ABD'li bilim insanı James Hansen ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre, küresel ısınma şu anda tespit edilenden daha hızlı artıyor. Bu durum, önümüzdeki 10 yıl içinde önemli bir sıcaklık eşiğinin aşılmasına yol açacak. Araştırma, dünyanın Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen 1.5 santigrat derece eşiğini beklenenden çok daha erken aşacağını öngörüyor. Hansen, fosil yakıtların yakılmaya devam edilmesi ve Dünya'nın bunun etkilerine karşı 'çok hassas' olması nedeniyle 'taahhütlü ısınma' ile büyük miktarda küresel ısınma biriktiğini belirtiyor.
2 Kasım 2023

Türkiye, 2023'ün ilk yarısında Almanya'nın ardından Avrupa'nın en büyük ikinci kömür tüketicisi olurken, Haziran ayında Almanya ve Polonya'yı geçerek en çok kömürden elektrik üreten ülke haline geldi. Türkiye'nin kömür yakıtlı elektrik üretiminden kaynaklanan emisyonlar da 44 milyon ton ile yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa genelinde kömür kapasitesi azalırken, Türkiye'de artış gözlemlendi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonucu doğalgaz tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle Türkiye kömür tüketimini artırmak zorunda kaldı. Türkiye, 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini artırma hedefine sahip.
19 Temmuz 2023

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) ve Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) tarafından hazırlanan bir rapor, Türkiye'de kömürden çıkışın işsizliğe yol açmayacağını, aksine yenilenebilir enerji sektörünün yeni istihdam kapıları açabileceğini belirtti. Rapor, Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon vizyonuna uyumlu bir elektrik sektörü dönüşümünün 2030'a kadar güneş enerjisinde 71 bin, rüzgar enerjisinde 141 bin ek istihdam yaratabileceğini ortaya koydu. Ayrıca, kömür ve linyit madenciliğinin GSYH içindeki payının yıllar içinde azalarak yüzde 0,08'e kadar düştüğü, sektördeki iş kazası sayısının ise arttığı belirtildi.
10 Ağustos 2023

Uluslararası düşünce kuruluşu Ember'in raporuna göre, Türkiye 2022'de elektrik üretimi için kömür ithalatını iki katına çıkararak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve 5,3 milyar dolar harcadı. Türkiye'nin kömür ithalatında en büyük pay sahibi Rusya olurken, Türkiye aynı zamanda doğalgaz, petrol ve nükleer enerji alanında da Rusya'ya bağımlı durumda. İthal kömürle elektrik üretimi yerli kömüre göre yüzde 25 daha fazla. Rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesindeki artışa rağmen, Türkiye güneş enerjisi potansiyelini tam olarak kullanmıyor. 2022'de doğalgazdan elektrik üretimi ise yüzde 35 oranında azaldı.
13 Mart 2023

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dubai'de düzenlenen COP28'de yaptığı konuşmada, dünyanın küresel ısınmayı 1,5 derecede tutma hedefine olan kararlılığının azaldığını ifade etti. Gelişmekte olan ülkelerin yenilenebilir enerjiye geçiş için yeterli desteği alamadıklarını vurgulayan Guterres, iklim değişikliğiyle mücadelenin başarısının yerel liderlerin önderliğindeki şehir ve eyaletlerde görüleceğini belirtti. Ayrıca, fosil yakıtların azaltılması ve sürdürülebilir çözümlerin artırılması gerektiğini ve yerel liderlerin bu süreçte önemli bir rol oynadığını kaydetti.
1 Aralık 2023

Rusya'nın bütçesi sadece petrol ve doğalgaz gelirlerine dayanmazken, vergiler, devlete ait işletmelerin kârları ve enerji dışı ihracat gelirleri de önemli katkılar sağlıyor. 2023 yılında Rusya'nın petrol ve doğalgaz dışı gelirleri yüzde 16 artış gösterdi. İhracat yüzde 28 düşüşle 425 milyar dolar civarında gerçekleşirken, ithalattaki gerileme ile 140 milyar dolara yakın ticaret fazlası verildi. Batılı ülkelerin yaptırımlarının etkisi tartışılırken, Rusya'nın mevcut küresel konjonktürü lehine kullanarak ekonomik bedeli hafifletmeye çalıştığı belirtiliyor.
6 Haziran 2024

Avrupa Birliği (AB), florlu sera gazları ve ozon tabakasını incelten maddelerin kullanımını aşamalı olarak düşürecek. Bu kapsamda, hidroflorokarbonların tüketimi 2050'ye kadar tamamen sonlandırılacak. Ayrıca, hidroflorokarbon üretmek üzere tahsis edilen haklar, 2036'dan itibaren aşamalı olarak düşürülecek. Florlu sera gazları içeren ürünlerin satışı da kademeli olarak sona erecek.
5 Ekim 2023

