Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçimlerde hile yapılmasının mümkün olmadığını, bu tür iddiaların seçim yenilgisine bahane aramaktan kaynaklandığını belirtti. Anadolu Ajansı'nın 2019 yerel seçimlerindeki veri akışını durdurması ve İstanbul seçiminin yenilenmesi endişeleri artırırken, Bozdağ YSK'nın güvenilirliğini ve seçim sürecinin şeffaflığını vurguladı. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin kapatma davasını seçim sonrasına bırakma talebini reddetmesini doğru bulduğunu ifade etti.
26 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tur ihtimali güçlenirken, CHP kanadından Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş, sisteme girilmemiş 7,5 milyon oy ve Anadolu Ajansı'nın güvenilirliği hakkında açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, muhalefetin güçlü olduğu sandıklardaki oyların sisteme girilmediğini ve Anadolu Ajansı'nın kendileri için artık geçersiz olduğunu ifade etti. Mansur Yavaş ise ıslak imzalı tutanaklara dayanarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranının yüzde 47,7, Tayyip Erdoğan'ın ise yüzde 45,8 olduğunu belirtti ve henüz 60 bin sandığın verisinin gelmediğini söyledi.
14 Mayıs 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve hukuk ile seçim işlerinden sorumlu Muharrem Erkek, seçimlerde hile yapıldığına ve bazı oyların eksik ya da yanlış yazıldığına dair iddialar üzerine bir bilgilendirme notu paylaştı. Erkek, CHP'nin tüm sandık sonuç tutanaklarını sisteme girdiğini ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verisiyle uyuşmayan sandıklara ilişkin itirazların ilçe seçim kurullarına yapıldığını belirtti. Yeşil Sol Parti'nin de binden fazla sandığa usulsüzlük iddiasıyla itiraz ettiği, ancak CHP'nin henüz bir rakam vermediği bilgisi verildi.
16 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, anketlerde düşük oy oranları gösterilmesine rağmen seçmenlere partiye oy vermeleri konusunda güven verdi. Emek ve özgürlük ittifakı çatısı altında seçime giren TİP, bazı bölgelerde kendi listesiyle yarışacak. Baş, seçim sisteminin değiştiğini ve ittifak sayesinde baraj sorunu olmadığını belirterek, özellikle büyük şehirlerde yeterli oyu alabileceklerini ifade etti. Ayrıca, seçmenlere 'Bir ilki başaracağız, gelin bunun parçası olun' diyerek TİP'e oy vermeleri için çağrıda bulundu.
6 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) görev süresi dolan beş üyenin yerine yeni atamalar yapıldıktan sonra, kurul yeni başkanını seçti. YSK'nın yeni başkanı Ahmet Yener olarak belirlendi. Ahmet Yener, Sayıştay Başkanı Metin Yener'in ağabeyidir. YSK'da üyelik süreleri kanunen belirli periyotlarla değişmekte olup, 2018'de bazı üyelerin görev süreleri son dakika kararıyla uzatılmış ve bu durum daha sonra TBMM'de geçirilen bir düzenleme ile Ocak 2023'e kadar sürdürülmüştü.
26 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda seçmenleri Pazar günü sandığa gitmeye ve oy sayımını izlemeye çağırdı. Demirtaş, oy kullanmanın önemini vurgulayarak, oy sayımı sırasında ıslak imzalı tutanakların fotoğrafını çekilmesini istedi ve seçmenlerden, bir gerekçeleri yoksa bile kendisi için sandığa gitmelerini rica etti.
26 Mayıs 2023

