TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, vergi cezaları, trafik cezaları, askerlik ve nüfus cezaları gibi birçok alacak türünü kapsayan bir yapılandırma teklifini kabul etti. Yapılandırma, 31 Aralık 2022 öncesindeki borçları kapsayacak ve başvurular 30 Nisan 2023'e kadar yapılabilecek. Yeni düzenlemeyle vade süresi 48 aya çıkarılıyor ve 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek. Ayrıca, belirli suçlar dışında ehliyetler iade edilecek ve sicillerdeki ceza puanları sıfırlanacak.
31 Ocak 2023

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner, TikTok uygulamasının federal düzeyde kamu çalışanlarının kurumsal cep telefonlarında kullanımının yasaklandığını açıkladı. Bu karar, içişleri bakanlığı bünyesinde oluşturulan uzman heyetin şubat ayından bu yana yaptığı incelemeler sonucunda alındı. Karner, kamu görevlilerinin kişisel cihazlarında TikTok kullanmaya devam edebileceklerini belirtti, ancak resmi cihazlarda yasağın bilgi ve veri güvenliği kaygıları nedeniyle getirildiğini ifade etti. ABD ve Avrupa'da birçok ülke benzer yasakları uygulamıştı.
11 Mayıs 2023

Britanya'da farklı sektörlerdeki çalışanlar, ücret, emekli maaşı, iş güvenliği ve işten çıkarma koşulları gibi nedenlerle geniş çaplı bir greve başladı. Sendikalar Konfederasyonu'na göre yaklaşık 500 bin kişinin greve katılması bekleniyor. Londra'da metro seferleri durduruldu, okullar ve devlet daireleri etkilendi. Ayrıca BBC çalışanları da yerel radyolarda kesinti planlarına karşı greve katılıyor.
15 Mart 2023

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülen ve hekimlerin meslekten men edilmesine yol açabilecek maddeler içeren torba yasa teklifine doktorlardan yoğun itiraz geldi. Türk Tabipleri Birliği ve muhalefetin itirazları sonucu, komplikasyon ve malpraktis ayrımını ortadan kaldıran ve hekimlerin meslekten men edilmesini öngören 36'ncı madde dahil olmak üzere 3, 6 ve 27'nci maddeler tekliften çıkarıldı. Meslek örgütleri, sendikalar ve hekimler teklifin tamamen geri çekilmesini talep ediyor.
30 Mart 2023

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan ve sağlık alanında çeşitli kanunlarda değişiklik öngören bir kanun teklifini kabul etti. Teklif, diş tabiplerinin ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde birden fazla diş tabibi istihdam edemeyeceklerini, ebelerin genişletilmiş rollerini, acil tıp ve çocuk sağlığı uzmanlarına yeni yan dal uzmanlık imkanları sunulmasını, eczanelerin teftişlerine eczacıların da dahil edilmesini, uzman tabiplere ek ödeme yapılmasını ve kozmetik ürünler üzerinde yapılan çalışmaların Sağlık Bakanlığı iznine tabi olmasını içeriyor. Ayrıca, sağlık alanında usulsüzlük yapanlara yönelik idari cezaların artırılması da teklif kapsamında yer alıyor.
8 Şubat 2024

Britanya, özellikle Manş denizini geçerek gelen düzensiz göçmen sayısındaki artış nedeniyle, daha önce durdurulan Ruanda'ya göçmen gönderme planını yaz aylarından önce tekrar başlatmayı hedefliyor. İçişleri Bakanı Suella Braverman ve Ruanda Dışişleri Bakanı Vincent Biruta, Göç ve Ekonomik Kalkınma İşbirliği Mutabakat Zaptını genişletme kararı aldı. Bu plan kapsamında, Ruanda'ya sınır dışı edilen göçmenlerin yeni hayatlarını kurmaları desteklenecek. Britanya ayrıca, düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik yeni bir yasa tasarısı hazırlıyor ve bu tasarıya göre, düzensiz göçmenler yakalandıkları anda gözaltına alınacak ve 28 gün içinde sınır dışı edilecekler.
19 Mart 2023

