Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin sıktığı gaz fişeğiyle yaralanan ve 269 gün sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan, ölümünün 10. yılında ailesi ve dostları tarafından mezarı başında anıldı. Anmada konuşan Berkin'in babası Sami Elvan ve annesi Gülsüm Elvan, adaletin olmadığını ve acılarının yanı sıra öfkelerinin de büyüdüğünü ifade etti. Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz da adaletin sağlanamadığını belirtti. Berkin Elvan davasında sanık polise verilen ceza, istinaf mahkemesi tarafından hukuka uygun bulundu.
11 Mart 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 13 Mayıs 2014'te 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının 10. yıl dönümünde düzenlenen anma törenine katıldı. Özel, konuşmasında işçilerin örgütlenmesinin önemine vurgu yaparak, iş cinayetlerine karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, işçilerin sendikalı olmalarının önemini vurgulayarak, örgütlü mücadelenin iş cinayetlerine karşı koruma sağlayacağını ifade etti.
13 Mayıs 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da, 22 Mart 2024 akşamı Crocus City Hall konser salonunda düzenlenen silahlı ve patlayıcı madde kullanılan terör saldırısında 143 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyla ilgili olarak teröristleri ve destekçilerini tespit edip cezalandıracaklarını belirtti ve saldırıdan Ukrayna'nın da sorumlu tutulabileceğine dair ifadeler kullandı. Putin, ülke genelinde güvenlik önlemlerinin artırılacağını duyurdu ve 24 Mart günü için ülke genelinde yas ilan etti.
23 Mart 2024

İstanbul'da 22’nci Onur Yürüyüşü, Taksim ve İstiklal Caddesi'nde yasaklanmasının ardından Kadıköy'deki Bağdat Caddesi'nde düzenlendi. Yürüyüş, 32’nci Onur Haftası'nın son etkinliği olarak gerçekleştirildi. Etkinlikte, çeşitli toplumsal ve siyasi olaylara dikkat çekildi ve kaybedilen yol arkadaşları anıldı. Yürüyüş, yasaklara rağmen büyük bir katılımla gerçekleşti.
30 Haziran 2024

DİSK yönetim kurulu, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı Taksim Meydanı'nda kutlama kararını duyurdu. Taksim Meydanı, 1977'de yaşanan ve 34 kişinin hayatını kaybettiği olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için sembolik bir anlam taşıyor. Ancak 2013'ten bu yana Taksim'de 1 Mayıs kutlamaları engelleniyordu. Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla bu yıl Taksim'de kutlama yapılmasının her işçi ve emekçinin hakkı olduğu belirtildi ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu kararı memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
2 Nisan 2024

Radikal İslamcı örgüt IŞİD, Moskova'da Crocus City Hall adlı konser salonunda düzenlenen ve en az dört kamuflajlı ve ağır silahlı saldırganın insanlara ateş açtığı saldırıyı üstlendi. Rusya Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) göre, saldırıda 40 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırganlar henüz yakalanmadı. ABD ve diğer ülkeler, bu ay başında Moskova'daki vatandaşlarına kalabalıklardan uzak durma çağrısında bulunmuştu.
23 Mart 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen terör saldırısının ardından 11 kişi yakalandı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, saldırıya doğrudan katılan dört kişi dahil olmak üzere toplamda 11 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Saldırı sonucunda 40 kişi hayatını kaybetti, 115 kişi yaralandı. Ukrayna, saldırının Rusya tarafından planlandığını iddia ederken, IŞİD saldırıyı üstlendi ve Rusya, ABD'nin olaya ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.
23 Mart 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen ve 130'dan fazla kişinin ölümüne yol açan silahlı saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Saldırıyı radikal İslamcı örgüt IŞİD üstlenirken, dört saldırgan yakalandı. Putin, radikal İslamcıların ramazan ayında nasıl suç işleyebildiklerini sorguladı ve bu eylemlerin İslam dünyasının ideolojisiyle çeliştiğini belirtti. Ayrıca, ABD'nin saldırıyla ilgili yanıltıcı bilgiler yaymaya çalıştığını iddia etti.
25 Mart 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir alışveriş ve eğlence merkezinde gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu 60 kişi öldü, 115 kişi yaralandı. Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlendi. Rusya Soruşturma Komitesi, olay yerindeki delillerin toplandığını ve incelemelerin devam ettiğini açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, saldırının Rusya tarafından planlandığını iddia etti, ancak IŞİD saldırıyı üstlendi. Rusya, ABD'nin olayla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi.
23 Mart 2024

