Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'da beklenen büyük deprem kaygısıyla şehir dışına göç edenlerin sayısı arttı. Konut sektörü temsilcileri, özellikle eski yapıların bulunduğu ilçelerden göç yaşandığını belirtiyor. Evden Eve Nakliyatçılar Derneği Başkanı Ali Ayılmazdır, nakliye firmalarına olan talebin arttığını, insanların ikinci evleri veya daha güvenli bölgelere taşındığını ifade ediyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan ise, ekonomik şartlar daha iyi olsa daha fazla insanın sağlam binalara geçeceğini söylüyor.
2 Mart 2023

Kırıkkale-Kayseri kara yolunda bir otomobilin kontrolden çıkarak şarampole devrilmesi sonucunda, araçta bulunan altı kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırıldı ve hayati tehlikelerinin olmadığı belirtildi. Kazazedelerin, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman'dan Kırıkkale'deki yakınlarının yanına geldikleri öğrenildi.
8 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen ve 11 şehri etkileyen depremler sonucunda ölenlerin sayısı 47 bin 975'e ulaştı. AFAD Başkanı Yunus Sezer'in verdiği bilgiye göre, ölenler arasında 6 bin 278 yabancı uyruklu kişi bulunuyor. Ayrıca, 232 bin 632 binada toplam 651 bin 416 bağımsız birim yıkık durumda veya acil yıkılacak olarak belirlendi.
11 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis'te hissedildi ve binlerce binanın yıkılmasına yol açtı. Deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bölgede ekskavatör ve vinç gibi ekipmanların yetersizliği dile getirildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yaşananları 'sistematik rant siyasetinin sonucu' olarak nitelendirdi ve bürokratik engellerin aşılacağını belirtti. Depremden etkilenen 10 ilde üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi. Resmi rakamlara göre ölü sayısı 5 bin 894, yaralı sayısı ise 34 bin 810 olarak açıklandı. Arama kurtarma çalışmalarına yurt dışından da destek geldi.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, deprem bölgesine yardım götürmek veya ailelerine ulaşmak isteyen vatandaşların kullandığı Ankara-Adana arasındaki otoyolların çoğu ücretsiz hizmet verirken, Adana-İskenderun arasındaki otoyoldan geçenlerden ücret alındığı belirtildi. Adana'dan İskenderun'a gidip Hatay'a geçen vatandaşlar gidiş dönüş otoyol ücreti ödemek zorunda kaldı. Bir yurttaşın bu yolda yedi defa geçiş yaparak toplam 70 lira ödediği ifade edildi.
26 Şubat 2023

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'da devletin yeterli yardım ve destek sağlamadığını ifade etti. Şahin, AFAD'ın bölgede olmadığını, yeme içme ve barınma problemleri yaşandığını, arama kurtarma çalışmalarının geç başladığını ve hala yeterli olmadığını dile getirdi. Ayrıca, İskenderun'da yaklaşık 250 can kaybı ve 500'den fazla yaralı olduğunu, 300 civarında konutun yıkıldığını belirtti.
6 Şubat 2023

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde meydana gelen şiddetli depremler sonrasında birçok kentte binlerce bina yıkıldı ve yardım malzemelerine erişimde zorluklar yaşanıyor. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, yardım çalışmalarında yaşanan plansızlığı ve profesyonel ekiplerin bekletilmesini eleştirdi. Kaftancıoğlu, milletvekillerinin bölgeye ulaşan yardımları hızlıca dağıtmasını ve koordinasyon eksikliğinin giderilmesini talep etti.
7 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın verdiği bilgilere göre, 10 ilde etkilenen nüfus 20 milyona yaklaşırken, 81 binden fazla yaralıdan çoğu taburcu edildi. Arama kurtarma ekipleri 8 binden fazla kişiyi enkaz altından sağ olarak kurtardı. Deprem bölgesinde 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda bulunuyor ve 33 bin 143 binada ağır hasar tespit edildi.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve Adıyaman merkezde birçok bina yıkıldı. Adıyaman Valisi 28 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı, ancak arama kurtarma ekipleri henüz bölgeye ulaşamadı. Vatandaşlar enkaz altındaki yakınlarını kendi çabalarıyla kurtarmaya çalışıyor. Hastaneler dolu olduğu için birçok yaralı dışarıda beklemek zorunda kalıyor ve iletişim hatları kesik durumda.
6 Şubat 2023

Türkiye'nin deprem sonrası yaptığı uluslararası yardım çağrısına 100'den fazla ülke yanıt verdi. Yabancı ekipler bir haftada 200'den fazla kişiyi kurtardı, ancak İspanyol ekip koordinasyonsuzluk nedeniyle daha fazla can kurtaramadıklarını belirtti. İspanyol ekip üyesi Pedro Frutos, makine kullanımının risklerine dikkat çekti ve daha iyi koordinasyonun daha fazla insanın kurtarılmasını sağlayabileceğini ifade etti. Ayrıca, Almanya, Avusturya ve İsrail ekipleri güvenlik endişeleri nedeniyle bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.
13 Şubat 2023

