Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesine dönüştürülmesi için yapılan ihaleye karşı açılan davada, Danıştay yerel mahkemenin ihaleyi hukuka uygun bulduğu kararını usulen bozdu. Danıştay, dava konusu işlemleri yapan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Ankara'da bulunması nedeniyle yargı yetkisinin Ankara İdare Mahkemesi'nde olduğuna hükmetti. Bu kararın ardından dosya yeniden karar verilmek üzere Ankara İdare Mahkemesi'ne gönderildi. Ancak bu süreçte Atatürk Havalimanı arazisindeki inşaat çalışmaları devam ediyor.
5 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yürütülen soruşturmalar kapsamında, Hatay'da yıkılan ve 40 kişinin ölümüne sebep olan Kasaplar Apartmanı'nın fen işleri sorumlusu ve statik proje sahibi Murat Göksel Dalkılıç, Tacikistan'dan Türkiye'ye getirilerek tutuklandı. Dalkılıç, apartmanın inşa sürecinde herhangi bir denetim yapmadığını ve binanın dönemin şartlarına uygun yapıldığını savundu. Ayrıca, müteahhitlerin binayı nasıl inşa ettiği konusunda bilgisi olmadığını ve soruşturmadan haberdar olmadığını iddia etti.
2 Mart 2023

Amasya'nın Taşova ilçesi Çambükü köyünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tarım arazilerine kurulması planlanan OSB projesi, Samsun İstinaf Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulunarak iptal edildi. Köylüler, tarım arazilerinin ve köy mezarlığının OSB için tahsis edilmesine karşı çıkmış, muhtar İlyas Celep gerekli evrakları imzalamayı reddetmişti. Valilik ve kaymakamlık baskılarına direnen muhtar görevden alınmış ve yerine kayyım atanmıştı. Yargı süreci sırasında jandarma ve polis müdahalesiyle köylülerin ürünleri zarar görmüş ve 2 bin ağaç kesilmişti. Bilirkişi raporları ve Samsun Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararına rağmen, bakanlık projeyi sürdürmüş ancak İstinaf Mahkemesi son kararıyla projeyi iptal etti.
25 Nisan 2023

Amasya'nın Taşova ilçesi Çambükü köyünde tarım arazisine yapılması planlanan organize sanayi bölgesi (OSB) projesi, Samsun Bölge İdare Mahkemesi tarafından 'hukuka aykırı' bulunarak yürütmesi durduruldu. Mahkeme, projenin başlaması durumunda telafisi güç zararların doğacağını belirtti. Köylüler ve muhtar, projeye karşı çıkarken, muhtarın görevden alınması ve yerine kayyım atanması gibi olaylar yaşandı. Bilirkişi raporu da OSB inşasına karşı çıkarken, mülki amirler yargı sürecini ve raporu göz ardı etmişti.
2 Şubat 2023

Ankara'da bir ev sahibi, bekara ev kiralamak istememesi nedeniyle ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından 5 bin 958 lira idari para cezasına çarptırıldı. B.C.H isimli şahıs, ev sahibinin bekara ev kiralamak istememesi üzerine TİHEK'a başvurdu ve emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu. TİHEK, yapılan incelemenin ardından ev sahibinin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine karar verdi ve para cezası uyguladı.
17 Şubat 2024

Kitapyurdu.com, Bahçelievler Belediyesi'nin yüksek miktarda bağış talep etmesi nedeniyle yerleşkesini açamadığını ve faaliyetlerine ara verdiğini duyurdu. Şirket, belediyenin ruhsat eksikliği gerekçesiyle yerleşkeyi mühürlediğini belirtti. Belediye ise Kitapyurdu.com'un ruhsatsız faaliyet gösterdiği için işlem yapıldığını açıkladı. Şirket, hukuki yollardan hakkını arayacağını ve bu süreçte siparişlerde gecikmeler yaşanabileceğini bildirdi.
21 Mayıs 2024

