Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, banka yöneticileriyle İstanbul Finans Merkezi'nde bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, enflasyonla mücadele konusunda tüm ekonomik birimlerin kararlı olduğu mesajı verildi. Bu toplantı, Merkez Bankası'nın beklenen faiz artışını gerçekleştirdiği ve politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardığı bir dönemde yapıldı. Ancak faiz artışı piyasalarda beklenen etkiyi yaratmadı ve dolar/TL kuru yeni bir rekor seviyeye ulaştı.
23 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üçüncü kez seçilmesinin ardından eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme hakkında detaylı bilgi verilmezken, Bloomberg muhabirleri Fırat Kozok ve Kerim Karakaya tarafından Twitter üzerinden duyuruldu. Erdoğan'ın yeni kabineyi cuma günü açıklaması bekleniyor. Daha önce ekonomi modeli nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği ve Erdoğan'ın Şimşek ile ekonomik sıkıntıları aşmak istediği belirtilmiş, ancak Şimşek aktif siyasete dönmeyi reddetmişti.
29 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim belirsizliğinin ardından piyasaların odaklandığı yeni ekonomi yönetimi ve politikaları konusunda TÜSİAD üyeleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. TÜSİAD yönetimi, bankacılık sektörüne getirilen regülasyonlar ve normalleşme adımları hakkında önerilerini sundu. Şimşek, iş dünyasının görüşlerini dinleyerek teknik detayları not aldı. TÜSİAD YİK Başkanı ve Başkanı toplantının verimli geçtiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte TÜSİAD'ı eleştirdiği de hatırlatıldı.
16 Haziran 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 22 Haziran'daki toplantısında ciddi bir faiz artışı yapılacağını öne sürdü. İktidarın düşük faiz politikasına devam etmesi sonucunda ekonomide yaşanan kriz nedeniyle, piyasanın güven duyduğu isimlerin ekonomi yönetimine getirildiği belirtildi. Selvi, faiz artışının piyasalarda şok etkisi yaratmayacak şekilde 'önden yüklemeli' olabileceğini yazdı.
19 Haziran 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve gelmesinin ardından yabancı finans kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geleceğini belirtti. İktidarın seçimlere 'heterodoks' ekonomi politikaları ve faiz söylemleriyle girdiği, ancak Şimşek'in göreve gelmesiyle kurların serbest bırakıldığı ve rekorların geldiği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce muhalefeti 'dış güçlerden destek almak' ve 'Londra tefecileriyle görüşmek' ile suçladığı, ancak Şimşek'in bu görüşmeleri yapacak olmasının bu söylemlerin tersine düştüğü vurgulandı.
9 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'deki yatırımcılara Türkiye'nin ekonomik görünümünü ve hedeflerini anlattı. New York'ta iş insanları, fon yöneticileri ve kredi derecelendirme kuruluşlarının üst düzey yöneticileriyle görüşmeler yaptığını belirten Şimşek, Türkiye'nin yatırımcılar nezdinde heyecan uyandırmaya devam ettiğini ifade etti. Goldman Sachs'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantılarda Türkiye'nin ekonomi programının hedeflerini ve izlenecek yol haritasını paylaştığını söyledi.
19 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası'nın (İKB) Türkiye'ye 2024-2026 dönemi için 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu. Bu finansman, eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji ve altyapı gibi çeşitli sektörleri desteklemek amacıyla kullanılacak. Finansman, İKB'nin yanı sıra Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu, Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu tarafından da sağlanacak. Şimşek bu açıklamayı, İKB'nın 50'nci kuruluş yıl dönümü toplantısında yaptı.
29 Nisan 2024

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, bir toplantıda Türkiye'nin ekonomi politikaları ve mevcut ekonomik durumu hakkında eleştirel bir konuşma yaptı. Akçay, fonlama maliyeti ile mevduat faizi, politika faizi ile enflasyon oranı, ve faiz-kur bağlantısının kopmuş olduğunu belirtti. Göreve geldikleri günden bu yana bu sorunları çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, ekonomik modellemelerde TÜİK tarafından açıklanan yanlış enflasyon verilerinin kullanıldığını eleştirdi ve yapısal reformların, serbest piyasa düzenlemelerinin, döviz kuru özgürlüğünün, vergi yasasının yeniden yapılandırılmasının, kamu harcamalarının kontrol altına alınmasının ve yatırımcıyı çekecek düzenlemelerin eksikliğine dikkat çekti.
9 Şubat 2024

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımladıklarını belirtti. Erkan, Haziran ayından bu yana süregelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerinin 2024 yılında belirgin şekilde görüleceğini ifade etti. Bu açıklama, Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı yüksek enflasyon oranları ve ekonomik dalgalanmaların ardından geldi. 2023'te enflasyon oranı yüzde 64,27 olarak ölçüldü ve seçime doğru yüzde 43'e kadar düştü. Ancak yeni ekonomi politikaları ve TÜİK hesaplamalarında yapılan değişiklikler sonucunda enflasyon yeniden yükselmeye başladı.
3 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik dönüşümün zaman alacağını ve sabırlı olunması gerektiğini belirtti. Şimşek, göreve geldiği dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarının rekor seviyelere ulaştığını, ancak 'rasyonel zemin' vurgusuyla göreve başladığını ifade etti. Şimşek'in göreve gelmesinin ardından dolar ve avro yükselirken, Merkez Bankası enflasyon beklentisini iki buçuk katına çıkardı.
27 Eylül 2023

