Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılabilmesi için 10 Mart'ta karar alacağını belirtti. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ve genel başkan Erkan Baş, Erdoğan'ın hukuken aday olamayacağını, çünkü seçim yenilenmesi kararının Meclis çoğunluğuyla alınması gerektiğini ifade ettiler. Ayrıca, 6 Nisan 2022'de kabul edilen yeni seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra düzenlenmesi gerektiği, bu durumun 14 Mayıs tarihindeki seçimler için geçerli olmadığı belirtildi.
24 Ocak 2023

İYİ Parti lideri Meral Akşener, 2 Mart'taki altılı masa toplantısının ana gündem maddesinin cumhurbaşkanı adaylığı olacağını ifade etti. Kahramanmaraş'taki deprem nedeniyle ertelenen toplantının, seçimlerin ertelenmeyeceğini ve 14 Mayıs'ta yapılmasının ihtimal dahilinde olduğunu söyledi. Akşener, depremden etkilenen sekiz ilde seçimlerin yapılmasına bir engel olmadığını ve diğer iller için de çözüm bulunabileceğini belirtti.
21 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri öncesinde, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 31 Aralık 2022 tarihli nüfus verilerine dayanarak 81 ilin milletvekili sayılarını güncelledi. Ankara, Bursa, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirler birden fazla seçim bölgesine ayrıldı. 6 Şubat'ta meydana gelen depremden etkilenen 11 şehirde ise seçmen ve milletvekili sayısında bir değişiklik olmadı.
3 Mart 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Azerbaycan'daki görev süresinin bir yıl uzatılmasına dair tezkere kabul edildi. Saadet Partisi, İYİ Parti, MHP ve CHP temsilcileri konu hakkında görüşlerini ifade ettiler ve tezkereye destek verdiklerini belirttiler. İYİ Parti ve CHP temsilcileri, Azerbaycan ile tarihi ve kardeşlik bağlarının altını çizerek, bölgede kalıcı barışın önemine vurgu yaptılar.
15 Kasım 2023

Azerbaycan, Türkiye'nin de katılması şartının kabul edilmemesini gerekçe göstererek İspanya'da yapılacak olan Ermenistan, Avrupa Birliği, Fransa ve Almanya ile görüşmeye katılmama kararı verdi. Azerbaycanlı yetkililer, Ermenistan, Fransa, Almanya, AB gibi Azerbaycan karşıtı bir atmosferin oluşturulduğunu iddia etti. Azerbaycan'ın bu formattaki müzakerelere katılma ihtiyacı hissetmediğini savundu. Ayrıca, Azerbaycan'ın Fransa'nın katıldığı hiçbir formatta yer almayacağını belirtti.
4 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantıda, 14 Mayıs 2023'te yapılacak seçimlerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için alınacak tedbirler ve deprem felaketinin etkilerinin bertaraf edilmesine yönelik konular ele alındı. Ayrıca terör örgütlerine karşı yürütülen operasyonlar ve Yunanistan ile ilişkilerdeki son durum değerlendirildi.
30 Mart 2023

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Kulüpler Birliği'nin erken seçim çağrısına karşın, genel kurulun planlandığı gibi 18 Temmuz'da gerçekleştirileceğini duyurdu. TFF yönetimi, azınlık grupların çoğunluk üzerinde baskı kurma çabalarına izin verilmeyeceğini ve futbol camiasında diyalog ve iş birliği ortamını koruma niyetinde olduklarını belirtti. Ayrıca, TFF yönetimi, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası için milli takımın temellerini atmaya devam edeceklerini ifade etti.
1 Mayıs 2024

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, anayasal gereklilik nedeniyle seçimlerin 18 Haziran'da yapılması gerektiğini belirtti. Ancak, Haziran ayında yaşanabilecek engeller nedeniyle seçim tarihinin daha uygun bir zamana çekilmesi gerektiğini söyledi. Bu engeller arasında hac, okulların tatil dönemi ve Kurban Bayramı gibi etkenler bulunuyor. AKP'nin seçim tarihini belirleme konusunda yeni seçim kanunun yürürlüğe gireceği tarihten sonraki dönemleri değerlendirdiği ifade edildi.
13 Ocak 2023