Antalya Limak Lara Hotel, Britanya'daki bir siteden rezervasyon yapan Türk müşterisinden 'milliyet farkı' adı altında ekstra ücret talep ettiği için 56 bin 694 lira ceza ile cezalandırıldı. Sosyal medyada tepkilerin artması üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan inceleme sonucunda otelin bu uygulamayı yıllardır sürdürdüğü belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, alınan ek ücretin müşteriye iade edildiğini de açıkladı.
30 Nisan 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu tesisleri hasar gören Hatayspor, İstanbul Riva'daki eğitim tesislerinde konaklamaya başlamıştı. Ancak, İstanbul 8'inci İcra Dairesi tarafından konaklama bedeli olarak 4 milyon 944 bin TL haciz işlemi uygulandı. Hatayspor Başkan Vekili Aydın Toksöz, kulübün mali durumunun zorluğuna dikkat çekerek Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan yardım talep etti. Ayrıca, Kulüpler Birliği, Hatayspor'un borcunu kapatmak için resmi görüşmelere başladı.
6 Mayıs 2024

Kara para aklama iddiaları nedeniyle mal varlıklarına el konulan Dilan ve Engin Polat çifti, 'şımarıklıkları ve gösterişleri' olduğunu belirterek, 'hadlerini aştıklarını' anladıklarını açıkladı. Çift, sosyal medyadaki lüks yaşam paylaşımlarıyla ve son günlerde para aklama ve vergi kaçırma iddialarıyla gündeme gelmişti. İddiaların ardından Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından araştırma başlatılmış, rapor savcılığa gönderilmişti. Başlatılan soruşturma kapsamında çiftin mal varlıklarına el konulmuştu.
30 Ekim 2023

Elazığ'da 2020 yılında meydana gelen depremde yıkılan Ayken Apartmanı'nın betonarme projesini hazırlayan Yavuz Cihangiroğlu, 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan yargılandı ve iyi hal indirimiyle altı yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı davada müteahhit İlhami Yerlikaya'nın ölümü nedeniyle dava düştü, Elazığ İnşaat Mühendisleri Odası eski başkanı Zeynal Deniz ise beraat etti. Cihangiroğlu, ayrıca üç yıl meslekten men cezası aldı ve adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
4 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde yıkılan iki binanın müteahhidi olduğu için tutuklanan AKP'li Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, binanın yapımında yer almadığını ve akrabalarının ricası üzerine sadece kağıt üzerinde müteahhit olarak gözüktüğünü belirtti. Kavak, belediye başkanlığı görevi süresince ruhsat verdiği binalarda can kaybı ve yıkım olmadığını ifade etti ve tutuklanmasının belediye başkanlığıyla ilgisi olmadığını savundu.
2 Mart 2023

Gaziantep'te 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde 186 kişinin hayatını kaybettiği Mügeler Sitesi'nin kaçak olarak inşa edildiği ve ruhsatının usulsüz evrakla alındığı ortaya çıktı. İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması sonucunda, binaların 1994-1997 arasında ruhsatsız yapıldığı ve 2008'de usulsüz şekilde ruhsatlandırıldığı belirlendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin bilirkişi raporunda, binanın proje aşamasında gerekli zemin etüdü ve statik hesap raporlarının bulunmadığı, yetersiz donatı detaylandırması nedeniyle birçok kişinin sorumlu olduğu vurgulandı. 15 sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
19 Nisan 2024

Adıyaman Valiliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan İsias Otel'de hayatını kaybedenler için açılan davada, Adıyaman Belediyesi'ndeki kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verdi. İl İdare Kurulu, otelin yapısal kusurları ve denetim eksikliklerinin binanın yıkılmasına sebep olabileceğini belirtti. Bu kapsamda, yapı ruhsatında imzası bulunan ve sorumlulukları tespit edilen dört belediye görevlisi hakkında soruşturma izni verildi. Karar, depremde oğlunu kaybeden Murat Aktuğralı tarafından uzun zamandır beklenen bir adım olarak değerlendirildi.
28 Mayıs 2024

