Merkez Bankası verilerine göre, 26 Mayıs haftasında Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarındaki üç aylık faiz oranları yüzde 33,88 iken, 2 Haziran haftasında yüzde 37,39'a yükseldi. 9 Haziran haftasında ise bu oran yüzde 39,42'ye ulaştı. Bankacılık kaynaklarına göre geçen hafta bazı bankaların TL mevduat hesaplarına uyguladığı faiz oranları yüzde 47'ye kadar çıktı.
16 Haziran 2023

Türkiye'de seçimlere yaklaşılırken döviz piyasasında hareketlilik arttı ve bankalar arasındaki döviz alım satım makası 1 Türk Lirası'nı aştı. Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabası, piyasada farklı fiyat oluşumlarına yol açtı. Merkez Bankası'nın belirlediği kurlar ile Kapalıçarşı ve bankaların uyguladığı kurlar arasında önemli farklar bulunuyor. Özellikle kamu ve özel bankaların döviz satış fiyatları, Merkez Bankası'nın kurlarından daha yüksek seviyelerde.
27 Nisan 2023

Türkiye Merkez Bankası, Mart 2023 ödemeler dengesi verilerini yayımladı. Buna göre, Türkiye'nin Mart ayı cari işlemler hesabı 4 milyar 484 milyon dolar açık verdi. 2023 yılının ilk üç ayında toplam cari açık 23 milyar 591 milyon dolar olurken, son 12 aylık cari açık 54,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hükümetin 'yeni ekonomi modeli' çerçevesinde cari fazla hedeflenmesine rağmen, Türk Lirası'nın değer kaybı ve yüksek enflasyon oranları cari açık hedeflerinin tutturulamadığını gösteriyor.
11 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın 2023 sonu itibarıyla net döviz pozisyonu -132 milyar dolar olarak hesaplandı, bu rakam 2013'te 50 milyar dolar seviyesindeydi. Eski Merkez Bankası baş ekonomisti Hakan Kara'nın hesaplamalarına göre, son altı ayda döviz pozisyonu 62 milyar dolar iyileşme gösterdi. Kara, bu iyileşme hızıyla devam edilirse, rezervlerin 2 yıl içinde normalleşebileceğini belirtti.
9 Ocak 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklenen faiz artırımı kararını açıklamasının ardından dolar/TL ve avro/TL kurlarında artış gözlendi. Faiz oranı 650 baz puan artırılarak yüzde 15'e çıkarıldı. Bu karar sonrasında dolar/TL 24'ü, avro/TL ise 26'yı geçti. Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte döviz kurlarında yaklaşık yüzde 20'lik bir artış yaşanmıştı ve kurlar bir süre sabit seyretmişti.
22 Haziran 2023

Türkiye'de ekonomik kriz ve düşük faiz politikasının ardından, Merkez Bankası'nın 22 Haziran'daki toplantısında faiz artırması bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurguluyor ve yüzde 20-40 arasında bir artış öngörülüyor. Şu anki faiz oranı yüzde 8,5 iken, Twitter'da ekonomi analizleri yapan 'beşyüzyedi' isimli kullanıcı, Merkez Bankası'nın faizi yüzde 20'ye çıkarması durumunda kredi kartı ve KMH faizlerinin aylık yüzde 2,36'ya yükseleceğini hesapladı.
15 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın getirdiği sınırlamalar sonrasında bankalar, mobil ve internetten kur korumalı mevduat (KKM) hesabı açılmasını sonlandırdı. Bu uygulama, KKM'nin sınırlandırılmasını hedefliyor. Şubelerden bu hizmet devam ederken, bankacılık sektörü kaynakları tasarruf sahibini ikna etmek için mobil uygulamadan kaldırdığını belirtti. Ayrıca, yeni dönemde ikili bir faiz uygulaması ihtimali de olduğu belirtildi.
23 Ağustos 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 15'e çıkarmasının ardından piyasa aktörlerinin bu artışı yeterli bulmaması sonucu döviz kurları yükseldi. Bu durum, 20 Haziran'da yüzde 34 zamla 11 bin 402 liraya yükseltilen asgari ücretin dolar karşılığının 482 dolardan 467 dolara düşmesine neden oldu. Dolar/TL kuru saat 17:00 itibariyle 24,32 seviyesine ulaştı.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası, seçimler öncesinde faiz indirimine yönelik bir açıklama yaparken, bankaların mevduat faizlerinde artışa gitmesine yol açan 'üç ay' kuralını getirdi. Bu kural sonrasında bazı bankaların mevduat faiz oranları yüzde 30'u aştı. Vatandaşlar, ekonomi politikaları nedeniyle birikimlerini dövizde tutmayı sürdürürken, Merkez Bankası liralaşma stratejisi çerçevesinde döviz hesaplarının TL'ye dönüştürülmesi için bankaları teşvik ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara son verilmesini istedi ve aksi takdirde düzenleme yapabileceğini belirtti.
20 Ocak 2023

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Merkez Bankası'nın KKM (kor korumalı mevduat) için uyguladığı faiz üst sınırını kaldırmasının ardından, dövizden TL'ye dönen mevduat için getirinin yüzde 17'ye kadar çıkabileceğini ifade etti. Daha önce bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. KKM'nin cazibesinin azalması ve yatırımların gerilemesi sonucu bu sınırın kaldırılması kararı alındı.
27 Ocak 2023

