Türkiye, 2053 yılında net sıfır emisyon hedefine rağmen kömür kapasitesini artırmaya devam ediyor ve Avrupa'da termik santral kapasitesini artıran tek ülke oldu. 2022'de üretilen elektriğin %35'i termik santrallerden sağlandı. Almanya'nın aksine, Türkiye kömürden enerji üretiminde Avrupa'da ilk sıraya yükseldi ve 2030'a kadar tüm termik santrallerini kapatma planı olmadığı görülüyor. Ember Türkiye, Ukrayna ve Batı Balkanlar Bölge Lideri Ufuk Alparslan'a göre, Türkiye'deki bazı termik santrallerin lisans süreleri 2050 sonrasına kadar uzanıyor ve devlet bu santrallere tazminat ödemek istemiyor.
29 Kasım 2023

Çevre örgütü Germanwatch, dünyanın bu yıl için yenilenebilir kaynaklarının çarşamba günü itibarıyla tüketilmiş olduğunu duyurdu. İnsanlık, dünyanın 1,7 katı büyüklüğünde bir gezegene sahipmişçesine yaşıyor ve bu yoğun kaynak kullanımı devam ederse 2030 yılında iki gezegene ihtiyaç olacak. Germanwatch'ın siyasi direktörü Christoph Bals, doğal kaynakların 50 yılı aşkın süredir her yıl aşırı kullanıldığını belirtti.
31 Temmuz 2023

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), sera gazı emisyonlarının azaltılması konusunda mevcut planların yetersiz olduğunu ve bu durumun dünyayı tehlikeli bir geleceğe sürüklediğini açıkladı. Raporda, küresel ısınmanın 1.5 santigrat derece sınırını aşmaması için emisyon azaltım hedefleri güncellendi. 2030 yılına kadar %48, 2050 yılına kadar ise %99 karbondioksit azaltımı hedefleniyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarının maliyetlerinin düşmesi ve kamu tarafından desteklenmesi olumlu gelişmeler arasında yer alıyor. Ancak rapor, iklim değişikliğinin etkilerine karşı uyum sağlama ve finansman konularında ciddi boşluklar olduğunu vurguluyor.
21 Mart 2023

Google ve Microsoft, yıllık 24 teravatsaat elektrik tüketimiyle Ürdün, İzlanda, Kuzey Kore ve Gana gibi ülkelerden daha fazla elektrik tüketiyor. Bu iki şirketin toplam elektrik tüketimi, 223 milyon nüfuslu Nijerya'nın tüketiminden bile fazla. Teknoloji şirketlerinin artan elektrik tüketimi, büyük ölçüde veri merkezlerinin enerji ihtiyacından kaynaklanıyor. Google'ın veri merkezlerinin elektrik kullanımı 2023'te yüzde 17 artarken, Microsoft'un elektrik tüketimi son dört yılda iki kattan fazla arttı.
14 Ağustos 2024

Google, yapay zekanın artan enerji talebi nedeniyle sera gazı emisyonlarının 2019'a kıyasla yüzde 48 arttığını açıkladı. Şirketin çevre raporuna göre, 2023'te toplam sera gazı emisyonu yıllık yüzde 13 arttı. Veri merkezlerindeki elektrik tüketimi de geçen yıl yüzde 17 arttı. Raporda, yapay zekanın gelecekteki çevresel etkilerini tahmin etmenin karmaşık olduğu belirtildi.
3 Temmuz 2024

University College London öncülüğünde hazırlanan ve 114 uluslararası uzmanın katkıda bulunduğu Lancet Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayım Raporu'na göre, küresel sıcaklık artışının devam etmesi halinde yüzyılın ortasına kadar sıcaklığa bağlı ölümlerin yüzde 370 oranında artabileceği belirtiliyor. Rapor, fosil yakıtlara yapılan yatırımların arttığını ve hükümetlerin fosil yakıtları teşvik etmeye devam ettiğini gösteriyor. Uzmanlar, eylemsizliğin insan hayatı üzerinde büyük maliyetlere yol açacağı konusunda uyarıyor ve politikacıların kararlarının insan ve diğer canlı türleri için hayati önem taşıdığını vurguluyor.
15 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dubai'de düzenlenen COP28'de yaptığı konuşmada, dünyanın küresel ısınmayı 1,5 derecede tutma hedefine olan kararlılığının azaldığını ifade etti. Gelişmekte olan ülkelerin yenilenebilir enerjiye geçiş için yeterli desteği alamadıklarını vurgulayan Guterres, iklim değişikliğiyle mücadelenin başarısının yerel liderlerin önderliğindeki şehir ve eyaletlerde görüleceğini belirtti. Ayrıca, fosil yakıtların azaltılması ve sürdürülebilir çözümlerin artırılması gerektiğini ve yerel liderlerin bu süreçte önemli bir rol oynadığını kaydetti.
1 Aralık 2023

