Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Philip Morris markasına ait sigaralara zam yapıldığını açıkladı. Yeni zamlar 4 Mayıs tarihi itibarıyla uygulanmaya başlandı. Yayımlanan yeni fiyat listesine göre, grubun en pahalı sigarası 70 TL, en ucuz sigarası ise 63 TL oldu.
4 Mayıs 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen 17 lira taban yaş çay fiyatı, Artvin ve Rize'deki Ziraat Odaları tarafından yetersiz bulundu. Odalar, fiyatın 25 liraya çıkarılmasını talep ederek Ulusal Çay Konseyi'nden istifa etti. Çay üreticileri ve Ziraat Odası başkanları, maliyetlerin ve enflasyonun yüksekliğine dikkat çekerek, devlet yetkililerinden fiyatların tekrar gözden geçirilmesini istedi.
13 Mayıs 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, Güney Kore merkezli sigara üreticisi KT&G grubunun ürünlerine 3 lira zam yaptığını duyurdu. Zamlar yarından itibaren geçerli olacak. Bu zamla birlikte markanın en ucuz sigarası 61 lira, en pahalı sigarası ise 70 lira olacak.
2 Haziran 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), her yıl ocak ayında endekslerini revize eder ve sepetini günceller. Bu yıl yapılan güncellemeyle, bazı ürünlerin sepet ağırlığı azaltılırken, votka, kadın montu ve düğün nişan gibi etkinlikler için salon kirası gibi yeni maddeler sepete eklendi. Çocuk ayakkabısı sepetten çıkarılan tek ürün oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı azalırken, ulaştırma ağırlığı arttı.
7 Şubat 2024

2024 yılı yaş çay alım fiyatı kilogram başına 17 lira olarak açıklandı, ancak bu fiyat çay üreticilerinin beklentilerinin altında kaldı. Özel sektör, açıklanan fiyatın da altına inerek çay alımını brüt 16 liraya kadar düşürdü. İklim değişikliği ve mevsimlik işçi bulma zorlukları da çay üreticilerini olumsuz etkiliyor. Bu durum, çay üreticilerinin piyasa karşısındaki güvencesizliğini artırırken, kuru çay fiyatlarının zamlanması ve halkın çaya erişiminin zorlaşması bekleniyor.
14 Mayıs 2024

Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından çiğ süt referans fiyatı litre başına 14,65 TL olarak yüzde 8,5 artırıldı. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), bu artışı yetersiz bularak hayvancılığa vurulmuş bir darbe olarak nitelendirdi. TÜSEDAD, süt ve et üretiminin birbirine bağlı olduğunu ve maliyetlerin altında satış yapan üreticilerin hayvanlarını kestirerek üretimden çıktığını belirtti. Ayrıca, sanayicilerin USK'nın tavsiye ettiği fiyatları dikkate almadan fiyat düşürme politikası uyguladığı ve bu durumun kırmızı et fiyatlarını yükselttiği ifade edildi.
29 Nisan 2024

Yazar, Çağlayan'daki Lık Lık Ocakbaşı'nda bir akşam geçirdiği deneyimlerini paylaşıyor. Mekanın genel durumu, servis kalitesi ve sunulan yiyecekler hakkında detaylı gözlemler yapıyor. Yazar, meyhanede rakı içenlerin daha iyi masalara terfi ettirildiğini belirtiyor. Ayrıca, mekanda çalışanların ve diğer müşterilerin hikayelerine de yer veriyor.
20 Haziran 2024

Türkiye'de gıda enflasyonu Mart ayında yüzde 70'e ulaşırken, bu durum baklava fiyatlarını da etkiledi. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, bayramda 6 bin ton baklava tüketilmesini beklediklerini belirtti ve kaliteli bir cevizli baklavanın kilogram fiyatının 600-700 TL, fıstıklı baklavanın ise 750-850 TL arasında olduğunu açıkladı. Şehirden şehire değişen fiyatlar nedeniyle, bazı yerlerde fıstıklı baklavanın kilosu 1000 TL'ye kadar çıkıyor. Üreticiler, artan girdi maliyetleri nedeniyle zorluklar yaşadıklarını ve fiyatlara yansıtamadıkları zamlar nedeniyle kârlılıklarının düştüğünü ifade ediyor.
7 Nisan 2024

