Titanik'te hayatını kaybeden en zengin yolcu John Jacob Astor'a ait altın cep saati, 1,2 milyon sterline (yaklaşık 49 milyon TL) satılarak rekor kırdı. Saat, ABD'deki Henry Aldridge & Son müzayede evinde bir özel koleksiyonere satıldı ve Titanik'ten çıkarılan en pahalı eşya oldu. Daha önce bu rekoru 1,1 milyon sterline satılan bir keman elinde bulunduruyordu. Astor, Titanik battığında eşini kurtarmak için bir filikaya bindirmiş, kendisi ise gemiyle birlikte sulara gömülmüştü.
28 Nisan 2024

Hollywood yıldızı Brad Pitt, 1994 yılında satın aldığı ve eski eşi Angelina Jolie ile birlikte yaşadığı Los Angeles'taki evini 40 milyon dolara sattı. Yaklaşık 2 dönümlük arazi üzerinde bulunan ve çeşitli eklemelerle genişletilen bu evde çiftin çocukları da büyümüştü. Pitt, evi ilk olarak meslektaşı Cassandra Peterson'dan 1.7 milyon dolara satın almış ve zamanla bitişik arsaları da ekleyerek mülkünü genişletmişti.
30 Mart 2023

Queen grubunun efsanevi solisti Freddie Mercury'nin ölümünden sonra yakın arkadaşı Mary Austin'e bıraktığı yaklaşık 1500 parçadan oluşan özel eşya koleksiyonu, Sotheby's müzayede evi aracılığıyla satışa sunuluyor. Koleksiyonda Mercury'nin el yazısıyla yazdığı şarkı sözleri, sahne kostümleri ve Picasso gibi sanatçıların eserleri yer alıyor. 6 Eylül'de Londra'da gerçekleşecek müzayededen elde edilecek gelirin bir kısmı hayır kurumlarına bağışlanacak.
26 Nisan 2023

Norveç'te insanlar için tehlike oluşturduğu gerekçesiyle uyutulan deniz aygırı Freya'nın bronz heykeli, Norveçli Astri Tonoian tarafından yapılarak, Freya'nın ilk kez görüldüğü yere yakın bir konuma yerleştirildi. Heykel için kitlesel bağışlarla yaklaşık 25 bin dolar toplandı ve bir törenle açıldı. Freya'nın uyutulması kararı, insanların güvenli mesafeyi korumamaları nedeniyle alınmış ve çevreciler tarafından eleştirilmişti.
1 Mayıs 2023

41 yıllık foto muhabiri Adem Altan, Kahramanmaraş merkezli depremde çektiği ve bir babanın enkaz altında kalan kızının elini tuttuğu fotoğrafın hikayesini paylaştı. Fotoğraf, depremin ardından Ankara'dan bölgeye giden Altan tarafından çekildi ve dünya çapında ilgi gördü. Fotoğraftaki baba Mesut Hançer, 15 yaşındaki kızı Irmak'ın elini tutarken görülüyor. Altan, fotoğrafı çekerken duygusal bir mücadele yaşadığını ve ertesi gün olay yerine geri döndüğünde baba ve kızının orada olmadığını belirtti.
11 Şubat 2023

Lionel Messi'nin 2000 yılında FC Barcelona'ya transferini belgeleyen peçete, bir açık artırmada 890 bin avroya satıldı. Peçete, Messi'nin 13 yaşında Barcelona'ya transferi sırasında imzalanmış ve dönemin kulüp transfer danışmanı Josep Minguella, Barcelona direktörü Carles Rexach ve Messi'yi transfer eden Horacio Gaggioli'nin imzalarını taşıyor. Peçete, Londra merkezli müzayede evi Bonhams tarafından satıldı ve satış uluslararası ilgi gördü.
18 Mayıs 2024

