Boğaziçi Üniversitesi, 20 Eylül 2007'den beri yürürlükte olan yurt yönetmeliğini kaldırarak yerine yeni bir yönetmelik getirdi. Yeni yönetmelik, 8 Şubat'ta üniversite yönetim kurulu kararıyla kabul edildi ve öğrencilerin yurtlardan atılmasını kolaylaştıran maddeler içeriyor. Yönetmelikteki muğlak ifadeler, sosyal medya paylaşımları ve anayasaya aykırı eylemler gibi sebeplerle öğrencilerin yurtlardan atılmasına olanak tanıyor. Ayrıca, yurtta alkol kullanımı artık yurttan atılma sebebi olarak belirlenmiş.
2 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde depreme dayanıklı olmayan beş yurdun kapatılması sonucu yaklaşık 2 bin 500 öğrenci yurt açığı ile karşı karşıya kaldı. Yeni yurt inşaatları tamamlanamayacağı için yönetim, kulüp odalarını boşaltarak yurda dönüştürmeyi ve Anadolu Hisarı'nda bir KYK yurdunu kullanmayı planlıyor. Kulüpler, bu kararın sosyal etkileşimi ve kulüp kültürünü olumsuz etkileyeceğini, ayrıca odaların yurda dönüştürülmesinin kontenjan açığını anlamlı bir şekilde kapatmayacağını belirtiyor.
19 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan 'kayyım rektörler'e karşı başlattıkları direnişin ikinci yılını tamamladı. İlk olarak Melih Bulu'nun atamasıyla başlayan ve Mehmet Naci İnci'nin atanmasıyla devam eden süreçte, üniversite bileşenleri özerklik ve demokratik yönetim taleplerini sürdürüyor. Akademisyenler, her iş günü rektörlük binasına sırtlarını dönerek protestolarını sürdürmekte ve 'Kabul Etmiyoruz Vazgeçmiyoruz' sloganıyla direnişlerini ifade etmektedirler.
2 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde Rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, akademisyenlerin çeşitli bahanelerle okuldan uzaklaştırıldığı ve hükümete yakın kişilerin işe alındığı iddia ediliyor. İdari amirlerin, çalışanları AKP'li Eğitim-Bir-Sen'e geçmeye zorladığı ve bu sendikaya geçmeyi reddeden personele mobbing uygulandığı belirtiliyor. Ayrıca, Eğitim-Bir-Sen'e geçiş yapacak personellere şube müdürlüğü pozisyonları teklif edildiği öne sürülüyor. Bu durumun, sendikal faaliyetlere müdahale ve yasalara aykırı olduğu ifade ediliyor.
10 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, hukuk fakültesinde doktor öğretim üyesi olarak görev yapan bir akademisyen, beden eğitimi bölüm başkanlığına vekaleten atandı. Üniversitede, yönetimle yakın ilişkileri olan kişilerin birden fazla göreve getirildiği ve alan dışı atamaların devam ettiği belirtiliyor. Rektör Naci İnci'nin de hukuk fakültesi dekan vekili ve fizik bölümü öğretim üyesi gibi birden fazla görevi bulunuyor. Atamalar, üniversite içindeki bazı tartışmaların ve eleştirilerin bir parçası olarak görülüyor.
24 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, 7 Ocak'ta BÜMED'in üniversite yerleşkesindeki yerinden çıkarılacağını duyurdu. Mezunlar bu kararı protesto etti ve yürütmeyi durdurma davası açtı. Sarıyer Kaymakamlığı, 27 Ocak'ta derneğin tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi ve tahliye işlemleri için bölgeye çok sayıda polis gönderildi. BÜMED yönetimi ve mezunların okula girişi engellenmeye çalışılıyor.
