BBC'nin haberine göre, Türkiye'de sağlık turizmi kapsamında zayıflama ameliyatı yaptıran çok sayıda Britanyalı bulunuyor. Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve Britanya'daki uzun bekleme süreleri Türkiye'yi cazip hale getiriyor. Sosyal medya etkisiyle artan bu eğilim sonucunda, 2019'dan bu yana yedi Britanyalının ameliyat sonrası hayatını kaybettiği iddia ediliyor. BBC'nin Türkiye'deki kliniklerle yaptığı gizli müşteri araştırmasında, bazı kliniklerin düşük vücut kitle endeksine sahip kişileri bile ameliyat için kabul ettiği ve kilo almaya teşvik ettiği belirtiliyor.
21 Mart 2023

Türkiye'de yapılan bir araştırma, ülkedeki kalp yetersizliği hastalığının durumunu ortaya koydu. 2016-2022 yılları arasında 2 milyon 722 bin 151 kişi üzerinde yapılan çalışma, Türkiye'de her yüz kişiden ikisinin kalp yetmezliği hastası olduğunu ve hastalığın Avrupa ülkelerine kıyasla 8-10 yıl daha genç yaşta başladığını gösterdi. Araştırma, kalp yetersizliği sıklığının kadınlarda erkeklere göre daha yüksek olduğunu ve genç hastaların prevalansının endişe verici olduğunu belirtti. Ayrıca, düşük sosyoekonomik koşullarda yaşayan hastaların hayatta kalma oranının yüksek olduğu ve sağlık sigortası sisteminin (SGK) bu durumda kritik bir rol oynadığı tespit edildi.
9 Şubat 2024

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin uygulama hastanesi olan Balcalı Hastanesi'nde yapılan incelemeler sonucunda yaşlanmaya bağlı orta derecede hasar tespit edildi. Bu durum üzerine hastanenin güçlendirilmesine karar verildi ve tahliye işlemleri başlatıldı. Durumu uygun olan hastalar taburcu edilirken, diğer hastalar şehirdeki diğer hastanelere dağıtılacak. Tahliye işlemleri il sağlık müdürlüğü işbirliğiyle yürütülüyor ve hastane çalışanlarına panik yapmamaları gerektiği konusunda bilgilendirme yapıldı.
21 Şubat 2023

Türkiye'de, özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçların temininde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlandırma politikaları ve yurt dışından ilaç temininde yaşanan sorunlar nedeniyle kanser hastalarının tedavisinin aksadığını belirtti. Saydan, ilaç sektörüne ekonomik olarak ağır bir yük getiren bu durumun halk sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir sorun olduğunu ve en kısa sürede yeni bir sisteme geçilmesi gerektiğini vurguladı.
4 Şubat 2024

Deprem riski nedeniyle Süreyyapaşa Hastanesi'nin taşınma kararı alındı. Hastane yönetimi, çalışanlarına deprem riski düşük binalara geçici taşınma planını duyurdu. Türk Toraks Derneği, hastanenin kendi yerinde ve en kısa sürede dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Hastane, İstanbul Anadolu yakasında solunum sistemi hastalıkları için önemli bir kapasiteye sahip ve verem gibi hastalıkların tanı ve tedavisinde öncü bir kuruluş. Taşınma süreci, hastaların sağlık hizmetlerine erişiminde sorunlar yaratabilecek ve hastanenin ekol yapısının korunması gerektiği vurgulanıyor.
30 Mart 2023

Şanlıurfa'daki Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, anjiyografi ve kalp damar ameliyatlarında kullanılmadığı halde kullanılmış gibi gösterilen medikal malzemelerin dışarıda satıldığı ortaya çıktı. Bu yolla en az 100 milyon liralık yolsuzluk yapıldığı tahmin ediliyor. Yolsuzluğa hekimler, teknisyenler ve temizlik görevlileri de dahil olmak üzere birçok hastane personelinin karıştığı belirlendi. Soruşturma kapsamında yaklaşık 30 kardiyolog ve kalp damar cerrahının yanı sıra 20'ye yakın hemşirenin ifadesi alındı.
4 Haziran 2024