Avrupa Birliği (AB), florlu sera gazları ve ozon tabakasını incelten maddelerin kullanımını aşamalı olarak düşürecek. Bu kapsamda, hidroflorokarbonların tüketimi 2050'ye kadar tamamen sonlandırılacak. Ayrıca, hidroflorokarbon üretmek üzere tahsis edilen haklar, 2036'dan itibaren aşamalı olarak düşürülecek. Florlu sera gazları içeren ürünlerin satışı da kademeli olarak sona erecek.
5 Ekim 2023

Dünya Bankası'nın yeni raporunda, ülkelerin doğal kaynakları daha verimli kullanmaları durumunda iklim değişikliği, ekonomik verimlilik, gıda ve su güvenliği, sağlık gibi küresel sorunların çözülebileceği belirtildi. Rapor, doğal kaynakların kullanımında büyük verimlilik boşlukları olduğunu ve bu boşlukların kapatılmasının dünyanın acil ekonomik ve çevresel sorunlarını çözebileceğini vurguladı. Ayrıca, arazi, su ve diğer doğal kaynakların daha iyi tahsisinin ve yönetiminin, dünya genelinde tarım, otlatma ve ormancılık gelirinde yıllık yaklaşık 329 milyar dolarlık artış ve 2050 yılına kadar dünyayı beslemeye yeterli ek gıda üretimi sağlayabileceği ifade edildi.
27 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı sera gazı emisyonu verilerini açıkladı. Verilere göre, Türkiye’nin sera gazı emisyonu 2022’de önceki yıla göre yüzde 2,4 azalarak 558,3 milyon ton karbondioksit (CO2) eşdeğeri oldu. Enerji sektörü emisyonları yüzde 1,4 azalırken, endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı emisyonları yüzde 6,4 azaldı. Tarım sektörü emisyonları yüzde 5,1 azalırken, atık sektörü emisyonları yüzde 5,5 arttı.
5 Haziran 2024

Dünya genelinde artan çevresel farkındalık ve sürdürülebilir çözümler, yeşil yakalı işçilerin önemini artırıyor. Bu işçiler, enerji verimliliği, atık yönetimi, yenilenebilir enerji kaynakları gibi alanlarda çalışarak ekonomiye ve çevreye önemli katkılar sağlıyor. 2022'de yeşil yatırımlar 1,1 trilyon dolarla rekor kırarken, Türkiye'nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı %50'yi aştı. Ancak sanayicilerin büyük bir kısmı yeşil yetenekli çalışan bulmakta zorlanıyor. LinkedIn raporuna göre, yeşil becerilere sahip çalışanların işe alım oranı, iş gücü ortalamasından %29 daha yüksek.
22 Mart 2024

Hollanda'da 'Extinction Rebellion' adlı çevreci grup, fosil yakıt kullanımının sonlandırılması için eylem düzenledi. Lahey'de parlamentoya giden A12 ana yolunu kapatarak trafiği aksatan ve hükümetin fosil yakıt politikasını eleştiren göstericiler, hükümet fosil sübvansiyonlarını kaldırana kadar her gün yol kapatma eylemi yapacaklarını belirtti. Eylem sırasında 2 bin 400'den fazla aktivist gözaltına alındı.
10 Eylül 2023

Rusya'nın bütçesi sadece petrol ve doğalgaz gelirlerine dayanmazken, vergiler, devlete ait işletmelerin kârları ve enerji dışı ihracat gelirleri de önemli katkılar sağlıyor. 2023 yılında Rusya'nın petrol ve doğalgaz dışı gelirleri yüzde 16 artış gösterdi. İhracat yüzde 28 düşüşle 425 milyar dolar civarında gerçekleşirken, ithalattaki gerileme ile 140 milyar dolara yakın ticaret fazlası verildi. Batılı ülkelerin yaptırımlarının etkisi tartışılırken, Rusya'nın mevcut küresel konjonktürü lehine kullanarak ekonomik bedeli hafifletmeye çalıştığı belirtiliyor.
6 Haziran 2024