30 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünün, BÜMED'i üniversitedeki tesisinden çıkarma kararına karşı mezunlar tarafından yapılan protestoların ardından yürütmeyi durdurma başvurusu yapıldı. Kaymakamlık, 27 Ocak'ta derneğin tesislerinin tahliye edilmesi gerektiğini bildirmişti. Ancak mahkeme, tahliyenin telafisi güç zararlar doğurabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.
30 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üniversitelerin açılması çağrısında bulundu ve rektörlerin tehdit edildiğini iddia etti. Bilkent Üniversitesi, YÖK'ün rektörlerle yaptığı son dakika toplantısının ardından, daha önce planladığı hibrit eğitim sistemini iptal ederek tüm dersleri uzaktan yapma kararı aldı. Bu değişiklik, üniversitenin öğrencilerine gönderdiği bir e-posta ile duyuruldu. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağını açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararların eğitimde yeni mağduriyetlere yol açacağını savunuyor.
19 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, BÜMED'in üniversitedeki yerinden çıkarıldığını duyurdu. Mezunlar kararı protesto etti ve yürütmeyi durdurma davası açtı. Kaymakamlık, BÜMED'e tesislerin tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi ve tahliye işlemleri başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bu duruma tepki göstererek, 'kayyum düzenine' son vereceklerini belirtti.
30 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, mezunların okula girişini yasakladı ve bu yasağın gerekçesi açıklanmadı. Daha önce Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) okuldaki yerinden çıkarılması kararı alınmış ve mezunlar bu karara karşı dava açmıştı. Kaymakamlık, BÜMED tesislerinin tahliyesi gerektiğini bildirmiş ve polis eşliğinde tahliye işlemleri başlatılmıştı. Ancak mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Mezunların kartları, çeşitli gerekçelerle iptal ediliyor ve mezunlar bu durumu genellikle okula girişte veya mezun bilgi sisteminde öğreniyor.
1 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, bazı mezunlar ve emekli akademisyenlerin üniversiteye girişini engellemek için kart iptalleri yapmış ve mahkeme kararlarına rağmen bu uygulamayı sürdürmüştür. Öğretim görevlisi Can Candan'ın üniversiteye girişi, eşi refakatinde olmasına rağmen engellenmiş ve bu durum mahkeme tarafından hukuksuz bulunarak iptal edilmiştir. Ancak yönetim, mahkeme kararını uygulamak yerine mevzuatı değiştirerek giriş yasaklarını sürdürmüştür. Yönetim ayrıca, öğretim görevlilerinin işine son vererek ve öğretim üyelerine soruşturma açarak onları okuldan uzaklaştırmaktadır.
21 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 22 yıldır faaliyet gösteren BUPaws hayvan barınağı, 'cumhurbaşkanı kararı' gerekçe gösterilerek tahliye edilmeye başlandı. Barınağın bulunduğu yer, İstanbul'un fethinde hayatını kaybeden askerlerin şehitliğine yakınlığı nedeniyle boşaltılmak isteniyor. Gönüllüler, tahliye sürecinin habersiz başlatıldığını ve alternatif yerin uygun olmadığını belirtiyor. Okul yönetimi ise gönüllülerin sosyal medyada manipülasyon yaptığını ve 'illegal terör örgütü' etkisi altında olduklarını iddia ediyor. Ayrıca, barınağın taşınması planlanan yerin şartlı bağışla verildiği ve herhangi bir şikayet durumunda yeniden tahliye edilebileceği belirtiliyor.
22 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin kadrolaşma ve baskı politikalarını sürdürdüğü bir dönemde, üniversite personel ve akademisyenlerine gönderdiği yazıda protesto eylemleri yapanların adli ve idari işlemlere tabi tutulacağını belirtti. Haziran başında ve 7 Temmuz'da gönderilen yazılarda, izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasak ve suç olduğu ifade edildi. Ayrıca, eylemlerin üniversitenin tanıtımını olumsuz etkilediği ve öğrenci tercihlerini etkilediği iddia edildi.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yedi üniversiteye rektör atadı. Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre; Altınbaş Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi'nin yeni rektörleri belirlendi.