Dünya Bankası'nın yeni raporunda, ülkelerin doğal kaynakları daha verimli kullanmaları durumunda iklim değişikliği, ekonomik verimlilik, gıda ve su güvenliği, sağlık gibi küresel sorunların çözülebileceği belirtildi. Rapor, doğal kaynakların kullanımında büyük verimlilik boşlukları olduğunu ve bu boşlukların kapatılmasının dünyanın acil ekonomik ve çevresel sorunlarını çözebileceğini vurguladı. Ayrıca, arazi, su ve diğer doğal kaynakların daha iyi tahsisinin ve yönetiminin, dünya genelinde tarım, otlatma ve ormancılık gelirinde yıllık yaklaşık 329 milyar dolarlık artış ve 2050 yılına kadar dünyayı beslemeye yeterli ek gıda üretimi sağlayabileceği ifade edildi.
27 Haziran 2023

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji krizinin Ukrayna savaşı, Batı'nın Rusya'ya yaptırımları ve Rusya'nın Avrupa'ya gaz ihracatını azaltması sonucu derinleştiğini belirtti. Ayrıca, Çin ekonomisinin büyümesi ve kışın sert geçmesi durumunda doğalgaz fiyatlarında ciddi artışlar olabileceği ve bu durumun tüketicileri zorlayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Birol, bu kış pek çok ülkede elektrik kesintileri yaşanabileceğini de ifade etti.
3 Temmuz 2023

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, çevreyi kirletenlere daha fazla vergi alınması gerektiğini belirten bir rapor yayımladı. Raporda, İngiltere'deki yoksulların iklim krizi sonuçlarına katlandığı ve emisyonlardan en çok sorumlu olanların hedef alınarak önemli miktarda fon toplanabileceği vurgulandı. Fosil yakıt üreticilerine aşırı kar vergisi getirilmesi, sık uçuş yapanlar ve yüksek emisyonlu lüks seyahatlerin adil şekilde vergilendirilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, İngiltere'nin 2022'de çevreyi kirletenlere ve en zenginlere ödeme yaptırmayarak iklim eylemi için 23,1 milyar sterlini kaçırmış olabileceği tahmin edildi.
18 Eylül 2023

Elektrikli araçlar ve ısı pompalarındaki artış, yeşil fabrikalara yatırımları çekiyor ve net sıfıra giden küresel sanayi yarışında Çin ve ABD arasındaki rekabeti artırıyor. Avrupa Birliği, enerji güvenliğini sağlamak için ithal yakıtlara bağımlılığı azaltma ve yenilenebilir enerjiye geçiş stratejilerini uyguluyor. 2019-2023 yılları arasında AB'de yenilenebilir enerjinin payı artarken, gaz tüketimi azaldı ve temiz endüstrilere yapılan yatırımlar önemli ölçüde arttı. Bu gelişmeler, istihdam yaratmaya devam ederken, AB'nin enerji arz güvenliğini de artırdı.
31 Mayıs 2024

Alaattin Aktaş, Türkiye'de son yıllarda yaşanan ekonomik durumu ve fiyat artışlarını ele alıyor. TÜFE'nin son iki buçuk yılda %275 arttığını, akaryakıt fiyatlarında ise daha da büyük artışlar yaşandığını belirtiyor. Benzinin son iki buçuk yılda %439, motorinin ise %470 oranında zamlandığını vurguluyor. Bu durumun temel nedeninin Türk Lirasının değer kaybı olduğunu ve döviz kurlarındaki artışların bu kaybı tetiklediğini ifade ediyor.
17 Nisan 2024

İklim değişikliğinin enflasyon üzerindeki etkileri ve merkez bankalarının fiyat istikrarını koruma kabiliyetleri üzerindeki potansiyel etkileri giderek daha fazla önem kazanıyor. Avrupa Merkez Bankası ve bilim insanlarının yaptığı araştırma, küresel ısınmanın ve sıcak hava dalgalarının gıda fiyatlarını ve genel enflasyonu artıracağını gösteriyor. Araştırmaya göre, iklim değişikliği 2035 yılına kadar gıda maliyetini her yıl yüzde 1,49 ila 1,79 puan, genel enflasyonu ise 0,76 ile 0,91 puan arasında artıracak.
27 Mart 2024

