ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmesinin, enflasyondaki artış ve liradaki değer kaybına karşı alınan tek seferlik bir önlem olduğunu ve bir faiz artırım döngüsünün başlangıcı olmadığını ifade etti. Goldman Sachs ayrıca, bu kararın MB'nin güvenilirliğini artıracağını ve fiyat istikrarı ile ortodoks para politikasına geçiş konularında olumlu bir adım olduğunu belirtti. Banka, yıl sonunda enflasyonun yüzde 33'e düşeceğini ve MB'nin 2024 sonunda politika faizini yüzde 32,5'e indireceğini öngörüyor.
22 Mart 2024

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini mevduat faizlerine yakın bir seviyeye çekmesini beklediğini açıkladı. Mevcut politika faizi yüzde 8,5 iken, TL mevduat faizleri yüzde 25-30 aralığında bulunuyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemli olduğunu belirtiyor ve farklı tahminlerde bulunuyorlar. Bank of America ve Goldman Sachs yüzde 40, Deutsche Bank bir-iki ay içinde yüzde 25, Morgan Stanley yüzde 20 ve JP Morgan yüzde 25 artış bekliyor. Bloomberg Economics ise en düşük tahmini yaparak yüzde 15 artış öngörüyor.
20 Haziran 2023

Bu hafta TCMB, BOJ ve BOE’nin faizleri sabit tutması beklenirken, FED’in 25 baz puanlık faiz indirimi yapması öngörülüyor. FED’in 4 yıl aradan sonra faiz indirimine gitmesi piyasalar için moral kaynağı olacak. Türkiye’de yüksek enflasyon kaygıları nedeniyle Merkez Bankasının faizi sabit tutması bekleniyor. Ayrıca, büyük sanayi ve hizmet şirketlerinin defter değerinin altında olan hisseleri yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor.
17 Eylül 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkardı. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedeflerini desteklemek amacıyla alındı. Bu, bankanın mart ayından bu yana 11. faiz artırımı oldu ve toplamda faiz oranını 525 puan yükseltti.
26 Temmuz 2023

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) beklenenden düşük bir faiz artışı yapmasını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendirdi ve yıl sonu enflasyonunun yüzde 50'ye yaklaşacağını öngördü. MB'nin politika faizini yüzde 15'e çekmesi dolar/TL kurlarında artışa neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in piyasayı sakinleştirmeye yönelik açıklamaları etkili olmadı. Deutsche Bank, faiz artışının yatırımcıları ikna etmediğini ve yıl sonuna kadar yüzde 25 veya üzerinde bir faiz oranının korunması gerektiğini belirtti.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini mart ayında yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkarması, döviz talebini azalttı ve mevduat faizlerinin yükselmesine yol açtı. Üç aya kadar vadeli mevduatların yıllık bileşik faizi yüzde 65'e ulaştı. Ayrıca, döviz hesaplarının fiziki döviz talebine dönüşmesini önlemek için kur korumalı mevduat (KKM) kullanımı genişletildi. Yabancı yatırımcılar mart ayının ikinci yarısında Türkiye'ye net 703 milyon dolarlık sermaye girişi sağladı.
15 Nisan 2024

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonla mücadele amacıyla üç temel politika faizini 50 baz puan artırarak refinansman faizini yüzde 3,50'ye, mevduat faizini yüzde 3'e ve marjinal fonlama faizini yüzde 3,75'e yükseltti. Bu artış, ECB'nin 2008'den bu yana uyguladığı en yüksek faiz seviyesine işaret ediyor. Banka, 2022 yılı içerisinde de temmuz, eylül, ekim, aralık ve şubat aylarında faiz artırımı yapmıştı. Piyasaların ağırlıklı beklentisi 25 baz puanlık bir artışken, ECB'nin daha büyük bir artış yapması dikkat çekti.
16 Mart 2023

Merkez Bankası bugün yılın ilk enflasyon raporunu açıklayacak ve 2024 sonu için tahmin edilen enflasyon aralığı yüzde 30-42 olarak belirlenmiş durumda. Ocak ayında enflasyonun yüzde 6.7 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşmesi ve Şubat enflasyonunun da bu gelişmeden etkilenerek beklenenden yüksek çıkma olasılığı, yeni raporda enflasyon tahminlerinin değiştirilip değiştirilmeyeceği konusunda merak uyandırıyor. Ancak, Merkez Bankası'nın son Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinin yeteri kadar yüksek bir düzeye çıktığını belirtmesi, tahmin aralığının değişmeyeceği yönünde beklentileri güçlendiriyor.
8 Şubat 2024

Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak, bu artışın 1,8 puanını enflasyon ana eğilimindeki bozulmaya bağladı. Bu bozulma, ürün ve hizmet fiyatlarının beklentilerin üzerinde artması olarak tanımlanıyor. Ayrıca, çıktı açığı ve gıda fiyatları da enflasyon görünümünü yukarı çeken diğer önemli faktörler arasında yer alıyor. Merkez Bankası, iç talebin soğumadığı bir ortamda faiz artışlarının sınırlı etkisi olduğunu ve ekonominin 2025-26 yıllarında daha düşük büyümesi gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), Mart 2020'den bu yana ilk kez politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. Bu karar, enflasyon ve risk dengeleri göz önünde bulundurularak alındı. Fed, Mart 2022'den bu yana 11 kez faiz artırarak faiz oranını yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkarmıştı. Enflasyon, Haziran 2022'de yıllık yüzde 9 ile zirve yapmış, Ağustos 2024'te ise yıllık yüzde 2,5 seviyesine gerilemişti.
18 Eylül 2024

