Şanlıurfa ve Adıyaman'da meydana gelen sel felaketinde 14 kişi hayatını kaybetti, beş kişi kayboldu. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Gelecek Partisi Başkanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte selin vurduğu Şanlıurfa'ya gitti. Kılıçdaroğlu, afet yönetimindeki eksiklikleri eleştirerek, görevini yapmayıp ölümlere yol açan kişilere 'Güle güle' demek zorunda olduklarını söyledi. Ziyaret sırasında bazı vatandaşlar hükümetin istifasını talep etti.
15 Mart 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Batı Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan 31 il için kuvvetli kar yağışı konusunda uyarıda bulundu. Vatandaşların ulaşımda aksamalar, görüş mesafesinde azalma, buzlanma, don olayı ve çığ tehlikesine karşı dikkatli olmaları gerektiği belirtildi. Uyarılar, AFAD'ın X (eski adıyla Twitter) hesabı üzerinden ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün bilgileri doğrultusunda yapıldı.
25 Ocak 2024

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye'de 15 il için turuncu, 16 il için sarı kodlu meteorolojik uyarıda bulundu. Bu uyarılar, hafta sonu etkili olacak fırtına ve yağışlar nedeniyle yapıldı. AFAD, ilgili valilikler, kaymakamlıklar ve il AFAD müdürlüklerini bilgilendirdi ve ekiplerin olası acil durumlara karşı teyakkuzda olduğunu belirtti. Vatandaşların sel, su baskını, yıldırım, heyelan gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılar yapıldı.
19 Kasım 2023

Kandilli Rasathanesi, Gaziantep'te 7,5 büyüklüğünde bir deprem olduğunu bildirdi. Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Adıyaman'da 28 kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda binanın yıkıldığını belirtti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise 13 kişinin öldüğünü ve 22 kişinin yaralandığını açıkladı. AFAD, depremin Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde gerçekleştiğini ve can kaybının 76 olduğunu duyurdu.
6 Şubat 2023

Yunanistan'ın Teselya Bölgesi'nde 5 Eylül'den bu yana devam eden şiddetli yağış ve sel nedeniyle 10 kişi hayatını kaybetti. İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vasilis Kikilias, Pinio nehrinin taşması sonucu birçok köyün sular altında kaldığını ve dört kişinin hala kayıp olduğunu belirtti. Doğal Afetlerle Mücadele ve Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Efthimios Lekkas, selin ülkedeki tarımsal üretime vereceği hasarın 1 milyar avroyu aşabileceğini ifade etti.
8 Eylül 2023

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde sabaha karşı başlayan sağanak, İğneada beldesinde su baskınları ve dere taşkınlarına yol açtı. İğneada'da bulunan turizm tesisindeki birçok bungalov ev taşkın dolayısıyla sürüklendi. Bölgede ormanda mahsur kalan iki kişi, ekiplerce kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Kırklareli Valisi Birol Ekici, sel nedeniyle kaybolan iki kişinin cansız bedenine ulaşıldığını, dört kişiyi arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
5 Eylül 2023

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini duyurdu. 44 il için turuncu, 20 il için sarı kodlu uyarı yayınladı. Vatandaşlar çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca zehirlenmeleri, buzlanma, don ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı uyarıldı. Özellikle İstanbul'da 'tam fırtına' beklendiği belirtildi.
25 Kasım 2023

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva ve Pencap eyaletlerinde yaşanan aşırı yağışlar ve yıldırım düşmesi sonucu 11 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi yaralandı. Pencap'ın Naroval, Pasrur, Şekipura ve Sialkot bölgelerinde 10 kişi yıldırım isabeti sonucu yaşamını yitirdi, yedi kişi yaralandı. Hayber Pahtunhva'da ise şiddetli yağışlar nedeniyle Buner bölgesinde bir evin çatısı çöktü ve bir kadın hayatını kaybetti, altı kişi yaralandı. Ulusal Afet Yönetim Otoritesi, yağmurların hafta boyu sürmesinin beklendiğini açıkladı ve olası taşkın ve sellere karşı uyarıda bulundu.
26 Haziran 2023

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve 10 il bu doğal afetten etkilendi. Resmi verilere göre 284 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 323 kişi yaralandı. Depremzedeler, yardım ekiplerinin henüz bölgeye ulaşamadığını ve insanların arabalarında veya dışarıda beklediğini ifade etti. Kandilli Rasathanesi ve AFAD'ın verdiği bilgilere göre deprem Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta hissedildi ve can kaybı sayısı artmaya devam ediyor.
6 Şubat 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Güneydoğu Anadolu bölgesinde akşam saatlerinden itibaren kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların yanı sıra güneyden gelen kuvvetli rüzgar ve fırtınanın etkili olacağını duyurdu. Yağışların, Adıyaman çevreleri, Diyarbakır'ın kuzey ve batısı ile Batman ve Şanlıurfa'nın kuzeyinde şiddetli olması bekleniyor. Yağışların yarın öğle saatlerinden sonra batıda, pazartesi sabah saatlerinde ise doğuda etkisini kaybedeceği öngörülüyor. Sel, su baskını, yıldırım, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerektiği vurgulanıyor.
18 Kasım 2023