Amerika Birleşik Devletleri, 50 yıl önce çalınıp New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergilenen iki bronz heykeli Tayland’a iade etti. 'Altın Çocuk' ve 'Diz Çökmüş Kadın' adlı antik bronz heykeller Tayland Ulusal Müzesi’nde sergilenmeye başladı. 11’inci yüzyılda yapıldığı düşünülen eserlerin Hinduizm ve Budizm inanışının sembolleri olduğu belirtiliyor. Tayland hükümeti, 30’dan fazla tarihi eserin ülkeye iadesi için diplomatik görüşmelerini sürdürüyor.
29 Mayıs 2024

ABD'de bulunan ve Anadolu kökenli olduğu belirlenen 41 tarihi eser, uzun süren hukuki süreçlerin ardından Türkiye'ye iade edildi. Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu'nda düzenlenen törenle Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine teslim edilen eserler arasında Roma Dönemi heykelleri, pişmiş toprak kaplar, figürinler ve Geç Kalkolitik Döneme ait idol başları yer alıyor. Eserler, MÖ 7. yüzyıldan MS 7. yüzyıla kadar olan dönemi kapsıyor.
6 Aralık 2023

Belçika'nın Anvers kentinden Antalya'ya tatile giden Kim ve Warre adlı çift, havaalanında bavullarında bulunan üç adet taş nedeniyle gözaltına alındı. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan incelemede, bu taşların tarihi değere sahip olduğu belirlendi. Çift, 1 ile 5 yıl arasında değişen hapis ve 18 bin liraya kadar para cezası istemiyle yargılanacak.
25 Eylül 2023

Demirören Medya, İstanbul Esenyurt'ta bulunan ve daha önce kapatılan matbaa tesisinin arsasını ve üzerindeki binaları, İHA ve SİHA üreticisi Baykar Makina Sanayii ve Ticaret A.Ş.'ye 816 milyon 551 bin TL'ye sattı. Hürriyet, daha önce de İstanbul, Antalya ve İzmir'deki matbaa makinelerini Tayfurlar Ticaret'e satmıştı. Satış işlemi Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda duyuruldu ve satıştan 108 milyon 448 bin TL zarar edildiği bildirildi.
5 Mayıs 2023

ABD'li Senatör Bob Menendez, hakkında yürütülen rüşvet soruşturması kapsamında, evinden çıkan külçe altınların eşi Nadine Menendez'in merhum annesinden kaldığını savundu. New York Güney Bölge Mahkemesi savcıları, Menendez hakkındaki tutuklama emri taleplerini güçlendirmek için ek belgeler hazırladı. Bu belgelerde, Menendez ailesinin evinde yaklaşık 500 bin dolar nakit paranın da bulunduğu belirtildi. Menendez, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı görevinden ayrılmak zorunda kaldı ancak Kongre'deki koltuğundan istifa etmeyeceğini açıkladı.
15 Şubat 2024

Elvis Presley'in kariyerinin başlarında giydiği mavi süet ayakkabılarının, Devizes, Wiltshire'daki Henry Aldridge & Son müzayede evinde 120 bin sterline (yaklaşık 5 milyon TL) satılması bekleniyor. Presley, bu ayakkabıları 1950'lerde sahnede ve sahne dışında giymiş, ABD ordusuna çağrıldığında ise bir arkadaşına vermişti. Müzayede evi, geçen yıl da Presley'e ait bir vizon paltoyu 128 bin sterline Amerikalı bir koleksiyoncuya satmıştı.
28 Haziran 2024

Fransa'nın başkenti Paris'teki Drouot Müzayede Evi, 150 milyon yıllık 'camptosaurus' cinsi dinozor iskeletini 20 Ekim'de açık artırmayla satışa sunacak. 'Barry' ismi verilen dinozorun iskeletinin fiyatının 1,2 milyon avroya kadar çıkabileceği belirtildi. ABD'nin Wyoming eyaletinde 2000'li yıllarda keşfedilen dinozor iskeletinin kafatasının yüzde 90'ı, dişleriyle birlikte bugüne kadar çok iyi muhafaza edildi.
26 Eylül 2023