Bayram öncesinde hızla yükselen dolar/TL kuru, yeni haftada daha sakin bir seyir izlemeye başladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bankacılarla yaptığı görüşmede rezerv satışlarının sona erdiğini belirtmesi piyasada olumlu karşılandı. Ancak Bloomberg'e göre kamu bankalarının döviz satışı yapmaya devam ettiği ve Merkez Bankası'nın bu satışları likidite ihtiyacını karşılamak için yaptığını açıkladığı bildirildi. Ekonomistler ve Tunç Şatıroğlu gibi isimler, bu satışların aslında dolar kurunu belirli bir seviyede tutmak için yapıldığını öne sürüyor.
4 Temmuz 2023

Bankacılık sektörü, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesine rağmen piyasalarda beklenen olumlu değişikliklerin yaşanmadığını ifade ediyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı ve diğer düzenlemelerdeki yavaş geri çekilme, sektörde hayal kırıklığına neden olmuş. Sektör kaynakları, TL mevduat faizlerinde gevşeme olmasına rağmen, kur korumalı mevduatın baskısının devam ettiğini ve krediye erişimde sıkıntıların sürdüğünü belirtiyor.
10 Temmuz 2023

Merkez Bankası, 2024 yılı için açıklanan yüzde 49 oranındaki asgari ücret artışının ocak ayında enflasyonu yükselteceğini ifade etti. Banka, 21 Aralık'ta gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısının özetinde bu durumu paylaştı ve enflasyonun şubat ayı ve sonrasında yavaşlayarak yılın ilk yarısında düşüş eğilimine gireceğini öngördü. Ayrıca, Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 42,5 seviyesine çıkardığı bilgisi de verildi.
28 Aralık 2023

Merkez Bankası'nın haziran ayında gerçekleştirdiği piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu TÜFE artış beklentisi %38,55 olarak belirlendi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 26,18 iken, 12 ay sonrası için bu beklenti 28,99'a yükseldi. Ayrıca, cari işlemler açığı beklentisi de artarak 40,3 milyar dolar oldu. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, ankete daha gerçekçi tahminlerde bulunan katılımcıların dahil edilmesi gerektiğini önerdi.
16 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların gerçek kişi hesaplarındaki dövizden TL'ye dönüşüm oranlarını değiştirdi. 26 Mayıs-28 Temmuz 2023 tarihleri arasında yüzde 10'luk dönüşüm oranını sağlayamayan bankalar, eksik kalan miktar için altı ay boyunca menkul kıymet blokesi uygulayacak. 28 Temmuz'dan sonra ise dönüşüm oranı eşiği yüzde 30'a çıkacak ve bu oranı sağlayamayan bankalar, hedefe ulaşana kadar ek yüzde 10 menkul kıymet blokesi yapacak.
17 Mayıs 2023

Merkez Bankası, bankaların kur korumalı mevduat ürünlerinde müşterilere sunduğu ek primin faize dahil edilmesini talep etti. Bu değişiklikle, olası bir kur artışında Merkez Bankası tarafından ödenmesi gereken potansiyel kur farkının azalması hedefleniyor. Ocak sonunda faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından kur korumalı mevduat miktarı 1,55 trilyon liraya ulaşarak rekor bir artış gösterdi ve aynı dönemde döviz mevduatları 12 milyar dolar azaldı.
8 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk Lirası mevduatın vadesinin uzatılmasını teşvik etmek amacıyla üç aydan uzun vadeli TL mevduatlar için zorunlu karşılık oranlarını yüzde sıfır olarak ayarladığını duyurdu. Bu karar, liralaşma stratejisi çerçevesinde, vatandaşların ve bankaların döviz hesaplarını TL'ye çevirmelerini teşvik etmek için alındı. Ayrıca, yurt dışından sağlanan altı aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülükler için de zorunlu karşılık oranları yıl sonuna kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak. Değişiklikler 3 Şubat 2023 tesisinden itibaren geçerli olacak.
15 Ocak 2023

Türkiye'de son iki ayda döviz mevduatlarından 27,7 milyar dolar çıkış yaşandı. Ekonomistler ve bankacılar, bu paranın bir kısmının 'yastık altına' veya yurt dışına aktığına, kiralık kasa talebinin arttığına dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın bankalara uyguladığı baskı ve düşük faiz oranları, döviz hesaplarından çıkışı tetikleyen faktörler arasında gösteriliyor. Borsanın da volatil bir seyir izleyeceği ve yatırımcıların bu durumdan etkileneceği belirtiliyor. Ayrıca, seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği konusunda farklı senaryolar tartışılıyor.
6 Ocak 2023

Türk Lirası mevduat faizleri, kamu bankalarında 3 puanlık bir düşüş yaşadı. Bu düşüş, bankaların Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduat'ta dönüşüm hedeflerini tutturması ve kredi talebindeki yavaşlama ile ilişkilendiriliyor. Özel bankalarda faiz oranları yüzde 20 ile yüzde 45 arasında değişirken, kamu bankalarında yüzde 41 olan TL mevduat faizleri yüzde 38'e çekildi.
23 Ekim 2023

Merkez Bankası'nın deprem yardımı için düzenlenen canlı yayında 30 milyar TL bağış yapması ekonomi çevrelerinde tartışma yarattı. Eski başekonomist Hakan Kara, bu bağışın aslında Merkez Bankası'nın gelecekte Hazine'ye aktaracağı karın öne çekilmesi olduğunu ve kamu harcamalarının artması durumunda enflasyonu artırabileceğini ifade etti. Kara, bu durumun kamu finansmanını geçici olarak rahatlatabileceğini ancak uzun vadede riskler taşıdığını belirtti.
16 Şubat 2023
İşaretlediklerim