CHP Sözcüsü Deniz Yücel, mevcut asgari ücretin yetersizliğini vurgulayarak, hükümetten bu konuyu derhal gündemine almasını talep etti. Son zamanlarda asgari ücrete ve emeklilere ara zam yapılacağına dair iddialar olmasına rağmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan böyle bir zammın gündemde olmadığını açıkladı. Yücel, emeklilerin, çalışanların ve gençlerin mağdur olduğunu belirterek, ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak asgari ücrete bir güncelleme yapılması gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Habertürk TV'de katıldığı bir programda asgari ücret ve EYT ile ilgili soruları yanıtladı. EYT'de yaklaşık bir milyon kişinin ilk maaşını aldığını ve sürecin hızla devam ettiğini belirtti. Asgari ücretin temmuz ayında yeniden değerlendirileceğini, ancak şu an için bir rakam vermek istemediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret konusunu seçim vaadi olarak kullanmadığını söyledi ve asgari ücretin yılda bir kez düzenlendiğini, ancak enflasyon nedeniyle altı ayda bir düzenleme yapıldığını belirtti.
28 Nisan 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), emeklilerin devletten yardım alan bazı dernek ve vakıflarda çalışmasına izin veren kanun maddesini iptal etti. Bu karar, Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti ve Yeşilay Vakfı gibi kuruluşlarda çalışan emeklileri etkileyecek. AYM, bu istisnanın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Karar, yayınlandığı gün yürürlüğe girdi ve emekliler ya maaşlarından vazgeçecek ya da çalıştıkları yerlerden ayrılmak zorunda kalacaklar.
26 Haziran 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu bankalarının emekli aylığı promosyon ödemelerini yaklaşık iki katına çıkararak 8 bin ile 12 bin lira arasında olacak şekilde yükselttiklerini açıkladı. Bu güncelleme, 2017'den bu yana uygulanan bir uygulamanın devamı niteliğinde. Kamu bankaları, promosyon güncelleme başvurularını pazartesi gününden itibaren almaya başlayacak ve 28 Mart itibarıyla süreci tamamlanan emeklilerin promosyonları hesaplarına yatırılacak. Bakan Işıkhan, diğer bankalarla da benzer artışlar sağlanması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
21 Mart 2024

Emeklilikte yaşa takılanlar için Meclis Başkanlığı'na sunulan kanun teklifine göre, 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayan SSK'lılar için kademeli prim günü şartı getiriliyor. Bu şart 5 bin günden başlayıp 5 bin 975 güne kadar çıkacak. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi olan kadınlar için 7 bin 200, erkekler için ise 9 bin prim günü şartı bulunuyor. Daha önce 5 bin prim günü üzerinden yapılan açıklamaların ardından sosyal medyada kademeli sisteme tepki gösterildi ve yeni mağduriyetlerin oluşabileceği ifade edildi.
31 Ocak 2023

AKP iktidarı, 2024'ü 'emekliler yılı' ilan ederek emeklilere yönelik çeşitli indirim ve ücretsiz hizmetler sunmaya devam ediyor. Temmuz ayında maaşlarına yapılan yüzde 24,73'lük zammı yeterli bulmayan emekliler için, Kültür ve Turizm Bakanlığı halk plajlarında ücretsiz şezlong ve şemsiye hizmeti sunulacağını duyurdu. Ayrıca, emeklilere indirimli sinema bileti, sosyal tesislerde indirim ve KYK yurtlarında belirli tarihlerde ücretsiz konaklama gibi çeşitli avantajlar sağlanıyor.
14 Ağustos 2024

Yeni kanun teklifi, sosyal güvenlik alanında önemli değişiklikler getiriyor. En düşük emekli aylığı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılırken, EYT’li çalışanlara verilen sigorta prim desteği kaldırılıyor. Ayrıca, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2.25’e artırılıyor. Bu değişiklikler, emekli olup aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin işverenlerine verilen yüzde 5'lik Sosyal Güvenlik Destek Primi indirimini sona erdiriyor.
25 Temmuz 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 24 TV'de yaptığı açıklamada, hayat pahalılığının ücretleri aşındırdığını belirtti ve temmuz ayında emeklilere kademeli zam yapılacağını duyurdu. Maaşı 7 bin 500 liranın üzerinde olan emeklilerin farklı gelir gruplarına göre zam alacağını ifade etti. Ayrıca, asgari ücretin 8 bin 500 lira olduğunu ancak hayat pahalılığı nedeniyle temmuzda asgari ücretle ilgili yeni bir düzenlemenin geleceğini söyledi.
2 Mayıs 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, memur emeklilerinin aylıklarını yüzde 25 oranında artıran bir düzenleme AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Muhalefet, bu artış oranını yeterli bulmayarak, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını önerdi, ancak bu önerge kabul görmedi. Kanun teklifi, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için ek MTV ihdası gibi konuları da içeriyor ve Genel Kurul'da görüşmeler devam ediyor.
13 Temmuz 2023

Bilal Erdoğan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin büyük bir felaket olduğunu ve bu düzenleme ile kandırıldıklarını belirtti. Erdoğan, muhalefeti popülist politikalarla gençleri kandırmakla suçladı ve erken emeklilik sisteminin mali yükünü eleştirdi. Ayrıca, gençlere daha fazla çalışmayı ve üretken olmayı teşvik eden bir yaşam tarzını benimsemeleri gerektiğini vurguladı. Etkinlikte gençlere kitap tavsiyelerinde de bulunan Erdoğan, Batı ve Doğu düşünce sistemlerini karşılaştırarak, Türkiye'nin Batı'yı yakalayabileceğini ve geçebileceğini ifade etti.
16 Eylül 2024

