Hrant Dink'in katili Ogün Samast, 16 yıl hapis yattıktan sonra tahliye edildi. Yeni hazırlanan iddianamede, Samast'ın 'silahlı terör örgütü adına suç işlemek' suçundan 7,5 ila 12 yıl arası hapis cezası talep ediliyor. Ancak Dink ailesinin avukatı Hülya Deveci, bu suçun zamanaşımına uğradığını belirtiyor. Samast daha önce 'tasarlayarak adam öldürmek' ve 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmış, ek ceza almasına rağmen tamamını yatmadan tahliye edilmişti. Yargıtay, örgüt üyeliği suçlamasıyla ilgili dosyayı zamanaşımı nedeniyle kapattı.
20 Kasım 2023

Filipinler'de radyo programcısı ve gazeteci Juan Jumalon, canlı yayın sırasında silahlı saldırıya uğrayarak öldürüldü. Saldırganın, Jumalon'un evine 'dinleyici' olarak girdiği ve iki el ateş ettikten sonra altın kolyesini alarak kaçtığı belirtildi. Saldırının nedeni bilinmiyor ve saldırganların kimliklerine ilişkin soruşturma devam ediyor. Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., gazetecilere yönelik saldırılara müsamaha göstermeyeceklerini ifade etti.
5 Kasım 2023

Hrant Dink cinayeti davasında savcı, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu sekiz sanık için ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. Dava, İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü ve sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Duruşma 16-17 Temmuz’a ertelendi. Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de suikaste kurban gitmişti ve dava süreci 2016 yılında başlamıştı.
31 Mayıs 2024

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada, Yargıtay'ın bozduğu kararlar nedeniyle duruşma 10 Ocak'a ertelendi. Davada, FETÖ lideri Fetullah Gülen ve eski savcı Zekeriya Öz gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 78 sanık yargılanıyor. Yargıtay, daha önce 15 sanık hakkındaki cezaları bozmuş ve dosyayı yerel mahkemeye geri göndermişti. Duruşmada sanıklar beraat taleplerini dile getirirken, mahkeme sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
11 Ekim 2024

Hrant Dink'in katili Ogün Samast, mahkemede verdiği ifadede, cinayetten önce Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in kendisine 'Devlet arkamızda' dediğini iddia etti. Samast, 2006'da Erhan Tuncel'in evinde yapılan bir toplantıda bu konuşmaların geçtiğini ve Yasin Hayal'in kendisini tehdit ettiğini belirtti. Samast, ayrıca Samsun'da polis tarafından yakalandıktan sonra kendisine destek gösterildiğini ve 'Rahat ol' denildiğini ifade etti. Duruşma sonrası Samast için adli kontrol uygulamasının devamına ve bir sonraki duruşmanın 29 Mayıs 2024'te yapılmasına karar verildi.
6 Mart 2024

15 Temmuz darbe girişiminin 8. yıldönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu açıklamalarda bulundu. Erdoğan, darbe girişiminin unutulmadığını ve unutulmayacağını vurgularken, İmamoğlu darbenin önünü açan politikaların sorumlularının hesap vermediğini belirtti. MHP lideri Devlet Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel de darbe girişimiyle ilgili görüşlerini paylaştı. 15 Temmuz 2016'da gerçekleşen darbe girişimi, Türkiye genelinde büyük çatışmalara ve yaklaşık 300 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.
15 Temmuz 2024

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve yazar-çevirmen Yiğit Bener’in birlikte yazdığı 'Arafta Düet' romanının tanıtımı Edirne’de yapıldı. Demirtaş, cezaevinden gönderdiği mesajında toplumun karşı karşıya olduğu zulüm düzenini dayanışma ve mücadele ile aşacaklarını belirtti. Tanıtım etkinliğine birçok yazar ve akademisyen katıldı. Yiğit Bener, Demirtaş ile hiç bir araya gelmeden bu kitabı yazdıklarını ve dayanışma amacıyla başladıkları yazışmaların bu kitaba dönüştüğünü ifade etti.
7 Temmuz 2024

