Türkiye genelinde elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonu sayısı 20 Kasım itibarıyla 10 bin 576'ya ulaştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre, sektörde faaliyet gösteren şirket sayısı 147'ye yükseldi ve bu şirketlerden 102'si aktif olarak hizmet veriyor. Türkiye'deki elektrikli araç sayısı 51 bin 813'e ulaşırken, beş elektrikli araca bir şarj noktası düşüyor.
21 Kasım 2023

Avrupa Parlamentosu, Strazburg'da gerçekleştirilen Genel Kurul oturumunda, yapay zeka sistemlerine yönelik ilk kuralları içeren yasa taslağını görüştü ve 499 evet oyuyla kabul etti. Yasa taslağına göre, yapay zeka sistemlerinin insanlar tarafından denetlenmesi, ayrım yapmaması, güvenli, şeffaf ve çevre dostu olması gerekiyor. Ayrıca, insanların güvenliği için kabul edilemez risk içeren sistemler yasaklanacak ve halka açık alanlarda gerçek zamanlı uzaktan biyometrik tanımlama sistemleri kullanımı da yasaklanacak. ChatGPT gibi sistemlerin şeffaflık kurallarına uyması ve içeriklerin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu belirtmesi gerekecek. AB üyesi ülkelerle müzakerelerin başlaması ve yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
14 Haziran 2023

Fransa'da hükümet, 2023-2027 bütçe planlamasına ilişkin yasa tasarısının oylanmadan geçmesi için Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye soktu. Bu adıma karşı muhalefet kanadından Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği (Nupes) meclise gensoru önergesi sundu. Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, bir yasa tasarısının oylanmadan meclisten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi vermesine olanak sağlıyor.
28 Eylül 2023

Alarko Holding, iş kollarını genişletme kararı alarak tarım ve gıda sanayisini stratejik sektörler olarak belirlemiştir. Şirket, jeotermal destekli seracılık, açık alan tarımı, organomineral gübrecilik, gıda sanayi ve tarım alanında girişim sermayesi yatırım fonu gibi alanlarda faaliyet göstermeyi hedeflemektedir. Ayrıca, Alarko'nun geçen yılki kombine net kar tahmininin bu yıl düşeceği öngörülmektedir.
30 Ocak 2023

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji krizinin Ukrayna savaşı, Batı'nın Rusya'ya yaptırımları ve Rusya'nın Avrupa'ya gaz ihracatını azaltması sonucu derinleştiğini belirtti. Ayrıca, Çin ekonomisinin büyümesi ve kışın sert geçmesi durumunda doğalgaz fiyatlarında ciddi artışlar olabileceği ve bu durumun tüketicileri zorlayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Birol, bu kış pek çok ülkede elektrik kesintileri yaşanabileceğini de ifade etti.
3 Temmuz 2023

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonla mücadele amacıyla üç temel politika faizini 50 baz puan artırarak refinansman faizini yüzde 3,50'ye, mevduat faizini yüzde 3'e ve marjinal fonlama faizini yüzde 3,75'e yükseltti. Bu artış, ECB'nin 2008'den bu yana uyguladığı en yüksek faiz seviyesine işaret ediyor. Banka, 2022 yılı içerisinde de temmuz, eylül, ekim, aralık ve şubat aylarında faiz artırımı yapmıştı. Piyasaların ağırlıklı beklentisi 25 baz puanlık bir artışken, ECB'nin daha büyük bir artış yapması dikkat çekti.
16 Mart 2023

Japonya'nın Aomori kentinde, şiddetli kar yağışları sonucu toplanan karın yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanılması amacıyla bir araştırma başlatıldı. Tokyo'daki University of Electro-Communications ve yerel bilişim firması Forte Co. iş birliğiyle, hizmet dışı bir ilkokulun havuzunda biriken kar kullanılarak elektrik üretiminin fizibilitesi inceleniyor. Proje, depolanan karla soğutulan sıvının çevre havasıyla buharlaştırılması ve buharın türbin harekete geçirerek elektrik üretmesi prensibine dayanıyor. İlkbaharda elektrik üretimine başlanması hedefleniyor.
14 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile yenilenebilir enerji ve su verimliliği konularında finansman ihtiyaçlarını karşılamak üzere 895,7 milyon avroluk bir kredi anlaşması imzalandığını duyurdu. Bu kredinin 570,75 milyon avrosu tahsisli, 325 milyon avrosu ise Hazine garantili. Dünya Bankası'nın Türkiye için 35 milyar dolarlık bir mali paket sağlayacağını daha önce açıklamıştı.
22 Eylül 2023

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 2024-2025 sezonunda Avrupa'ya toplam beş takımın gideceğini açıkladı. Bu takımların ikisi UEFA Şampiyonlar Ligi'nde, ikisi UEFA Avrupa Ligi'nde, biri ise UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde mücadele edecek. Bu bilgi, TFF'nin resmi sitesinde yer alan bir açıklamayla duyuruldu.
11 Ağustos 2023

UEFA, EURO 2032'nin Türkiye ve İtalya ortaklığıyla düzenleneceğini duyurdu. İki ülke, maçların oynanması için 10'ar stad sundu. UEFA, Ekim 2026'ya kadar ülke başına beş olmak üzere maçların oynanacağı 10 stad seçecek. Türkiye'nin UEFA'ya teklif ettiği stadlar arasında İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı, Yeni Ankara Stadı, Ali Sami Yen Stadı, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu ve diğerleri bulunuyor.
10 Ekim 2023

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), ekim ayı için elektrik tarifelerini belirledi. Yeni tarifelere göre, sanayi abonelerinin elektrik tarifesine yüzde 20 zam yapıldı. Yeni tarife 1 Ekim’den itibaren geçerli olacak. Diğer abone grupları için tarifelerde herhangi bir değişiklik yapılmadı.
30 Eylül 2023