Türkiye Futbol Federasyonu, 22 Haziran Perşembe günü Ankara'da JW Marriott Hotel'de olağan seçimli genel kurul toplantısını gerçekleştirecek. Toplantıda, yönetim kurulu ve denetleme kurulu üyelerinin seçimi yapılacak ve 1 Haziran 2023-31 Mayıs 2024 dönemi bütçesi onaylanacak. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa, 23 Haziran'da ikinci toplantı ve gerekirse 30 Haziran'da çoğunluk aranmaksızın üçüncü toplantı yapılacak.
6 Haziran 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 38'inci olağan kurultayını 4-5 Kasım'da düzenleyecek. Parti meclisi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı ve kurultayın tarihine ilişkin tavsiye kararı alındı. Ayrıca, tüzük kurultayının 25-26 Kasım'da düzenlenmesi kararlaştırıldı.
26 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'da düzenlenen bir toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, seçimlere beş ay kaldığını ve bu süre zarfında durmaksızın çalışılması gerektiğini ifade etti. AKP içinde seçimlerin öne alınmasına sıcak bakıldığı ve 'erken seçim' yerine 'seçimlerin öne çekilmesi' ifadesinin kullanıldığı belirtiliyor. Parti içinde 30 Nisan ve 14 Mayıs gibi tarihlerin seçim için mümkün olduğu konuşulmakta ve Erdoğan, mevsim şartlarına göre seçim tarihinin güncellenebileceğini söylemişti.
7 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlığında gerçekleştirilen Parti Meclisi toplantısında, genel seçimler nedeniyle ertelenen kurultay sürecinin başlatılmasına karar verildi. Yaklaşık beş saat süren toplantıda, kurultay takvimine ilişkin yeni Merkez Yönetim Kurulu'na tam yetki verildiği bildirildi. Parti, seçim sonuçlarını ve seçmenin mesajını detaylı bir şekilde analiz edeceğini ve öz eleştirileri dikkate alarak gereken adımları atacağını açıkladı.
3 Haziran 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup toplantısında mayıs ayında seçim yapılması çağrısında bulundu ve adaylarının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğunu belirtti. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ise, mayıs ayının olağan seçim takvimi içinde olduğunu ve bu durumda Erdoğan'ın aday olamayacağını ifade etti. Kadıgil, Anayasa ve mevzuata uygun olarak Erdoğan'ın aday olmasını ve kaybetmesini istediklerini, bunun için Meclis'in erken seçim kararı alması gerektiğini söyledi.
17 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye'nin fiilen seçim ortamına girdiğini ve 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak seçimlere 114 gün kaldığını belirtti. Bahçeli, Cumhur İttifakı'na verilecek her oyun Türk ve Türkiye Yüzyılına destek, zalimlere tepki, teröristlere ceza, huzura davet, bereket ve güvenliğe çağrı olduğunu ifade etti. Ayrıca MHP'nin 'Adım Adım 2023; 14 Mayıs’a Doğru' temasıyla açık hava toplantıları düzenleyeceğini duyurdu.
20 Ocak 2023

AKP ve MHP'nin hazırladığı anayasa değişikliği teklifi Meclis'e sunuldu. Muhalefet, özellikle CHP ve İYİ Parti, AKP'nin 2010'daki gibi 'bilinçli fire' vererek referanduma gitme ihtimaline karşı tedirgin. İYİ Parti, başörtüsü teklifindeki bazı ifadelerin değiştirilmesini ve 'çocuğun korunmasının öneminin' anayasal güvenceye alınmasını öneriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri referandum havasında götürme isteği ve anayasa değişikliği için gereken oyların sağlanması konusunda muhalefetin tutumu belirleyici olacak. Muhalefet, uzlaşı sağlanamazsa oylamaya katılmama seçeneğini de değerlendiriyor.
17 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, 18 Haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin, çeşitli takvim çakışmaları nedeniyle 14 Mayıs 2023 tarihine alındığını belirtti. Erdoğan, Meclis'te gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda, seçimlerin bu tarihte yapılabilmesi için gerekli kararı alacaklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç'te Kuran yakılmasına sert tepki göstererek, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek beklememesi gerektiğini söyledi. Seçim öncesi bazı ekonomik düzenlemeler ve vergi affı gibi müjdeler de verdi.
23 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, anayasada belirtilen iki yolla erken seçim yapılmasına hazır olduklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde üçüncü kez aday olup olamayacağı tartışmaları devam ederken, Bahçeli muhalefeti adaylarını açıklamaya çağırdı ve erken seçim için gerekli olan 360 milletvekilinin oyu ya da cumhurbaşkanının kararı gerektiğini belirtti.
3 Ocak 2023

Fenerbahçe öncülüğünde bir grup kulüp, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından açıklanan 18 Temmuz'daki seçim tarihini haziran ayının başına çekmek için isyan bayrağını açtı ve bayramdan önce imza kampanyası başlattı. Ancak kampanya beklenen ilgiyi görmedi ve sadece 56 imza toplandı. Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç, 100 imzaya ulaştıklarını ve bu sayının 200'e ulaşacağını iddia etse de, TFF'nin seçim tarihini en fazla 10 gün geriye çekebileceğini, yani 8 Temmuz'a alabileceğini belirtti. Kulüplerin bu ısrarının altında, Mehmet Büyükekşi'ye seçim şansı vermek istememeleri ve EURO 2024 öncesi Milli Takım'ın başarısının etkileri yatıyor.
18 Nisan 2024

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da yaptığı görüşmenin ardından Ermenistan ile barışın yakın olduğunu açıkladı. Aliyev, iki ülke arasında ortak bir anlayışın olduğunu ve sadece detayların ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Kazakistan'ın dışişleri bakanlarının bir araya geleceği bir toplantıya ev sahipliği yapma teklifini kabul etti. Geçmişte birçok ülke bu süreçte arabuluculuk yapmış ancak sonuç alınamamıştı.
23 Nisan 2024

Türkiye Futbol Federasyonu'nun olağan seçimli genel kurulu, Ankara'da JW Marriott Hotel'de gerçekleştirilecek. Mevcut başkan Mehmet Büyükekşi, seçime tek aday olarak katılacak. Eğer toplantıda çoğunluk sağlanamazsa, ikinci toplantı 23 Haziran'da, üçüncü toplantı ise 30 Haziran'da çoğunluk aranmaksızın yapılacak. Genel kurulda ayrıca yönetim hesap faaliyetleri, yönetim ve denetleme kurulu üyelerinin seçimi ve 2023-2024 dönemi bütçesi ele alınacak.
21 Haziran 2023
İşaretlediklerim