Ahmet Taşgetiren, Türkiye'de emeklilerin zor yaşam koşullarını ve iktidarın bu durumda sorumluluğunu ele alıyor. 22 yıldır ülkeyi yöneten iktidarın, özellikle 2013'ten sonra ekonomideki yanlış kararlar nedeniyle bu sorunlardan sorumlu olduğunu belirtiyor. Emeklilerin zorluklar içinde yaşamak zorunda bırakıldığını, işsizlik ve asgari ücretle geçinme zorluklarının arttığını vurguluyor. Ayrıca, emeklilerin bir yürüyüş düzenlemesi durumunda bunun büyük bir etki yaratacağını ifade ediyor.
25 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, artan enflasyon nedeniyle maaşları yetersiz kalan emeklilere yönelik olarak, daha önce sadece çalışmayan emeklilere yapılan 5 bin lira ödemenin, şimdi de çalışan emeklilere yapılacağını açıkladı. Bu karar, çalışan emeklilerin önceki düzenlemeden yararlanamaması üzerine gelen eleştirilerin ardından geldi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler de çalışan emeklilere ödeme yapılması için çalışma başlatıldığını duyurmuştu. Erdoğan, bu ödemeden 4 milyon 689 bin emeklinin faydalanacağını belirtti.
24 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarının iyileştirilmesi konusunda bakanlara gerekli talimatları verdiğini belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve emekli zammıyla ilgili düzenlemenin temmuzda Meclis'ten geçeceğini ifade etti. En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini öngören kanun teklifi TBMM başkanlığına sunuldu. Erdoğan, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya yükselttiklerini ve yeni maaşların enflasyon oranı netleşince belli olduğunu söyledi.
6 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere zam çalışmasının kısa sürede sonuçlanacağını belirtti. Erdoğan, emeklilerin enflasyona ezdirilmemesi için çaba gösterdiklerini ve emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirici adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasıyla birlikte oluşacak refah artışından emeklilerin de pay alacağını söyledi.
21 Eylül 2023

Arif Kızılyalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2024'ü 'emekli yılı' ilan etmesine rağmen, Türkiye'deki emeklilerin büyük bir kısmının zor şartlar altında yaşadığını belirtiyor. 15 milyon emeklinin 3.6 milyonunun maaşı 10 bin TL'nin altında ve sadece yüzde 15.8'i geçinebiliyor. CHP'nin Ankara'daki mitinginde konuşan bir emekli, yaşadığı zorlukları dile getirerek hükümetin politikalarını eleştirdi. Hükümetin emeklilere sunduğu indirimler ise yetersiz ve trajikomik olarak nitelendiriliyor.
29 Mayıs 2024

Emekli aşçı Vahdettin Özkan, derinleşen ekonomik kriz ve artan hayat pahalılığının emeklileri nasıl etkilediğini anlattı. Özkan, emekli maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini ve emeklilerin yoksulluk sınırının altına düştüğünü belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz' söyleminin gerçeklikle örtüşmediğini ifade eden Özkan, emeklilerin örgütlenerek hakları için mücadele etmeleri gerektiğini vurguladı.
28 Temmuz 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli aylığı alan 12,7 milyon emekliye yönelik promosyon ödemelerinin kamu bankalarında iki katına çıkarıldığını duyurdu. Yeni düzenlemeyle promosyon ödemeleri 8 bin ila 12 bin lira arasında belirlendi. Ayrıca, ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine de 5 bin lira promosyon ödemesi yapılacağı açıklandı. Bu hamle, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilere zam yapmayacağını açıklamasının ardından geldi ve emeklilere yönelik diğer desteklerin de sinyalini verdi.
25 Mart 2024

Türkiye Emekliler Platformu Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, emeklilerin hakları görüşülürken masada olmadıklarını ve kimsenin onlara danışmadığını belirtti. Çalışkan, Türkiye'deki emeklilerin yaşam standartlarının Avrupa'nın gerisinde kaldığını ve emeklilerin sendikalaşmak istediklerini ifade etti. Ayrıca, 2023'te çalışanlara verilen seyyanen artışın emeklilerle çalışanlar arasındaki gelir makasını çok açtığını ve taban aylığın asgari ücret düzeyine getirilmesini talep etti.
2 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen genel kurulunda yaptığı konuşmada, seçim sonrasında 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alan vatandaşlar için sevindirici bir haber paylaşacaklarını belirtti. Bu açıklama, AKP'nin 21 yıllık iktidarında seçim öncesi vaatlerinin arttığı bir dönemde geldi. Mart ayı sonunda en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya yükseltilmiş, ancak diğer emekliler için bir artış yapılmamıştı. Daha önce AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, 7 bin 500 lira üzerinde maaş alan emeklilerle ilgili bir çalışma olmadığını ifade etmişti.
1 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarına ilişkin yeni düzenleme yapılacağını duyurmasının ardından, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini içeren kanun teklifi TBMM başkanlığına sunuldu. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, düzenlemeyle 11 milyona yakın emeklinin faydalanacağını, 6 milyon emeklinin 2 bin liralık artıştan yararlanacağını ve 7 bin 500 liranın altında maaş alanların maaşlarının bu seviyeye çıkarılacağını belirtti. 7 bin 500 liranın üstündeki emekli maaşlarına ise zam yapılmayacak.
24 Mart 2023
İşaretlediklerim