10 Ekim 2015'te IŞİD tarafından gerçekleştirilen Ankara Gar Katliamı'nda hayatını kaybedenler, katliamın dokuzuncu yıl dönümünde anıldı. Anmaya, hayatını kaybedenlerin aileleri, çeşitli siyasi partilerden milletvekilleri ve sendika temsilcileri katıldı. Anma etkinliğinde, katliamın siyasi bir cinayet olduğu ve adaletin sağlanmadığı vurgulandı. Katliamın sorumlularının yargılanması gerektiği belirtilirken, Anayasa Mahkemesi ve AİHM'e yapılan başvuruların sonuçsuz kaldığı ifade edildi.
10 Ekim 2024

Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeninin bulunmasının ardından birçok kentte adalet talebiyle eylemler düzenlendi. Diyarbakır, İstanbul, Van ve Adana'da yapılan protestolarda, cezasızlık politikaları ve çocukların korunması için yeterli önlemlerin alınmaması eleştirildi. Diyarbakır'da polis, yürüyüş yapmak isteyen gruplara müdahale etti ve İstanbul'da dokuz kişi gözaltına alındı. Eylemlerde, çocukların güvenliği ve adaletin sağlanması için hükümetin politikaları eleştirildi.
8 Eylül 2024

Umut Vakfı öncülüğünde düzenlenen 'Sessiz Ayakkabılar Yürüyüşü' etkinliği, bireysel silahlanmanın azaltılmasına yönelik hukuki ve toplumsal mücadele çağrısı yaptı. Etkinlikte konuşan Yasemin Giritli İnceoğlu, bireylerin silah taşıma özgürlüğünün diğer bireylerin yaşam hakkını tehdit ettiğinde sınırlandırılması gerektiğini belirtti. Etkinlikte, ateşli silahlarla hayatını kaybedenlerin yakınları yaşadıkları zorlukları anlattı ve silahlanmaya karşı toplumsal bilinç oluşturulması gerektiğini vurguladı.
28 Eylül 2024

İranlı aktivist Hüseyin Roneki, siyasi tutukluların serbest bırakılması talebiyle dudaklarını dikerek bir protesto başlattı. Roneki, Tahran'da tek başına oturma eylemi yapacağını duyurdu ve bu eylemin, intihar ettiği iddia edilen aktivist Kiyanuş Senceri'nin taleplerini sürdürmek amacı taşıdığını belirtti. Senceri, 2021'deki protestolar sırasında idama mahkum edilen üç göstericinin serbest bırakılmasını istemiş ve bu taleplerin yerine getirilmemesi halinde intihar edeceğini açıklamıştı. Senceri'nin ölümünün ardından bazı aktivistler, onun öldürülmüş olabileceğini öne sürdü.
18 Kasım 2024

Van ve Diyarbakır'dan sonra Mardin'in Dargeçit ilçesinde de belediyenin yollara yazdığı Kürtçe trafik uyarıları silindi. DEM Parti yönetimindeki belediyelerin Türkçeye ek olarak yollara yazdıkları trafik uyarı yazıları, Karayolları Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından zırhlı araçlı polislerin eşliğinde silindi. DEM Parti Dargeçit İlçe Eşbaşkanı Abdurrahman Aslan, bu duruma tepki göstererek, Kürtçe'ye tahammül edilemediğini ve bu durumun kardeşlik söylemiyle çeliştiğini belirtti.
30 Temmuz 2024

DİSK yönetim kurulu, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı Taksim Meydanı'nda kutlama kararını duyurdu. Taksim Meydanı, 1977'de yaşanan ve 34 kişinin hayatını kaybettiği olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için sembolik bir anlam taşıyor. Ancak 2013'ten bu yana Taksim'de 1 Mayıs kutlamaları engelleniyordu. Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla bu yıl Taksim'de kutlama yapılmasının her işçi ve emekçinin hakkı olduğu belirtildi ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu kararı memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
2 Nisan 2024

