Temmuz ayında ikinci el otomobile olan talep artmasına rağmen fiyatlar düşmeye devam etti. BETAM'ın raporuna göre, otomobil talep endeksi haziran ayına göre yüzde 30,9, 2023 Temmuz'a göre ise yüzde 5,7 arttı. Ancak reel fiyat endeksi önceki aya göre yüzde 4,1 düştü. Ortalama otomobil fiyatı haziranda 871 bin 156 TL iken temmuzda 862 bin 232 TL oldu.
24 Ağustos 2024

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin (ODMD) verilerine göre, Temmuz ayında otomotiv pazarında toplam 112 bin 459 adet otomobil satıldı. Bu satışlarla aylık rekor serisi devam etti. En çok satılan otomobil modeli ise 6 bin 595 adetle Fiat'ın Egea Sedan modeli oldu.
2 Ağustos 2023

2024 yılının Ocak-Şubat döneminde Türkiye'de satılan otomobil ve hafif ticari araç sayısı 185 bin 691 oldu. Bu satışların 146 bin 318'i otomobil, 39 bin 373'ü ise hafif ticari araçlardan oluştu. SUV otomobiller, satışlarda yüzde 50.7 pay ile en çok tercih edilen gövde tipi oldu. Kullanıcıların SUV tercihindeki en büyük etkenler trafik yoğunluğu, yolcu konforu ve bozuk yollarda sağladığı daha konforlu yolculuk imkanı olarak belirtiliyor.
10 Mart 2024

Ember'in raporuna göre, 2024'ün ilk dört ayında Türkiye, Avrupa'da kömürden elektrik üretiminde birinci sıraya yükseldi. Bu dönemde Türkiye'nin kömür yakıtlı santrallerinden kaynaklanan toplam karbondioksit emisyonu 36 milyon metrik tonun üzerine çıktı. Almanya ve Polonya'nın kömür kullanımını azaltması, Türkiye'nin bu alandaki yükselişinin ana nedeni olarak gösteriliyor. Aynı dönemde Almanya ve Polonya'nın kömür yakıtlı üretimi önemli ölçüde azalırken, Türkiye'nin kömür yakıtlı üretimi 2019'un ilk dört ayına göre yaklaşık yüzde 6 arttı.
21 Mayıs 2024

Türkiye otomotiv pazarı 2024 yılının ilk çeyreğinde tarihi satış rekorları kırarken, birçok yeni otomobil modeli de satışa sunuldu. Yeni modeller arasında tamamen elektrikli BMW iX2 eDrive20, yenilenen Volkswagen Tiguan ve Passat, Türkiye'de ilk kez satışa sunulan BYD Seal U, ve gelecek aylarda satışa sunulacak olan Alfa Romeo Milano, Lexus'un B SUV modeli, yenilenen Renault Captur ve Skoda Superb gibi modeller yer alıyor. Ayrıca, Çinli Chery'nin Tiggo 4 Pro modeli ve premium markası Jacoo'nun Türkiye pazarına girişi de duyuruldu.
15 Nisan 2024

BMW ve Toyota, hidrojenle çalışan araçların seri üretimine 2028'de başlamayı planladıklarını açıkladı. İki şirket, yeni nesil hidrojen yakıt hücresi teknolojisini ortaklaşa geliştirmek için işbirliği yapacak. Bu işbirliği, büyük miktarlarda üretim yapılmasını ve maliyetlerin düşürülmesini hedefliyor. Hidrojenle çalışan araçlar, hızlı yakıt ikmali ve uzun menzil avantajları sunarken, yüksek maliyet ve sınırlı yakıt istasyonu ağı gibi zorluklarla karşı karşıya.
5 Eylül 2024

Alaattin Aktaş, Türkiye'de son bir yılda benzin ve motorin fiyatlarının sırasıyla yüzde 105.3 ve yüzde 99.7 oranında arttığını belirtiyor. Bu artış, Cenova borsasındaki toptan fiyat artışlarıyla karşılaştırıldığında dikkat çekici bir fark ortaya koyuyor; zira Cenova'da benzinin toptan fiyatı yalnızca yüzde 5.4, motorinin ise yüzde 2.7 artmış. Aktaş, siyasetçilerin bu durumu genellikle normalleştirmeye çalıştığına ve halkın da bu açıklamalara alıcı olduğuna dikkat çekiyor.
18 Mart 2024

