Elon Musk tarafından satın alınan Twitter'da, daha önce ücretsiz olan mavi tik doğrulama işareti artık ücretli hale geldi. Ücret ödemeyi kabul etmeyen kullanıcıların mavi tikleri kaldırıldı. Türkiye'den de birçok tanınmış siyasi ismin mavi tikleri geri alındı. Musk, bu adımı Twitter'ın faturalarını ödemek için attığını belirtmişti. Ayrıca, Musk'ın Apple ile yaşadığı vergi ve reklam konularındaki anlaşmazlıklar da gündeme gelmişti.
20 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, vergi zamlarının ve yeni ekonomik düzenlemelerin cari açığı azaltmayı ve bütçe üzerindeki etkileri hafifletmeyi hedeflediğini belirtti. Geçtiğimiz hafta KDV, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve diğer harç tutarlarında önemli zamlar yapıldı. Ayrıca, Meclis'e sunulan torba yasada kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine zam öngörüldü. Şimşek, mali disiplini yeniden sağlamak ve Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesine destek olmak için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
9 Temmuz 2023

AB, Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere yönelik özel tarifeler uygulamayı planlıyor. Bu tarifeler, üreticilerin Çin hükümetinden aldığı sübvansiyon miktarına göre belirlenecek ve mevcut yüzde 10'luk vergiye ek olarak uygulanacak. Türkiye de Çin'den gelen elektrikli otomobillere yüzde 10'a ilave yüzde 40 gümrük vergisi uyguluyor ve kasım ayında yeni düzenlemelerle ek vergiler getirebilir.
30 Haziran 2024

Avrupa Komisyonu, dezenformasyon ve nefret söylemindeki artış nedeniyle Twitter'a reklam vermeme kararı aldığını açıkladı. Komisyon Sözcüsü Johannes Bahrke, bu kararın sıkça güncellenen iç yönergeler çerçevesinde alındığını belirtti. Ayrıca, bu tedbirin yalnızca reklamlarla sınırlı olduğunu ve AB hesaplarının Twitter'ı terk ettiği anlamına gelmediğini ifade etti. Geçen ay Avrupa Birliği, Twitter'ın çevrim içi kurallara uyumunu sorgulayan bir soruşturma başlatmıştı.
18 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi ve yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı 6 bin 91 liradan 20 bin liraya çıkarıldı. Ayrıca harç tutarları yüzde 50 artırıldı. Bu zamlar, sosyal medyada geniş yankı buldu ve gazeteciler, ekonomistler, siyasetçiler ve vatandaşlar tarafından eleştirildi. Paylaşımlarda iktidarın ekonomi politikaları sorgulandı ve zamların toplum üzerindeki etkileri dile getirildi.
7 Temmuz 2023

Geçmiş yıllara ait vergi borçlarının 48 taksitle ödenmesine imkan tanıyan yapılandırma uygulaması için son başvuru tarihi bugün. Başvuru süresi ve ilk taksit ödeme süresi daha önce cumhurbaşkanı kararıyla birer ay uzatılmıştı. Yapılandırma kapsamında peşin ödemelerde faiz indirimi ve idari para cezalarında asıl alacak üzerinden indirim yapılacak. Başvurular Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştiriliyor.
3 Temmuz 2023

Rekabet Kurumu, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri sektöründe faaliyet gösteren dokuz şirkete, rekabet kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle toplamda 108 milyon 566 bin 510 lira tutarında idari para cezası uyguladı. Soruşturmaların bir kısmı uzlaşma, bir kısmı ise taahhütlerle sonuçlandırıldı. En yüksek ceza 87 milyon 387 bin lira ile L'Oreal Türkiye'ye verildi. Diğer şirketlere de çeşitli miktarlarda cezalar uygulandı.
14 Kasım 2023

Türkiye'de KDV oranının %18'den %20'ye yükseltilmesi, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcının 6 bin 91 liradan 20 bin liraya çıkarılması ve harç tutarlarının %50 artırılması gibi vergi ve harçlara yapılan zamlar sonrasında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Twitter üzerinden hükümete yönelik eleştirilerini dile getirdi. Akşener, adı konmamış bir IMF programının uygulandığını iddia ederken, Babacan iktidarın beceriksizliğini ve Davutoğlu ise ekonomi yönetiminin yanlışlığını eleştirdi.
7 Temmuz 2023

Hollanda Veri Koruma Kurumu (DPA), küresel taksi uygulaması Uber'e sürücü bilgilerini ABD'ye aktardığı gerekçesiyle 290 milyon avro para cezası verdi. Bu ceza, 170 sürücünün bir Fransız insan hakları grubuna şikayetinden sonra başlatılan inceleme sonucunda verildi. DPA, cezanın ardından ihlalin sona erdiğini belirtti. Uber, birçok ülkede hizmet veren bir platform olarak biliniyor.
26 Ağustos 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile yurt dışından getirilen telefonların kullanım harcı 6 bin 91 liradan 20 bin liraya çıkarıldı. 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarı yüzde 50 artırıldı. 2014 yılına kadar bu harç beş lira iken, son kararla sekiz yılda 152 kat artış göstermiş oldu.
7 Temmuz 2023

