Japon matbaacı Katsushika Hokusai tarafından 1830'larda yaratılan ve 'ukiyo-e' tekniğiyle basılan 'Kanagawa Oki Nami Ura' (Büyük Dalga) adlı eserin nadir bir baskısı, New York'taki Christie's müzayedesinde 2,76 milyon dolara satıldı. Bu satışla eser, Hokusai'nin şimdiye kadar en pahalıya satılan eseri oldu. Büyük Dalga, Chiba eyaletindeki deniz dalgalarıyla mücadele eden balıkçı teknelerini gösteriyor ve toplamda birkaç bin adet üretilmiş olmasına rağmen, kaç kopyasının hayatta kaldığı bilinmiyor.
25 Mart 2023

Pablo Picasso'nun Paris'te 1900 yılında yaptığı tahmin edilen 'Le Moulin de la Galette' adlı tablosunun ilk halinde bir köpek yavrusu figürü olduğu ortaya çıktı. Bu keşif, Guggenheim Müzesi uzmanlarının teknik analizi sırasında yapıldı. Ressamın eserdeki köpeği daha sonra karaladığı ve eserde başka değişiklikler de yaptığı belirlendi. 2023 yılı, Picasso'nun ölümünün 50'nci yılı olması nedeniyle sanatçı, New York, Paris ve Madrid'de düzenlenen altı sergiyle anılıyor.
16 Mayıs 2023

Ünlü ressam Pablo Picasso, ölümünün 50'nci yılında Avrupa ve ABD'de düzenlenen altı sergi ile anılıyor. New York'ta üç sergi, Paris'te iki sergi ve Madrid'de bir sergi olmak üzere toplamda altı sergi düzenleniyor. Sergiler, Picasso'nun Paris'teki gençlik döneminden, feminist bir bakış açısıyla yapıtlarının incelendiği sergilere, ayrıca tarih öncesi sanatın etkilerini ve Picasso'nun kendi dönemine damgasını vuran eserlerine kadar geniş bir yelpazede eserlerini sergiliyor. Sergilerin tarihleri ve içerikleri detaylı bir şekilde paylaşılmıştır.
11 Nisan 2023

HBO'nun popüler dizisi 'Succession' karakterlerinden Kendall Roy'un kullandığı Manhattan'daki lüks daire 29 milyon dolara satışa çıkarıldı. Daire, 500 metrekare büyüklüğünde, beş yatak odası, iki oturma odası, dört banyo, özel bir asansör ve geniş bir terasa sahip. Ayrıca binada basketbol ve futbol sahaları bulunan bir sosyal tesis bulunuyor. Daire daha önce 33 milyon dolara satışa çıkarılmış ancak alıcı bulunamayınca fiyatı 4 milyon dolar düşürülmüş.
20 Nisan 2023

Yeni medya sanatçısı Refik Anadol'un 'Unsupervised-Machine Hallucinations' adlı eseri, New York Modern Sanat Müzesi (MoMA) tarafından kalıcı koleksiyonuna eklendi. Bu eser, MoMA'nın kalıcı koleksiyonlarına giren ilk NFT eser olarak tarihe geçti. Eser, MoMA koleksiyonunda bulunan ve 200 yıl içerisinde üretilmiş sanat eserlerini yapay zeka kullanarak yorumladı. Eser, Refik Anadol Studio'nun 'Machine Hallucinations' projesinin bir parçasıdır.
11 Ekim 2023

Ressam Hakan Yaşar, HDP'nin Hazine yardımlarına getirilen bloke nedeniyle mali sıkıntı yaşaması üzerine Selahattin Demirtaş'ın başlattığı kampanyaya destek vermek amacıyla bir tablosunu açık artırmaya çıkardı. Açık artırma 200 bin lira ile sonuçlandı ve tabloyu Avrupa Alevi örgütlenmesinden bir yönetici satın aldı. Yaşar, elde edilen geliri HDP'ye bağışladı.
3 Şubat 2023

Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın ilk baskısı için yapılan orijinal suluboya çizimi, Sotheby’s müzayede evinde 1,9 milyon dolara satıldı. Bu, şimdiye kadar açık artırmada satılan en değerli Harry Potter eseri oldu. Müzayede evi, eserin 400 ila 600 bin dolara alıcı bulmasını bekliyordu, ancak açık artırma sadece 10 dakika sürdü. Bu satış, Harry Potter serisinin dünya genelindeki popülaritesini ve koleksiyon değerini bir kez daha gözler önüne serdi.
27 Haziran 2024