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı'nın Yüksek Seçim Kurulu'na paralel bir seçim takip sistemi oluşturduğunu ve bu sisteme ilişkin valiliklere ve kaymakamlıklara talimat gönderildiğini açıkladı. İzmir'in Kiraz ilçesindeki kaymakamlığın, İçişleri Bakanlığı'nın talebine uygun olarak ilçe seçim kurulundan sandık sonuç tutanaklarını istediği, ancak ilçe seçim kurulunun YSK'nın kararıyla bu talebi reddettiği belirtildi. Erkek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu görevini kötüye kullanmakla suçlayarak, seçimlere müdahale edilemeyeceğini vurguladı.
2 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye genelinde 20 ilçe ve 1 beldede yapılan yerel seçim sonuçlarına ilişkin itirazları değerlendirdi ve bu itirazları reddetti. İtirazlar, seçimin iptali, oyların yeniden sayımı ve mazbatanın iptaline yönelikti. İtirazlar arasında AKP, CHP, MHP, İYİ Parti, Yeniden Refah Partisi ve DEVA Partisi tarafından yapılan başvurular bulunmaktaydı. YSK'nın bu kararları, yerel seçim sonuçlarına yönelik yapılan itiraz süreçlerinin bir parçası olarak değerlendirildi.
13 Nisan 2024

İçişleri Bakanlığı'nın, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) paralel olarak veri topladığı ve işlediği bir sistem kullanmış olabileceği iddiaları ortaya atıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı'nın seçim sonuçlarını ayrı bir sistemle topladığını ve işlediğini açıkladı. 2014 ve 2018 seçimlerinde kullanıldığı belirtilen ve enisonu.com adlı sitede toplanan verilerin hangi kurum tarafından toplandığı belirsiz. Sitenin şu anki sürümünde 'Seçim 2023 (Başkanlık/Milletvekilliği)' ibaresi bulunuyor, ancak sitenin bu seçimlerde kullanılıp kullanılmayacağına dair net bir bilgi yok.
11 Mayıs 2023

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde veri akışını durduran Anadolu Ajansı, 14 Mayıs seçimlerine kısa bir süre kala veri akışında kesinti olmayacağını iddia etti. AA Genel Müdürü ve yardımcısı, alınan önlemler ve seçim gecesi veri paylaşımı hakkında bilgi verdi. Ayrıca, bir araştırma şirketi ile iş birliği yapılacağı ve AA çalışanlarının sandık sonuç verilerini toplayacağı belirtildi. Muhalefetin AA ve YSK'ya olan güvensizliği sürerken, AA yetkilileri herhangi bir aksaklık durumunda hizmet alanların kendilerini savcılığa şikayet etmeleri gerektiğini ifade etti.
5 Mayıs 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin oy kullandığı seçimlerin ardından CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partinin seçim sonuçlarını takip ettiğini ve ıslak imzalı tutanakların korunmasına özen göstereceklerini belirtti. Öztrak, seçim görevlileri ve müşahitlere sayım sırasında olası usulsüzlükleri önleme ve tutanakların güvenli bir şekilde seçim kurullarına ulaştırılması konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca, resmi sonuçlar kesinleşene kadar herhangi bir oldubittiye izin verilmemesi gerektiğini ve CHP'nin saat 19:00'da bir açıklama yapacağını ifade etti.
28 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim günü uygulanan yayın yasağının kaldırıldığını duyurdu. Bu karar, medya kuruluşlarının seçim sonuçları ve ilgili haberleri serbestçe yayımlayabilmesinin önünü açtı. Yayın yasağının kaldırılması, seçim sürecinin bir parçası olarak, seçim günü alınan önlemlerin sona erdiğini işaret ediyor.
31 Mart 2024

Türkiye'de cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için oy kullanma işlemleri devam ederken, İstanbul Barosu oy kullanma sürecine ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, saat 17:00'de sandıkların kapanmasına rağmen, o saatte sınıf kapısında bekleyen ve kimliğini sandık kurulu üyesine ulaştıran seçmenler oy kullanmaya devam edebilecek. Sandık kurulu başkanı, saat 17:00 itibarıyla kuyrukta bekleyen seçmenlerin kimliklerini toplayacak ve bu seçmenlere oylarını kullandıracak. Ancak bu saatten sonra gelen seçmenler oy kullanamayacak.
14 Mayıs 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, YSK listelerinde yurt dışında doğup Türkiye vatandaşlığına geçen 1,3 milyon seçmenin bulunduğunu belirtti. Bu sayının içinde Suriye, Afganistan, Libya, Irak ve İran doğumlu 240 bin civarında seçmen olduğunu ve bunlardan 150 bin civarının ilk defa oy kullanacağını ifade etti. Adıgüzel, seçim güvenliği konusunda kaygıları anladıklarını ve her türlü riske karşı önlemler alındığını, asılsız paylaşımların gerçek risklerin kontrolünü zorlaştırdığını ve demokrasiye zarar verdiğini vurguladı.
5 Nisan 2023

