Türkiye İlaç Sektörü Raporu 2023'e göre, Türkiye'de yenilikçi ilaçlara erişim oranı son dört yılda %20'den %6'ya düşmüştür. 2018-2021 arasında Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylanan 168 yenilikçi tedaviden Türkiye'de sadece 10'una erişim mümkündür. Türkiye'de kişi başı ilaç satışı ve ilaç satışlarının GSYH içindeki payı OECD ülkeleri arasında düşük seviyededir. Rapor, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği ve Avrupa İlaç Endüstrileri ve Birlikleri Federasyonu sponsorluğunda hazırlanmıştır.
1 Şubat 2024

Eylül ayında 321 hekimin yurt dışına çıkabilmek için iyi hal belgesi başvurusunda bulunduğu bildirildi. 2023'ün ilk dokuz ayında toplam başvuru sayısı 1649'a ulaştı. Son 10 yılda iyi hal belgesi almak için başvuranların sayısındaki artış, giderek daha fazla hekimin göç ettiğine işaret ediyor. 2012'de sadece 59 hekim iyi hal belgesi için başvurmuşken, bu sayı 2021'de 1405'e yükseldi.
3 Ekim 2023

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi ve CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin ardından en az 603 kadının öldürüldüğünü ve 464 kadının şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini belirtti. Yüceer, AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana Türkiye'de en az 7.990 kadının öldürüldüğüne dikkat çekti. İstanbul Sözleşmesi'nin 20 Mart 2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla feshedildiği ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun bu kararı hukuka uygun bulduğu bilgisi verildi.
8 Mart 2023

EBS Danışmanlık verilerine göre, Türkiye'de 2023'ün ilk altı ayında satılan sıfır otomobil sayısı 430 bin 372 adet oldu. Bu rakam, nüfusa oranlandığında her 1000 kişiden sadece beşinin yeni otomobil satın alabildiğini gösteriyor. Avrupa Birliği ortalamasının 1000 kişi başına 10,7 araç olduğu dikkate alındığında, Türkiye Avrupa'da 32 ülke arasında 30. sırada yer alıyor. Otomotiv sektörü, döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyon nedeniyle zor bir dönemden geçiyor ve bu durum vatandaşların alım gücünü olumsuz etkiliyor.
19 Temmuz 2023

Türk milli eskrimci Nisanur Erbil, Tunus'ta düzenlenen Kılıç Grand Prix'sinde ikinci olarak Türkiye'ye bu organizasyondaki ilk madalyasını kazandırmıştır. Yarı finalde Güney Koreli Choi Sebin'i mağlup eden Erbil, finalde İspanyol Lucia Martin-Portugues'e yenilerek gümüş madalya elde etmiştir. Bu başarı, Türk eskrim tarihinde bir ilktir. Turnuvada yarışan diğer Türk sporcular Enver Yıldırım 22'nci, Deniz Selin Ünlüdağ ise 60'ıncı sırayı almıştır.
14 Ocak 2024

Türkiye Raporu'nun nisan anket sonuçlarına göre, Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin adaylığı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda sonuçlanmamasına ve ikinci tura kalmasına yol açacak düzeyde oy alacağını gösteriyor. Millet İttifakı'nın adayı olarak gösterilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise çoklu aday senaryolarında Erdoğan'ın önünde olduğu ancak ikinci tur ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Muhalifler, oyların bölünmemesi için İnce'nin adaylıktan çekilmesini talep ediyor. Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, anketin bazı bulgularını Twitter üzerinden paylaşmış ancak anketin metodolojisi ve detayları hakkında bilgi verilmemiştir.
12 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 14 Mayıs seçimlerine katılacak aday listesi belirlendi. Mevcut milletvekillerinden Mehmet Akif Hamzaçebi, Onursal Adıgüzel, Gürsel Tekin, İbrahim Kaboğlu, Aykut Erdoğdu, Mehmet Bekaroğlu, Sibel Özdemir, Turan Erdoğan, Gülizar Emacan, Levent Gök, Ali Haydar Hakverdi ve Bülent Kuşoğlu'nun yeni dönemde aday gösterilmediği ortaya çıktı. CHP tarafından yapılan açıklamada, Millet İttifakı'nın ortak liste mutabakatının bir sonucu olarak bazı mevcut milletvekillerinin aday gösterilemediği ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda bu isimlerin devlet yönetiminin farklı kademelerinde görev alacağı belirtildi.
9 Nisan 2023