Gizemli sokak sanatçısı Banksy, Londra'nın Kew Green semtinde bir binanın yan duvarında keçi graffitisi yaptıktan kısa bir süre sonra, Kew Bridge'te kapalı pencerelerden hortumlarını birbirine uzatmış iki fil graffitisi paylaştı. Banksy, her iki eseri de sosyal medyada yorum yapmadan paylaştı. Sanatçının bu eserlerle ne anlatmak istediği merak konusu.
6 Ağustos 2024

Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart’ın intihar etmeyi planladığı iki tabanca, Paris’teki Osenat müzayede evinde 1,69 milyon avroya satıldı. Tabancalar, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından ulusal hazine olarak sınıflandırıldı ve ihracatı yasaklandı. Satışa tabancaların orijinal kutusu ve çeşitli aksesuarlar da dahil edildi. Fransız hükümeti, yeni sahibine satın alma teklifi yapmak için 30 ay süre tanıdı.
8 Temmuz 2024

Osmanlı Devleti tarafından 1911 yılında Hollanda’nın Lahey kentindeki Barış Sarayı’na hediye edilen 700 kiloluk ve 161,5 metrekare büyüklüğündeki Hereke halısı, Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde restore ediliyor. Restorasyon sürecinde sekiz kişi çalışmakta olup, halının renkleri ve desenleri aslına uygun şekilde yenilenmektedir. Restorasyonun tamamlanmasının ardından halı, Uluslararası Adalet Divanı’ndaki yerine geri gönderilecektir.
5 Ağustos 2024

Türkiye'de yaşayan fotoğrafçı Alper Yeşiltaş'ın yapay zeka kullanarak oluşturduğu ve Prenses Diana'nın yaşlandırılmış halini gösteren fotoğrafı, internette hala hayatta olduğuna dair komplo teorilerini alevlendirdi. Fotoğraf, orijinal olarak Diana'nın 1997'deki Bosna Hersek ziyareti sırasında çekilmiş bir fotoğrafın düzenlenmiş hali. Yeşiltaş, bu eseriyle sanat ve teknolojinin sınırlarını keşfetmeyi ve geçmiş, bugün ve gelecek üzerine düşünmeye teşvik etmeyi amaçladığını belirtti. Fotoğraf, sosyal medyada büyük ilgi gördü ve çeşitli spekülasyonlara yol açtı.
27 Mart 2024

Esrarengiz grafiti sanatçısı Banksy'nin gerçek adının 'Robbie' olduğu, 2003 tarihli bir BBC radyo kaydında ortaya çıktı. Radyo programında sunucunun 'Adınız Robert Banks mi?' sorusuna 'Robbie' diye yanıt verdiği duyuluyor. 2019'da ITV haber kanalı, Banksy ile yapılmış olduğu iddia edilen ve yüzü kısmen gizli bir şekilde görünen bir söyleşiyi arşivinde bulduğunu açıklamıştı. Sanatçının kimliği hala resmi olarak doğrulanmamış olup, eserleri ve belgeselleri dışında hakkında çok az bilgi bulunmaktadır.
21 Kasım 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın bölgeye çadır göndermemesi eleştirilirken, Kızılay'ın deposundaki çadırları depremin üçüncü günü Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında sattığı ortaya çıktı. Bu durum sosyal medyada ve kamuoyunda büyük tepki topladı. Mizah dergisi LeMan, bu olayı eleştiren bir karikatür yayınladı.
26 Şubat 2023

İsviçre'nin Zürih kentindeki Koller Müzayede Evi tarafından Avrupa'da ilk kez açık artırmaya çıkarılan T-Rex cinsi dinozor iskeleti, yaklaşık 67 milyon yaşında ve 6,2 milyon dolara satıldı. 11,6 metre uzunluğunda ve 3,9 metre yüksekliğindeki bu iskelet, 'en muhteşem T-Rex iskeletlerinden biri' olarak nitelendiriliyor. İskelet, bir özel koleksiyoncu tarafından satın alındı ve Avrupa'da kalacak. '293 Trinity' adı verilen iskelet, üç farklı T-Rex'in kalıntılarından birleştirildi ve yarısından fazlası gerçek kemiklerden oluşuyor.
19 Nisan 2023
İşaretlediklerim