İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de 1 milyon 45 bin 722 ikamet izni sahibi yabancı, 3 milyon 89 bin 904 geçici koruma altında Suriyeli ve 213 bin 169 uluslararası koruma sahibi yabancının bulunduğunu açıkladı. Yerlikaya, Türkiye'nin düzenli göç politikaları ile göçmenlerin işlemlerini kolaylaştırdığını ve kamu düzeni ile güvenliğinden taviz vermediğini belirtti. Ayrıca, düzensiz göçle mücadele kapsamında 270 Mobil Göç Noktası aracıyla 1 milyon 678 bin kimlik kontrolü yapıldığını ve 142 bin düzensiz göçmenin geri gönderme merkezlerine sevk edildiğini ifade etti.
11 Ekim 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Brüksel'de vize sıkıntılarının aşılması ve nakliye sektöründe kota yetersizliğinin giderilmesi konularını görüşecek. Toplantıda ayrıca karşılıklı ticaretin artırılması, Gümrük Birliği’nin genişletilmesi müzakerelerinin başlatılması ve yeşil dönüşüme uyum çalışmaları ele alınacak. Toplantının ardından Bolat ve Dombrovskis’in ortak basın açıklaması yapması planlanıyor.
8 Temmuz 2024

Avrupa Birliği, 2016 yılında Türkiye ile imzaladığı göç anlaşması çerçevesinde Suriyeli mültecilere yardım amacıyla Türkiye'ye mali destek sağladı. Ancak Avrupa Sayıştayı, bu fonların nasıl kullanıldığına dair etkili bir denetim yapamamaktan ve gerekli verilere ulaşamamaktan şikayetçi. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetçilere bilgi vermeyi reddetmesi, fonların eğitim alanında nasıl kullanıldığını belirlemeyi güçleştirmekte. Bu durum, AB tarafından finanse edilen projelerin etkisini ve sürdürülebilirliğini ölçme çabalarını olumsuz etkiliyor.
25 Nisan 2024

Avrupa Adalet Divanı, Türk vatandaşlığına geçiş yaparak Alman vatandaşlığını kaybeden beş Türk vatandaşının durumunu değerlendirdi. Divan, Alman yasalarının, AB hukukuyla çelişmediğini ve bir AB üyesi olmayan ülkenin vatandaşlığına geçişin Alman vatandaşlığının kaybına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıracak yeni bir yasa tasarısının haziran sonunda yürürlüğe gireceği bilgisi verildi. Bu yeni düzenleme, Alman vatandaşlarının başka bir vatandaşlığa geçiş yaparken Alman vatandaşlığını kaybetmeyeceklerini garanti altına alacak.
25 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan'daki Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'nde Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin engellenmesinin makul bir açıklaması olmadığını söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa'nın refahı ve güvenliğine önemli katkılar sunduğunu belirterek, AB'nin genişleme politikasının hakkaniyetli olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Filistin'in tanınması, Gazze'de ateşkesin sağlanması ve terörle mücadelede işbirliği konularında görüşlerini dile getirdi. Erdoğan, Avrupa'da artan İslam karşıtlığı ve ırkçılığın sosyal uyumu tehdit ettiğini ifade etti.
7 Kasım 2024

CHP'nin 22 yıl sonra AKP'yi yendiği seçimler, yurt dışına göç etmiş Türk vatandaşları arasında umut yaratsa da, çoğu için geri dönüş yeterli bir sebep değil. TÜİK verilerine göre, Türkiye'den yurt dışına göç eden kişi sayısı 2022'de bir önceki yıla göre %62,3 arttı. Gidenlerin geri dönmeyi düşünmemesinin nedenleri arasında politik iklimin yanı sıra ekonomik istikrarsızlık ve iş hayatında değer görememe gibi faktörler yer alıyor. Yurt dışında yaşayan bazı Türk vatandaşları, seçim sonuçlarını olumlu karşılasalar da, yaşam standartları ve sosyal adalet gibi konularda yaşadıkları ülkelerdeki durumdan memnun olduklarını ve bu nedenle dönme planları olmadığını belirtiyor.
8 Nisan 2024