Fransız bir tüccar, emekli bir çiftten 150 avro karşılığında satın aldığı maskenin 4,2 milyon avro karşılığında satışını gerçekleştirdi. Maske, çiftin atası olan Gabon’un 1900’lerdeki koloni valisi Rene-Victor Fournier’den kalmaydı. Satışın ardından çift, maskenin 19. yüzyıldan kalma nadir bir Ngi maskesi olduğunu öğrendi ve satışın iptali için dava açtı. Ayrıca Gabon hükümeti de davaya müdahil olarak maskenin Gabon halkından çalındığını ve geri gönderilmesi gerektiğini belirtti.
1 Kasım 2023

Hollanda'nın Landgraaf kasabasında, bir aile hekiminin ihbarı üzerine polis tarafından yapılan incelemede, bir evin derin dondurucusunda bir erkek cesedi bulundu. Cesedin, ev sahibi olan 82 yaşındaki adamın babasına ait olduğu ve doğal yollarla öldüğü tespit edildi. Oğul, babasının yokluğuna dayanamayacağını ve onunla konuşmaya devam etmek istediği için cesedi dondurucuda sakladığını ifade etti. Polis, babasının emekli maaşını almak için cesedi saklayıp saklamadığını araştırıyor.
9 Mayıs 2023

Bilim insanları, Leonardo Da Vinci'nin Mona Lisa tablosunu yaparken kullandığı tekniklere dair yeni bulgular elde etti. İtalyan mucit, mimar ve ressam Da Vinci'nin Mona Lisa tablosunun çok küçük bir bölümünün kimyasal yapısını X-ray ışığı altında inceleyen bilim insanları, sanatçının kavak pano üzerine temel katman olarak kullandığı yağlı boyanın tarifinin farklı olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmanın baş yazarı Victor Gonzalez, sanat tarihçilerinin daha önce öne sürdüğü ressamın portre üzerinde çalışmaya başladığında boyasını kalınlaştırmak ve kurumasına yardımcı olmak için 'kurşun oksit tozu' kullanmış olabileceği hipotezinin ilk kez doğrulandığını belirtti.
11 Ekim 2023

ABD'nin Los Angeles şehrinde bulunan J. Paul Getty Müzesi, 1971 yılında bir antikacıdan satın aldığı antik bronz başı Türkiye'ye iade etti. Eserin, 1960'larda Türkiye'nin Burdur iline bağlı Bubon antik kentinden kaçırıldığı belirlendi. Müze, Türkiye Kültür Bakanlığı ve Türk akademisyenlerle işbirliği içinde olduğunu ve iade kararının bu işbirliği çerçevesinde alındığını açıkladı. Eser, Roma dönemine ait olup, kimliği belirsiz bir genç heykelinden alınmış bir başı temsil ediyor.
25 Nisan 2024

Belçika'nın Anvers kentinde, Türk mafyasına ait olduğu belirlenen iki lüks villa açık artırma yoluyla satışa çıkarıldı. Villalar, altın kaplama eşyalar, pahalı mozaikler, yüzme havuzu ve geniş bahçeler gibi lüks özelliklere sahip. Açık artırma 19 Kasım'da başlayacak ve başlangıç fiyatı villa başına 680 bin avro olarak belirlendi. Belçika devleti, villaları satın alacak kişilerin karşılaşabileceği olası sıkıntılardan sorumlu olmayacağını belirtti.
5 Eylül 2024

Romanya'nın Colti köyünde bir kadın tarafından bulunan ve yıllarca kapı stoperi olarak kullanılan taşın, milyonlarca yıllık amber olduğu ortaya çıktı. Taşın değeri yaklaşık 1,1 milyon dolar olarak belirlendi. Mirasçısı tarafından Krakow'daki Tarih Müzesi'nde incelenen taş, Romanya devletine satıldı ve Buzau İl Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Bu keşif, hem bilimsel hem de müze açısından büyük bir öneme sahip.
11 Eylül 2024

Geçtiğimiz yıl vefat eden Avusturyalı milyarder ve sanat koleksiyoneri Heidi Horten'ın 700 parçalık mücevher koleksiyonu, Cenevre'deki Four Seasons Hotel des Bergues'de düzenlenecek çevrimiçi müzayedelerde satışa sunulacak. Müzayedenin toplamda 150 milyon doların üzerinde gelir getirmesi ve Elizabeth Taylor'ın mücevher koleksiyonunun 116 milyon dolarlık rekorunu geçmesi öngörülüyor. Elde edilen gelir, Heidi Horten Vakfı'na aktarılacak. Ayrıca, Christie's, müzayedenin gelirlerinin bir kısmını Yahudi soykırımıyla ilgili çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarına bağışlayacağını açıkladı.
29 Nisan 2023