Greenpeace tarafından yayınlanan yeni bir rapor, İspanya'nın iklim değişikliği sebebiyle artan sıcaklık ve kuraklık sorunlarıyla karşı karşıya kalacağını belirtiyor. Raporda, ülkede yangın riskinin artacağı ve sıcaklıklardan kaynaklı ölümlerin çoğalabileceği ifade ediliyor. Küresel ısınmanın her bir derecesi için İspanya'da 1,5 °C'lik bir artış beklendiği ve önümüzdeki 20 yıl içinde 2 °C'lik bir ısınmanın mümkün olduğu vurgulanıyor. Greenpeace, emisyonların 2030 yılına kadar %55 oranında azaltılması ve yenilenebilir enerji sistemine geçilmesi gerektiğini savunuyor.
6 Temmuz 2023

Bir grup bilim insanının yaptığı araştırmaya göre, 2022'de okyanus sıcaklıkları insan kaynaklı emisyonların etkisiyle rekor düzeye çıktı. St. Thomas Üniversitesi'nden Prof. John Abraham, küresel ısınmanın büyük bir kısmının okyanuslara gittiğini ve bu durumun aşırı hava koşullarına yol açtığını belirtti. 1958'den beri tutulan kayıtlar, 1990'dan sonra okyanus sıcaklıklarında önemli bir artış olduğunu gösteriyor. Araştırma, insanlık net sıfır emisyona ulaşana kadar okyanusların ısınmasının ve aşırı hava koşullarının etkilerinin artacağını öngörüyor.
12 Ocak 2023

Türkiye, Germanwatch, Yeni İklim Enstitüsü ve İklim Eylem Ağı tarafından hazırlanan İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde bir önceki yıla göre dokuz sıra gerileyerek 63 ülke arasında 56. sırada yer aldı. Endeks, sera gazı emisyonları, enerji tüketimi, yenilenebilir enerjinin kullanımı ve iklim politikası kategorilerinde ülkelerin iklim performansını değerlendiriyor. Türkiye, yenilenebilir enerji kategorisinde 'orta', diğer kategorilerde ise 'düşük' ve 'çok düşük' performans gösterdi. Uzmanlar, Türkiye'nin iklim hedeflerinin küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefiyle uyuşmadığını belirtiyor.
9 Aralık 2023

1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak zamların etkisiyle elektrikli otomobil şarj istasyonlarında fiyatların ortalama yüzde 20 artması bekleniyor. Elektrikte yapılan bu zammın ardından akaryakıt fiyatlarının da artması gündemde. Türkiye, Avrupa'da Rusya ve Belarus haricinde en uygun akaryakıt fiyatlarına sahip olan ülke konumunda. 2012 yılında dünyanın en pahalı benzininin satıldığı Türkiye'de, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu alanda yeni bir başarıya imza atıp atamayacağı merak ediliyor.
29 Haziran 2024

ABD'deki Oregon Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, dünyanın 2023 yılında iklim değişikliğiyle bağlantılı aşırı koşullara maruz kaldığını ortaya koydu. Araştırmanın başyazarı Dr. William J. Ripple, küresel sıcaklıklardaki her 0,1 derecelik artışın milyonlarca insanın ölümüne yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. BioScience dergisinde yayımlanan raporda, rekor sıcaklıklar ve buzul seviyelerindeki düşüş gibi aşırılıklar sıralandı. Ripple, fosil yakıt kullanımının azaltılması ve ormanların korunması gibi acil adımların atılması gerektiğini vurguladı.
27 Kasım 2023

Levent Kurnaz, iklim değişikliğinin uçuş rotaları ve seyahat süreleri üzerindeki etkilerini ele alıyor. Küresel sıcaklıkların artması, rüzgar modellerinde ve jet akımlarında değişikliklere neden olarak uçuş sürelerini uzatabilir ve yakıt tüketimini artırabilir. Ayrıca, kasırgalar ve şiddetli fırtınalar gibi hava olaylarının artması, uçuşların gecikmesine veya iptal edilmesine yol açabilir. Havalimanları da deniz seviyesinin yükselmesi ve aşırı sıcaklıklar gibi iklim değişikliği etkilerine karşı savunmasızdır.
1 Haziran 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İstanbul'da düzenlenen 'Enerjide Türkiye Yüzyılı Hedefleri' programında yaptığı konuşmada, şubat ayı itibariyle elektrik fiyatlarında yüzde 15-16 seviyesinde bir gerileme beklendiğini ifade etti. Bu açıklama, Anadolu Ajansı tarafından aktarıldı.
28 Ocak 2023
İşaretlediklerim