Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, bu yatırımın Türkiye pazarında dengeleri hızlı bir şekilde değiştireceğini belirtti. Manisa'da kurulacak tesisin başlangıçta 150 bin araç kapasitesine sahip olacağı ve elektrikli ile plug-in hibrit modellerin üretileceği açıklandı. Ergun, BYD'nin Türkiye'de agresif bir büyüme hedeflediğini ve 2024 yılında 10 bin adet araç satmayı planladıklarını ifade etti.
10 Temmuz 2024

EBS Danışmanlık verilerine göre, Türkiye'de 2023'ün ilk altı ayında satılan sıfır otomobil sayısı 430 bin 372 adet oldu. Bu rakam, nüfusa oranlandığında her 1000 kişiden sadece beşinin yeni otomobil satın alabildiğini gösteriyor. Avrupa Birliği ortalamasının 1000 kişi başına 10,7 araç olduğu dikkate alındığında, Türkiye Avrupa'da 32 ülke arasında 30. sırada yer alıyor. Otomotiv sektörü, döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyon nedeniyle zor bir dönemden geçiyor ve bu durum vatandaşların alım gücünü olumsuz etkiliyor.
19 Temmuz 2023

Tesla, en popüler modelleri olan Model S ve Model X'in 'standart mesafe' versiyonlarını satışa sundu. Bu yeni versiyonlar, normal modellere göre daha az mesafe kat edebilirken, fiyatları da 10 bin dolar daha ucuz. Tesla'nın bu hamlesi, pazar hakimiyetini ele geçirmek ve daha çok müşteri çekmek için yapılan bir strateji olarak görülüyor.
16 Ağustos 2023

Tesla, Model 3 ve Model Y modellerinde ABD'de %6 ile %20, Almanya'da ise %17'ye varan oranlarda fiyat indirimleri gerçekleştirdi. En çok satılan Model 3'ün fiyatı 43 bin 990 dolara, Model Y'nin fiyatı ise 52 bin 990 dolara düşürüldü. Bu indirimler sonrasında Tesla'nın hisse değerleri yaklaşık %4 oranında düşüş yaşadı. Elon Musk, artan faiz oranları ve resesyon beklentisi nedeniyle hacim artışını sürdürmek adına fiyat indirimlerine gidilebileceğini ifade etmişti. Ayrıca, Tesla'nın Çin'de yaptığı fiyat indirimleri sonrası daha önce araç satın alan müşterilerden tepkiler gelmişti.
14 Ocak 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki düşüş ve pazardaki güçlü rekabetle mücadele etmek amacıyla küresel çapta personelinin yüzde 10'dan fazlasını işten çıkarma kararı aldı. Bu kararın duyurulmasının ardından Tesla'nın hisse senedi yüzde 1,3 değer kaybetti. Şirket, 2023 yılının başından bu yana hisse senedi değerinde yüzde 31'lik bir düşüş yaşadı. Tesla ayrıca, Çin'deki fabrikasında üretimi azaltma ve New York'taki işgücünün yüzde 4'ünü işten çıkarma gibi önlemler almıştı.
15 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Kararı ile motor gücü 160 kilovatın altında olan ve yüzde 10 özel tüketim vergisine tabi elektrikli otomobiller için ÖTV matrah eşiği 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklikle, elektrikli otomobillere daha düşük maliyetle ulaşılması ve konvansiyonel yakıtlı otomobillere olan talebin azaltılarak çevre kirliliğinin düşürülmesi hedefleniyor. Karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
18 Kasım 2023

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin (ACEA) verilerine göre, Avrupa Birliği'nde 2023 yılında elektrikli otomobiller, dizel araçların pazar payını geçerek üçüncü en popüler seçenek haline geldi. Elektrikli otomobil satışları, bir önceki yıla kıyasla yüzde 37 artış göstererek 1,5 milyon adede ulaştı. Bu artışla birlikte, tam elektrikli otomobillerin pazar payı yüzde 14,6'ya yükselirken, dizel otomobillerin pazar payı yüzde 13,6'ya düştü. Benzinli otomobiller ise yüzde 35,3 pazar payı ile liderliğini korudu.
17 Şubat 2024

