Şeref Oğuz, Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığından ayrılışının faiz politikalarıyla ilgili olmadığını, daha çok itibar suikastı ve ekonomi magazini üslubu nedeniyle olduğunu belirtiyor. Naci Ağbal'ın aksine, Erkan'ın görevden alınma sebebinin ekonomik kararlar yerine, kamuoyu algısıyla ilgili olduğu vurgulanıyor. Bu durumun yurtdışı algısını olumsuz etkilediği ve Türkiye'nin ekonomik istikrarına dair endişeleri artırdığı ifade ediliyor.
5 Şubat 2024

Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni başkanı Fatih Karahan altında bu yıl faiz indirimine gitmeyeceğini ve faiz oranlarında artış yapılacağını öngörüyor. Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklerle faiz oranları yüzde 45'e yükseltilmişti. Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılmasının ardından yerine Fatih Karahan'ın atanması, ekonomi politikalarında bir değişiklik olup olmayacağına dair tartışmaları beraberinde getirdi. Deutsche Bank, Karahan'ın atanmasıyla 250 ila 500 baz puanlık bir faiz artırımı alanı gördüğünü belirtiyor.
5 Şubat 2024

Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden ayrılma süreci, maaş alabilmesi için görevden alınmış gibi gösterildiği iddialarıyla gündemde. Erkan'ın ABD'de milyon dolarlar kazanabilecek kapasitede olduğu ve bu nedenle Türkiye'den alacağı aylık 5-6 bin doların önemli olmayabileceği belirtiliyor. Yazıda, Erkan'ın bu süreçte kimlerle pazarlık yaptığı ve bu gücü nereden aldığı soruları gündeme getiriliyor.
5 Şubat 2024

2019-2024 yılları arasında Türkiye'de Merkez Bankası başkanlığına 5 farklı kişi atandı. Bu değişiklikler, başkanların 'faiz artırımı' gibi politikaları nedeniyle görevden alınmaları sonucu gerçekleşti. Her ne kadar bu atamalar yasaya göre 5 yıllık dönemler için yapılsa da, başkanların görev süreleri ortalama 8 ay ile 1.5 yıl arasında değişti. Küresel finans kurumları, Türkiye'deki bu durum ve potansiyel politika değişiklikleri konusunda endişeli ve bekleyiş içindeler.
5 Şubat 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a Merkez Bankası (MB) başkanını istediği zaman değiştirme yetkisi veren kanun hükmünde kararnamenin (KHK) ilgili maddesini iptal etti. AYM, Merkez Bankası Kanunu'nun 25'inci maddesinin 1'inci fıkrasını yürürlükten kaldıran 703 sayılı KHK'nın 151(h) maddesini anayasaya aykırı buldu. Bu karar, MB başkanının beş yıllık bir dönem için atanmasını ve görev süresi dolmadan görevden alınamamasını güvence altına alıyor. Karar, MB'nin bağımsızlığını koruma amacı taşıyor.
4 Haziran 2024

Merkez Bankası Başkanı'nın istifası sonrası göreve gelen Fatih Karahan'ın, ABD'li yatırım bankası JPMorgan'a göre 'daha şahin' politikalar izleyeceği belirtiliyor. JPMorgan, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağını öngörüyor, ancak bu politikanın kimleri etkileyeceği konusunda detay vermiyor. Yazıda, bu durumun dış güçler tarafından olumlu karşılandığı, ancak iktidar çevrelerinin sessiz kaldığı ifade ediliyor.
5 Şubat 2024

Britanya merkezli finans kuruluşu HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) yaşanan başkan değişikliğinin politikalarda önemli bir değişikliğe yol açmasını beklemediğini açıkladı. Mayıs 2023 seçimlerinin ardından ekonomi yönetiminde önemli değişiklikler yaşanmış ve faiz oranları yüzde 45'e kadar yükseltilmişti. Ancak, Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılması ve yerine Fatih Karahan'ın atanması sonrası, HSBC gibi uluslararası finans kuruluşları Türkiye'nin ekonomi politikalarında bir değişiklik beklemiyor. HSBC, politika faizinin bu yıl boyunca sabit kalmasını öngörüyor.
4 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gitti. New York'taki Türkevi'nde düzenlenen etkinlikte Erdoğan'ı karşılayanlar arasında eski Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da yer aldı. Erkan'ın Erdoğan'la sohbet etmeye çalıştığı ancak Erdoğan'ın pek ilgi göstermediği gözlemlendi. Erkan, kısa bir süre Merkez Bankası başkanlığı yapmış ve babasıyla ilgili iddialar nedeniyle gündeme gelmişti.
22 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın üst kademe atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına Abdülvahit Fidan atanırken, AGİT Daimi Temsilciliğine Zeynep Kızıltan, OECD Daimi Temsilciliğine Esen Altuğ getirildi. Ayrıca, Türkiye'nin İslamabad ve Beyrut Büyükelçiliklerine yeni atamalar yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda da Vergi Başmüfettişliği pozisyonuna Yalçın Gemici atandı.
5 Ekim 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) üç yeni atama gerçekleştirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Mahmut Sütçü SPK İkinci Başkanlığı'na atanırken, Mutlu Akın ve Elif Gülşah Gürlek ise üyeliklere getirildi. Atamalar, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin ilgili maddeleri uyarınca yapıldı.
11 Kasım 2024

