Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, son hafta maçlarındaki teknik değerlendirme ve VAR kayıtları incelemesi sonucunda, bazı hakem ve VAR hakemlerine ikinci bir değerlendirmeye kadar görev verilmemesine karar verdiğini açıkladı. Bu süre zarfında hakemlerin teknik ve mental hazırlıklarına devam edecekleri belirtildi. Ayrıca, hakemlerin dinlenme süresinin ardından yeniden değerlendirileceği ifade edildi.
22 Nisan 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, futbol maçlarında hükümet karşıtı sloganlar atan taraftarlara müdahale edilmemesi gerektiğini ifade etti. Yavaş, protesto hakkının anayasal bir hak olduğunu ve politikacıların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına göre bu tür protestolara katlanmak zorunda olduğunu belirtti. Ayrıca, olası cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda altılı masanın kararına saygı duyacağını ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ortak iradesine karşı hareket etmeyeceğini söyledi.
27 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), mobil uygulama üzerinden izinsiz yayın yaptığı belirtilen Vole platformuna lisans başvurusu yapması için 72 saat süre verdi. Bu süreç, futbol yorumcusu Serdar Ali Çelikler'in Galatasaray-Antalyaspor maçı sonrası hakem Mustafa Savranlar'a yönelik hakaret içeren sözleri ve sonrasında Vole kanalının özür dilemesiyle gündeme geldi. Trendyol, bu olayın ardından Vole'ye olan sponsorluğunu sonlandırdı. RTÜK, Vole'nin lisans başvurusu yapmaması durumunda erişim engeli için mahkeme süreçlerini başlatacağını açıkladı.
27 Şubat 2024

İsveç'in Malmö şehrinde düzenlenen 2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nın finali sırasında, Malmö Arena'nın önünde İsrail'in yarışmaya katılımını protesto eden Filistin destekçileri toplandı. İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in de aralarında bulunduğu protestocularla polis arasında arbede yaşandı. Polis, olaylar sırasında 10 kişiyi gözaltına aldı ve Thunberg ile birlikte oturma eylemi yapanları çevreledi. Protesto sırasında yaklaşık 300 kişi daha polisi protesto etti.
11 Mayıs 2024

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Beşiktaş'ın İsviçre'nin Lugano takımıyla oynadığı maçta Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi'ye parmak salladığı iddialarını reddetti. Büyükekşi, parmağıyla protesto seslerinin yükseldiği kale arkası tribününü ve diğer tribünü gösterdiğini ifade etti. Büyükekşi, protestoların organize olduğunu ve bu durumu Çebi'ye belirttiğini söyledi.
7 Ekim 2023

Vanspor ile Ankaraspor arasında oynanması planlanan futbol maçı, Van'da yaşanan siyasi gelişmeler nedeniyle ertelendi. Seçilen Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'ın mazbatası, Adalet Bakanlığı'nın itirazı sonucu geri alındı ve mazbata, seçimi kaybeden AKP adayına verildi. Bu kararın ardından Van'da çıkan olaylar sebebiyle Türkiye Futbol Federasyonu, güvenlik endişeleri nedeniyle maçı erteledi.
3 Nisan 2024

Dünyaca ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo, Suudi Arabistan liginde Al-Nassr ve Al-Shabab arasında 25 Şubat'ta oynanan maçta taraftarı tahrik ettiği gerekçesiyle bir maç cezası ve 30 bin Suud riyali para cezasına çarptırıldı. Maçın ardından Al Shabab taraftarlarının Lionel Messi lehine tezahürat yapması üzerine Ronaldo'nun ofansif hareketlerde bulunduğu belirtildi. Suudi Arabistan Futbol Federasyonu, Ronaldo'nun cezaya itiraz hakkının olmadığını açıkladı.
29 Şubat 2024

5 Mart Pazar günü oynanacak Beşiktaş-Ankaragücü maçına Ankaragücü taraftarlarının alınmayacağı, kararın il güvenlik kurulu tarafından alındığı bildirildi. Beşiktaş A.Ş. logolu Passolig kart sahipleri dışında, Ankaragücü logolu Passolig kartı olanların bilet alamayacağı açıklandı. Bu karar, son zamanlarda futbol maçlarında hükümete yönelik protestoların artması ve bazı kulüplerin siyasetin stadyumlarda yer almasına karşı çıkmasının ardından geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de bu tür sloganların atıldığı maçların seyircisiz oynanması gerektiğini belirtmesi ve Beşiktaş üyeliğinden istifa etmesi olaylarla bağlantılı gelişmeler arasında.
1 Mart 2023

UEFA Disiplin Kurulu, EURO 2024’ün son 16 turunda oynanan Avusturya maçında yaptığı bozkurt hareketi nedeniyle milli futbolcu Merih Demiral’a iki maç ceza verdi. Bu ceza, Demiral'ın turnuvanın kalan maçlarında forma giyemeyeceği anlamına geliyor. UEFA'nın bu kararı, sporcuların saha içi ve dışındaki davranışlarına dikkat çekiyor.
5 Temmuz 2024

İsveç'te Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemi, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkileri gerilmiş ve Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği sürecini askıya almasına neden olmuştu. Şubat ayında benzer eylemler için izin isteyen kişilere, terör saldırısı endişesiyle polis tarafından izin verilmemişti. Ancak mahkeme, polisin bu kararını anayasaya aykırı bularak yasaklamayı haksız buldu ve toplanma özgürlüğünün anayasal bir hak olduğunu belirtti.
4 Nisan 2023