İstanbul Çatalca'da, bir bungalov sitesindeki beş ev, projeyi yapan kişi ile bir ev sahibi arasında çıkan maddi anlaşmazlık sonucu çalındı. Ev sahibi, tartışmanın ardından evleri havuzlarıyla birlikte söküp kamyona yükleyerek götürdü. Site sakinleri durumu jandarmaya bildirdi ve soruşturma devam ediyor. Ev sahiplerinden biri olan Enis Onat, olayla ilgili detayları paylaşarak, hızlı bir çözüm beklediklerini ifade etti.
5 Mayıs 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Göltürkbükü mahallesindeki bazı alanlar, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla orman sınırları dışına çıkarıldı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, bu kararın bölgeyi 'ranta açacağını' belirterek, belediye olarak yargı yoluna başvuracaklarını açıkladı. Kararda, orman sınırları dışına çıkarılan 117.96 metrekarelik alanın yerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere başka hazine arazilerinin tahsis edileceği ifade edildi.
26 Ocak 2023

Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eyleminde polis müdahalesi sonucu yaralanan Aydın Aydoğan için Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdi ve 60 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi. 2018'de Beyoğlu kaymakamlığı tarafından yasaklanan eylemde polis müdahalesi olmuş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu müdahaleyi savunmuştu. Aydoğan'ın şikayeti üzerine savcılık takipsizlik kararı vermiş, ancak AYM, savcılığın ve sulh ceza hakimliğinin etkili bir soruşturma yürütmediğine hükmetti. Aydoğan'ın Soylu hakkındaki suç duyurusu ise hala Ankara başsavcılığında açık durumda.
23 Nisan 2023

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Cihangir'deki Taray Apartmanı'nın riskli olduğunun tespit edilmesi sonrasında diğer apartman sakinleriyle mahkemelik oldu. Pamuk'un 6 daire aldığı 50 yıllık Taray Apartmanı için riskli yapı kararı verilerek kentsel dönüşüm kapsamına girdi. Diğer kat malikleri, apartmanın güçlendirilmesi istemiyle dava açtılar. Pamuk ise sağlamlaştırmaya karşı olduğunu belirtti ve binanın çürük olduğunu ifade etti. Mahkeme, Pamuk'un itirazını reddetti ve ihtiyati tedbir kararının devamına hükmetti.
1 Kasım 2023

Kıbrıs'ın kuzeyinde devam eden bir külliye inşaatı, 20 Mart'ta KKTC Yüksek İdare Mahkemesi'nde görüşülecek bir dava nedeniyle durma riskiyle karşı karşıya. İnşaatın bir bölümü, 1973 yılında Canev Denner tarafından satın alınan ve 1974 askeri harekâtından sonra askeri bölge ilan edilen, ancak 2017'de mal sahibine geri verilen bir arazi üzerinde bulunuyor. KKTC hükümeti, inşaat sınırının genişlemesiyle bu araziyi mal sahibinin haberi olmadan kamulaştırdı. Mahkeme, Anayasa'nın ilgili hükümleri doğrultusunda karar verirse inşaatın durması bekleniyor.
17 Mart 2024

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde yürütülen bir soruşturma kapsamında, 'imar uygulamalarında usulsüz ruhsat verdikleri ve müteahhitlerden rüşvet aldıkları' iddiasıyla Belediye Başkanı Ünal Çetin, Belediye İmar Müdürü S.D. ve eski İYİ Parti Gökçeada İlçe Başkanı H.E. tutuklandı. Diğer üç şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İçişleri Bakanlığı, Çetin'in görevinden tedbiren uzaklaştırıldığını duyurdu.
4 Şubat 2023

İstanbul 6'ncı İdare Mahkemesi, Validebağ Korusu'nda uygulanması planlanan imar planları ve 'millet bahçesi' projesini iptal etti. Mahkeme, projelerin korunması gereken alanın tahribatına neden olacağını ve şehircilik ilkeleri ile kamu yararına uymadığını belirtti. Ayrıca, millet bahçesi peyzaj projesinin uygulanması durumunda korunun ekolojik zenginliğini kaybedeceğini ve 'millet bahçesi', 'park' kategorisine indirgeneceğini vurguladı. Bu gerekçelerle mahkeme, söz konusu plan ve projeleri oy birliğiyle iptal etti.
5 Ocak 2023
İşaretlediklerim