Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan vatandaşlar için yapılacak konutların ücretsiz olarak teslim edilmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 650 bin yeni konut yapılacağını ve TOKİ'nin bu konutları maliyet üzerinden borçlandıracağını duyurmuştu. Kılıçdaroğlu, anayasanın 57 ve 125'inci maddelerine atıfta bulunarak, konutların ücretsiz olması gerektiğini ve kiracıların da mağduriyetlerinin giderileceğini ifade etti.
1 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçıranları ihbar edenlerin ikramiyeyle ödüllendirileceği yeni bir uygulamanın başlatıldığını duyurdu. Şimşek, vatandaşların daha kolay ve hızlı ihbarda bulunabilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni kanallar devreye aldığını belirtti. İhbarlar sonucunda tespit edilen vergi ve vergi kaybı cezasının yüzde 10'u tutarında ihbar ikramiyesi ödenebilecek. Vatandaşlar, BİP Vergi İhbarı Servisi, X ve Instagram ihbar hesapları ve WhatsApp İhbar Hattı gibi çeşitli yollarla ihbarda bulunabilecek.
23 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarını kontrol altına almak amacıyla konut arzının artırılacağını, yeni sosyal konut projelerinin geliştirileceğini ve dar gelirli vatandaşların konuta erişiminin kolaylaştırılacağını belirtti. Şimşek, 2018'den 2023'e kadar gerçek kira endeksinin yüzde 297,42 arttığını ve son aylarda kira artış oranlarının düşüşe geçtiğini ifade etti. Ayrıca, kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin bir yıl daha uzatıldığını duyurdu.
12 Şubat 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler için seçmen listelerini 1 Ekim itibarıyla nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden alacak. Bu nedenle, seçmenlerin oy verme günü bulunacakları yerde oy kullanabilmesi için adres değişikliklerini e-devlet uygulamasından veya nüfus müdürlüklerinden 1 Ekim’e kadar yapması gerekiyor. Ayrıca, YSK, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen seçmenler için kolaylık sağlayacak ve yeni tedbirler alacak.
28 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İstanbul'da olası bir deprem riski tekrar gündeme geldi. İBB'ye binaların güvenliğiyle ilgili binlerce başvuru yapıldı. Daha önce sadece 2000 öncesi binalar ve yalnızca bina sahipleri tarafından yapılan başvurulara şimdi kiracılar da dahil edildi ve 2000 sonrası binalar da incelenecek. İmamoğlu, bu konunun hayati önem taşıdığını ve İstanbulluların bu taramalara izin vermesi gerektiğini vurguladı.
22 Şubat 2023

Karayolları Genel Müdürlüğü, köprü ve otoyol ücretlerine zam yapıldığını duyurdu. Bu zam, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023'te otoyol ve köprü ücretlerini artırmama kararını açıklamasının ardından geldi. Yapılan zamla birlikte, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden hafif ticari araçların tek yönlü geçiş ücreti 8.5 liradan 15 liraya, Çanakkale Köprüsü'nde otomobillerin geçiş ücreti ise 205 liradan 295 liraya çıkarıldı.
24 Ekim 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, engelli yurttaşlar ve aileleri için vaatlerini bir video ile duyurdu. Resmi veri eksikliğine ve engellilere yönelik yetersiz hizmetlere dikkat çekti. Hükümetin engellilere cimri davrandığını ve iftira attığını iddia etti. Engelli aylıkları, sosyal güvenlik primleri, protez ve ortez katkı payları, tekerlekli araç tamir atölyeleri, kamuda engelli atamaları, eğitim altyapısı ve ayrımcılığa son vermek için hukuki düzenlemeler gibi konularda iyileştirmeler yapacağını belirtti.
6 Mayıs 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli ve ölüm aylığı alan hak sahiplerine yönelik promosyon ödemeleri için 19 bankayla protokol imzaladı. Promosyon ödemeleri, önceki miktarların yaklaşık iki katına çıkarılarak 8 bin ila 12 bin lira arasında belirlendi. Ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon verileceği açıklandı. Bu hamle, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilere zam yapılmasına kapıyı kapatmasının ardından, 31 Mart seçimleri öncesinde olası bir ters tepkiyi önlemek amacıyla yapıldı.
28 Mart 2024

Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci dönem milletvekili genel seçimi için yurt dışındaki temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy kullanma işlemi başladı. Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre, şu ana kadar 1 milyon 83 bin 684 seçmen temsilciliklerde, 82 bin 285 seçmen ise gümrük kapılarında oy kullandı. Oy verme işlemleri yurt dışı temsilciliklerde 9 Mayıs'a, gümrüklerde ise 14 Mayıs saat 17.00'ye kadar sürecek.
5 Mayıs 2023

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelikle, ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi'nin kullanılması zorunlu hale getirildi. Bu düzenleme, sahte para kullanımı, nakit ödeme zorlukları ve satış bedelinin ödenmemesi risklerini ortadan kaldırmayı hedefliyor. Ayrıca, yetkili satıcıların yükümlülükleri ve sipariş usulü satışlarla ilgili yeni kurallar da getirildi. Yönetmelik, 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek.
27 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üniversite öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere vergisiz cep telefonu ve bilgisayar satışı konusunun bir sonraki kabine toplantısında ele alınacağını belirtti. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de üretim yapan firmaların bu kapsama dahil edileceğini ve cari açığı düşünerek hareket edeceklerini ifade etti. Erdoğan, ayrıca Aile ve Gençlik Bankası ile evlenecek gençlere uygun şartlarda kredi meselesinin de yakın takiplerinde olduğunu bildirdi.
6 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı tatilinin ilk gününden itibaren Türkiye genelinde 17 bin 774 trafik kazasının meydana geldiğini açıkladı. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımda, kazaların bir kısmının ölümle sonuçlandığı belirtilerek, vatandaşlardan trafik kurallarına uymaları istendi. Bakan Koca, olası sağlık hizmeti ihtiyacı için helikopter ve kara ambulanslarının hazır olduğunu belirtti.
2 Temmuz 2023