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, HDP'nin kapatılması durumunda DEVA Partisi listelerinden seçime girileceği iddialarını reddetti. Ayrıca, DEVA Partisi'nin bazı bölgelerde kendi logosuyla seçime girmeyeceği yönündeki haberleri de doğru olmadığını belirtti. Ekmen, partilerinin 41 veya daha fazla ilde kendi logosu ve listesiyle seçimlere gireceğini, geri kalan bölgelerde ise ortak liste olabileceğini ifade etti.
24 Ocak 2023

Rawest araştırma şirketi, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Van illerinde 21-29 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği ankette, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısında üç şehirde açık ara önde olduğunu belirtti. Ankette, HDP seçmenlerinin yüzde 90'ının Kılıçdaroğlu'na oy vereceği ifade edildi. 2018 cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına göre Erdoğan'ın desteği bu dört şehirde sekiz puan düşmüş görünüyor. Ancak anketin kim tarafından finanse edildiği ve kararsızların nasıl dağıtıldığı gibi bilgiler paylaşılmadı.
7 Mayıs 2023

Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'na göre, mevcut hızla kadın-erkek eşitliğine ulaşmak 131 yıl sürecek. Türkiye, bu yıl beş basamak gerileyerek 146 ülke arasında 129'uncu sırada yer aldı. Türkiye, 'ekonomik katılım ve fırsat', 'eğitim imkanı', 'sağlık ve hayatta kalma' ve 'siyasi katılım' kategorilerinde düşük sıralamalarda bulunuyor. İzlanda, Norveç ve Finlandiya ise listenin en tepesinde yer alıyor.
30 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın Toplumsal Cinsiyet Sosyal Normları Endeksi raporunda, dünya genelinde insanların yarısının erkeklerin daha iyi siyasi lider olduğuna inandığı, Türkiye'de ise halkın %75'ten fazlasının erkeklerin eşlerini dövmesini meşru gördüğü belirtiliyor. Rapor, bu tür önyargıların kadınların karşılaştığı engellerin itici gücü olduğunu ve cinsiyet eşitliğine karşı hareketlerin ivme kazanmasına neden olduğunu vurguluyor. Ayrıca, kadınların eğitimde ilerlemesine rağmen ekonomik açıdan güçlenmeleri arasındaki bağlantının bozulduğuna ve ücret eşitsizliğinin devam ettiğine dikkat çekiliyor.
13 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimler öncesinde mutfakta kullanılan doğalgazın bir yıl, konutlarda kullanılan doğalgazın ise bir ay boyunca ücretsiz olacağını vaat etti. Ayrıca, elektrik faturalarındaki indirimlerin bu ayki faturalara yansıtılacağı belirtildi. Resmi bir açıklama olmamakla birlikte, düzenlemenin cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapılacağı ve Hazine'nin bu sübvansiyon için kaynak ayıracağı ifade edildi. Doğalgaz dağıtım şirketlerinin yükü Hazine tarafından karşılanacak.
27 Nisan 2023

İsveç'in seksi bir spor olarak tanıdığı ve 'Avrupa Seks Şampiyonası' adında bir yarışma düzenleyeceği iddiaları, çeşitli haber siteleri ve sosyal medya hesapları tarafından yayıldı. İsveç Spor Konfederasyonu sözcüsü Anna Setzman, bu iddiaları yalanlayarak İsveç sporunu ve ülkeyi karalamayı amaçlayan yanlış bilgiler olduğunu belirtti. Gerçek dışı haberlerin arkasında, bir seks federasyonu kurduğunu ve İsveç Spor Konfederasyonu'na üyelik başvurusunda bulunan striptiz kulübü sahibi Dragan Bratic'in olduğu anlaşıldı. Bratic'in başvurusu Mayıs ayında reddedilmişti.
7 Haziran 2023