Türkiye, Schengen vizesi başvurularında yüksek ret oranlarıyla karşı karşıya. Pandemi sonrası başvuruların hızlanmasıyla birlikte Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ret cevapları artmış durumda. Yaz aylarının yaklaşmasıyla vize randevularında da yoğunluk artarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu durumu 'siyasi şantaj' olarak nitelendirerek sorunun çözüleceğini ifade etti.
30 Mayıs 2023

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde, Macaristan ve Polonya, AB'nin göç ve iltica politikasına onay vermeyeceklerini bildirdi. Bu durum, göç politikası ve stratejik açıdan önemli konularda ortak açıklama yapılmasını engelleyecek. Ancak, Macaristan ve Polonya'nın bu tutumu, Avrupa iltica reformu sürecini etkilemeyeceği belirtiliyor. Ancak, bu iki ülkenin AB bütçesinin revize edilmesine ilişkin müzakereleri iltica reformunda baskı yapmak için kullanabileceği kaydediliyor.
6 Ekim 2023

Almanya'da hükümet ortağı FDP'nin genel sekreteri Bijan Drij-Sarai, Türkiye'deki hükümetin Avrupa'dan çok uzakta olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından dünya genelinden yorumlar gelirken, Drij-Sarai Türkiye'nin AB üyelik sürecinin bitirilmesi gerektiğini ve Almanya'da yaşayan Türklerin seçim alışkanlıklarının entegrasyon politikaları açısından hayal kırıklığı yarattığını dile getirdi. Ayrıca Türkiye'nin otoriter bir çizgide ilerlediğini ve insan haklarının kısıtlandığını, ekonominin kötü durumda olduğunu belirtti.
30 Mayıs 2023

Türkiye'den ekonomik ve siyasi gerekçelerle Avrupa'ya yapılan göç, özellikle Almanya'ya olan iltica başvurularıyla devam ediyor. Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) paylaştığı verilere göre, 2024'ün ilk iki ayında Türk vatandaşlarından 7 bin 649 iltica başvurusu yapıldı, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre %12,3 artış gösterdi. Suriye ve Afganistan vatandaşlarından gelen başvurular da yüksek oranlarda kabul edilirken, Türk vatandaşlarının başvurularının sadece %7,8'i kabul edildi.
7 Mart 2024

Türkiye'den ekonomik ve siyasi gerekçelerle Avrupa'ya yapılan göç, özellikle Almanya'ya olan iltica başvurularıyla devam ediyor. Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) paylaştığı verilere göre, 2024'ün ilk iki ayında Türk vatandaşlarından 7 bin 649 iltica başvurusu yapıldı, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 artış gösterdi. Suriye ve Afganistan vatandaşlarından gelen başvurular da yüksek oranlarda kabul edilirken, Türk vatandaşlarının başvurularının sadece yüzde 7,8'i kabul edildi.
7 Mart 2024

Türkiye'de yabancı devletlere bağlı okullarla ilgili kriz, Fransız okullarının ardından Alman okullarına da sıçradı. Ankara, İstanbul ve İzmir'deki Ernst-Reuter okulları, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın uyarısı üzerine Türk pasaportu bulunan yeni öğrencileri kabul etmeyeceklerini duyurdu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mevcut öğrencilerin etkilenmeyeceğini belirtirken, uluslararası sözleşmelerle okulların yasal duruma kavuşmasını arzu ettiklerini ifade etti.
25 Temmuz 2024

Türk müzisyen Onur Akın, 35 yıllık sanat hayatında ilk kez Almanya'dan vize reti aldığını açıkladı. Akın, Türk sanatçılarının Avrupa'da sığınmacı muamelesi görmesini eleştirdi ve bu durumdan dolayı üzüntü ve utanç duyduğunu belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vize sorununu çözeceklerini söylediği bir dönemde, Türkiye vatandaşlarına yönelik Schengen ve diğer vizelerde ret sayılarında artış olduğu gözlemleniyor. Daha önce şarkıcı Volkan Konak da benzer bir vize sorunu nedeniyle Almanya'daki konserini iptal etmek zorunda kalmıştı.
30 Mayıs 2023

