Hatay'da yaşanan depremin ardından hayvanları enkaz altında kalan ve devletten aldığı yem yardımı hayvanlarına yetmeyen çiftçi Feyyaz Çoban, ailesinin geçimini sağlamak için günlük 300 lira karşılığında hasarlı evlerden eşya taşımaya başladı. Çoban, devlet yetkililerinden daha fazla yardım beklediğini belirtiyor ve hayvancılığı bırakma noktasına geldiğini ifade ediyor. Ayrıca, hayvanlarını düşük fiyata satmak zorunda kalmaktan ve sosyal güvencesiz çalışmaktan duyduğu endişeyi dile getiriyor.
13 Mart 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasal düzenlemenin hala yürürlüğe girmemesi ve iktidar yetkililerinin konu hakkında farklı açıklamalar yapmasına tepki gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin düzenlemenin 15 Ocak'ta yürürlüğe gireceğini söylemesine rağmen, AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamaları arasında çelişkiler bulunuyor. AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, düzenlemenin önümüzdeki hafta Meclis'e sunulabileceğini belirtti.
18 Ocak 2023

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, başörtüsüne anayasal güvence getirilmesi önerisinin görüşüleceği TBMM Anayasa Komisyonu toplantısına katılmayacaklarını duyurdu. Teklif, AKP, MHP, BBP ve bir bağımsız milletvekilinin desteğiyle Meclis Başkanlığı'na sunulmuştu. Ancak HDP, teklifin LGBTİ+ karşıtı maddeler içermesi ve laiklik ilkesine aykırı olduğunu savunarak teklife sıcak bakmıyor. Anayasa değişikliği için gereken 400 oy veya referandum için gerekli 360 oy, muhalefet desteği olmadan sağlanamayacak. HDP, iktidarın bu hamlesini seçim manevraları olarak değerlendiriyor ve Anayasa değişikliği teklifinin samimi olmadığını, toplumu kutuplaştırmaya yönelik bir kampanya olduğunu iddia ediyor.
18 Ocak 2023

Dışişleri Bakanlığı'nın kuracağı yeni vakıf, araç kiralamadan emlak alım satımına kadar birçok hizmetin yanı sıra vize aracılığı hizmeti de sunacak. Bu yasa tasarısı, Meclis'te görüşülmekte ve AK Parti yetkilileri, bu hizmetin Hazine'ye önemli gelir sağlayacağını savunuyor. Ancak, vize başvurularının reddedilmesi durumunda vakfın ve dolayısıyla Türkiye'nin itibarının zarar görebileceği endişeleri dile getiriliyor. Ayrıca, vakfın eğitim amaçlı faaliyetleri ve bu faaliyetlerden kimlerin yararlanacağı konusunda da soru işaretleri bulunuyor.
20 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için herhangi bir yaş sınırı olmayacağını ve 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını duyurmasının ardından, düzenlemenin Meclis'e gelmesi bekleniyordu. Ancak, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, düzenlemenin henüz kendilerine gönderilmediğini belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, düzenlemenin sürekli ertelenmesine tepki göstererek, insanların hükümetin sözlerine güvenerek hayal kurduğunu ve bu hayallerin yok edilmemesi gerektiğini ifade etti.
13 Ocak 2023

TBMM Hazırlık Komisyonu, 31 Ocak'ta CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılıp kaldırılmayacağına karar verecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından; Türkkan ise bir vatandaşa hakaret suçundan fezleke hazırlanmıştı. HDP, CHP ve İYİ Parti, dokunulmazlık görüşmelerine katılmama kararı almıştı. Komisyon, AKP Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında toplanmıştı.
25 Ocak 2023

Ankara ve İstanbul'da, hayvanlara yönelik cinsel istismar ve işkence vakaları ile ilgili iki ayrı dava görüldü. Ankara'da köpeklere cinsel istismarda bulunan Yalçın Ünalleylioğlu tutuksuz yargılanarak serbest bırakıldı. İstanbul Küçükçekmece'de ise, bir kediye işkence eden İbrahim Keloğlan ve bir köpeğe tecavüz eden Ahmet Aybar'a hapis ve para cezaları verildi, ancak yasal üst sınırın altında verilen cezalar nedeniyle her iki suçlu da serbest kaldı. Mahkeme, İbrahim Keloğlan'a 'iyi hal' indirimi uyguladı.
15 Mart 2024

