HDP, Kahramanmaraş Pazarcık'ta kurdukları kriz koordinasyon merkezine kaymakamlık tarafından kayyım atanarak yardım malzemelerine el konulmak istendiğini iddia etti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yardım malzemelerinin toplandığı depoya müdahale edildiğini ve gözaltı tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Ayrıca, Siirt ve Batman'dan gelen yardım TIR'larının engellendiği ve AFAD'ın bu yardımlara el koyduğu iddia edildi.
15 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, deprem konusunda iktidarla hizalanmayı reddeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediğini belirtti. Kılıçdaroğlu, depremin yaşandığı Hatay'dan yaptığı açıklamada, yaşananların siyaset üstü bir mesele olmadığını ve iktidarla hizalanmayı reddettiğini ifade etmişti. Ayrıca, deprem yardımlarında bürokratik engelleri tanımayacaklarını söylemişti. Hatay ve Ağrı'da bazı yardımların yerel yönetimler tarafından engellendiği iddia edilmişti.
8 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, basın toplantısında AFAD'dan randevu talep ettiğini ancak dönüş alamadığını belirttikten sonra AFAD genel merkezine davet edildi. Kılıçdaroğlu'na ziyaretinde parti yardımcıları eşlik etti ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Başkanı Yunus Sezer ve ilgili genel müdür ile görüştü. AFAD Başkanı Sezer, Kılıçdaroğlu'na bilgi sundu ve Kılıçdaroğlu herhangi bir açıklama yapmadan kurumdan ayrıldı.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın çadırları satması tartışma yaratmış ve bu durum kan bağışlarının azalmasına yol açmıştır. Kızılay, kan stoğunun asgari seviyenin altına düştüğünü açıklayarak halktan kan bağışı yapmalarını istemiştir. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kızılay'ın bu çağrısını destekleyerek Twitter üzerinden halkı kan vermeye çağırmıştır.
6 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın depolarındaki çadırları depremzedelere göndermek yerine Ahbap Derneği ve Türk Eczacıları Birliği'ne sattığı ortaya çıktı. Bu durum kamuoyunda tepkilere neden oldu. Kızılay'ın bağış kampanyasını seslendiren oyuncu Metin Belgin, kampanyada yer aldığı için insanlığından utandığını ve pişmanlık duyduğunu açıkladı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın eski hocası Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu da Kınık'ın hocası olmaktan utandığını belirterek özür dilemişti.
27 Şubat 2023

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından kan bankalarındaki stokların deprem bölgesindeki hastanelere gönderildiğini açıkladı. Kınık, vatandaşlardan kan bağışında bulunmalarını istedi ve ilerleyen saatlerde yaralı sayısının ve kan ihtiyacının artabileceğini belirtti. Ayrıca, Kızılay'ın afet bölge müdahale merkezlerinden çadır, yatak, battaniye, ısıtıcılar, mutfak malzemeleri ve kuru gıda gibi acil yardım malzemelerini deprem bölgesine sevk ettiğini söyledi.
6 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, hükümetin deprem sonrası organizasyon ve koordinasyon zaafı gösterdiğini ve hiçbir yetkilinin istifa etmediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın helallik istemesini eleştiren Akşener, bunun ahlaki olmadığını ve Allah'ın 'Adil olun' emrine isyan olduğunu ifade etti. Ayrıca Kızılay'ın yönetimini eleştirerek, kurumun daha fazla lekelenmemesi gerektiğini vurguladı.
1 Mart 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Aksaray'da düzenlediği mitingde destekçilerine hitap etti. Bahçeli, Türkiye düşmanlarına, dış bağlantılı kumpaslara ve terör örgütlerine karşı birlik çağrısı yaptı. Ayrıca, önümüzdeki Pazar günü yapılacak olan seçimlerde MHP'ye, Cumhur İttifakı'na ve Recep Tayyip Erdoğan'a destek istediğini belirtti. Bahçeli, Aksaray halkının oyunları gördüğünü ve fitnecilerin tezgahını tanıdığını ifade etti.
12 Mayıs 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, 23 Kasım 2022'de Düzce'de gerçekleşen depremle ilgili AFAD raporunda belirtilen ihmallere dikkat çekti. Rapor, koordinasyon eksikliği, yanlış toplanma alanı seçimi, geç gelen yardımlar gibi konuları içeriyordu. Kılıçdaroğlu, bu durumu eleştirerek susmanın kötülüğe ortak olmak anlamına geleceğini belirtti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Diyarbakır'da Sözel Apartmanı'nın enkazında incelemelerde bulundu. Buldan, depremde insanlığın ortaya çıktığını ve siyasi görüş ayrımı olmaksızın dayanışma gösterildiğini belirtti. Kılıçdaroğlu ise deprem sonrası koordinasyon eksikliğine dikkat çekti ve emek veren herkese teşekkür etti. İki lider de ortak acıları paylaşma ve yaraları birlikte sarma vurgusu yaptı.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Kızılay'ın bölgeye çadır göndermemesi eleştirilirken, depremin üçüncü günü Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında 2 bin 500 çadır satması ortaya çıktı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, satıştan elde edilen parayı yine çadır üretmek için kullandıklarını iddia etti. Ancak bölgede hala çadır bekleyen depremzedeler varken yapılan bu satış, sosyal medyada ve siyasetçiler arasında büyük tepki topladı. Kullanıcılar, Kızılay'ın bu hareketini 'not ettiklerini' belirterek, kurumun ticarethaneye dönüştürüldüğünü ve afetzedeler yerine ticari çıkar peşinde koştuğunu ifade ettiler.
26 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, deprem bölgesine yardım için Kızılay'a çadır çağrısında bulundu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'helallik' talebine sert bir yanıt verdi. Ayrıca, afetlere müdahalede bir paradigma değişikliği gerektiğini belirterek, müteahhitlikten yapı denetimine, afet yönetimi kurumlarının yeniden yapılandırılmasından özel ihtisas mahkemelerinin kurulmasına kadar 11 maddelik bir öneri listesi sundu. Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyelerin deprem yardımlarındaki etkin rolünü vurgulayarak, siyasi ayrımcılığa karşı çıktı.
28 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını 'dayatma' olarak nitelendirmesi ve altılı masadan ayrılmasının ardından, CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanı, aralarında Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun da bulunduğu bir toplantıda Kılıçdaroğlu'na desteklerini ifade etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, belediye başkanlarının Kılıçdaroğlu'na destek verdiklerini duyurdu.
4 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki deprem sonrası Kızılay'ın çadır satışı yapması ve Ümraniye belediyesine vergi avantajı sağlaması gibi iddialar üzerine HDP tarafından TBMM'ye Kızılay'ın amaç dışı faaliyetlerinin araştırılması için önerge verildi. Ancak bu önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Kızılay'ın holdingleştiğini ve insani kuruluş olmaktan çıktığını iddia etti.
17 Mart 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen büyük depremin ardından yardım çalışmalarına katılmak üzere bölgeye giden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP'nin eski milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu tarafından sözlü saldırıya uğradı. Reyhanlıoğlu, İmamoğlu'na 'Defol, İngiliz uşağı' diyerek bağırdı. İmamoğlu ise duruma sakin bir şekilde yanıt vererek Reyhanlıoğlu'nu sakinleştirmeye çalıştı.
8 Şubat 2023