Almanya, nitelikli göçmenleri çekmek amacıyla göç yasalarını hafifleterek son bir yılda 200 bin kişiye çalışma vizesi verdi. Kasım 2023'te yürürlüğe giren yeni göç yasası, AB Mavi Kartı başvuru şartlarını kolaylaştırarak üniversite mezunlarının Almanya'ya gelmesini teşvik etti. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve Çalışma Bakanı Hubertus Heil, bu düzenlemelerin ekonominin ihtiyaç duyduğu iş gücünü sağlamak için önemli olduğunu belirtti. Almanya'da sağlık ve inşaat sektörlerinde ciddi iş gücü açığı bulunuyor.
17 Kasım 2024

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine destek verdiğini açıkladı. Ancak bu desteğin karşılığında, Avrupa Birliği'nden (AB) Reform Eylem Grubu toplantılarının yeniden başlatılmasını, vize serbestisi ve AB'ye katılım müzakerelerinde bazı fasılların kapatılmasını beklediğini belirtti. Ayrıca Türkiye'nin Batı'dan mali destek beklentisi olduğu ve ABD ile 'makul' bir ilişki geliştirmeyi arzuladığı, ancak Rusya ile ilişkilerin zarar görmeyeceği ifade edildi.
11 Temmuz 2023

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer Landrut, Türkiye'den Schengen vizesi başvurularının arttığını ve bunun sonucunda ret oranlarının yükseldiğini belirtti. Pandemi sonrası başvuruların hızlandığını ve Avrupa ülkelerinin iltica başvuruları endişesiyle daha fazla ret verdiğini ifade etti. Landrut, ekonomik sıkıntılar nedeniyle vize alan kişilerin sığınma talebinde bulunma ihtimalinin arttığını ve geçen sene Erasmus öğrencilerinin de süreleri bittiğinde ilk kez sığınma başvurusu yaptıklarını gözlemlediklerini açıkladı.
13 Haziran 2023

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin üyelik müzakerelerini yeniden canlandırma talebini, ülkedeki 'kötüye gidiş' gerekçesiyle reddetti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye'nin hukuk devleti olmaktan ve insan haklarının gözetilmesinden oldukça uzak olduğunu belirtti. Ayrıca, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, insan hakları savunucularının zindanlarda olduğu bir dönemde Türkiye'nin AB üyeliği konusunun ilerlemeyeceğini ifade etti.
20 Temmuz 2023

İbrahim Kiras, Türkiye'nin Suriye iç savaşından kaçan sığınmacılarla ilgili bir politika geliştirmediğini vurguluyor. Kiras, sığınmacıların entegrasyonu ve geri dönüş şartları gibi konularda net bir strateji olmadığını belirtiyor. Kayseri ve diğer şehirlerde yaşanan olayların, sığınmacı sorununun Türkiye için ciddi bir problem haline geldiğini gösterdiğini ifade ediyor. Ayrıca, Avrupa ülkelerinin milli göç politikalarına sahip olduğunu, ancak Türkiye'de böyle bir politikanın bulunmadığını eleştiriyor.
4 Temmuz 2024

Türkiye'den Avrupa Birliği ülkelerine yapılan vize başvurularının reddedilme oranı yüzde 15,7 olarak belirlendi. Estonya, Finlandiya, Fransa ve İsviçre dışişleri bakanlıkları, ret kararlarının siyasi olmadığını ve başvuruların reddedilmesinin genellikle belgelerin güvenilirliği ve yürürlükteki düzenlemelerin kriterlerinin karşılanmaması gibi nedenlere dayandığını ifade etti. İsviçre, ret nedenlerini istatistiksel olarak kaydetmediğini belirtirken, diğer ülkeler spesifik gerekçeler sundu.
4 Temmuz 2023

Türkiye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Irak Göç ve Yerinden Edilmişler Bakanı Evan Faig Jabro, Iraklıların gönüllü geri dönüşü için işbirliği mutabakat zaptı imzaladı. Bu anlaşma, düzensiz göçle mücadele ve iki ülke arasındaki işbirliğini artırmayı hedefliyor. Ayrıca, 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklılar için Türkiye'ye vizesiz giriş uygulaması 1 Eylül'de başlamıştı. Aynı şekilde, Irak da Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat imkanı tanımıştı.
2 Ekim 2024
İşaretlediklerim