TBMM Başkanlığına sunulan 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' ile kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor. Teklif, yargı süreçlerini hızlandırmak için savunma sürelerini kısaltmayı, yürütmenin durdurulması talebine itirazı engellemeyi, keşif ve bilirkişi sürelerini kısaltmayı ve duruşma yapılmasını mahkemenin takdirine bırakmayı öngörüyor. Ayrıca, riskli yapıların yıktırılması konusunda yetkiler Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na devrediliyor ve yapı ruhsatı alınması da dahil olmak üzere tüm iş ve işlemler, maliklerin salt çoğunluğu ile alınan karara istinaden yapılacak.
20 Ekim 2023

Saadet Partisi tarafından TBMM Genel Kurulu'na sunulan ve kamudaki personel istihdamında mülakatın kaldırılmasını öneren teklif, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. AKP, daha önce kamuda mülakatın kaldırılmasını seçim vaadi olarak sunmuştu ancak bu vaat hayata geçirilmedi. Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, önerinin gerekçesini adaletsiz ve kayırmacı bir düzenin gençlerin ülkelerine gönül koymasına neden olduğunu belirterek açıkladı.
3 Ekim 2023

İstanbul, İzmir ve Samsun'da toplam sekiz aile hekiminin iki yıllık sözleşmeleri yenilenmedi. İstanbul'daki hekimler, reçetelerin geri dönmesiyle durumu fark etti. İSTAHED Başkanı Dr. Serkan Özbakış, sözleşmelerin yenilenmemesini 'hukuk katliamı' olarak nitelendirdi ve Anayasa Mahkemesi'nin ilgili yasal düzenlemeyi iptal ettiğini belirtti. AHEF Örgütlenme Komisyonu Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, sağlık il müdürlüklerinin 'kraldan çok kralcı' bir tutumla hareket ettiğini ve hukuksal dayanak olmadan kararlar aldığını ifade etti. Ayrıca Özbakış ve Eryazğan hakkında aşı yokluğuyla ilgili bilgi verdikleri için soruşturma başlatıldığı belirtildi.
3 Ocak 2023

Fransız oyuncu Brigitte Bardot, Türkiye'deki sokak köpekleri için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazdı. Bardot, Türkiye'nin sokak hayvanlarına gösterdiği merhametle bilindiğini hatırlatarak, yeni yasa teklifinin ülkenin imajını zedeleyeceğini belirtti. Erdoğan, hayvanseverlerden sokak köpeklerini sahiplenme kampanyasına destek beklediğini ifade etmişti. Bardot, daha önce de benzer bir konuda dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mektup yazmıştı.
24 Temmuz 2024

Serbest hekimler, İstanbul Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen Büyük Hekim Buluşması'nda, özel hastane ve tıp merkezlerinde çalışmalarını kısıtlayan yasal düzenlemeleri protesto etti. 6 Ekim ve 7 Ocak'ta yayınlanan yönetmelikler, hekimlerin serbest çalışma ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü sınırlıyordu. Sağlık Bakanlığı, uygulamaya gireceği gün bazı değişiklikler yaparak yönetmeliği yayımladı, ancak bu değişiklikler hekimlerin sorunlarına çözüm getirmedi. Protestoda, düzenlemelerin serbest meslek hakkına ve hastaların hekim seçme hakkına saldırı olduğu ifade edildi.
8 Ocak 2023

AKP Milletvekili Tuğrul Türkeş, gazeteci Abdulkadir Selvi'nin Osman Kavala ve diğer Gezi tutuklularının tahliye edilebileceğini yazmasının ardından gelen tepkilere karşı çıktı. Türkeş, bu tepkilerin Osman Kavala'nın tahliye ihtimali ve Türkiye'nin uluslararası imajı ile ilgili olabileceğini öne sürdü. Ayrıca, Türkeş, konunun iç hukukla çözülmesinin bazı çevreleri rahatsız edip etmediğini sorguladı. Osman Kavala, AİHM'nin hak ihlali kararına rağmen 2 bin 376 gündür hapiste.
3 Mayıs 2024