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremler sonrasında deprem bölgesinde incelemeler yaparak bir rapor yayımladı. Raporda, AFAD'ın geç harekete geçmesi, koordinasyon ve ekipman eksikliği, sivil toplumun çalışmalara katılımının engellenmesi gibi konularda ciddi eksiklikler olduğu belirtildi. Ayrıca, madencilerin arama kurtarma çalışmalarında büyük özveri gösterdikleri ancak yeterli destek alamadıkları ve AFAD'ın bazı müdahale yöntemlerinin etkisiz olduğu ifade edildi.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından Hatay İskenderun'da barınma, gıda ve güvenlik gibi temel ihtiyaçlarda ciddi sorunlar yaşanıyor. Çadır kentlerin kurulması gecikirken, birçok kişiye çadır sağlanamadı. İskenderun Mimarlar Odası Başkanı ve CHP ilçe Başkanı, devletin yetersiz müdahalesini ve yaşanan kaosu eleştirdi. Özellikle barınma ve güvenlik konularında ciddi eksiklikler olduğu, çadırların yetersiz kaldığı ve yardımların düzensiz dağıtıldığı belirtildi.
10 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında hasar tespit çalışmaları yapan teknik görevlilere, raporlarını gerçekçi bir şekilde oluşturmaları konusunda çağrıda bulundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın açıklamasına göre, 830 bin 806 binanın incelendiği ve bunlardan 105 bininin yıkılmış veya ağır hasarlı olduğu belirtildi. Kılıçdaroğlu, depremzedelerden gelen binlerce mesaj üzerine, görevlilerin zor koşullarda çalıştığını anlayışla karşıladığını ancak hak kaybına yol açmamak adına gerçekçi raporlama yapılmasının önemini vurguladı.
19 Şubat 2023

Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Depremler sonucunda çok sayıda bina yıkıldı ve can kaybı ile yaralı sayısı artmaya devam ediyor. Hükümetin resmi açıklamalarına göre durum kontrol altında, ancak deprem bölgesinden yardım çağrıları devam ediyor ve bazı bölgelere henüz kurtarma ekipleri ulaşamamış durumda. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şanlıurfa'da yaptığı incelemeler sonrası durumun kontrol altında olduğunu ve asıl sorunun sosyal medyada yayılan yanlış haberler olduğunu ifade etti.
7 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında 10 ildeki hasar tespit verilerini yayınladı. En çok hasar gören ilçeler Gaziantep'in Nurdağı, Adıyaman'ın Merkez, Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ve Hatay'ın Antakya ilçeleri olarak belirlendi. Toplamda 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiği depremler sonucunda binlerce bina yıkıldı veya ağır hasar aldı. Bakanlık hasar tespit çalışmalarına devam ediyor.
14 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu Hatay'ın Antakya ilçesi ağır hasar gördü. Diken tarafından görüntülenen yıkıntılarda birçok bina yıkılmış veya hasar görmüş durumda. Resmi yardım ve arama kurtarma ekiplerinin henüz ulaşamadığı bölgelerde vatandaşlar kendi imkanlarıyla enkaz altında kalan yakınlarına ulaşmaya çalışıyor. 7 Şubat itibariyle ölü sayısı 3 bin 432, yaralı sayısı 20 bin 534 ve yıkılan bina sayısı 5 bin 775 olarak açıklandı.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, Kayseri, Sivas, Nevşehir ve Niğde'de de hissedildi. Kayseri Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı, şu ana kadar can veya mal kaybı ihbarı olmadığını belirtti. Sivas'ta bir binanın giriş katında çatlaklar oluştu ve bina tahliye edildi. AFAD ekipleri, çeşitli illerden Kahramanmaraş'a destek için hareket etti. Nevşehir ve Niğde'de de vatandaşlar tedbir amaçlı dışarı çıktı.
6 Şubat 2023

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve 10 il bu doğal afetten etkilendi. Resmi verilere göre 284 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 323 kişi yaralandı. Depremzedeler, yardım ekiplerinin henüz bölgeye ulaşamadığını ve insanların arabalarında veya dışarıda beklediğini ifade etti. Kandilli Rasathanesi ve AFAD'ın verdiği bilgilere göre deprem Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta hissedildi ve can kaybı sayısı artmaya devam ediyor.
6 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından 10 gün geçmesine rağmen, deprem bölgesinde barınma, ısınma, tuvalet, banyo, temiz su ve güvenlik sorunları çözülemedi. Prof. Dr. Ali Osman Karababa ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, yardımların geç ulaştığını ve organizasyonun yetersiz olduğunu belirtti. Çadır kentlerin yeterli ve güvenli olmadığı, yangın riski taşıdığı ve hijyen sorunlarına yol açtığı ifade edildi. Bölgede ishal, uyuz gibi hastalıkların artış gösterdiği ve çöp sorununun da ciddi sağlık riskleri yarattığı vurgulandı.
16 Şubat 2023

Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Murat Mercan, ABD'deki bir Pakistanlı işadamının Kahramanmaraş merkezli depremler için 30 milyon dolar bağış yaptığını açıkladı. ABD'deki Türk-Amerikan dernekleri ve Türk konsoloslukları, depremzedelere yönelik ihtiyaç malzemeleri ve para bağışı toplamak için organize çalışmalar yürütüyor. İllinois merkezli Türk-Amerikan Derneği TACA, deprem yardım fonu aracılığıyla bağış topluyor ve toplanan yardımları Türk Hava Yolları'nın kargo şirketi Turkish Cargo ile AFAD'a ulaştırmayı planlıyor.
7 Şubat 2023
İşaretlediklerim