Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) beş yeni üye seçildi. Seçilen üyeler Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Halit Eyüp Özdemir, Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ve Prof. Dr. Haluk Görgün oldu. Karar, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereğince verildi.
1 Ağustos 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve daha sonra uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için açılacakken, akademisyenler ve öğrenciler bu durumun yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Üniversiteler farklı başlangıç tarihleri ve eğitim yöntemleri belirlerken, öğrenciler hangi derslerin yüz yüze hangilerinin uzaktan olacağını anlamaya çalışıyor. Uzaktan eğitime karşı çıkan öğrencilerin gözaltına alınması ve sosyal medyada saldırıya uğraması endişeleri artırıyor.
18 Şubat 2023

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, depremden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’daki üniversitelerin 2023-2024 eğitim-öğretim yılına uzaktan devam edebileceğini belirtti. Hangi bölümlerin yüz yüze, hangilerinin uzaktan devam edeceğini üniversitelerin senatolarının karar vereceğini ifade etti. Özvar, bu açıklamayı deprem bölgesindeki üniversitelerin rektörleriyle görüşmek için Gaziantep’te yaptı.
22 Eylül 2023

YÖK'ün 2023 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu'na göre, Türkiye'deki üniversitelerde öğrenci başına düşen ortalama basılı kitap sayısı 6,98. Vakıf üniversitelerinde bu sayı 8,54 iken, devlet üniversitelerinde 6,1 olarak belirlendi. Türkiye genelinde öğrenci başına 10 ve üzeri kitap düşen üniversite sayısı 33, 20 ve üzeri kitap düşen üniversite sayısı ise 8. Toplamda 208 üniversitenin 93'ünde öğrenci başına düşen kitap sayısı dörtten az, bu da üniversitelerin yaklaşık yarısına tekabül ediyor.
27 Mart 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), dünya sıralamalarında ilk 400'de bulunan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik vereceğini, ilk 1000'de yer alanlardan mezun olanlarda ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girme şartı aranmayacağını açıkladı. Bu düzenleme, tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programları kapsayacak. İlk 1000'de yer almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarını bitirenlerin YKS'ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu devam edecek.
29 Mart 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini açıklamasının ardından, YÖK Başkanı Erol Özvar, uzaktan eğitim kararının nisan başında tekrar değerlendirileceğini bildirdi. Uygulamalı programlar yüz yüze eğitime devam edecek. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler ise bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtti ve karşı çıktı. Özvar, ayrıca depremden etkilenen öğrencilere yönelik bazı kolaylıkların getirildiğini ve destek sağlanacağını ifade etti.
17 Şubat 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ocak 2024 işgücü istatistiklerine göre, Türkiye'de işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 9,1'e yükseldi. Bu dönemde işsiz sayısı 85 bin kişi artışla 3 milyon 214 bin kişiye ulaştı. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 7,7 iken, kadınlarda bu oran yüzde 11,7 olarak kaydedildi. Aynı zamanda, istihdam edilenlerin sayısı 160 bin kişi azalarak 32 milyon 222 bin kişiye düştü ve istihdam oranı yüzde 49'a geriledi.
11 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete'de yayımlanan kararlarla İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi'ne yeni rektörler atadı. Atamalar, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümleri uyarınca gerçekleştirildi.
11 Ocak 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar dönemi eğitimini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu durum, 14 Mayıs seçimleri öncesinde, öğrencilerin oy kullanma sürecini etkileyebilir. Adres değişikliği için son tarih olan 2 Nisan'a kadar üniversitelerin açılıp açılmayacağı belirsizliği sürdüğünden, öğrencilerin hangi şehirde oy kullanacakları konusunda kararsızlıkları var. CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, bu belirsizliğin giderilmesi ve öğrencilerin mağduriyetinin önlenmesi için Meclis'te konuştu.
30 Mart 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası bahar dönemi eğitimlerinin ertelendiğini ve üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçtiğini duyurdu. Kredi Yurtlar Kurumu yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Ancak üniversiteler farklı uygulamalar sergiliyor ve YÖK'ün açıklamaları netlikten yoksun, bu da öğrenciler arasında kafa karışıklığına neden oluyor.
19 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üniversitelerin açılması çağrısında bulundu ve rektörlerin tehdit edildiğini iddia etti. Bilkent Üniversitesi, YÖK'ün rektörlerle yaptığı son dakika toplantısının ardından, daha önce planladığı hibrit eğitim sistemini iptal ederek tüm dersleri uzaktan yapma kararı aldı. Bu değişiklik, üniversitenin öğrencilerine gönderdiği bir e-posta ile duyuruldu. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağını açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararların eğitimde yeni mağduriyetlere yol açacağını savunuyor.
19 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Akademisyenler ve öğrenciler, depremzedeler için alınan bu kararın yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini açıkladı. Ancak akademisyenler, hibrit eğitime nisandan önce geçilebileceğini ve dönemin ortasında sistem değiştirmenin anlamsız olacağını ifade ediyor. Öğrenciler de sosyal medyada #nisandegilmart etiketiyle tepkilerini dile getirerek, okulların martta açılabileceğini savunuyor.
19 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kamu üniversiteleri tarafından öğretim üyesi ve görevlisi ilanı yayınlanmazken, seçim haftasına girilmesiyle birlikte birçok 'adrese teslim' ilan yayınlandı. Yayınlanan 228 ilanın büyük kısmında adayların çalışma alanları gibi başvuruları kısıtlayıcı şartlar bulunuyor. YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusunda kararları olmasına rağmen, Munzur, Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Ankara Hacı Bayram Veli, Amasya, Yıldız Teknik, Ankara Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Üniversiteleri ile Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından adrese teslim ilanlar yayınlandı.
13 Mayıs 2023