1 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararı ile Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da devlet hizmeti yükümlüsü olarak görev yapan doktorların yükümlülük süreleri yüzde 15 kısaltıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu değişikliği Twitter üzerinden duyurdu ve belirlenen sürenin yüzde 85'inin tamamlanması halinde yükümlülüğün yerine getirilmiş sayılacağını belirtti. Ancak yükümlülük süresi en düşük 300 gün olacak şekilde sınırlandırıldı.
2 Mayıs 2023

Bazı bakanlık ve kurumlarda atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayınlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Diyanet'te çeşitli düzeylerde görev değişiklikleri yapıldı.
4 Kasım 2023

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Türkiye'den botlarla gelen göçmen sayısındaki artıştan dolayı, göçmenleri hızla geri göndermek ve yasa dışı göçü engellemek için Arnavutluk ile yapılan benzer bir anlaşmayı Türkiye ile de yapmayı planlıyor. Bu yılın başından itibaren Türkiye'den 1000'den fazla göçmen Manş Denizi üzerinden Britanya'ya ulaştı. Göç Bakanı Robert Jenrick'in, düzensiz göçmenlerin geri alımını kolaylaştıracak bir anlaşmayı görüşmek üzere bu ay içinde Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.
16 Temmuz 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, cinsel saldırı ve eziyet çektirerek cinayet işleyen suçluların ömür boyu hapis cezası almasını sağlayacak bir planı duyurdu. Bu plan kapsamında hakimlere, şartlı tahliye hükümleri ve minimum ceza yatma sınırı olmaksızın ömür boyu hapis cezası verme yetkisi tanınacak. Bu karar, çocuk seri katili Lucy Letby'ye yedi bebeği öldürmek ve altı bebeği daha öldürmeye teşebbüsten ceza verilmesinin ardından geldi.
27 Ağustos 2023

ABD'nin ardından Britanya da İsrail'e destek için bölgeye güç gönderme kararı aldı. Britanya Başbakanı Rishi Sunak, orduya Doğu Akdeniz'e konuşlanma talimatı verdi. Kararın 'İsrail'i desteklemek, bölgesel istikrarı güçlendirmek ve gerilimin tırmanmasını önlemek' gerekçesiyle alındığı belirtildi. Kraliyet Donanmasına ait 'RFA Argus' ve 'RFA Lyme Bay' gemilerinin Doğu Akdeniz'e gönderileceği, deniz devriye ve gözetleme uçağının da 'bölgesel istikrara yönelik tehditleri takip etmek üzere' bölgede uçmaya başlayacağı kaydedildi.
12 Ekim 2023

Türk Hava Yolları'nın (THY) 'Uçuş Operasyon Yönergesi', Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından onaylandı. Yeni yönergeye göre, uçuşun kritik aşamaları dışında pilotların kokpitte ibadet etmelerine izin verilecek. THY, bu düzenlemeyi uçuş mürettebatının zihinsel ve fiziksel sağlığına önem verdiği gerekçesiyle yaptığını belirtti.
29 Ağustos 2023

İstanbul Valisi Davut Gül, park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağının gerekçelerinden birinin 'kadınların rahatsız edilmeden vakit geçirme hakkı' olduğunu belirtti. Valilik, yasağın yeni olmadığını ve ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını ifade etti. Ancak, avukat Hüseyin Ersöz ve anayasa profesörü Kemal Gözler, bir insan fiilinin ancak kanunla yasaklanabileceğini ve genelgelerin bu konuda yetersiz olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

Britanya hükümeti, 2030 yılına kadar ülkedeki sigara içenlerin oranını yüzde 5'e düşürme hedefi doğrultusunda, sigara içenlere ücretsiz elektronik sigara kitleri dağıtacak ve hamile kadınlara sigarayı bırakmaları koşuluyla 400 sterlin verecek. Bu planın maliyetinin yaklaşık 45 milyon sterlin olacağı ve sağlık bakanlığının bütçesinden karşılanacağı belirtiliyor. Action on Smoking and Health örgütü, atılan adımları memnuniyetle karşılasa da, İngiltere'nin 2030 hedefine ulaşması için yeterli olmadığı konusunda uyarıda bulunuyor.
11 Nisan 2023