Edirne Valisi Yunus Sezer, Keşan ve Enez bölgelerinde yaptığı incelemeler sonucunda, kentteki muhtarlara tarım arazilerini koruma amacıyla 'tiny house' ve kaçak yapılara izin verilmeyeceğini belirten bir genelge gönderdiklerini duyurdu. Sezer, bu tür yapıların bölgede giderek yaygınlaştığını ve hukuki olmadığını vurgulayarak, bu hafta 40 adet yapıyı kaldırdıklarını belirtti. Vali, bölgenin turizm potansiyeline de değinerek, sağlıksız yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesi planlanan ancak henüz yürürlüğe girmemiş olan EYT düzenlemesi, TBMM'de AKP milletvekillerinin imzasına sunuldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'lilerin martın 1'inde ilk maaşlarını alabilecekleri bir düzenlemenin Meclis'ten çıkacağını ifade etti. Teklifin kısa süre içinde Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor.
25 Ocak 2023

İstanbul'un Fatih ilçesinde bir kişinin köpek saldırısı sonucu ölmesinin ardından belediye, üç köpeği Yedikule Hayvan Barınağı'na götürdü. Bu olay, sokak köpeklerini 'uyutma'yı içeren tartışmalı kanun teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından gerçekleşti. Kanunun yürürlüğe girmesiyle Niğde, Ankara ve Edirne'de de çok sayıda köpek öldürülmüştü. Fatih Belediyesi, saldırının ardından altı köpeği tespit etti ve üç köpeği barınağa götürdü, diğer üç köpek ise aranıyor.
20 Ağustos 2024

Altındağ Belediyesi, poşetler içinde ölü bulunan köpeklerin doğal nedenlerle öldüğünü savundu. Belediye, ölü köpeklerin gömüldüğü alanın bir mezarlık olduğunu ve hayvanların parçalanarak öldürüldüğü iddialarını reddetti. Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, hayvansever olarak övülürken, belediyenin hayvan yaşam ve rehabilitasyon merkezi projesi hakkında bilgi verildi. Belediye, hayvan hakları savunucularının hassasiyetine anlayışla yaklaştığını belirtti.
9 Ağustos 2024

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, kapatılan hastanelerin açılması için mücadele eden ve 'Hastanemi Açın Platformu'nun sözcülüğünü yapan eski Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Dr. Bayazıt İlhan'a basına izinsiz demeç verdiği gerekçesiyle kınama cezası verdi. İlhan önce uyarı almış, ardından kınama cezasına çarptırılmıştır. Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, verilen cezalara tepki göstermiş ve bu tür cezaların meslekten men edilme gibi daha ağır sonuçlara yol açabileceğini belirtmiştir.
20 Mart 2023

AKP tarafından hazırlanan ve muhalefetin doğal alanların ranta açılacağı gerekçesiyle karşı çıktığı Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Sanatçı Tarkan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Uludağ'ın milli park statüsünden çıkarılmasını eleştirdi ve yasanın iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Tarkan, doğal alanların korunması gerektiğini ve ülkenin herkese ait olduğunu vurguladı.
19 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'nin Hazine yardımı hesabındaki blokajı kaldırma ve kapatma davasında sözlü savunmayı ertelemesi kararlarını eleştirdi. Bahçeli, AYM'nin terör ve bölücülük yatağına yardım açtığını ve mahkeme üyelerinin vicdanlarını değil ihanetin sesini dinlediğini iddia etti. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın seçim sonrası hedeflerinden birinin yeni anayasa olduğunu ve AYM'nin kuruluş ve yargılama esaslarının kökten değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Bahçeli, AYM'yi teröristlere hazine yardımı açan bir mahkeme olarak nitelendirdi ve Türk adaletine zarar veren bu yapıya karşı olduklarını ifade etti.
11 Mart 2023
İşaretlediklerim