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, 27 Nisan'da başlayan oy kullanma sürecinde 151 temsilcilik ve 16 merkezde kurulan 5 bin 114 sandıkta oy kullandılar. 2014'ten bu yana yurt dışından seçimlere katılım oranı artış gösterdi ve 2018 seçimlerinde %50,9'a ulaştı. 2023 seçimlerinde kayıtlı seçmen sayısı 3 milyon 416 bin 150'ye yükseldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, rekor katılım sağlandığını ve oyların Türkiye'ye güvenli bir şekilde getirildiğini duyurdu. Gümrük kapılarında oy kullanma işlemi 14 Mayıs'a kadar devam edecek.
9 Mayıs 2023

Sivil toplum kuruluşu Oy ve Ötesi, 14 Mayıs'taki seçimlerde gönüllülerin sandık başında tutanakların fotoğraflarını çekip yükleyeceği 'Optik Karakter Tanıma' adlı yeni bir sistem kullanacağını açıkladı. Sistem, fotoğrafları tarayarak verileri sayısal hale getirecek ve verilerin hızlı doğrulanmasını sağlayacak. Ayrıca seçim günü bir çağrı merkezi kurulacak ve toplanan veriler seçim yasakları bittikten sonra kamuoyuyla paylaşılacak. Dernek, 100 bin gönüllü hedefliyor ve AskıdaBilet Platformu ile depremzede seçmenlere ücretsiz otobüs bileti sağlanıyor.
27 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'taki seçimlere ilişkin seçmen listelerini muhtarlıklarda askıya çıkardı. Seçmenler, e-devlet üzerinden seçmen kaydı sorgulamak istediklerinde 'planlı bakım' nedeniyle hizmetten yararlanamadılar. Ancak, ilerleyen saatlerde e-devlet üzerinden seçmen kaydı sorgulama hizmeti tekrar kullanıma açıldı. Seçmen listeleri 2 Nisan'a kadar askıda kalacak ve bu süre zarfında itirazlar alınacak.
20 Mart 2023

Aralık 2022'de pasaport harçlarında yaşanan yüzde 122,93'lük zammın öncesinde pasaport başvurusunda bulunan yurttaşlar, başvurularının üzerinden üç ay geçmesine rağmen pasaportlarına hala ulaşamadıklarını ifade ediyorlar. İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Aralık ayında günlük pasaport talebinin 48 bin seviyesine ulaştığını açıklamıştı. Yurttaşlar, e-devlet üzerinden yaptıkları sorgulamalarda 'Başvurunuz basım öncesi kontrol aşamasındadır' bildirimiyle karşılaşıyor ve sosyal medya üzerinden durumlarını paylaşarak yetkililerden yardım talep ediyorlar.
16 Mart 2023

Türk Lirası'ndaki değer kaybını önlemek amacıyla ekonomi yönetimi tarafından çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. Bu kapsamda, 30 Mart-1 Nisan tarihleri arasında kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarını cazip kılmak için üç yeni düzenleme getirilmişti. En son Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile kurumlar vergisi istisnasının yabancı paralar için de geçerli olacağı belirtildi. Bu düzenleme, şirketlerin KKM'den elde ettikleri kazançların kurumlar vergisinden muaf tutulmasını sağlıyor.
25 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi vaatleri arasında yer alan kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifi, Meclis'te onaylandı. Yapılandırma kapsamına vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları gibi birçok alacak dahil edildi. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılacak başvuruların ve ödenecek taksitlerin süreleri bir ay uzatıldı.
9 Mart 2023

Gazeteci Alican Uludağ, Turkcell'in İstanbul'daki çalışanlarına seçim gecesi teknik altyapı çalışmaları yapılacağı için ofis ve plazalara girişlerin ve VPN ile bilgisayarlara bağlantının mümkün olmayacağını duyurduğunu bildirdi. Uludağ, bu durumun seçim gecesi telefon, internet ve TV yayınlarının kesintisiz sürdürülmesi açısından risk oluşturabileceğini ve özellikle muhalif medya kuruluşlarının yayınlarının kesilebileceğini öne sürdü. Bu bilgi, Uludağ'ın Twitter hesabından paylaşılan bir ekran görüntüsü ile desteklendi.
12 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla POS cihazlarından yapılan tahsilatların hasılat kaydını yapmayan kişilere yönelik denetimlerin başladığını duyurdu. Denetimler sonucunda, vergi mükellefi olmayan ve POS cihazları üzerinden hasılat elde eden 2 bin 320 kişi tespit edildi. Bu kişilerin toplamda 3 milyar lira kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi. Ayrıca, mükellefiyeti olan 1,342 kişinin de 2 milyar lira hasılatı eksik veya hiç beyan etmediği ortaya çıktı.
11 Mayıs 2024
İşaretlediklerim