısında bulundu. Zorlu, öğrencilerin ekonomik sıkıntılar ve sınavların çakışması nedeniyle oy kullanacakları şehirlere gitmekte zorlanabileceklerini belirtti. Ayrıca üniversitelerin 19 Mayıs'a kadar gerekli düzenlemeleri yapmalarını istedi.
17 Mayıs 2023

YÖK Başkanı Erol Özvar, araştırma projelerinde görevli yüksek lisans ve doktora öğrencileri için burs miktarlarının artırılacağını açıkladı. 2023 yılı itibarıyla, tezli yüksek lisans öğrencilerinin aylık burs üst sınırı 2 bin 550 liradan 6 bin liraya, doktora öğrencilerinin ise 3 bin 825 liradan 9 bin liraya yükseltilecek.
21 Kasım 2023

Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK), özel üniversitelerde eğitim verip muhalif medyada yazı yazan akademisyenlerle sözleşme yenilenmemesi için harekete geçti. Bu durum, sözleşme döneminin yaklaştığı bir dönemde gerçekleşti. İstanbul ve Ankara'daki bazı üniversiteler bu konuda uyarıldı. YÖK yetkilisi, akademisyenlerin üniversitedeki eğitime vakit ayırmaktan çok medyaya vakit ayırdığını ve yeni dönemde buna dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
15 Ağustos 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karara karşı akademisyenler, öğrenciler ve veliler mağduriyet yaratacağını belirterek itiraz etti. Eğitim-Sen'in ardından Türkiye Barolar Birliği de YÖK'ün kararının yetki aşımı olduğunu savunarak Danıştay'da dava açtı.
27 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla 19 fakülte, yüksekokul ve enstitünün kapatılmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Aynı kararla 14 yeni fakülte, enstitü ve yüksekokul açıldı ve iki fakültenin ismi değiştirildi. Bu düzenlemeler, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarının yapısında önemli değişiklikler getiriyor. Kararın detayları ve etkileri ilerleyen günlerde daha net anlaşılacak.
28 Haziran 2024

Türk Eczacılar Birliği (TEB), Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) önünde yaptığı basın açıklamasında, yeni eczacılık fakültelerinin açılmasına karşı çıktı. TEB Başkanı Arman Üney, mevcut fakültelerin akademik kadrolarının ve altyapılarının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Üney, eczacılık fakültelerine giriş için başarı sıralamasının 50 bin olması gerektiğini ve akredite olmayan fakültelere öğrenci alınmaması gerektiğini vurguladı.
10 Temmuz 2024

Eski Milli Eğitim Bakanı ve AKP'li Hüseyin Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdığı açık mektupta, deprem felaketinin ardından üniversitelerin uzaktan eğitime geçirilmesini 'vahim bir hata' olarak nitelendirdi. Çelik, YÖK'ün üniversite yöneticilerini tehdit ettiğini iddia etti ve Erdoğan'dan gerçekleri YÖK'e değil, 'yağcılık yapmayan' rektörlere sormasını istedi. Ayrıca, KYK yurtlarının kapasitesinin artırılarak depremzedelerin yerleştirilmesinin mümkün olduğunu savundu ve YÖK'ün yapısal değişikliklere ihtiyaç duyduğunu belirtti.
23 Şubat 2023

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları açıklandı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, yeni açılan yapay zeka ve bilişim programlarında bile boş kontenjan kalmadığını belirtti. Devlet üniversitelerinde toplam kontenjanın yüzde 98,8'i doldu. Kayıt işlemleri 19-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.
13 Ağustos 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), dünya sıralamalarında ilk 400'de bulunan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik vereceğini, ilk 1000'de yer alanlardan mezun olanlarda ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girme şartı aranmayacağını açıkladı. Bu düzenleme, tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programları kapsayacak. İlk 1000'de yer almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarını bitirenlerin YKS'ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu devam edecek.
29 Mart 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün kararıyla üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılacak. Akademisyenler, veliler ve öğrenciler bu karara tepki göstererek, toptancı yaklaşımın yanlış olduğunu, depremzedeler için yeterli altyapının olmadığını ve pandemi tecrübesinden ders alınması gerektiğini belirtiyorlar. Ayrıca KYK yurtlarının aileler için uygun olmadığı ve alternatif çözümler sunulması gerektiği ifade ediliyor.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karar, KYK yurtlarının depremzedelere açılmasıyla birlikte öğrencilerin mağdur olacağı endişesini doğurdu. Eğitim-Sen, kararın eğitim hakkına orantısız ve öngörülemez bir müdahale olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtı.
14 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Hürriyet Gazetesi'ne verdiği demeçte, Liseye Geçiş Sınavı'nda (LGS) ikinci dönem konularının yer almayacağını belirtti. Bakan Özer, öğrencilerin zor bir dönemden geçtiğini ve bu nedenle sınavda onları çok zorlamayacaklarını ifade etti. Ayrıca, depremzede öğrencilere sınavlara hazırlanmaları için İskenderun'a gelen 'Karadeniz Lifeship Rauf Bey' gemisinin tahsis edildiğini duyurdu.
8 Nisan 2023

Milli Eğitim Bakanı ve AKP milletvekili adayı Mahmut Özer, CNN Türk'te katıldığı bir programda 12'nci sınıf öğrencilerinin devamsızlıktan muaf tutulacağını duyurdu. Bu kararın, öğrencilerin Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) rahat bir şekilde hazırlanabilmeleri için alındığını belirtti.
2 Mayıs 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, deprem bölgesindeki öğrenciler için sınıfta kalma uygulamasının kaldırıldığını açıkladı. Öğrencilerin yıl sonu ortalamalarının hesaplanmasında ikinci dönem notlarının düşük olması durumunda birinci dönem notlarının esas alınacağını belirtti. Lise öğrencileri, başarısız oldukları ders sayısına bakılmaksızın sorumlu olarak üst sınıfa geçirilecek. Bu uygulamalar Elazığ hariç 10 ilde uygulanacak ve yeni atanacak 45 bin öğretmenin yarısı deprem bölgesine atanacak.
29 Nisan 2023
İşaretlediklerim