Şanlıurfa ve Adıyaman'da meydana gelen sel felaketinde 11 kişi hayatını kaybetti. AFAD, bölgede yağışların devam edeceğini bildirdi. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, depremzedelerin yaşadığı çadırkentlerde de zorluklar yaşanıyor. Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Gelecek Partisi Başkanı Ahmet Davutoğlu, selin vurduğu bölgelere bir ziyaret gerçekleştireceklerini ve büyükşehir belediyeleriyle koordinasyon içinde halkın acil ihtiyaçlarını karşılamak için hareket edeceklerini duyurdu.
15 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Kasımpaşa'da düzenlediği seçim mitinginde, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu 'bay bay Kemal' olarak nitelendirerek, onu Kandil'deki teröristlerle işbirliği yapmakla suçladı. Erdoğan, muhalefet yetkililerinin kırpılmış ve çarptırılmış açıklamalarını içeren bir propaganda videosu oynattıktan sonra, Cumhur İttifakı'nın ülkeyi böldürmeyeceğini ve seçimlerde güçlü bir şekilde sandıktan çıkacaklarını ifade etti.
13 Mayıs 2023

İYİ Parti, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında AFAD'ın görevlerini yerine getirememesinin nedenlerinin araştırılmasını talep etti. Ancak bu önerge, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, hükümetin depreme hazırlıksız olduğunu ve AFAD'ın çaresizliğini eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise depremle ilgili eleştirilere sert tepki göstermiş ve daha sonra eksiklikleri kabul ederek halktan 'helallik' istemişti.
27 Mart 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun Kızılay'ın çadır ve gıda malzemesi satmasını eleştirmesi üzerine, Kızılay Genel Sekreter Yardımcısı Murat Ellialtı, Karamollaoğlu'na yaşlılık göndermesi yaparak, kan ihtiyacı olması durumunda geri çevirmeyeceklerini ancak kan bağışının siyasete alet edilmemesi gerektiğini belirtti. Murat Ellialtı'nın AKP'nin eski Beykoz Belediye Meclisi üyesi olduğu ve kardeşi Hurşit Ellialtı'nın Kızılay'ın bir şirketinde genel müdür olarak görev yaptığı bilgisi de verildi.
12 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş depremleri sonrası eleştirilere maruz kalan iktidarın bir parçası olarak Adıyaman'a ziyarette bulundu. Deprem bölgesindeki ilk günlerde istenilen çalışmaların yapılamadığını kabul ederek halktan 'helallik' istedi. Ayrıca, Gölbaşı ilçesindeki konteyner bölgesinde çocuklara para dağıttı ve Türkiye'nin yaşanan büyük felaketten hızla toparlanan bir ülke olduğunu belirtti.
27 Şubat 2023
İşaretlediklerim