64 tanınmış sanatçı ve yazar, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Taksim Meydanı'nda kutlanmasını destekleyen bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Taksim Meydanı'nın işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma gününde önemli bir simge olduğu ve yasakların bu gerçeği değiştiremeyeceği vurgulandı. Sanatçılar, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına rağmen devam eden yasaklara son verilmesi gerektiğini belirtti. İmzacılar arasında Orhan Pamuk, Zülfü Livaneli gibi ünlü isimler yer aldı.
25 Nisan 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında, futbolcu Merih Demiral'ın bozkurt işareti yapan heykelinin kentte uygun bir yere dikilmesi önergesi reddedildi. Belediye Başkanı Cemil Tugay, heykelin dikilmesi için yeterli neden ve gerekçe görmediklerini belirtti. Demiral'ın bozkurt işareti yapmasının siyasi bir tercih olabileceğini ifade eden Tugay, İzmir'in bir futbolcusu olmayan Demiral'ın heykelinin dikilmesine karşı olduklarını söyledi.
14 Ağustos 2024

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 86'ncı yılında Dolmabahçe Sarayı ve Anıtkabir başta olmak üzere birçok yerde törenlerle anıldı. Vatandaşlar, Atatürk'ün ölüm anı olan 09:05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulundu. Anıtkabir'de 'Orijinal Atatürk Portresi Sergisi' açıldı ve 15 gün boyunca ziyaretçilere açık olacak. Törenler, Atatürk'ün Türk bayrağı serili yatağına karanfiller bırakılması ve dualar okunması gibi etkinliklerle duygusal anlara sahne oldu.
10 Kasım 2024

Miyase İlknur, Erdal Atabek'in vefatını ve onunla ilgili anılarını paylaşıyor. Erdal Atabek'in gazetecilik kariyerine ve kişisel özelliklerine değiniliyor. İlknur, Atabek'in sağlığına dikkat eden, dinç ve genç görünen bir kişi olduğunu belirtiyor. Atabek'in 1977 1 Mayıs'ında ve Barış Derneği davalarında gösterdiği duruşu hatırlatıyor.
1 Haziran 2024

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Düzce'ye gelişinin 90. yıl dönümünde, Selamlar köyünde düzenlenen törende köy çeşmesinden ayran akıtıldı. Tören, vali ve protokol üyelerinin mehter takımı eşliğinde yürüyüşüyle başladı ve köy meydanında devam etti. Vali Selçuk Aslan, Atatürk'ün 1934'te köyü ziyaret ettiğinde ayran içtiğini ve köyün adını 'Selamlar' olarak değiştirdiğini anlattı. Etkinlik kapsamında köy meydanındaki Atatürk Müzesi de gezildi.
18 Temmuz 2024

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), öldürülen gazeteci Abdi İpekçi’nin adının İstanbul Zeytinburnu'ndaki spor salonundan kaldırılmasını kınadı. 1979'da suikastle öldürülen İpekçi'nin adı, yenilenen salonun 29 Eylül'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılmasıyla Basketbol Gelişim Merkezi olarak değiştirildi. TGC, bu değişikliğin Abdi İpekçi'nin anısını silme çabası olduğunu belirterek, bu yanlıştan dönülmesi çağrısında bulundu.
1 Ekim 2024

İstanbul'da KüçükÇiftlik Park'ta düzenlenen konserde Duman grubu, 11 yıl aradan sonra çıkardıkları yeni albümlerinden iki şarkıyı tanıttı. Konser alanı yoğun duman ve neon ışıklarla kaplıydı, yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Katılımcılar, yeni şarkıları ezbere söyleyerek coşkulu anlar yaşadı. Konserin sonunda grup, seyircilerin yoğun isteği üzerine sahneye geri dönerek 'Kufi' şarkısını bir kez daha seslendirdi.
30 Haziran 2024
İşaretlediklerim