Cumartesi Anneleri, kayıplarının izini süren anneler olarak Galatasaray Meydanı'nda 1000'inci kez bir araya gelecek. 1993-1995 yılları arasında yoğunlaşan kayıplar, hala çözülememiş davalar ve sorumluların serbestçe dolaşması gibi konulara dikkat çekiliyor. Bu buluşmalar, hakikat arayışı ve toplumsal hafızanın canlı tutulması için önemli bir alan oluşturuyor. Gazeteci Ali Topuz, bu hareketin bir duygu sorunu değil, devletin tekelindeki şiddetin sınırlandırılması için gerekli hukuku üretmeye dönük bir siyasal ısrar olduğunu vurguluyor.
23 Mayıs 2024

Almanya'nın Mannheim kentinde aşırı sağcı Alman Özgürlük Partisi'nin eski lideri Michael Stürzenberger'e yönelik bıçaklı saldırıda yaralanan polis memuru hayatını kaybetti. Saldırıda beş kişi yaralanmış, saldırgan polis tarafından ateş edilerek etkisiz hale getirilmişti. Saldırının Afgan göçmen tarafından gerçekleştirildiği ve saldırının nedeninin henüz bilinmediği açıklandı. Diğer yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.
3 Haziran 2024

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi, 2011 yılında Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde gerçekleşen ve 34 kişinin hayatını kaybettiği bombalama olayıyla ilgili olarak Türkiye'den savunma istedi. Roboski ailelerinin başvurusu üzerine, hükümetten yaşam hakkının ve kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddialarına ilişkin görüşler talep edildi. Avukat Kerem Altıparmak, başvurunun kabul edilebilirlik ve esasa ilişkin görüşlerinin alınması için hükümete bildirildiğini belirtti. Hükümetin savunmasını sunmak için altı aylık bir süresi bulunuyor.
29 Haziran 2024

1995 yılında Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç'un öldürülmesinin ardından başlayan Cumartesi Anneleri'nin mücadelesi, 1000. haftasında da devam ediyor. Her cumartesi Galatasaray Lisesi önünde toplanan anneler, kayıplarının ve katillerinin bulunması için adalet arayışlarını sürdürüyor. Ancak, yetkililerden gelen açıklamalar ve toplumun bir kesiminin tepkileri, adaletin hala uzak bir yerde olduğunu gösteriyor. Cumartesi Anneleri'nin mücadelesi, Plaza Del Mayo'dan esen bir rüzgar gibi devam ediyor.
25 Mayıs 2024

Ankara’da Suudi Arabistan Milli Günü'nün 94. yıl dönümü kutlandı. Etkinliğe Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Metin Gürak ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş gibi üst düzey yetkililer katıldı. Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi Abu Al-Nasr, iki ülke arasındaki işbirliğinin derinleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin bölgesel güvenlik ve barış açısından önemli olduğu belirtildi.
24 Eylül 2024

Britanya'nın Wiltshire kenti Salisbury Düzlüğü'nde bulunan tarih öncesi anıt Stonehenge'de yaz gün dönümünü kutlamak için yaklaşık 15 bin kişi toplandı. Etkinlik, insanların taşlara yaklaşabildiği ender anlardan biri olarak dikkat çekti. Çarşamba günü Just Stop Oil protestocularının taşlara turuncu boya sıkmasının ardından, English Heritage boyayı temizledi ve taşlara zarar verilmedi. Her yıl dünyanın dört bir yanından insanlar yaz gün dönümünü görmek için Stonehenge'e geliyor.
22 Haziran 2024

1945 yılında Hiroşima'ya atılan atom bombasının kalıntıları arasında bulunan ve patlama anında durarak eriyen bir kol saati, ABD'nin Boston kentindeki RR Auction müzayedesinde 31 bin 113 dolara satıldı. Saatin satışı, nükleer çağın başlangıcını simgeleyen önemli bir obje olarak nitelendirildi. Saatin bulunuşu, kente acil yardım malzemeleri götüren bir İngiliz askeri tarafından gerçekleşti. Uluslararası Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası (ICAN), tarihi öneme sahip bu objenin satışına karşı çıkarak, bireylerin tarihi dersler taşıyan objelerden kâr elde etmesine yönelik endişelerini dile getirdi.
25 Şubat 2024
İşaretlediklerim