15 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için öğrenci yurtlarının kullanılması kararı alındı ve Türkiye genelinde üniversiteler uzaktan eğitime geçti. Bu karar çeşitli kesimler tarafından eleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi ise, 20 Şubat 2023'te başlayacak bahar dönemi derslerini isteyen öğrencilerin sınıfta, isteyenlerin ise çevrimiçi olarak takip edebileceğini duyurdu. Ayrıca depremzede öğrencilere ders kayıtları ve eğitimle ilgili kolaylıklar sağlanacağı belirtildi.
13 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), okul yönetiminin mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını uygulamaması üzerine suç duyurusunda bulundu. Rektörlük, BÜMED'in okuldaki yerinden çıkarıldığını 7 Ocak'ta duyurmuş, mezunlar ise kararın iptali için dava açmıştı. Mahkeme, tahliye işlemleri başladıktan sonra yürütmeyi durdurma kararı vermiş, ancak üniversite yönetimi ve kaymakamlık bu kararı uygulamamıştı. BÜMED yöneticileri, mahkeme kararına rağmen tesise girememiş ve tüm mezunların okula girişi yasaklanmıştı.
4 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi endüstri mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Bilgiç, senato kararıyla dört yıllığına seçildiği üniversite yönetim kurulu (ÜYK) üyeliğinin süresi dolmadan sonlandırılmasına itiraz ederek dava açtı. İstanbul 13'üncü İdare Mahkemesi, Bilgiç'in görev süresinin dolmadan alınan kararı hukuka aykırı bularak iptaline karar verdi. Bilgiç, çevrimiçi toplantılarda kararlara katılmadığı için görevden alındığını ve bu toplantıların usulsüz yapıldığını iddia etti. Üniversite yönetimi, mahkeme kararına itiraz edebilir.
27 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi, 156. mezuniyet törenini 5-6-7 Temmuz 2023 tarihlerinde her fakülte ve enstitü için ayrı diploma dağıtım törenleri şeklinde gerçekleştireceğini duyurdu. Geçmişte toplu olarak düzenlenen mezuniyet törenleri, öğrenci protestoları nedeniyle artık bölümlere özel olarak yapılıyor. Geçen sene toplu törenin iptal edilmesi üzerine öğrenciler alternatif bir tören düzenlemiş, bu durum okul yönetimi tarafından tehditlerle karşılanmış ve bazı mezunların okula giriş kartları iptal edilmişti.
31 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dört farklı üniversiteye rektör ataması gerçekleştirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre atanan isimler Antalya Belek Üniversitesi için Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi için Prof. Dr. İsmail Boz, İstanbul Esenyurt Üniversitesi için Prof. Dr. Selman Öğüt ve İstanbul Okan Üniversitesi için Prof. Dr. Güliz Muğan olarak belirlendi.
1 Aralık 2023

YÖK'ün ve Ankara Üniversitesi'nin ani karar değişiklikleri nedeniyle bazı öğrenciler, yüz yüze eğitim beklentisiyle şehre geldiklerinde uzaktan eğitime geçildiğini öğreniyorlar. YÖK, tıp gibi bazı bölümlerin yüz yüze eğitimle devam edeceğini açıklamış, ancak daha sonra sadece tıp fakültesinin 4, 5 ve 6'ncı sınıflarının yüz yüze eğitim alacağını, diğer sınıflar ve bölümler için sınıf şartı getirildiğini ve uygulamalı eğitimlerin nisan sonuna ertelendiğini duyurmuştu. Ankara Üniversitesi de bu değişikliklere uygun olarak yeni kararlarını açıkladı. Bir veli, çocuğunu yüz yüze eğitim için Ankara'ya gönderdiğini, ancak çocuğu varıştan kısa bir süre sonra okulun uzaktan eğitime geçtiğini öğrendiğini belirtti.
20 Şubat 2023
İşaretlediklerim