İstanbul, İzmir ve Samsun'da toplam sekiz aile hekiminin iki yıllık sözleşmeleri yenilenmedi. İstanbul'daki hekimler, reçetelerin geri dönmesiyle durumu fark etti. İSTAHED Başkanı Dr. Serkan Özbakış, sözleşmelerin yenilenmemesini 'hukuk katliamı' olarak nitelendirdi ve Anayasa Mahkemesi'nin ilgili yasal düzenlemeyi iptal ettiğini belirtti. AHEF Örgütlenme Komisyonu Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, sağlık il müdürlüklerinin 'kraldan çok kralcı' bir tutumla hareket ettiğini ve hukuksal dayanak olmadan kararlar aldığını ifade etti. Ayrıca Özbakış ve Eryazğan hakkında aşı yokluğuyla ilgili bilgi verdikleri için soruşturma başlatıldığı belirtildi.
3 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), iki genç doktorun yaşamlarına son verdiğini duyurdu. TTB, intihar açıklamasında ekonomik kriz, güvencesizlik, yoğun ve güvensiz çalışma koşulları, idare baskısı ve sağlıkta şiddet gibi nedenlere dikkat çekti. Kaybedilen doktorlar Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde asistan hekim olarak görev yapan Dr. Rümeysa Keleş ve Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezi'nde pratisyen hekim olarak görev yapan Dr. Eren Özkara idi.
27 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda hasar gören ve yıkılan hastanelerin yerine Hatay'ın İskenderun, Antakya ve Defne ilçelerinde yeni hastaneler yapılması amacıyla bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi. Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararlarına göre, İskenderun ve Defne ilçelerindeki belirli taşınmazlar ile Antakya ilçesindeki bazı taşınmazlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kamulaştırılacak.
14 Nisan 2023

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) göre, 2022 yılında 2 bin 685 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talep etti. Son 10 yılda hekim göçünde dramatik bir artış yaşandı. 2012'de 59 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 1341 pratisyen ve 1344 uzman hekim tarafından istendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekimlerin göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar ve Sağlık Bakanı Koca'nın 'Beyaz Reform' adını verdiği düzenlemeler hekim göçünü durduramadı. İstanbul'dan 2021'de 577 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 990'a yükseldi. Sağlık Bakanı Koca, 2020'den bu yana 13 bin 557 doktorun kamudan istifa ettiğini belirtti.
2 Ocak 2023

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun 'Kara Rapor 2022: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri' raporuna göre, Türkiye'de 2021 yılında hava kirliliği sebebiyle en az 42 bin kişi öldü. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir'de hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle binlerce kişi yaşamını yitirdi. Raporda, Türkiye'nin hava kalitesi izleme çalışmalarının yetersiz olduğu, yasal limitlerin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerilerinin çok üstünde olduğu ve özellikle termik santrallerin çevresinde hava izleme istasyonlarının bulunmadığı belirtildi. Hava kirliliğinin ölüm nedenleri arasında beşinci sırada olduğu ve özellikle yoksul ve yoksun nüfusu etkilediği vurgulandı.
24 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği verilerine göre, 2022'nin ilk altı ayında 1361 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talebinde bulundu. Son 10 yılda bu belgeyi talep eden hekim sayısında büyük bir artış yaşandı; 2012'de 59 olan başvuru sayısı, 2021'de 1405'e yükseldi. Hekimlerin göç ettiği ülkeler arasında Avrupa ülkeleri, Kanada, ABD ve Körfez ülkeleri bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekim göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar da dikkat çekiyor.
3 Temmuz 2023

Türkiye'de yaklaşık 10 milyon insanın solunum yolu hastalıklarıyla mücadele ettiği ve bu hastalıkların toplumsal ve ekonomik yükünün büyük oranda önlenebileceği düşüncesiyle 17 uzmanlık ve altı hasta derneği Türkiye Solunum Koalisyonu'nu kurdu. Koalisyon, 2030 yılı sonuna kadar akciğer hastalıklarından ölümleri üçte bir oranında azaltmayı hedefliyor. Ayrıca, Türkiye'de tütün ve tütün ürünlerinin kontrolünün zayıfladığına ve sigara kullanım oranının arttığına dikkat çekiyor. Koalisyon, solunum sistemi hastalıklarının altında yatan temel risk faktörlerine karşı etkili bir kontrol programının uygulanamadığını belirtiyor.
27 Eylül 2023