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos ve nişanlısı Lauren Sanchez, caz sanatçısı Kenny G'ye ait California'daki lüks malikaneyi aylık 600 bin dolara kiraladılar. Malikane, 5 bin 500 metrekarelik bir alana sahip ve büyük bir arka bahçe, havuz, gösterim odası ve kayıt stüdyosu gibi özelliklere sahip. Ayrıca, 3 bin 500 metrekarelik bir misafirhanesi de bulunuyor. Kenny G, bu mülkü 1998 yılında 12,5 milyon dolara satın almış ve yanındaki arsayı da alarak misafirhane inşa etmişti.
8 Temmuz 2023

Glasgow Müzesi, Fransız heykeltıraş Auguste Rodin’e ait 3 milyon sterlin değerindeki bir heykelin kaybolduğunu duyurdu. Heykel, Rodin’in ünlü ‘Les Bourgeois de Calais’ grubunun bir parçasıydı ve şu anda Glasgow’un sanat koleksiyonlarında bulunmuyor. 1901 yılında Rodin’den satın alınan alçı heykel, 1949 yılında Kelvingrove Park’ta sergilendi. Şu anda kayıp veya çalıntı olarak listelenen yaklaşık bin 750 parça arasında yer alıyor.
19 Ekim 2023

Nobel ödüllü sanatçı Bob Dylan, İskoçya'nın Highlands bölgesinde bulunan ve 'inziva' olarak adlandırdığı evini 4 milyon 257 bin 650 sterline sattı. Evi kardeşi David Zimmerman ile birlikte 2,2 milyon sterline satın alan Dylan, mülkünü viski üreticisi Angus Dundee Distillers'a yüzde 50 civarında bir karla sattı. 25 dönümlük arazi üzerinde bulunan ev, çeşitli resepsiyon odaları, 11 banyo ve yedi çatı katı yatak odası içermekte. Dylan, çalışmalarında Highlands'ten esinlenmiş ve ev 1911-1914 yılları arasında inşa edilmiş.
8 Aralık 2023

Queen grubunun efsanevi yıldızı Freddie Mercury'nin 'Bohemian Rhapsody'yi bestelediği Yamaha G2 model piyano, açık artırmada 2,2 milyon dolara satıldı. Mercury'nin ölümünden sonra yakın arkadaşı Mary Austin'e bıraktığı özel eşyalar arasında yer alan piyano, Sotheby's müzayede evi aracılığıyla satışa çıkarıldı. Ayrıca 'Bohemian Rhapsody'nin el yazması taslağı da 1,7 milyon dolara alıcı buldu.
7 Eylül 2023

Amerikalı sanatçı Jean-Michel Basquiat'ın 1982 yılında İtalyan galerici Emilio Mazzoli tarafından tek seferlik bir sergi için davet edilerek yaptığı sekiz resim, ödeme anlaşmazlığı nedeniyle iptal edilen serginin ardından 41 yıl sonra İsviçre'nin Basel şehrinde Fondation Beyeler'de sergilenecek. Bu sergi, Basquiat'ın bu eserlerinin ilk kez bir arada görüleceği anlamına geliyor. Sergide, 2021'de 40 milyon dolara satılan 'The Guilt of Gold Teeth' adlı eser de bulunuyor. Basquiat, 28 yaşında aşırı dozdan hayatını kaybetmiş bir sanatçıdır.
10 Mayıs 2023

Ünlü moda tasarımcısı Karl Lagerfeld'in Paris, Saint-Thomas s'Aquin bölgesinde Seine nehrine bakan ve 17'nci yüzyıldan kalma bir binada yer alan dairesi, liste fiyatının iki katından biraz fazla, 10,8 milyon dolara satıldı. Lagerfeld, ölümünden önce on yıl boyunca bu dairede yaşamış ve mekanı fütüristik bir tarzda yeniden tasarlamıştır. Dairenin dekorasyonunda kullanılan sanat eserleri ve mobilyalar Sotheby's tarafından açık artırmada satıldı. Satışla ilgili detaylar noter tarafından duyuruldu ancak alıcının kimliği açıklanmadı.
30 Mart 2024
İşaretlediklerim