Greenpeace tarafından yayınlanan yeni bir rapor, İspanya'nın iklim değişikliği sebebiyle artan sıcaklık ve kuraklık sorunlarıyla karşı karşıya kalacağını belirtiyor. Raporda, ülkede yangın riskinin artacağı ve sıcaklıklardan kaynaklı ölümlerin çoğalabileceği ifade ediliyor. Küresel ısınmanın her bir derecesi için İspanya'da 1,5 °C'lik bir artış beklendiği ve önümüzdeki 20 yıl içinde 2 °C'lik bir ısınmanın mümkün olduğu vurgulanıyor. Greenpeace, emisyonların 2030 yılına kadar %55 oranında azaltılması ve yenilenebilir enerji sistemine geçilmesi gerektiğini savunuyor.
6 Temmuz 2023

Avrupa İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, 2022 yılında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaşanan kuraklık sebebiyle tahıl üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 9 oranında düşüş gösterdi. Toplam tahıl hasadı 26,7 milyon ton azalarak 270,9 milyon tona geriledi. En çok tahıl üretimi yapan ülkeler sırasıyla Fransa, Almanya, Polonya, İspanya ve Romanya oldu. Üretimdeki bu düşüşün ana sebebi olarak kuraklık gösterildi.
8 Kasım 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Akım boru hatlarının hasar görmesinin ardından Türkiye'de bir gaz merkezi kurmayı teklif etmiş ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu teklifi desteklemişti. Putin, projenin gerçekçi olduğunu ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebileceğini ifade etmişti. Ancak Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, kararın 2023'te alınmasının beklendiğini söylemişti. Şimdi ise Kremlin, projenin zaman gerektiren karmaşık bir proje olduğunu duyurdu.
20 Mart 2023

Fransa'da, trenle alternatifi bulunan iki buçuk saatin altındaki iç uçuş seferlerine yasak getirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan karar üç yıl süreyle geçerli olacak. Ulaştırmadan Sorumlu Bakan Clement Beaune, bu kararın Nantes, Bordo, Lyon ve Paris-Orly arasındaki uçuşları etkileyeceğini ve sera gazı salımını azaltma politikasının bir parçası olduğunu belirtti. Fransız Bakan, bu adımın dünyada bir ilk olduğunu ve hükümetin daha az sera gazı salan ulaşım türlerini teşvik etme politikasıyla uyumlu olduğunu ifade etti.
24 Mayıs 2023

AB'nin Copernicus uydu izleme sistemi, Haziran 2023'ün dünya genelinde en sıcak haziran ayı olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı. Özellikle Kuzeybatı Avrupa'da yüksek sıcaklıklar ölçülürken, Orta ve Doğu Avrupa, İskandinavya ve Karadeniz'in batı kıyıları boyunca kurak koşullar oluştu. Ayrıca, Antarktika deniz buzu ortalamanın %17 altında en düşük seviyeye ulaştı. Amerika Çevre Tahmini Ulusal Merkezi de 3 Temmuz'da yerküredeki ortalama ısının rekor kırdığını duyurdu.
6 Temmuz 2023

Suudi Arabistan, Cezayir ve Kuveyt, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu çerçevesinde, petrol üretimindeki gönüllü kesintileri üç ay daha uzatma kararı aldı. Suudi Arabistan günlük 9 milyon varil, Cezayir 908 bin varil ve Kuveyt 2 milyon 413 bin varil petrol üretimi yapacak şekilde kesintileri haziran sonuna kadar sürdürecek. Bu kararlar, ülkelerin enerji bakanlıkları tarafından yapılan açıklamalarla duyuruldu.
4 Mart 2024

Avrupa Birliği kaynakları, 2023 yılının başından itibaren 26 binden fazla Türk vatandaşının Avrupa'ya iltica başvurusu yaptığını bildirdi. Türkiye, AB'ye iltica başvurularında beşinci sırada yer alıyor. Ayrıca, Türkiye'den yapılan kısa dönemli vize başvuruları 2022 yılında 778 bin 409'a ulaştı ve bu başvurularda ret oranı %15,37 olarak kaydedildi. Türkiye, çoklu giriş vizesi alan ülkeler arasında %78,1 ile birinci sırada bulunuyor.
21 Haziran 2023

Çin, 1 Ağustos'tan itibaren ulusal güvenliği korumak amacıyla galyum ve germanyum gibi kimyasal bileşiklerin ihracatını sıkı denetimlere tabi tutacak. Bu metaller, çip ve iletişim ekipmanları üretimi ile savunma sanayisinde önemli rol oynuyor. Çin bu metallerin dünya arzının büyük bir kısmını sağlıyor ve bu hamle diğer ülkelerin üretim kapasitelerini artırmalarını gerektirebilir. Şu anda Rusya, Ukrayna, Güney Kore, Japonya, ABD ve Belçika bu metalleri üretmekte ve Kongo'nun da üretime başlaması bekleniyor.
4 Temmuz 2023

Britanya merkezli JET laboratuvarında yapılan bir deneyde, nükleer füzyon kullanılarak rekor seviyede enerji üretildi. Bu süreç, atomların birleşmesiyle oluşuyor ve Güneş ile diğer yıldızların enerji üretiminde de kullanılıyor. Bilim insanları, bu süreci yeryüzünde tekrar ederek temiz ve atmosferi ısıtmayan, yüksek miktarda nükleer enerji üretmeyi hedefliyor. JET deneyinde 5 saniye boyunca 69 megajul enerji üretildi, bu miktar yalnızca 4-5 banyoyu ısıtmaya yeterli olacak kadar az.
8 Şubat 2024
İşaretlediklerim