Merkez Bankası, yeni 200 TL ve 50 TL'lik banknotların tedavüle verildiğini açıkladı. Bu banknotlarda yapılan tek değişiklik, banknotlardaki imzaların güncellenmesi oldu. VIII. tertip 200 TL banknotlarda Başkan Dr. Fatih Karahan ve Başkan Yardımcısı Dr. Osman Cevdet Akçay'ın, VII. tertip 50 TL banknotlarda ise Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hatice Karahan ile Başkan Dr. Hafize Gaye Erkan'ın imzaları yer alıyor. Yeni banknotlar, önceki tertiplerle aynı boyut ve görünüme sahip olup, eski banknotlarla birlikte tedavül edecek.
5 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bir dizi büyükelçi ataması Resmi Gazete'de yayımlandı. AKP'nin eski genel başkan yardımcılarından ve mevcut Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Fatma Seniha Nükhet Hotar, Akdeniz için Birlik nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Özel Temsilcisi olarak atandı. Ayrıca, Tunus, Kuzey Makedonya, Slovak Cumhuriyeti, Portekiz, İslam İşbirliği Teşkilatı, Cibuti, Suudi Arabistan, Dominik Cumhuriyeti, Somali, Çad ve Gambiya nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine yeni atamalar yapıldı.
16 Şubat 2024

Türkiye'nin ilk astronotu olarak bilinen Alper Gezeravcı, Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. Atama, cumhurbaşkanı kararıyla gerçekleşti ve Gezeravcı dışında Alper Güzel, Mustafa Arif Karabeyoğlu, Elvan Kuzucu Hıdır, Mustafa Mehmet Nefes ve İsmail Doğan da yönetim kuruluna dahil edildi. Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Afşin Burak Bostancı'nın görevden alındığı bilgisi de paylaşıldı.
13 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yapılan büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de yayımlandı. Metin Feyzioğlu, Türkiye'nin Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak atandı. Ayrıca, Hayriye Kumaşcıoğlu Slovenya'ya, Ayşe Hilal Sayan Koytak Bahreyn'e, Hüseyin Barbaros Dicle Zambiya'ya ve Şebnem İncesu İsviçre'ye büyükelçi olarak atandı. Bu atamalar, Türkiye'nin uluslararası diplomatik temsilciliklerinde önemli değişiklikler yapıldığını gösteriyor.
25 Ekim 2024

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (İSG) CEO'luğuna 24 Haziran 2024 itibarıyla Alp Er Tunga Ersoy atandı. Ersoy, 18 yıl sonra Türkiye'ye dönerek İSG'de görev yapacak olmanın mutluluğunu dile getirdi ve havalimanının konumunu daha da sağlamlaştırmak için çalışacaklarını belirtti. Ersoy, havacılık kariyerine 1999 yılında başlamış ve son 18 yılını yurt dışında çeşitli havalimanlarında üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.
14 Haziran 2024

Türk Silahlı Kuvvetleri tarihinde ilk kez Kara, Hava ve Deniz Harp Okullarının birincileri kadın öğrenciler oldu. Kara Harp Okulu'nu Teğmen Ebru Eroğlu, Deniz Harp Okulu'nu Şeyda Yıldırım ve Hava Harp Okulu'nu İkra Kuyumcu birinci olarak tamamladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu başarıların tesadüf olmadığını ve kadınların Harp Okullarına olan ilgisinin ve mücadelesinin bir sonucu olduğunu belirtti.
2 Eylül 2024

Britanya'da İşçi Partisi, ezici bir farkla çoğunluğu elde ederek Keir Starmer'i başbakan olarak görevlendirdi. Starmer, gölge kabinede yer alan isimleri bakanlık görevlerine getirmeye başladı. Angela Rayner Başbakan Yardımcılığı ve Kalkınma, Sosyal Konut ve Topluluklar Bakanlığı'na, David Lammy Dışişleri Bakanlığı'na, Yvette Cooper ise İçişleri Bakanlığı'na getirildi. Rachel Reeves, Britanya'da Maliye Bakanlığı'na getirilen ilk kadın oldu.
5 Temmuz 2024

Milli Savunma Bakanlığı, Alper Gezeravcı'nın Uzay Komutanlığı'na atandığını duyurdu. Gezeravcı, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olarak Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 18 gün kalmış ve Türkiye Uzay Ajansı yönetim kurulu üyeliğine atanmıştı. Bu atama, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzay alanındaki etkinliğini artırma çabalarının bir parçası olarak gerçekleşti.
12 Eylül 2024

Japonya'da Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) yeni lideri İşiba Şigeru, Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamada ülkenin yeni başbakanı olarak seçildi. Ekim 2021'den beri görevde bulunan Kişida Fumio ve mevcut kabinesi toplu olarak görevinden ayrıldı. İşiba, 291 evet oyu alarak Japonya'nın 102'nci başbakanı oldu. Yeni kabinesini duyurmaya hazırlanan İşiba, İmparatorluk Sarayı'nda düzenlenecek törenle görevine başlayacak ve 27 Ekim'de yapılması planlanan erken genel seçimlere kadar görevini yürütecek.
1 Ekim 2024

Pakistan'ın Pencap eyalet meclisinde yapılan oylamada, eski başbakan Navaz Şerif'in kızı Meryem Navaz, 220 oy alarak eyaletin başbakanı seçildi. Bu seçimle birlikte, Pakistan tarihinde ilk kez bir kadın eyalet başbakanı göreve gelmiş oldu. Seçim, tutuklu eski başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi'nin adayı Rana Aftab'ın protestolarına rağmen gerçekleşti. Pencap Meclisi'nde çoğunluğu elinde bulunduran Pakistan Müslüman Ligi-Navaz'ın (PML-N) bir üyesi olan Navaz, ülkenin siyasi tarihinde önemli bir kilometre taşı oldu.
26 Şubat 2024
İşaretlediklerim