Türkiye'de yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde, bazı oy pusulalarının arkasına basılan sandık kurulu mührünün ön yüzde adayların üzerine iz bıraktığı görüldü. TİP Seçim Bürosu'nun YSK'ya yaptığı başvuru sonucunda, YSK bu durumun 135 sayılı genelgede düzenlendiğini ve pusulaların geçerli sayılacağını belirtti. YSK, mührün adayların üzerine baskı yaptığı oy pusulalarının özel işaret koyma amaçlı olmadığı sürece geçerli sayılacağını duyurdu.
14 Mayıs 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, cumhurbaşkanlığı seçimi pusulasında Muharrem İnce'nin üzerinin çizildiği iddialarına ilişkin, böyle bir durumun yasal olarak mümkün olmadığını ve herhangi bir adayın pusulada üzerinin çizilemeyeceğini belirtti. Yener, iddiaların doğruluğunun teyit edilemediğini, ancak sandık kurulu başkanlarına SMS yoluyla gerekli uyarıların yapıldığını ifade etti.
14 Mayıs 2023

CHP'nin YSK temsilcisi Mehmet Hamdi Yakupoğlu, yabancı uyruklu seçmen sayısını öğrenmek için İçişleri Bakanlığı ve TBMM'den yanıt alamadıklarını belirtti. YSK'nın seçim sonuçlarını etkileme hakkı olmadığını ve sandık güvenliğinin önemini vurgulayarak, sandık başında olmanın önemine dikkat çekti. Yakupoğlu, seçmen listelerinin oluşturulmasında devlet memurlarının görev alacağını ve bu durumun seçmen hareketliliğine nasıl bir etki yapacağının belirsiz olduğunu ifade etti.
7 Mart 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim sonuçlarına ilişkin itirazları takip ettiklerini ve gereken itirazların yapıldığını belirtti. HDP ve Yeşil Sol Parti de oylarının yanlış partilere yazıldığı gerekçesiyle itirazlarda bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Mansur Yavaş da itirazların yapıldığını duyurdu. Kaftancıoğlu, itiraz sonuçlarının gelmesiyle raporları paylaşacaklarını ve her oyun doğru şekilde sayıldığını ifade etti.
16 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, seçimlere katılabilecek 36 siyasi partinin listesini ve seçim gününe dair uygulama ve yasakları Resmi Gazete'de yayımladı. Seçim günü alkollü içki satışı, silah taşıma, umumi eğlence yerlerinin açık olması yasaklanacak ve saat 18:00'a kadar basın yayın organlarında seçim ve sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Oy verme saatleri ülke genelinde 08:00 ile 17:00 arasında olacak ve bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı belirlendi.
12 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, vatandaşları umutsuzluğa kapılmamaları konusunda uyardı ve demokratik sürece katılım gösteren herkese teşekkür etti. Ekonomi başta olmak üzere ülkenin sorunlarına eğilme görevinin geldiğini belirtti. Seçmenin verdiği mesajı anlamak gerektiğini ifade eden Akşener, Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti ve kutuplaşmış ülkeyi birleştirme umudunu dile getirdi. Ayrıca, İYİ Parti'nin seçim sonuçlarını kendi içinde değerlendireceğini ve Millet İttifakı'nın geleceğine dair tartışmaların sonraki bir aşamada ele alınacağını söyledi.
28 Mayıs 2023
İşaretlediklerim