Dünyadaki birçok ülke, sermaye transferine göz yummakta ve Türkiye de vergi kaçırmayı önlemeye yönelik bir yasa çıkarmış olmasına rağmen, bu yasa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gerekli adımlar atılmadığı için uygulanamıyor. 2006 tarihli Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 30. maddesi, belirli ülkelerdeki kazançların %30 oranında vergilendirilmesini öngörüyor, ancak bu ülkelerin listesi Cumhurbaşkanı tarafından yayımlanmadığı için vergi kesintisi yapılamıyor. Uzmanlar, bu vergilerin bütçe açığını kapatmada önemli bir kaynak olabileceği konusunda hemfikir.
26 Haziran 2024

Rekabet Kurumu, elektronik ve beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren dört şirkete toplamda 628 milyon 395 bin 515 lira 31 kuruş idari para cezası verdi. Bu şirketler, Arçelik Pazarlama AŞ, Samsung Electronics İstanbul Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi, SVS Dayanıklı Tüketim Malları Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi ve LG Electronics Ticaret AŞ'dir. Şirketlere ceza, yeniden satış fiyatı tespitinde bulundukları gerekçesiyle verildi.
9 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiren bir kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan alacaklar yapılandırma kapsamında olacak. Mükellefler, kayıtlarında yer almayan varlıkları rayiç bedelle defterlerine kaydedebilecek. Ayrıca, 31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları yapılandırılacak ve 2 bin lira altındaki borçlar silinecek. Trafik cezaları ve ceza puanları ile ilgili de düzenlemeler içeren teklif, spor kulüplerinin vergi işlemlerine de yeni bir düzen getiriyor.
27 Ocak 2023

Reklam Kurulu, 2024 yılının ilk 3,5 ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle toplamda 94 milyon TL tutarında ceza verdi. Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu dönemde incelenen 161 dosyadan 139'u mevzuata aykırı bulunarak, bu reklam ve ticari uygulamalara durdurma ve para cezası uygulandı. Toplamda 554 dosya aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama içerdiği tespit edilerek, bu dosyalara yönelik idari para cezaları kesildi.
20 Nisan 2024

Apple, hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad’in Türkiye’den indirilmesini engelledi. Bu karar, Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hakimliği’nin Wattpad’e erişimi kapatma kararına dayanıyor. Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Türkiye'nin Wattpad'i erişime engelleyen ilk ülke olduğunu belirtti ve bu engelin gerekçesinin 'çocukları zararlı içeriklerden korumak' mı yoksa 'kamu düzenini korumak' mı olduğunun belirsiz olduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2024

California merkezli çip üreticisi Nvidia'nın piyasa değeri ilk kez 3 trilyon doları geçti. Nvidia'nın hisse fiyatı yüzde 5,16 artarak 1.224 dolara çıktı ve piyasa kapanışı itibarıyla 3,011 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Bu artışla birlikte Nvidia, Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu. Nvidia'nın yapay zeka çiplerine olan talebin artması, şirketin piyasa değerindeki bu yükselişte etkili oldu.
5 Haziran 2024

ABD merkezli çip üreticisi Intel, Almanya'da kurmayı planladığı çip fabrikası için Alman hükümeti ile 10 milyar avroluk sübvansiyon konusunda anlaşmaya vardı. 'Magdeburg Projesi' olarak adlandırılan bu yatırımın maliyeti başlangıçta 17 milyar avro olarak hesaplanmışken, sonradan 30 milyar avroya çıktı. Intel, Avrupa'da zaten İrlanda ve Fransa'da tesislere sahipken, Polonya'da da yeni bir çip fabrikası kuracağını duyurdu.
19 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) iptalini reddetti ve kararın gerekçesini 'olağanüstü durumlarda ek vergi getirilebileceği' şeklinde açıkladı. Bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesi gereken MTV'nin iptali için CHP tarafından yapılan başvuru reddedildi. AYM, ek MTV'nin araç sahiplerine aşırı külfet yüklemeyeceğini ve olağanüstü durumlarda ekonomik kayıpların telafisi amacıyla ek vergi getirilebileceğini belirtti.
6 Ekim 2023

Rekabet Kurumu, Google'a yerel arama hizmetleri kararı doğrultusunda getirilen yükümlülüklere uymadığı gerekçesiyle günlük idari para cezası verme kararı aldı. Google, şartları sağlayana kadar 2023 gayri safi gelirlerinin 10 binde beşi oranında ceza ödeyecek. Bu karar, Google'ın tekelleştiği gerekçesiyle alındı ve şirkete 93 milyon lira ceza kesildi.
16 Mayıs 2024

Türkiye'de elektrikli araçlara uygulanan ÖTV oranlarına ek olarak, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara %40 ek gümrük vergisi getirildi. Bu durum, Türkiye pazarına girmeye hazırlanan Tesla'nın planlarını olumsuz etkileyebilir. Tesla, daha önce ABD-Türkiye arasındaki 'rahip krizi' nedeniyle Türkiye planlarını askıya almış, ancak sonrasında yatırım kararı almıştı. Yeni vergi düzenlemesi, Tesla'nın Türkiye'deki yatırım kararını yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Ayrıca, bu durum sadece Tesla'yı değil, Çin'de üretim yapan diğer markaların da Türkiye pazarına olan ilgisini azaltabilir.
6 Mart 2023
İşaretlediklerim