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatları artarken, ikinci el piyasasına olan ilgi de arttı. Fırsatçıların al-sat yaparak fiyatları yükseltmesini engellemek amacıyla Temmuz 2022'de getirilen 'altı ay ve 6 bin kilometre' sınırı, Ticaret Bakanlığı tarafından 2024 yılına kadar uzatıldı. Bu kurala uymayan bireysel satıcılara da para cezası uygulanabilecek ve internet ilanlarına yönelik tedbirler alınacak.
21 Haziran 2023

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, haziran ayında otomotiv ihracatının yüzde 12 azalarak 2,6 milyar dolar olduğunu açıkladı. Otomotiv sektörü, yüzde 14,1'lik payla ülke ihracatında ilk sırada yer aldı. Tedarik endüstrisi ihracatı 1 milyar 50 milyon dolar, binek otomobil ihracatı 942 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı 394 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı 177 milyon dolar ve çekiciler ihracatı 30 milyon dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ülke 322 milyon dolarla Britanya oldu.
8 Temmuz 2024

Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) verilerine göre, ocak-temmuz 2024 döneminde otomotiv üretimi geçen yıla göre yüzde 5 azalarak 823 bin 636 adet oldu. Otomobil üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 2 düşüşle 542 bin 177 olarak kaydedildi. Ticari araç grubunda üretim yüzde 12, hafif ticari araç grubunda yüzde 11, ağır ticari araç grubunda ise yüzde 18 azaldı. Aynı dönemde toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 1 azalırken, otomobil ihracatı yüzde 1 arttı.
19 Ağustos 2024

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki artış nedeniyle otomobil fiyatları yükselmiş ve ikinci el piyasasında araçlar sıfır fiyatına yakın veya daha yüksek fiyatlara satılmaya başlamıştır. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte, ikinci el araçların sıfır araç fiyatından yüksek bir fiyata satılması yasaklanmıştır. Bu düzenleme, ikinci el araç piyasasını düzenlemeyi amaçlamaktadır.
6 Temmuz 2023

Fransa, elektrikli araçların otobanda seyir halindeyken indüksiyon yoluyla ve asfalta yerleştirilen raylar üzerinden şarj edilmesini sağlayacak iki teknolojiyi test etmeye başladı. Paris yakınlarındaki A10 otoyolunda yürütülecek testlerde, asfaltın altına yerleştirilen manyetik bobinler ve asfaltla aynı hizada yerleştirilen raylar kullanılacak. Bu teknolojiler, elektrikli araçların şarj istasyonlarına uğramadan yolculuklarını sürdürmelerine ve daha küçük bataryalarla daha uzun mesafeler kat etmelerine olanak tanıyabilir. Göteborg Üniversitesi'nin araştırmasına göre, bu sistemler araçların menzil ihtiyacını ve batarya boyutunu önemli ölçüde azaltabilir.
15 Temmuz 2023

Japonya'da Nissan, elektrik motoru parçasında meydana gelen bir arızanın alev almasına yol açabileceği gerekçesiyle 527 bin aracını geri çağırdı. Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı'na göre, bu arıza otomatik 'start-stop' sistemine sahip elektrik motorlarındaki bir parçadan kaynaklanıyor. Şimdiye kadar 5 araç alev alırken, 6 araç kısmen yandı. Geri çağırılan araçlar arasında X-Trail, Serena minivan ve Landy minivan modelleri bulunuyor ve bu araçların yarısı Eylül 2010 ile Haziran 2017 arasında üretilmiş.
28 Ocak 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye pazarına online satışlarla giriş yaptı. İstanbul'daki Kanyon ve Akasya AVM'den mayıs ayında teslimatlar başlayacak. Tesla'nın Y modelinin üç farklı versiyonu satılacak ve fiyatlar 1 milyon 550 bin liradan başlıyor. İstanbul, Edirne, Bolu ve Ankara'da 30 super şarj istasyonu hizmete girdi. Tesla'nın diğer modellerinin Türkiye'ye gelip gelmeyeceği ekonomik koşullara ve ek vergilere bağlı olacak. Ayrıca, yerli elektrikli otomobil Togg ile Tesla'nın fiyat ve performans karşılaştırması yapıldı.
4 Nisan 2023