Diyarbakır Ergani Devlet Hastanesi'nde görev yapan tek göz doktoru Cansev Şekerler, yoğun hasta talebi nedeniyle odasında mahsur kaldı. Günde en fazla 42 hastaya randevu oluşturulabilen Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde (MHRS), rapor talebiyle gelen hasta sayısında sınır bulunmuyor. Hekim Birliği Sendikası Başkan Yardımcısı Dr. Özgür Öz, doktorun ve hastanenin günlük çalışma kapasitesine uygun biçimde MHRS'den randevu açılması gerektiğini belirtti ve Sağlık Bakanlığı'ndan konuya bir an önce çözüm getirilmesini talep etti.
13 Ağustos 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremlerinden sonra Hatay'da bazı hastaneler hasar gördü ve hizmet veremez hale geldi. Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, şehir hastaneleri yerine mevcut hastanelerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti ve mevcut sağlık sisteminin afet durumunda yetersiz kaldığını ifade etti. Hatay'da sadece iki hastane kullanılabilir durumda kaldı. Ökten, afet bölgesindeki sağlık çalışanlarının zor şartlar altında çalıştırıldığını ve yeterli organizasyonun olmadığını dile getirdi.
22 Şubat 2023

İngiltere'deki Great Ormond Street Hastanesi'nde uygulanan yeni bir tedavi yöntemi sayesinde, sekiz yaşındaki Aditi Shankar'ın vücudu, nakil böbreği reddetmedi. Aditi'nin bağışıklık sistemi, annesinden alınan kök hücrelerle yeniden inşa edildi ve böbrek nakli sonrasında vücudu, nakledilen organı kendi organı gibi kabul etti. Bu sayede Aditi, organ reddini önlemek için genellikle günlük olarak alınması gereken ilaçların uzun vadeli yan etkilerinden korundu.
24 Eylül 2023

Mersin, deprem bölgelerinden yoğun göç alarak nüfusu 3 milyona ulaştı ve bu durum kira fiyatlarının artmasına neden oldu. 1+1 dairelerin kiraları 10 bin liraya kadar çıkarken, şehir plancıları artan nüfus nedeniyle özellikle yazlık bölgelerde kanalizasyon altyapısının olmamasının sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. TMMOB Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Onur Kafalı, kentin sağlık altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini ve göçün niteliğinin incelenmesi gerektiğini belirtti.
27 Şubat 2023

Güney Kore'de Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılanların sayısı üç hafta içinde beş kattan fazla artarak temmuzun son haftasında 465'e ulaştı. Temmuz ayı genelinde ise toplam 929 kişi hastaneye kaldırıldı. Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, 65 yaş üstü kişilerin koronavirüse karşı aşılanma sürecinin ekim ayında devam edeceğini açıkladı.
2 Ağustos 2024

Türkiye'de obezite ve diyabet sıklığının artmasıyla birlikte karaciğer yağlanması da yaygınlaşmaktadır. Her üç kişiden birinde karaciğer yağlanması görülüyor ve çocuklar ile ergenlerde de bu durum artış gösteriyor. Alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) ve alkol dışı karaciğer yağlanması ve iltihabı (NASH) en sık rastlanan karaciğer hastalıkları haline gelmiştir. NAFLD ve NASH, siroz ve karaciğer kanserine yol açabiliyor. Obezite ve tip 2 diyabet, karaciğer yağlanmasının en sık ve önemli sebepleri arasında yer alıyor. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve kahve tüketimi gibi önlemler, karaciğer hastalıklarının önlenmesinde etkili olabilir.
21 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, bebek ve çocuk aşılarının temininde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Aile hekimleri, aşı yokluğu, kötü çalışma koşulları ve yetersiz ücret artışları gibi konuları çevrimiçi bir toplantıda tartıştı. Aşı eksikliği nedeniyle bazı bölgelerde kızamık vakaları ve hepatit B gibi hastalıkların önlenmesinde zorluklar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan iş bırakma eylemlerine ceza puanı ve destek primlerinin kesilmesi yoluyla engellenmeye çalışıldığı ifade edildi.
24 Ocak 2023
İşaretlediklerim