Doğuş Otomotiv İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, Türkiye otomotiv pazarında yüzde 30'luk bir daralma beklediklerini belirtti. Önceki ekonomi yönetimi döneminde yüksek enflasyon ortamında faizlerin düşürülmesi ve alternatif yatırım araçlarına yönelim, özellikle ikinci el otomobil fiyatlarının artmasına neden olmuştu. Yeni ekonomi yönetiminin rasyonel politikalara geçişi ve otomobil satışlarına getirilen kısıtlamalar talebin azalmasına yol açtı. Bilaloğlu, 2023'ün rekor seviyede kapandığını, ancak 2024'te pazarın yüzde 30 daralmasını beklediklerini ifade etti.
12 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, kur artışının ithalat ve ihracat üzerindeki etkilerini değerlendiriyor. Türkiye'nin ithalatında ara malı ve ham madde oranının yüzde 70,6 olduğunu belirtiyor ve bu durumun üretimin ithal girdiye bağımlı olduğunu gösterdiğini vurguluyor. Kur artışının ithal fiyatlarını artırdığını ve bu nedenle ihracat malı üretim maliyetlerinin yükseldiğini ifade ediyor. Ayrıca, TL'nin değer kaybına rağmen ihracatın beklenen düzeyde artmadığını ve dış ticaret fazlası verilemediğini belirtiyor.
21 Mayıs 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Eylül ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Eylülde, Türkiye'nin dış ticaret açığı yıllık yüzde 48,1 azalışla 5 milyar dolara ulaştı. Aynı ayda ihracat yüzde 0,3 artışla 22 milyar 670 milyon dolar, ithalat ise yüzde 14,1 azalışla 27 milyar 658 milyon dolar oldu. Ocak-Eylül döneminde ihracat yüzde 0,3 azalışla 187 milyar 464 milyon dolar, ithalat yüzde 1,3 artışla 274 milyar 755 milyon dolar olarak gerçekleşti.
4 Ekim 2023

Dünya Altın Konseyi, Türkiye'de külçe ve sikke formundaki altın yatırımının 2023'ün ilk çeyreğinde 50 ton ile rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Türkiye'deki yüksek enflasyon ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı, altına olan talebi artırdı. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023'ün ilk çeyreğinde üretilen altın miktarı geçen yılın aynı dönemine göre %408 artış gösterdi. Küresel altın talebinin altıda biri Türkiye tarafından karşılandı.
5 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 31. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin gelişmiş ülkeler dahil tüm dünyayı olumsuz etkileyen belirsizliklerden kurtulduğunda çok farklı bir lige yükseleceğini belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin ihracat başarısına vurgu yaparak, 2023 yılında toplam 355 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini ve bu rakamın Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu söyledi. Ayrıca, ithalattaki düşüş ve dış ticaret açığındaki iyileşmeye dikkat çekti.
8 Haziran 2024

Türkiye'de enflasyonun kontrol altına alınamaması ve borsanın dalgalı seyri nedeniyle yatırımcılar varlıklarını korumak amacıyla otomobil alımına yönelmiş durumda. Mevduat faizlerinin enflasyonun altında kalması ve hızlı nakde çevrilebilir olması otomobil alımını cazip hale getiriyor. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci ve EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, otomotiv satışlarında Mart ayında rekor beklediklerini ifade ediyorlar. Ayrıca, seçim sonrası dönemde beklenen kur, faiz ve vergi artışları nedeniyle talebin öne çekildiği belirtiliyor.
14 Mart 2023

Son bir buçuk yılda otomobiller, altın ve döviz yatırımlarına göre daha fazla değer kazandı. VavaCars'ın Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli'ye göre, çip krizi ve yükselen enflasyon nedeniyle sıfır araç bulunamaması ve ikinci el araçlara olan talebin artması, otomobillere olan yatırımın popülerliğini artırdı. Ocak 2022'den Mayıs 2023'e kadar ikinci el otomobiller ortalama yüzde 87 değer kazanırken, bu oran altında yüzde 58, dövizde ise yüzde 43 olarak gerçekleşti.
3 Haziran 2023

EBS Danışmanlık tarafından hazırlanan verilere göre, 2023 yılının ilk beş ayında Türkiye'de toplam 38 bin 256 lüks araç satışı gerçekleşti. Bu satışlar toplam araç satışlarının yüzde 11,25'ini oluşturuyor. En çok satılan lüks araç markası BMW olurken, onu Audi ve Mercedes izledi. Model bazında ise BMW'nin 5 Serisi en çok tercih edilen model oldu.
3 Haziran 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatları yüksek seviyelerde bulunuyor. İkinci el piyasasında fiyatlar artmaya devam ederken, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araç fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçemeyeceğini açıkladı. Online satış siteleri ile görüşmeler yapıldığını ve Temmuz-Ağustos aylarında fiyat dengelenmesi beklediklerini ifade etti. Ayrıca, sıfır otomobil alanların araçlarını ilk altı ay içinde veya altı bin kilometre dolmadan satamamaları kuralı 2024'e kadar uzatıldı ve bireysel satışlar da denetim altına alındı.
21 Haziran 2023