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin verilerine göre, 2024 Nisan ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,3 azalarak 75 bin 919 adet olarak gerçekleşti. Bu düşüşte, yüksek kredi faizleri, yüksek mevduat faizi, ihtiyaçların ertelenmesi ve yüksek enflasyon nedeniyle artan geçim sıkıntısı etkili oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun mayıs ayında yüzde 75-76 seviyesine ulaşacağını ve yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 36'dan 38'e çıkarıldığını belirtti.
12 Mayıs 2024

Uluslararası enerji piyasalarındaki düşüşün etkisiyle Türkiye'de motorin fiyatlarına litre başına 67 kuruş indirim uygulandı. Yeni indirimle motorinin litre fiyatı 20,96 TL'ye geriledi. Benzin fiyatları ise 20,52 TL'de sabit kalmaya devam etti. Yıl başında benzin ve motorin fiyatları sırasıyla 19,47 TL ve 22,08 TL iken, geçen yılın başında 12,91 TL ve 12,76 TL seviyelerindeydi.
15 Mart 2023

Quick Finans ve SmartIQ işbirliğiyle yayınlanan ocak raporuna göre, ikinci el araç piyasasında 2023'ün son çeyreğinde başlayan fiyat düşüşü 2024'ün başında durdu. Bireysel satıcılar fiyatları düşürmeye devam ederken, kurumsal satıcılar fiyatlarını artırdı. Sıfır kilometre araç tedarik sorunlarının Kızıldeniz'in kapanması nedeniyle tekrar yaşanabileceği ve bu durumun ikinci el araç talebini artırabileceği belirtiliyor. Sektör yöneticileri, sıfır kilometre araç fiyatlarındaki artışın yakında ikinci el fiyatlarına da yansıyacağını öngörüyor.
15 Şubat 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, ülkenin net sıfır emisyon hedefine ulaşma taahhütlerinde değişikliğe giderek, benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobillerin satışına yönelik yasağın 2030’dan 2035’e erteleneceğini açıkladı. Sunak, yeni yaklaşımların pragmatik, orantılı, gerçekçi ve Britanya halkına karşı sorumlu olacağını belirtti. Elektrikli araçlara ve evlerde ısı pompalarına geçiş sürecini kolaylaştıracaklarını ifade eden Sunak, evlerin enerjilerinin daha verimli hale getirilmesine yönelik sübvansiyonlara devam edeceklerini ancak kimsenin bu tür önlemler almaya zorlanmayacağını vurguladı.
20 Eylül 2023

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil fiyatlarının sıfır fiyatından yükseğe çıkarılmasının yüzde 75 oranında azaldığını duyurdu. Bu ayın başında getirilen düzenlemeyle artık ikinci el araçlar sıfır fiyatından yükseğe satılamayacak. Düzenlemeye aykırı ilanların 300 bin liraya varan cezası bulunuyor. Bakanlık aynı açıklamasında cezaların tebliğ edilmeye başlandığını dile getirdi.
21 Temmuz 2023

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Tesla'nın Model S aracının şubat ayında karıştığı ve bir sürücünün hayatını kaybettiği ölümcül kazayla ilgili yeni bir soruşturma açtı. Kaza sırasında aracın otonom sürüş sistemi kullanılıyor olabileceği şüphesi bulunuyor. NHTSA, 2016 yılından bu yana Tesla'ya 36'dan fazla soruşturma açmış ve bu kazaların 20'sinde otonom sürüş sistemi kullanıldığından şüpheleniliyor. Tesla şirketi kazayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
9 Mart 2023
İşaretlediklerim