Merkez Bankası, ticari, ihtiyaç ve taşıt kredilerinin aylık büyüme sınırlarında değişiklik yaparak sıkılaştırma politikasını güçlendirdi. Haziran 2023'te göreve gelen yönetim, faiz oranlarını yüzde 45'e kadar yükseltmiş ve şubatta faiz artışını durdurmuştu. Yeni adımlarla, ticari ve ihtiyaç kredilerinin aylık büyüme sınırları düşürüldü, taşıt kredilerinde ise mevcut sınır korundu. Ayrıca, ihracat, yatırım, tarım, esnaf kredileri ve deprem bölgesine yönelik krediler bu sınırlamanın dışında tutulacak.
6 Mart 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik yapmama kararı aldı. Bu karar, piyasalar ve TEPAV tarafından beklenen bir gelişme olarak değerlendirildi. TCMB'nin kararı, iç talep ve finansal göstergelerle tam olarak uyumlu olmamakla birlikte, yüksek kredi faiz oranları ve kredi erişim sıkıntıları gibi faktörler ekonomide sert bir iniş riskini artırıyor. TEPAV, krediye erişim koşullarının iyileştirilmesi ve mevduat faiz oranlarının artırılması önerisinde bulundu.
26 Nisan 2024

Evren Devrim Zelyut, Merkez Bankası'nın 21 Mart toplantısında enflasyonla mücadele amacıyla sıkı para politikası uygulayarak faiz artışına gitmesi gerektiğini belirtiyor. Faiz artışının genel olarak olumsuz bir durum olduğunu ancak üretimi artıramayan ve yüksek teknoloji ürünleri ihraç edemeyen ülkeler için kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası'nın bu toplantıda siyasi baskılara boyun eğip eğmeyeceği ve faiz artışı yaparak dolar kurunu kontrol altına alıp alamayacağı konusunda bir test olacağını vurguluyor.
18 Mart 2024

Merkez Bankası, eylül ve ekim aylarında gerçekleştirdiği 500'er baz puanlık faiz artışlarının ardından, son toplantısında politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardı. Uluslararası kurumların 250 baz puanlık bir artış beklediği bu hamle, ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıların güvenini kazanmak ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleri ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunuyor. Dünya Bankası ise Türkiye ekonomisini desteklemek için 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu.
23 Kasım 2023

Reuters ve AA Finans anketlerine katılan ekonomistler, Merkez Bankası'nın mayıs ayına ilişkin faiz kararını sabit tutmasını bekliyor. Reuters anketine katılan 16 ekonomistin tamamı, AA Finans anketine katılan 15 ekonomistin medyan değeri faizin yüzde 50'de sabit kalacağı yönünde. Ekonomistler, ilk faiz indiriminin 2025'in birinci çeyreğinde yapılmasını öngörüyor. Yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 45 ile 50 arasında değişiyor.
18 Mayıs 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyonun düştüğüne dair daha fazla kanıt görülmeden faiz indirilmeyeceğini vurguladı. 11-12 Haziran'da düzenlenen toplantının tutanaklarında, enflasyonun yavaşladığına dair ek kanıtların beklendiği belirtildi. Fed yetkilileri, yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşılana kadar sabırlı olunması gerektiğini ifade etti. Son toplantıda politika faizi yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutuldu.
3 Temmuz 2024

Avrupa Merkez Bankası (ECB), mevduat faizini yüzde 3,75'te sabit bıraktı. Banka, enflasyonun zayıf ekonomik büyümeye kıyasla daha az sorun teşkil etmeye başlaması nedeniyle bu kararı aldı. ECB, faiz oranlarını gerektiği müddetçe kısıtlayıcı tutma taahhüdünü yineledi ve kısıtlayıcılığın seviyesinin ve süresinin verilere bağlı olacağını belirtti. Euro Bölgesi'nde enflasyon haziranda yıllık bazda yüzde 2,5 seviyesine geriledi.
18 Temmuz 2024

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 4,75-5 aralığına çıkardı. Bu karar, 2007'den bu yana görülen en yüksek faiz aralığına işaret ediyor. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oybirliğiyle alındı ve maksimum istihdam ile yüzde 2 enflasyon hedeflerini desteklemeyi amaçlıyor. ABD'deki banka iflasları sonrası piyasalarda belirsizlik yaşanırken, yüksek enflasyon verileri sonucunda bu faiz artışı beklentisi güçlenmişti.
22 Mart 2023

Bloomberg Economics, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yaklaşan toplantısında faiz oranını yüzde 15'e çıkaracağını tahmin ediyor. İktidarın düşük faiz politikası nedeniyle ekonomide yaşanan kriz sonrası, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerin ekonomi yönetimine getirilmesiyle, faiz artırımı beklentileri güçlenmiş durumda. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, bazı bankalar yüzde 20 ila 40 arasında bir artış öngörüyor.
19 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, faiz oranlarını şu anki yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutarken, yıl sonunda faiz indirimlerine başlayabileceklerinin sinyalini verdiler. Boston Fed Başkanı Susan Collins, enflasyonun hedefe doğru ilerlemesi halinde yıl sonuna doğru para politikasında gevşemenin uygun olabileceğini ifade etti. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise enflasyonun yüzde 2'ye düşmesini beklediklerini ve bu yıl içinde 2 veya 3 faiz indiriminin uygun olabileceğini belirtti. Fed yetkilileri, kararlarında siyaseti dikkate almadıklarını vurguladı.
7 Şubat 2024
İşaretlediklerim