Quick Finans ve SmartIQ işbirliğiyle yayınlanan ocak raporuna göre, ikinci el araç piyasasında 2023'ün son çeyreğinde başlayan fiyat düşüşü 2024'ün başında durdu. Bireysel satıcılar fiyatları düşürmeye devam ederken, kurumsal satıcılar fiyatlarını artırdı. Sıfır kilometre araç tedarik sorunlarının Kızıldeniz'in kapanması nedeniyle tekrar yaşanabileceği ve bu durumun ikinci el araç talebini artırabileceği belirtiliyor. Sektör yöneticileri, sıfır kilometre araç fiyatlarındaki artışın yakında ikinci el fiyatlarına da yansıyacağını öngörüyor.
15 Şubat 2024

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatları yüksek seviyelerde bulunuyor. İkinci el piyasasında fiyatlar artmaya devam ederken, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araç fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçemeyeceğini açıkladı. Online satış siteleri ile görüşmeler yapıldığını ve Temmuz-Ağustos aylarında fiyat dengelenmesi beklediklerini ifade etti. Ayrıca, sıfır otomobil alanların araçlarını ilk altı ay içinde veya altı bin kilometre dolmadan satamamaları kuralı 2024'e kadar uzatıldı ve bireysel satışlar da denetim altına alındı.
21 Haziran 2023

Türkiye'de en çok satılan otomobil modeli olan Fiat Egea'nın, 2025 yılında crossover modeline dönüşeceği açıklandı. Fiat CEO'su Olivier François, bu değişikliğin Avrupa ve Güney Amerika ürün serilerinin birleştirilmesiyle Fiat'ın sürdürülebilir kârlılığa ulaşmasının sağlanacağını belirtti. Ayrıca, Tofaş'ın Bursa fabrikasında üretilen ve üretimi İspanya'ya taşınan Fiat Doblo'nun yerini yeni Egea'nın alabileceği ifade edildi.
23 Ocak 2023

ABD Enerji Bakanlığı, elektrikli araçlara geçişi desteklemek amacıyla toplam 15,5 milyar dolarlık bir finansman ve kredi paketi duyurdu. Bu paketin içerisinde, mevcut fabrikaların elektrikli araç üretimine uygun hale getirilmesi için 2 milyar dolarlık hibe ve 10 milyar dolarlık kredi bulunuyor. Ayrıca, elektrikli araç bataryalarının ve diğer batarya bileşenlerinin yerli üretimi için 3,5 milyar dolarlık bir fon sağlanması planlanıyor.
31 Ağustos 2023

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ile Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye'de yatırım yapılması için anlaşma imzalandı. Anlaşma kapsamında yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla yıllık 150 bin araç kapasiteli bir üretim tesisi ve Ar-Ge merkezi kurulacak. 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanıyor. Anlaşma, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın BYD Yönetim Kurulu'nu kabulünün ardından imzalandı.
8 Temmuz 2024

Türkiye, dünya genelinde elektrikli otomobil üretiminde öne çıkan Çinli firmaların Türk pazarına giriş yapmasının ardından, bu araçların ithalatına yüzde 40 ilave gümrük vergisi getirme kararı aldı. Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile sadece elektrik motorundan tahrikli Çin menşeli taşıtların ithalatında bu verginin uygulanacağı belirtildi. BYD, ALJ Türkiye, Skywell ve Chery gibi firmalar bu karardan etkilenecek.
3 Mart 2023

Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere getirilen yüzde 40 ek Gümrük Vergisi, benzinli ve hibrit otomobiller için de uygulanacak. 7 Temmuz 2024'te yürürlüğe girecek olan bu uygulama, Çinli otomobillerin fiyatlarını en az 500 bin TL artıracak. Yeni vergi düzenlemesi, motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları ile bunların aksam, parça ve aksesuarlarını kapsayacak.
9 Haziran 2024

Çinli elektrikli otomobil üreticisi Chery, beş yıl aradan sonra Türkiye pazarına üç farklı SUV modeliyle yeniden giriş yapıyor. İlk teslimatların bahar aylarında gerçekleştirilmesi planlanıyor. Avrupa'da tedarik sorunları yaşanırken, Çin üretimi elektrikli araçlar Avrupa pazarında giderek daha fazla yer kaplıyor. Chery, Türkiye'de aracı kurum kullanmadan doğrudan faaliyet gösterecek.
2 Ocak 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında devam eden bulunurluk sorunu nedeniyle ikinci el piyasasında fiyatlar arttı. Bu durumdan faydalanan galerici ve karaborsacıların, Mercedes-Benz'in online satış platformunda özel yazılımlar kullanarak sıfır araçları hızla satın aldıkları ve böylece ikinci el piyasasını etkiledikleri iddia edildi. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, bu durumu sosyal medya üzerinden teyit ettiğini ve sistemin bu şekilde işlediğini belirtti.
21 Haziran 2023

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, Türkiye'de mayıs ayından itibaren Model Y teslimatlarına başladı ve üç ayda 2 bin adetten fazla araç satışıyla elektrikli araç satışlarında lider oldu. Ancak, Tesla'nın bu başarısı, şirketin Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'yle satış verilerini paylaşmaması nedeniyle resmi kayıtlara geçmedi. Tesla, şirket politikası gereği hiçbir ülkede otomotiv derneklerine üye olmadığı için satış verilerini sadece global çeyrek sonuçlar halinde açıklıyor.
4 Ağustos 2023

2023 yılının başlamasıyla birlikte otomotiv sektöründe birçok marka fiyat listelerini güncelleyerek yeni zamları uygulamaya başladı. 2022 yılında kurdaki yükseliş ve artan maliyetler nedeniyle sık sık fiyat güncellemesi yapan otomobil markaları, yeni yılın ilk haftasında da zam yapmaya devam etti. Renault, Volkswagen, Hyundai gibi markaların web sitelerinde 'fiyatlarımız güncellenmektedir' uyarısı yer alırken, zam oranlarının ortalama yüzde 4 olması bekleniyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, yapılan analizlere dayanarak bu oranı öngördüklerini belirtti.
2 Ocak 2023

Elon Musk'ın yönetimindeki Tesla, SpaceX ve X (eski adıyla Twitter) şirketleri 2024 yılına zorluklarla başladı. Tesla'nın piyasa değeri son bir yılda 188 milyar dolar azalarak en büyük kaybı yaşadı. Bu durum, Çin'deki ve küresel pazardaki elektrikli araç talebinin yavaşlamasından kaynaklanıyor. Musk, Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin pazardaki rekabeti artıracağı konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca, Musk'ın satın aldığı X şirketi de reklam gelirlerinde büyük bir düşüş yaşayarak değer kaybetti.
24 Şubat 2024

Türkiye'de elektrikli araçlara uygulanan ÖTV oranlarına ek olarak, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara %40 ek gümrük vergisi getirildi. Bu durum, Türkiye pazarına girmeye hazırlanan Tesla'nın planlarını olumsuz etkileyebilir. Tesla, daha önce ABD-Türkiye arasındaki 'rahip krizi' nedeniyle Türkiye planlarını askıya almış, ancak sonrasında yatırım kararı almıştı. Yeni vergi düzenlemesi, Tesla'nın Türkiye'deki yatırım kararını yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Ayrıca, bu durum sadece Tesla'yı değil, Çin'de üretim yapan diğer markaların da Türkiye pazarına olan ilgisini azaltabilir.
6 Mart 2023
İşaretlediklerim