Edebiyat dergisi Notos, Mayıs-Haziran sayısında 'En önemli 40 polisiye roman' listesini yayınladı. Liste, 319 yazar, araştırmacı, çevirmen ve editörün görüşleri alınarak hazırlandı ve 143 roman arasından seçildi. Listede Türk yazarlardan Orhan Pamuk 'Benim Adım Kırmızı' ile 20. sırada, Ahmet Ümit 'Sis ve Gece' ile 35. sırada yer aldı. Listenin başında ise Umberto Eco'nun 'Gülün Adı' romanı bulunuyor.
1 Mayıs 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın AKP'nin Şanlıurfa birinci sıra adayı olarak gösterilmesi, parti teşkilatında ve AKP'yi destekleyen aşiretlerde rahatsızlık oluşturdu. Şanlıurfa'daki parti teşkilatları, dışarıdan bir adayın getirilmesinin oy kaybına yol açacağı uyarısında bulundu. İzol ve Şeyhanlı aşiretlerinin bir kısmının da tepkili olduğu ve bu durumun oy oranlarına etki edeceği belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bozdağ'ın adaylığı konusunda kararlı olduğu ve olumsuz bir sonuç beklemediği ifade edildi.
11 Nisan 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Twitter üzerinden 'tek parti faşizmi' konusunda tartıştı. Bekaroğlu, AKP ve MHP'nin otoriter yönetimine karşı çıkarken, bir önceki paylaşımında 'tek parti faşizmi' ifadesini kullanmış ve bu mesajını daha sonra silmişti. İnce, Bekaroğlu'nun bu ifadesini eleştirerek, CHP'nin geçmişine yönelik bu tür bir suçlamada bulunulmasını kabul etmediğini belirtti. Bekaroğlu ise İnce'yi algı operasyonları yapmakla suçladı.
29 Ocak 2023

Hürriyet Ankara temsilcisi Hande Fırat, AKP yetkililerinden aldığı bilgiye göre Türkiye'de seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını belirtti. Depremzedelerin oy kullanabilmesi için memurların uyguladığı formülün benzeri bir yöntem denenerek, depremzedelerin yaşadıkları kenti terk etmiş olsalar bile gittikleri illerde oy kullanabilecekleri ifade edildi. Seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına rağmen, anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirten bir maddeye atıfta bulunularak, seçimlerin ertelenemeyeceği vurgulandı.
23 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, anayasada belirtilen iki yolla erken seçim yapılmasına hazır olduklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde üçüncü kez aday olup olamayacağı tartışmaları devam ederken, Bahçeli muhalefeti adaylarını açıklamaya çağırdı ve erken seçim için gerekli olan 360 milletvekilinin oyu ya da cumhurbaşkanının kararı gerektiğini belirtti.
3 Ocak 2023

Türkiye'de 2023 yılının ilk dokuz ayında motosiklet satışları, otomobil satışlarını ilk kez geçti. Bu dönemde 667 bin otomobil ve 732 bin motosiklet satıldı. Otomobil ve yakıt fiyatlarının artması, pandemi sonrası eve servis talebinin artması, motosiklet fiyatlarının daha ulaşılabilir olması ve büyük şehirlerde trafiğe çözüm olması gibi nedenlerle motosiklete olan talep arttı. Motosiklet üreticileri, gelecek yıl satışların bir milyona ulaşmasını bekliyor.
25 Ekim 2023

Diyarbakır ve Gaziantep'te, Vatan Partisi tarafından haber verilmeden sandık kurulu üyesi yapılan çok sayıda seçmen, kendi sandıklarında oy kullanamadı. Oy kullanabilmek için seçmenlerin, görevli oldukları sandığı öğrenmeleri ve '142 belgesi' almaları gerekiyor. Diyarbakır Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'ne 100'e yakın ve 200'e yakın başvuru yapıldığı, durumun tutanak altına alındığı bildirildi.
14 Mayıs 2023
İşaretlediklerim