Seyidoğlu Gıda Genel Müdürü Mehmet Göksu, fıstık fiyatlarının 850 liradan 1250 liraya yükselmesi nedeniyle baklava fiyatlarında artış yaşandığını belirtti. Göksu, Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasında dolar kurunda bir değişiklik olmamasına rağmen fıstık fiyatlarının artmasının, Gaziantep'teki bazı firmaların fıstık stoklarıyla ilgili hamlelerinden kaynaklandığını düşündüklerini ifade etti. Ağustos ayında mahsulün çıkmasına rağmen fiyatların bu denli artması, baklava sektöründe 100 TL ila 150 TL arasında zam yapılmasına neden oldu.
17 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, lokanta ve kafelerde uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) oranını artırma kararı aldı. Yayınlanan tebliğ taslağına göre, kahvehane, kafeterya, pastane ve hazır yemek şirketleri dahil olmak üzere bu tür işletmelerde KDV oranı yüzde 8'den yüzde 10'a yükseltilecek. Ayrıca, içki satışı yapılan işletmelerdeki KDV oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılacak. Gazino, bar, dans salonu gibi yerlerde verilen hizmetlerin KDV oranı da yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltilecek. Tebliğ taslağı, kamuoyunun görüşlerinin alınmasının ardından Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek.
16 Nisan 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün ve içki üretimi ile ithalatı yapan gerçek ve tüzel kişiler için yeni teminat tutarlarını Resmi Gazete'de yayınladı. Yayınlanan yönetmelik, üretim kapasitesine ve ürün kategorisine göre değişen teminat miktarlarını içeriyor. İçki üreticileri, küçük işletmelerin bu yeni mali yükümlülükleri karşılayamayacağını ve teminat tutarlarının keyfi olarak artırılmasının engellenemeyeceğini belirtmişlerdi. Yeni düzenleme, tütün ve alkollü içki piyasasını düzenleyen kanun teklifinin komisyondan geçmesiyle birlikte yürürlüğe girdi.
30 Nisan 2024

Kanada'daki Dalhousie Üniversitesi araştırmacıları, 2018-2022 yılları arasında 84 ülkede yapılan plastik kirliliği denetimleri ve verilerini analiz etti. Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, incelenen atıkların neredeyse yarısı hangi şirket tarafından üretildiği belirlenememişken, kaynağı belirlenen atıkların %11'i Coca Cola ve %5'i PepsiCo tarafından üretilmiş. Nestle, Danone ve Altria gibi diğer büyük şirketler de plastik kirliliğine katkıda bulunuyor.
1 Mayıs 2024

Ünlü gastronomi eleştirmeni Vedat Milor, Balıkçı Rıza lokantasının sunduğu hizmet ve yemek kalitesini övgüyle anlattı. Lokantanın özenli ve gayretli çalışmasını takdir ettiğini belirten Milor, sunulan yemeklerin lezzetinden memnun kaldığını ve bazılarını tekrar denemek isteyeceğini ifade etti. Milor'a göre, bu lokantada aşırıya kaçmadan krallar gibi yemek mümkün.
2 Mart 2024

Levent Kömür, Mey İçki'nin 'genel müdürü' olarak, şarap ve içki sektöründe önemli bir figürdü. Görevi süresince, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden üzümlerle deneysel şaraplar üretti ve bu süreçte yerel üreticilere destek oldu. Özellikle Şırnak'tan üzüm temin ederek üretilen yeni bir şarabın tanıtımı sırasında, yerel üreticilerle iş birliği yaparak bölgesel kalkınmaya katkı sağladığı vurgulandı. Kömür'ün sektöre ve iş dünyasına olan katkıları, onun sıradışı yönetim anlayışını ve sektöre olan derin bağlılığını gösteriyor.
6 Nisan 2024

Hindistan’ın güneyindeki Tamil Nadu eyaletinde, alkol yasağına rağmen sahte içki tüketimi sonucu 29 kişi hayatını kaybetti. Eyalet yetkilisi M.S Prasanth, 100’den fazla kişinin hastanelerde tedavi gördüğünü ve ölü sayısının artabileceğini belirtti. Eyalet Başbakanı M.K Stalin, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Benzer bir olay, 2023 yılında Bihar eyaletinde de yaşanmıştı.
20 Haziran 2024

Everest'e tırmanış yapan dağcıların, dağın zirvesine ve ara kamplarına dışkı bırakması sonucunda oluşan kirlilik sorunu nedeniyle yeni bir düzenleme getirildi. Yetkililer, dağda yaklaşık üç ton insan dışkısı olduğunu ve bu durumun hem çevre kirliliğine hem de dağcıların sağlığına zarar verdiğini belirtti. Artık dağcılardan, yanlarında dışkı torbası taşımaları ve bu torbaları ana kampa geri getirmeleri isteniyor. Bu uygulama, Everest ve yakınındaki Lhotse dağı için geçerli olacak ve başarılı olması durumunda diğer yüksek dağlara da yaygınlaştırılacak.
8 Şubat 2024

İspanya'nın Carmona kentindeki bir antik Roma mezarında, 2 bin yıllık şarap bulundu. Bu keşif, şimdiye kadar sıvı halde bulunan en eski şarap olarak kabul ediliyor. Şarabın kimyasal analizleri Cordoba Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yapıldı ve bu keşif, Roma cenaze uygulamaları ve cinsiyet rollerine dair yeni bilgiler sunuyor. Ayrıca, antik şarabın bileşimi, eski koruma teknikleri ve tarımsal uygulamalar hakkında da önemli ipuçları veriyor.
23 Haziran 2024

Hard rock ve heavy metal türünün öncülerinden İngiliz rock grubu Deep Purple, 25 Haziran'da İstanbul'da Küçükçiftlik Park'ta üçüncü kez konser verecek. Grup, dünya çapında 100 milyondan fazla albüm satışına sahip ve 'Smoke On The Water', 'Highway Star' gibi şarkılarla tanınıyor. Konser biletleri 20 Şubat'ta satışa çıkacak. Deep Purple, 50 yılı aşkın sürede 22 stüdyo albümü yayımladı ve 'Dünyanın En Etkili Grupları' arasında 5'inci sırada yer aldı.
18 Şubat 2024
İşaretlediklerim