6 Şubat'taki büyük depremlerden beş hafta sonra, Hatay'da depremzedeler temel ihtiyaçlarını karşılayamamaktan şikayetçi. Bir depremzede, devletin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yetersiz liderliğini eleştirerek durumlarını ifade etti. İskenderun'da ise yağmur sonucu AFAD'ın kurduğu çadır kentler su altında kaldı ve depremzedeler yaşadıkları zorlukları dile getirdi.
14 Mart 2023

Şanlıurfa ve Adıyaman'ı etkileyen sel felaketinde can kaybı 17'ye yükseldi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, felaketi küresel ısınmaya bağladı ve kuraklık riskinin ortadan kalkması nedeniyle bir memnuniyet ifade etti. Habertürk TV'de yaptığı açıklamada, Atatürk Barajı'nda su seviyesinin 300 bin metreküp arttığını belirtti ve yağışların düzensizliğine rağmen toprağın suya kavuşmasının önemli olduğunu vurguladı.
17 Mart 2023

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye genelinde 41 il için turuncu, 31 il için sarı kodlu meteorolojik uyarıda bulundu. Kuvvetli sağanak yağış ve fırtına beklendiği belirtilirken, vatandaşların olası olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları istendi. Uyarı renkleri, meteorolojik hadisenin şiddeti ve etki alanı gibi faktörlere göre belirleniyor ve dört farklı seviyede (yeşil, sarı, turuncu, kırmızı) uyarılar yapılıyor.
18 Kasım 2023

6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen ve Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucunda etkilenen 10 şehirde can kaybı yaşandı. AFAD'ın yaptığı son açıklamaya göre, bu depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 42 bin 310'a ulaştı.
21 Şubat 2023

Afyonkarahisar-Denizli karayolunun Devrent mevkisinde sağanak yağışın neden olduğu bir heyelan meydana geldi. Heyelan sonucunda iki araç toprak altında kaldı. Olay yerine gelen ekipler, araçlardan birinde bir kişinin cesedine ulaştı, diğer araçta ise bir yaralıyı kurtardı. Karayolunun heyelanın etkilediği şeridi trafiğe kapandı.
13 Haziran 2023

İstanbul'da etkili olan fırtına ve kuvvetli yağış sonucunda meydana gelen olaylarda bir kişi hayatını kaybetti. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçuşlar normal sürerken, İDO ve BUDO'nun toplam 17 seferi iptal edildi ve boğaz trafiği kapatıldı. Ekipler, su baskını, çatı uçması, ağaç devrilmesi gibi 148 olaya müdahale etti. Yakıt yüklü bir gemi karaya oturdu, mürettebatı tahliye edildi. Ayrıca, toprak kayması nedeniyle üç gecekondu boşaltıldı ve sakinleri güvenli yerlere yerleştirildi.
29 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Akdeniz bölgesinde yer alan Adana, Antalya, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş ve Osmaniye illeri için sarı kodlu yağış uyarısı yaptı. Bu illerde gök gürültülü sağanak yağış beklendiği belirtildi. Ayrıca bölge sakinleri sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar ve buzlanma gibi olumsuzluklara karşı uyarılarak dikkatli olmaları istendi.
17 Ocak 2024

İzmir'in Çeşme ilçesinde sabah saatlerinde başlayan gök gürültülü sağanak, dolu yağışına dönüştü. Karşıyaka ve Çiğli ilçelerinde kısa süreli dolu yağışı yaşanırken, Çeşme'de dolu etkisini artırarak cadde, sokak ve plajları kapladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaşanan hava olaylarını iklim kriziyle ilişkilendirerek sosyal medyada fotoğraflar paylaştı ve itfaiyenin olumsuzluklara anında müdahale ettiğini belirtti.
6 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Adıyaman'da yardım ekiplerinin geç ulaşması, yetersiz ekipman ve koordinasyonsuzluk nedeniyle birçok kişi enkaz altında hayatını kaybetti. İlk günlerde kurtarma çalışmaları yetersiz kalırken, şehirde yağmacılık olayları da baş gösterdi. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken, yağmacılıkla mücadelede silah kullanımı ve 'vur emri' iddiaları ortaya çıktı. Sosyal medya üzerinden yayılan bilgilerle Suriyelilerin yağmacılıkla suçlanması ve linç edilme korkusu yaşanıyor. Valilikte ise karmaşa hakim ve yardım çalışmalarında koordinasyon eksikliği göze çarpıyor. Depremzedelerin hükümete yönelik öfkesi artarken, AKP'ye olan güvenin sarsıldığı belirtiliyor.
11 Şubat 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin birçok kentinde sağanak yağış beklendiğini ve çığ riski olduğunu duyurdu. Marmara, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun bazı bölgeleri ile Antep, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır ve Siirt çevrelerinde yağışların etkili olacağı tahmin ediliyor. Özellikle Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ve Doğu Anadolu'nun eğimli ve yüksek kesimlerinde çığ tehlikesi bulunuyor. Ayrıca, deprem bölgesinde de yağışların etkisini artırarak yeni haftaya devam etmesi bekleniyor.
23 Mart 2023
İşaretlediklerim