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, temmuz ayında otomotiv pazarında satışlar 112 bin 459 adet oldu ve aylık rekor serisi devam etti. Seçim sonrası kurdaki artışlar otomobil fiyatlarında zam fırtınasına neden olmasına rağmen, birikimini enflasyondan korumak isteyenler düşük faiz getirisi ortamında otomobili yatırım aracına dönüştürdü. Bu durum, ocak-temmuz döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarının yüzde 63,1 büyümeyle 668 bin 828 adede ulaşmasını sağladı.
2 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Şubat ayına ilişkin ihracat ve ithalat rakamlarını açıkladı. Şubatta ihracat %13,6 artışla 21 milyar 86 milyon dolara ulaşırken, ithalat %8,5 azalışla 28 milyar 87 milyon dolara geriledi. Bu durum, dış ticaret açığının %42,3 azalarak 7 milyar dolara düşmesine ve ihracatın ithalatı karşılama oranının %75,1'e yükselmesine yol açtı. Bakan Şimşek, bu gelişmeleri ekonomi programının başarısına bağlayarak, ekonomide dengelenmenin sürdüğünü ve net ihracattan büyümeye pozitif katkı beklediklerini ifade etti.
2 Mart 2024

Türkiye'de bankalar, 2022 yılında enflasyona endeksli tahviller sayesinde rekor düzeyde kar elde etmiş ve sektörün toplam karı bir önceki yıla göre yüzde 366 artarak 433,46 milyar TL'ye ulaşmıştı. Ancak 2023'ün ilk çeyreğinde, bankacılık sektörünün net karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 civarında artmasına rağmen, 2022'nin son çeyreğine kıyasla en az yüzde 40 azalması öngörülüyor. Kar düşüşünün nedenleri arasında enflasyon endeksli kağıtların getirisindeki beklenen düşüş, kredi-mevduat getiri makasındaki bozulma ve faaliyet giderlerindeki artış yer alıyor.
20 Nisan 2023

Temmuz ayında ikinci el otomobile olan talep artmasına rağmen fiyatlar düşmeye devam etti. BETAM'ın raporuna göre, otomobil talep endeksi haziran ayına göre yüzde 30,9, 2023 Temmuz'a göre ise yüzde 5,7 arttı. Ancak reel fiyat endeksi önceki aya göre yüzde 4,1 düştü. Ortalama otomobil fiyatı haziranda 871 bin 156 TL iken temmuzda 862 bin 232 TL oldu.
24 Ağustos 2024

Ticaret Bakanlığı, Ocak-Haziran 2024 ihracat verilerini açıkladı. İstanbul, Kocaeli ve İzmir'de ihracatın azaldığı belirtildi. İstanbul'da ihracat yüzde 17,7, Kocaeli'de yüzde 8,8 ve İzmir'de yüzde 19 oranında düştü. İstanbul en çok Almanya'ya, Kocaeli İngiltere'ye ve İzmir ABD'ye ihracat yaptı.
5 Temmuz 2024

Almanya'dan Türkiye'ye yapılan ihracat Mart ayında yüzde 26,4 oranında düşüş göstererek 2 milyar 288 milyon avroya geriledi. Aynı dönemde Türkiye'den Almanya'ya yapılan ithalat da yüzde 15,1 azalarak 1 milyar 923 milyon avroya indi. Bu durum, Almanya'nın global ihracatındaki genel artışa rağmen, Türkiye ile olan ticaretinde gözlemlenen düşüşü öne çıkarıyor. Almanya'nın diğer büyük ticaret ortakları olan ABD ve Çin ile olan ticaretinde ise artışlar kaydedildi.
7 Mayıs 2024

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, hükümetin sıfır otomobiller için yaptığı matrah düzenlemesinin etkisinin sona erdiğini ve otomobil fiyatlarında artış beklediğini ifade etti. Kasım ayında getirilen düzenleme, satılan araçların yaklaşık yüzde 30'unu etkileyerek ÖTV dilimlerini değiştirmiş ve fiyatları düşürmüştü. Ancak Şahin, bu önlemlerin etkisinin kısa sürdüğünü ve fiyatların daha da artacağını, çip krizinin de 2023'te devam edeceğini belirtti.
12 Ocak 2023

Türkiye, mart ayında Rusya'dan 10 milyon varil motorin ithal ederek yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Birliği'nin Şubat ayında Rus rafine petrol ürünlerine yaptırımları genişletmesi sonucunda Türkiye'nin Rusya'dan motorin ithalatı martta şubata göre yüzde 50 arttı. Rus petrol ürünleri Batı Avrupa piyasasına göre daha iskontolu fiyatlarla satılırken, Türkiye iç piyasada perakende fiyatları Batı Akdeniz fiyatlamalarına göre belirliyor. Türkiye, Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya ile ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
5 Nisan 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2024'e ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,7 azaldı. Sanayinin alt sektörlerinde madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 12,2 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,5 geriledi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 4,9 azaldı.
10 Haziran 2024

Daha önce yüksek enflasyon dönemlerinde yatırım aracı olarak tercih edilen otomobillerin bu özelliğini yitirmeye başladığı belirtiliyor. Özellikle ikinci el araç fiyatlarının yükselen döviz kuru ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklar nedeniyle arttığı, ancak Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik'e göre, arz tarafında yaşanan değişikliklerle birlikte otomobillerin yatırım aracı olarak görülme trendinin azaldığı ifade ediliyor. Ayrıca, motosiklet satışlarının ilk kez otomobil satışlarını geçtiği ve otomotiv satışlarında bir ekim rekorunun kırıldığı bilgisi de veriliyor.
8 Kasım 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, Nisan ayında İstanbul'da perakende fiyatlar aylık yüzde 4,57, toptan fiyatlar ise yüzde 3,14 arttı. Yıllık bazda perakende fiyatlar yüzde 62,46, toptan fiyatlar yüzde 70,58 artış gösterdi. Sektörel bazda en yüksek artış giyim harcamalarında yaşanırken, kimyevi maddeler ve yakacak ve enerji maddeleri gruplarında düşüş gözlendi. İTO endeksleri, TÜİK tarafından açıklanan TÜFE ile farklılık göstermeye devam ediyor.
1 Mayıs 2023
İşaretlediklerim