Türkiye'de ekonomik kriz ve düşük faiz politikasının ardından, Merkez Bankası'nın 22 Haziran'daki toplantısında faiz artırması bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurguluyor ve yüzde 20-40 arasında bir artış öngörülüyor. Şu anki faiz oranı yüzde 8,5 iken, Twitter'da ekonomi analizleri yapan 'beşyüzyedi' isimli kullanıcı, Merkez Bankası'nın faizi yüzde 20'ye çıkarması durumunda kredi kartı ve KMH faizlerinin aylık yüzde 2,36'ya yükseleceğini hesapladı.
15 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ihracat sektörünün finansman sorununun Körfez ülkelerinden gelecek parayla çözüleceğini ifade etti. Şimşek, ihracat reeskont kredilerini günlük beş katına çıkarma kararı aldıklarını ve bu sayede ihracatçının finansmana erişim sorununu önemli ölçüde çözeceklerini belirtti. Bakan, Körfez'e yapılan ziyaretlerde ihracatın finansmanını ön planda tuttuklarını ve Körfez merkezli finans kuruluşlarından ihracatın finansmanına yönelik önemli imkanların Türkiye'ye tahsis edileceğini söyledi.
11 Ağustos 2023

Bayram öncesinde hızla yükselen dolar/TL kuru, yeni haftada daha sakin bir seyir izlemeye başladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bankacılarla yaptığı görüşmede rezerv satışlarının sona erdiğini belirtmesi piyasada olumlu karşılandı. Ancak Bloomberg'e göre kamu bankalarının döviz satışı yapmaya devam ettiği ve Merkez Bankası'nın bu satışları likidite ihtiyacını karşılamak için yaptığını açıkladığı bildirildi. Ekonomistler ve Tunç Şatıroğlu gibi isimler, bu satışların aslında dolar kurunu belirli bir seviyede tutmak için yapıldığını öne sürüyor.
4 Temmuz 2023

Ekonomistler, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine gelmesinin, mevcut politikalar değişmediği sürece bir fark yaratmayacağını belirtiyor. Türkiye'nin ekonomik göstergeleri ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği bir dönemde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi konusundaki ısrarı devam ediyor. Erdoğan'ın yeni kabinesi için Mehmet Şimşek ile görüştüğü biliniyor, ancak ekonomistler ve piyasa uzmanları, politika değişikliği olmadan olumlu bir değişiklik beklemiyorlar.
30 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın ilk tur seçimler sonrası getirdiği düzenlemeler bankacılık sektörünü etkilemeye devam ediyor. 15 Mayıs'ta uygulamaya konan ve dört gün sonra kaldırılan kredi kartı nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik düzenlemenin yanı sıra, gerçek kişiler için TL mevduat dönüşüm oranı ek hedefi de sektörü zorluyor. Bankalar, kur korumalı mevduata yüksek faiz verme ile sabit kuponlu tahvil alımı arasında karar vermek için risk analizi yapıyor.
23 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde Finansal İstikrar Komitesi (FİK) toplandı. Toplantıda, tüketici kredileri başta olmak üzere kredilerdeki son dönem gelişmeleri ve bu gelişmelerin finansal istikrara etkileri ele alındı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada övgü dolu ifadeler kullanılmadığı için, yandaş medya bu kez 'müjde' temalı manşetler atamadı. Murat Muratoğlu, toplantının içeriği ve medyanın tepkisi üzerine ironik bir dille yorumlar yaparak, toplantının somut sonuçlarından ziyade, medyanın yaklaşımını eleştirdi.
10 Şubat 2024

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Borsa İstanbul'da işlem gören pazarlar beş iş günü için kapatılmıştı. Yarın endeksin açılması beklenirken, bankacılık kaynakları depremin etkisini azaltacak düzenlemelerin yapıldığını ve bu düzenlemelerin yakında açıklanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası düzenlemeleri açıklaması bekleniyor. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hisse geri alımları için vergi muafiyeti sağlamayı planladığı ve bireysel emeklilik sisteminde yapılan bir düzenleme ile borsaya önemli miktarda fon girişi bekleniyor.
14 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırının devam etmemesi gerektiğini belirtti. TRT Haber'e konuşan Şimşek, bu sınırlamanın devam etmesine yönelik bir çalışma olmadığını ve piyasaya müdahaleyi azaltacaklarını açıkladı. Şimşek, fiyatların arz artışı üzerinden düşmesi gerektiğini vurguladı ve kredi fiyatlamasına da müdahale edilmemesi gerektiğini ifade etti.
20 Mayıs 2024

Türkiye'de döviz talebinin artması ve TL'nin değer kaybetmesiyle kurlar yükseliyor ve bu durum Merkez Bankası'nın rezervlerindeki erimeyi hızlandırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indirimlerinin devam edeceğini belirtiyor ve iktidar, piyasada kontrol sağlamak için çeşitli düzenlemeler yapıyor. Merkez Bankası, seçim sonrası ilk haftada üç yeni düzenleme gerçekleştirdi. Ekonomistler ve piyasa oyuncuları, bankada döviz hesabı olan vatandaşların olumsuz gelişmelere hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade ediyorlar. Prof. Öner Günçavdı, bu durumun adı konmamış bir sermaye kontrolü olduğunu ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını kazanması halinde Türkiye'nin kredi açığının büyüyeceğini, bu durumun vatandaşa vergi yoluyla kaynak yaratma yükümlülüğü getireceğini belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Hafize Gaye Erkan’dan oluşan yeni ekonomi yönetimi, döviz satma uygulamalarına son verirken, ithalatı kısmayı hedefliyor. Bu durum, enflasyonun hızlanmasına neden olabilir. Yeni yönetimin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası’nın da faiz artırması bekleniyordu. Ancak, faizler beklentilerin altında kaldığı için dolar ve avro kurları yükseldi.
21 Temmuz 2023
İşaretlediklerim