İran Gıda ve İlaç İdaresi, eczanelerde çalışan kadınlara siyah başörtüsü ve siyah peçe takma zorunluluğu getirdi. Bu karar, İranlı erkek eczane çalışanları ve sahipleri tarafından protesto edildi. Erkekler, kadın meslektaşlarına destek olmak için başörtüsü takarak hükümetin kararını eleştirdiler. İranlı gazeteci ve aktivist Masih Alinejad, uluslararası eczacılara İranlı meslektaşlarına destek olma çağrısında bulundu ve zorunlu başörtüsü uygulamasının insan haklarına aykırı olduğunu belirtti.
8 Mart 2023

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği uygulama talimatı ile nakit avans ve kredili mevduat hesaplarındaki menkul kıymet tesisine tabi kredilerin kapsamını değiştirdi. Yeni düzenlemeyle, 15 bin lira ve altındaki nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamaları menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyecek. 15 bin liranın üzerindeki tutarlar ise bankalara ek yükümlülük olarak kullandırılmaya devam edilecek. Bu düzenleme, Merkez Bankası'nın daha önce getirdiği ve bankaların çoğunun kredi kartından nakit avansı kapatmasına neden olan menkul kıymet zorunluluğunu hafifletmeyi amaçlıyor.
18 Mayıs 2023

Almanya'nın başkenti Berlin'de, kadınlar artık halka açık havuzlarda üstsüz yüzebilecekler. Bu karar, bir kadının üstsüz güneşlenirken havuzdan atılmasının ardından başlattığı hak mücadelesi sonucunda alındı. Yerel yönetim, kadınların ayrımcılığa uğradığını kabul etti ve bu karar, özgür beden hareketi tarafından olumlu karşılandı. Daha önce Aşağı Saksonya ve Kuzey Ren Vestfalya'daki bazı kentlerde de benzer izinler verilmişti.
10 Mart 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Londra Üniversitesi'nde kurulan ve öğrenciler tarafından yönetilen bir yardım merkezinde öğrencilerle birlikte Türkiye ve Suriye için yardım kolisi hazırladı. Sunak, Twitter üzerinden paylaştığı videoda giysi, battaniye, barınma ekipmanları ve gıda gibi ihtiyaçları paketlediklerini belirtti ve bölgeden gelen görüntüler karşısında duyduğu dehşeti ifade etti. Ayrıca, Britanya'nın arama-kurtarma ekibi gönderdiğini de ekledi.
10 Şubat 2023

Britanya'da GMB sendikasına bağlı yaklaşık 300 Amazon çalışanı, saatlik ücretlerine yapılan yüzde 5'lik artışı yetersiz bularak greve başladı. Çalışanlar, saatlik ücretlerinin 10,5 sterline (243 lira) çıkmasını 'gülünç' bulduklarını ve ağır çalışma koşullarından şikayetçi olduklarını belirtti. İşçiler, haftada 60 saate kadar çalıştıklarını ve en az 15 sterlin saatlik ücret talep ettiklerini ifade etti. Amazon ise 2018'den bu yana işçilere yüzde 29 oranında zam yaptıklarını savunuyor.
25 Ocak 2023

Irak İletişim ve Enformasyon Kurumu, basında 'eşcinsel' ve 'eşcinsellik' kelimelerinin kullanılmasını yasakladı. Yeni karara göre, bu kelimeler yerine 'cinsel sapkınlık' ifadesi kullanılacak. Bu yasa, kurumdan çalışma ruhsatı alan tüm basın ve medya organları için geçerli olacak. Kararın, 'toplumun genel ahlaka aykırı ve yabancı terimlere karşı korunması' amacı taşıdığı belirtildi.
9 Ağustos 2023
İşaretlediklerim