Olaylı geçen Trabzonspor-Fenerbahçe maçının hakemi Halil Umut Meler, bu hafta İstanbulspor-Çaykur Rizespor maçında VAR hakemi olarak görev yapacak. Süper Lig'in 31'inci haftasında görev alacak diğer VAR hakemleri de açıklandı. Bu hafta için Galatasaray-Atakaş Hatayspor maçına Serkan Tokat, Gaziantep FK-Corendon Alanyaspor maçına Alper Ulusoy, ve Bitexen Antalyaspor-MKE Ankaragücü maçına Tugay Kaan Numanoğlu atandı.
2 Nisan 2024

Beşiktaş'ın UEFA Avrupa Konferans Ligi D Grubu ikinci maçında İsviçre'nin Lugano takımıyla oynadığı maçı izlemek için Tüpraş Stadı'na gelen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, küfürlü protesto sonrasında stattan ayrıldı. Büyükekşi'nin Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi'ye 'Bana bu küfürleri siz ettiriyorsunuz' diyerek çıktığı görüldü. Beşiktaş, 2-0 öne geçtiği maçta 3-2'lik skorla mağlup oldu.
5 Ekim 2023

A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın ABD'yi 3-2 yendiği maçta, TRT'nin canlı yayınında bir kadın taraftarın bluzunun açılmasıyla ilgili görüntüler gündem oldu. TRT, bu durumu 'rahatsız edici' olarak nitelendirip sorumluluğu ABD'li yayın kuruluşuna attı. Tekirdağ 2. Sulh Ceza Hakimliği, bu görüntülerle ilgili haberlere erişim engeli getirdi. Karar, 5 Haziran tarihinde alındı ve sosyal medyada geniş yankı buldu.
6 Haziran 2024

İskoçya'nın Celtic Kulübü, Filistin'e destek veren 'Yeşil Tugay' adlı taraftar grubunun iç saha maçlarına katılımını yasakladı. Bu karar, Atletico Madrid ile UEFA Şampiyonlar Ligi'nde oynanan maçta taraftarların tribünlerde Filistin bayrakları açmasının ardından geldi. Kulübün, 'Yeşil Tugay' üyelerinin gösterileri nedeniyle daha önce iki kez para cezası aldığı ve UEFA'nın daha fazla disiplin cezası vermesinden çekindiği belirtildi.
1 Kasım 2023

İspanya 1. Futbol Ligi'nin (La Liga) 27. haftasında oynanan Valencia-Real Madrid maçında, hakem Jesus Gil Manzano'nun 90+9. dakikada Real Madrid'in golünden bir saniye önce bitiş düdüğünü çalması büyük tartışma yarattı. Bu karar sonucunda maç 2-2 beraberlikle sonuçlandı ve Real Madrid kritik bir puan kaybı yaşadı. İspanyol spor basını, yaşananları 'skandal' olarak nitelendirirken, Real Madridli oyuncular ve teknik heyetin hakeme yoğun itirazları sonuç vermedi.
3 Mart 2024

Borussia Dortmund taraftarları, kulübün silah üreticisi Rheinmetall ile yaptığı sponsorluk anlaşmasını protesto etmeye hazırlanıyor. Taraftar grupları, kulübün bu anlaşma ile kendi değerlerinden vazgeçtiğini ve bir silah şirketinin imajını iyileştirmeye çalıştığını belirtti. Protestoların, Borussia Dortmund'un Eintracht Frankfurt ile oynayacağı sezonun ilk maçında gerçekleşmesi planlanıyor. Taraftarlardan döviz ve pankartlar hazırlamaları istendi.
21 Ağustos 2024

Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Çağlan Kızılhan, dün akşamki Vavacars Fatih Karagümrük maçında Fenerbahçe lehine net bir penaltının verilmediğini ve aleyhlerine süregelen algı çalışmalarına işaret ettiğini belirtti. Kızılhan, Karagümrük'ün kabul etmesi durumunda maçı tekrar oynamaya hazır olduklarını ifade etti. Ayrıca, VAR kayıtlarının açıklanmasını beklediklerini ve Fenerbahçe'nin maçın tekrar oynanmasına hazır olduğunu kamuoyuna duyurdu.
27 Kasım 2023

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) F grubu üçüncü maçında Türkiye ile Çekya karşı karşıya gelecek. UEFA, bu önemli karşılaşmayı Rumen hakem Istvan Kovacs'ın yöneteceğini açıkladı. Kovacs'ın yardımcıları Vasile Marinescu ve Ovidiu Artene olacak, dördüncü hakem ise Norveç'ten Espen Eskas. VAR görevini Polonyalı Tomasz Kwiatkowski üstlenecek.
24 Haziran 2024

Gülengül Altınsay, Türk hakemlerinin Avrupa'daki meslektaşlarına kıyasla daha fazla baskı altında maç yönettiğini ifade etmiştir. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Merkez Hakem Kurulu (MHK) tarafından yönlendirilen bir ortamda, hakemlerin bağımsız karar verme yeteneklerinin sınırlı olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca, TFF'nin kritik maçlarda VAR sistemine yabancı hakem getirme çabalarının yalnızca geçici bir çözüm olduğunu ve temel sorunları çözmediğini eleştirmiştir.
25 Nisan 2024

Galatasaray Divan Kurulu üyesi Fırat Develioğlu, Merkez Hakem Kurulu Başkanı Lale Orta ve yakın çevresi hakkında suç duyurusunda bulundu. Develioğlu'nun avukatı Eser Çömlekçioğlu, Galatasaray ve Türk futbolunun menfaatlerini koruma amacıyla bu adımın atıldığını belirtti. Suç duyurusu, Lale Orta'nın beIN Sports'a baskı yaparak yorumcuları tehdit ettiği ve VAR odasından bir görüntüyü maç özetine koydurduğu iddiaları üzerine yapıldı. Orta ise iddiaları yalanlamıştı.
8 Nisan 2023
İşaretlediklerim