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 2024 yılında yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) 8-9 Haziran'da gerçekleştirileceğini duyurdu. Ayrıca Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ve diğer sınavların tarihleri de belirlendi. KPSS'nin çeşitli oturumları Temmuz ve Eylül aylarında yapılacakken, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) 28 Nisan'da gerçekleştirilecek.
6 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, üniversite personel alımlarında kadrolaşma devam ediyor. İşe alımlar sırasında yazılı ve sözlü sınavlar yapılmasına rağmen, bazı adaylar 'referans' ile işe alınıyor. Bu kişiler arasında AKP'li isimler ve çeşitli dernek yetkilileri bulunuyor. Son olarak, AKP Tokat gençlik kollarının eski yöneticisi Muhyiddin İkbal Keskin, Boğaziçi Üniversitesi Kilyos yerleşkesindeki iki yurda amir olarak atandı. Keskin, sözleşmeli personel olmasına rağmen bu pozisyona getirildi ve 'sözleşmeli personele kadro' kanunu ile kadroya geçiş işlemleri sürüyor.
13 Mart 2023

Diken, 2018 ile 2023 arasında Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) 'doğru yanıt sayısı' ortalamalarını derledi. Genel olarak ortalamalar yerinde sayarken bariz yükseliş görülen tek sonuç, Arapçada oldu. ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, bu yılki 'doğru yanıt sayısı' ortalamalarını paylaştı. YKS'nin ilk uygulandığı 2018'den itibaren her yılın 'doğru yanıt sayısı' ortalamaları derlendi ve analiz edildi.
20 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt döneminde, üniversite farklı bölümler için 217 öğretim üyesi alımı yapacağını duyurdu. Açılan ilanlarda, adayların akademik çalışma alanları ve tez konuları gibi kişiye özel detaylar belirtildi. Bu durum, Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı aldığı kararlara aykırı. İlanlarda, aynı kadro için farklı kriterlerin belirlenmesi ve tutarsızlıklar da dikkat çekti.
1 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın Toplumsal Cinsiyet Sosyal Normları Endeksi raporunda, dünya genelinde insanların yarısının erkeklerin daha iyi siyasi lider olduğuna inandığı, Türkiye'de ise halkın %75'ten fazlasının erkeklerin eşlerini dövmesini meşru gördüğü belirtiliyor. Rapor, bu tür önyargıların kadınların karşılaştığı engellerin itici gücü olduğunu ve cinsiyet eşitliğine karşı hareketlerin ivme kazanmasına neden olduğunu vurguluyor. Ayrıca, kadınların eğitimde ilerlemesine rağmen ekonomik açıdan güçlenmeleri arasındaki bağlantının bozulduğuna ve ücret eşitsizliğinin devam ettiğine dikkat çekiliyor.
13 Haziran 2023

8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) toplam 3 milyon 36 bin 945 aday başvurdu. Sınavın birinci oturumu olan TYT'ye bu adayların tamamı, ikinci oturumu AYT'ye 1 milyon 983 bin 766 aday, üçüncü oturumu YDT'ye ise toplam 228 bin 814 aday katılacak. Başvuran adayların 1 milyon 580 bin 984'ü kadın, 1 milyon 455 bin 961'i erkek olup, en genç aday 15, en yaşlı aday ise 85 yaşında. Adayların büyük bir kısmı 17-23 yaş aralığında olup, 50 yaş ve üzeri aday sayısı 26 bin 331.
12 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dört farklı üniversiteye rektör ataması gerçekleştirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre atanan isimler Antalya Belek Üniversitesi için Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi için Prof. Dr. İsmail Boz, İstanbul Esenyurt Üniversitesi için Prof. Dr. Selman Öğüt ve İstanbul Okan Üniversitesi için Prof. Dr. Güliz Muğan olarak belirlendi.
1 Aralık 2023
İşaretlediklerim