Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün ve içki üretimi ile ithalatı yapan gerçek ve tüzel kişiler için yeni teminat tutarlarını Resmi Gazete'de yayınladı. Yayınlanan yönetmelik, üretim kapasitesine ve ürün kategorisine göre değişen teminat miktarlarını içeriyor. İçki üreticileri, küçük işletmelerin bu yeni mali yükümlülükleri karşılayamayacağını ve teminat tutarlarının keyfi olarak artırılmasının engellenemeyeceğini belirtmişlerdi. Yeni düzenleme, tütün ve alkollü içki piyasasını düzenleyen kanun teklifinin komisyondan geçmesiyle birlikte yürürlüğe girdi.
30 Nisan 2024

1 Haziran’da yürürlüğe giren 8’inci yargı paketiyle adli para cezaları artırıldı. En düşük para cezası 20 liradan 100 liraya, en yüksek adli para cezası ise 100 liradan 500 liraya çıkarıldı. Ceza mahkemelerince verilen adli para cezalarının kesinlik sınırı 3 bin liradan 15 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, kişisel verilerin işlenme şartları ve yurt dışına aktarılması usulünde de değişiklikler yapıldı.
3 Haziran 2024

Hisar Okulları, 2024-2025 öğretim yılı için ortaokul ve lise hazırlık sınıflarının fiyatlarını açıkladı. 5'inci sınıf için peşin ödeme 967 bin lira, 11 taksit halinde ödeme yapılırsa toplam 1 milyon 527 bin lira olacak. Lise hazırlık ve 9'uncu sınıf giriş fiyatları ise peşin 950 bin lira, 11 taksit ile 1 milyon 499 bin lira olarak belirlendi. Ayrıca, 2'nci ve 6'ncı sınıflar için yüzde 10 kardeş indirimi uygulanacak.
26 Mart 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelen, ticari olmayan ve değeri 150 avroyu geçmeyen eşyalara uygulanan maktu vergi oranı yüzde 20'ye çıkarıldı. Aynı zamanda, değeri 1500 avroyu geçmeyen ilaçlar için de bu oran geçerli olacak. Daha önce bu oran yüzde 18 olarak uygulanmaktaydı. Yeni vergi oranı, '4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar'da yapılan değişiklikle Resmi Gazete'de yayımlanarak 15 gün sonra yürürlüğe girecek.
20 Nisan 2024

Türkiye Noterler Birliği tarafından 2014 yılında çıkarılan ve görme engellilerin noterlik işlemleri için iki tanık bulundurma zorunluluğu getiren genelge, Yargıtay tarafından iptal edildi. Başvuruyu gözleri görmeyen avukat Gökçe Artar Kutlu yapmıştı. Yargıtay, genelgenin Noterlik Kanununa ve hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Bu kararla, okuryazar görme engelliler noterlik işlemlerini tanık bulundurmadan yapabilecekler.
2 Haziran 2024

Lise Geçiş Sistemi (LGS) tercih süreci devam ederken, özel okulların ücretleri açıklandı. Kırtasiye, yemek ve servis masrafları hariç özel okul ücretleri 500-900 bin lira arasında değişiyor. Diğer harcamalar da eklendiğinde toplam maliyet 1 milyon lirayı aşıyor. Bazı okullar peşin ödemelerde indirim yaparken, Hisar Okulları gibi bazı okulların ücretleri 1 milyon 385 bin liraya kadar çıkabiliyor.
3 Temmuz 2024

1 Mart-1 Nisan tarihleri arasında, kira geliri elde eden mülk sahipleri kira beyannamelerini vermek zorunda. Bu yıl Gelir İdaresi Başkanlığı, kiracıları da sürece dahil ederek, mülk sahipleri ile kiracıların beyanlarını karşılaştırmayı amaçlıyor. Kira gelirlerinde belirli bir tutarın altında olanlar gelir vergisi ödemeyecekken, belirli şartları taşıyanlar istisnadan yararlanamayacak. Beyanname verilmezse veya eksik beyan edilirse cezai işlem uygulanacak. Kira beyanıyla tahakkuk eden gelir vergisi, çeşitli yöntemlerle ve taksitlendirilerek ödenebilecek.
2 Mart 2024

Avrupa Komisyonu'nun şubat ayında sunduğu teklif doğrultusunda Schengen vizesi başvuru ücretlerine zam yapıldı. Bugünden itibaren geçerli olan yeni tarifeye göre, vize ücretleri yüzde 12 artışla 90 avroya yükseldi. 6-12 yaş arası çocukların vize ücreti de 40 avrodan 45 avroya çıktı. AB'de düzensiz olarak kalan vatandaşlarının geri kabulü konusunda iş birliği yapmayan ülkelerin vatandaşları ise 135 veya 180 avro vize ücreti ödeyecek.
11 Haziran 2024

ASELSAN ile Roketsan arasında hava savunma füze alt sistemleri tedariki kapsamında 59,1 milyon avro artışlı bir sözleşme değişikliği imzalandı. Bu değişiklikle birlikte toplam bedel artışı 59 milyon 143 bin 396 avro oldu. Teslimatlar 2024-2028 yılları arasında gerçekleştirilecek. Açıklama, Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan alınan izinle yapıldı.
8 Temmuz 2024

Andrew Francis-Tan ve Hugo Mialon'un yürüttüğü bir araştırmaya göre, alyans ve düğün için yapılan yüksek harcamalar boşanma olasılığını artırıyor. Araştırmaya 3 bin evli insan katıldı ve sonuçlar, 2 bin doların üzerindeki alyans harcamalarının ve 20 bin doların üzerindeki düğün masraflarının boşanma riskini önemli ölçüde yükselttiğini gösterdi. Özellikle 2 bin ile 4 bin dolar arasında bir yüzüğe harcama yapmanın, daha az harcamaya kıyasla boşanma riskini 1,3 kat artırdığı belirtildi.
7 Mart 2024

Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın ilk baskısı için yapılan orijinal suluboya çizimi, Sotheby’s müzayede evinde 1,9 milyon dolara satıldı. Bu, şimdiye kadar açık artırmada satılan en değerli Harry Potter eseri oldu. Müzayede evi, eserin 400 ila 600 bin dolara alıcı bulmasını bekliyordu, ancak açık artırma sadece 10 dakika sürdü. Bu satış, Harry Potter serisinin dünya genelindeki popülaritesini ve koleksiyon değerini bir kez daha gözler önüne serdi.
27 Haziran 2024
İşaretlediklerim