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji krizinin Ukrayna savaşı, Batı'nın Rusya'ya yaptırımları ve Rusya'nın Avrupa'ya gaz ihracatını azaltması sonucu derinleştiğini belirtti. Ayrıca, Çin ekonomisinin büyümesi ve kışın sert geçmesi durumunda doğalgaz fiyatlarında ciddi artışlar olabileceği ve bu durumun tüketicileri zorlayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Birol, bu kış pek çok ülkede elektrik kesintileri yaşanabileceğini de ifade etti.
3 Temmuz 2023

Britanya, Nottinghamshire'da bulunan ve Uniper tarafından işletilen son kömür santralini kapatarak 142 yıllık kömürden elektrik üretim dönemini sona erdiriyor. Bu adımla Britanya, elektrik sektöründe kömürü devreden çıkaran ilk G7 ülkesi olacak. Ülkede kömürün yerini güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları alırken, 2030 itibarıyla tamamen karbonsuz bir elektrik üretim sistemi hedefleniyor. Bu gelişme, diğer Avrupa ülkelerine de örnek teşkil ediyor.
30 Eylül 2024

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, çevreyi kirletenlere daha fazla vergi alınması gerektiğini belirten bir rapor yayımladı. Raporda, İngiltere'deki yoksulların iklim krizi sonuçlarına katlandığı ve emisyonlardan en çok sorumlu olanların hedef alınarak önemli miktarda fon toplanabileceği vurgulandı. Fosil yakıt üreticilerine aşırı kar vergisi getirilmesi, sık uçuş yapanlar ve yüksek emisyonlu lüks seyahatlerin adil şekilde vergilendirilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, İngiltere'nin 2022'de çevreyi kirletenlere ve en zenginlere ödeme yaptırmayarak iklim eylemi için 23,1 milyar sterlini kaçırmış olabileceği tahmin edildi.
18 Eylül 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, Türkiye'nin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olduğunu ve Akdeniz'de çölleşmenin hızlanabileceğini ifade etti. Kuraklığın gıda fiyatları üzerindeki etkisi artacak ve tarım, hayvancılık, turizm gibi sektörler olumsuz etkilenecek. Taalas, fosil yakıt kullanımını azaltma ve sulama teknolojilerine odaklanma gerekliliğine vurgu yaparak, Türkiye'nin güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapması gerektiğini belirtti.
20 Ocak 2023

Avrupa'da doğal gaz fiyatları, İran ile İsrail arasındaki gerilimin artması sonucu yüzde 7,5 oranında yükseldi. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından Rusya'dan Avrupa'ya gaz akışının neredeyse tamamen kesilmesi, Avrupa'yı küresel piyasalardaki gelişmelere karşı daha kırılgan bir konuma getirdi. İsrail ile İran arasındaki son dönemdeki gerilimler, Avrupa'da gaz arzıyla ilgili endişeleri artırarak fiyatlarda yükselişe neden oldu. Bu durum, megavatsaat başına gaz fiyatının 33,5 avroya çıkmasına yol açtı.
16 Nisan 2024

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının ilk iki yılındaki iklim maliyeti, 175 ülkenin tek tek ürettiği yıllık sera gazı emisyonlarından daha yüksek oldu. Savaş, doğrudan çatışmalar, arazi yangınları, zorunlu göç ve fosil yakıt altyapısına yönelik saldırılar nedeniyle en az 175 milyon ton karbondioksit eşdeğeri emisyon üretti. BM Genel Kurulu, Rusya'nın savaş nedeniyle tazminat ödemesi gerektiğini belirtti ve Avrupa Konseyi, iklim emisyonlarını da içerecek bir hasar kaydı oluşturdu. Bu durum, küresel iklim acil durumunu daha da kötüleştirdi.
15 Haziran 2024

Eurostat verilerine göre, Türkiye 2022'de Avrupa Birliği'nden 319 bin ton ile en fazla geri dönüştürülebilir plastik atık ithal eden ülke oldu. AB'nin toplam geri dönüştürülebilir atık ihracatı 2021'e göre %8,4 artış gösterdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'deki plastik geri dönüşüm tesislerinde çalışanların sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşadığını belirtti. Avrupa Parlamentosu, atık sevkiyatına yönelik daha sıkı prosedürler ve kontrol önlemleri içeren yeni bir yasa teklifini kabul etti.
15 Kasım 2023
İşaretlediklerim