2024 yılının ilk dört ayında dolar kuru yüzde 10,01 artış gösterdi. Bu durum, Türk şirketlerinin döviz bazında borçlanmalarını artırmalarına neden oldu. Şişecam, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Tukaş ve Limak Doğu Anadolu Çimento gibi büyük şirketler, çeşitli yabancı kaynaklardan önemli miktarda döviz cinsinden finansman sağladılar. Merkez Bankası'nın anketine göre, yıl sonu dolar/TL beklentisi 40,0098 TL olarak öngörülüyor, bu da TL varlıkların cazibesini artırabilir ve yatırımları TL'ye yönlendirebilir.
2 Mayıs 2024

Aralık 2021'de başlatılan ve Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmayı amaçlayan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında biriken para miktarı 2,1 trilyon liraya ulaştı. KKM hesapları, vade sonunda faiz veya kur farkı ödemesi yaparak yatırımcıları korumayı hedefliyor. İktidar, seçim öncesi döviz talebini kontrol altına almak için KKM'ye olan ilgiyi artırmak amacıyla bir ay içinde dört yeni düzenleme getirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, 28 Nisan haftasında KKM hesaplarındaki toplam tutar 2 trilyon 117 milyon 590 bin lira olarak kaydedildi.
6 Mayıs 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarını başlattı. Bu kapsamda, kur korumalı mevduatlara 'zorunlu karşılık' uygulaması getirildi. Bu uygulama ile Merkez Bankası, piyasada oluşan Türk Lirası likidite fazlasını sistemden çekmeyi hedefliyor. Kur korumalı hesaplara yüzde 15 oranında zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü getirildi.
21 Temmuz 2023

Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam para miktarı artış göstermeye devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, 12 Mayıs haftasında KKM hesaplarındaki toplam tutar 2 trilyon 346 milyon 755 bin lira olarak kaydedildi. Bu miktar, önceki haftalara göre artış göstermiş durumda. KKM hesapları, vade sonunda faiz veya kur farkı ödemesi yapılmasını içeriyor ve seçim öncesi döviz talebini kontrol altına almak için iktidar tarafından faiz sınırı kaldırılarak teşvik ediliyor.
18 Mayıs 2023

Merkez Bankası, ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarına üst sınır getiren bir düzenleme yaptı. Bu düzenlemeyle, 70 bin liraya kadar olan ihtiyaç kredileri menkul kıymet tesisinden muaf tutulacak. Deprem bölgesindeki vatandaşlar ve bazı SGK borçlularına verilecek krediler de bu muafiyetten yararlanacak. Bankalar, düşük faizli ihtiyaç kredileri vermek yerine, kredi tutarı kadar tahvili Merkez Bankası'nda tutmak zorunda kalacaklar, bu da ihtiyaç kredisi arzında bir azalmaya yol açabilir.
13 Mart 2023

Yapı Kredi Bankası, tahsil edemediği toplam 905 milyon 791 bin 859 lira 45 kuruş tutarındaki alacaklarını varlık yönetim şirketlerine 233 milyon 100 bin lira karşılığında sattığını açıkladı. Bu satış işlemi, bankanın yönetim kurulu kararıyla gerçekleşti ve alacaklar Birikim Varlık Yönetim A.Ş., Emir Varlık Yönetim A.Ş., Gelecek Varlık Yönetim A.Ş. ve İstanbul Varlık Yönetim A.Ş. şirketlerine devredildi. Bankalar genellikle tahsili gecikmiş kredi kartı, bireysel kredi, ticari kredi gibi alacaklarını bu tür satışlarla varlık yönetim şirketlerine aktarıyor.
28 Nisan 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle, 2022 itibariyle zaman aşımına uğrayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar için son başvuru tarihini 15 Haziran'dan 15 Eylül'e erteledi. Bu karar, hak sahipleri veya mirasçılarının başvurularını yapabilmeleri için ek süre sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, aranmayan tutarların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na 30 Eylül'e kadar devredilebileceği belirtildi.
28 Nisan 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, kur korumalı mevduatlar (KKM) geçen hafta 24,9 milyar lira azalarak toplamda 2 trilyon 230 milyar liraya geriledi. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Türk lirası mevduat payının son sekiz ayda yüzde 32'den yüzde 44'e yükseldiğini, ancak KKM'nin payının yüzde 26'dan yüzde 14'e düştüğünü belirtti. Ayrıca, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları da 2,99 milyar dolar azaldı.
9 Mayıs 2024

Antalya'da, Arap Süleyman olarak bilinen kişinin 1800'lü yıllarda sahip olduğu ve şu anda değerli parklar, kamu binaları, oteller, spor tesisleri ve konutların bulunduğu yaklaşık dört bin dönümlük arazi için yürütülen miras davasında gerçek mirasçılar tespit edildi. Daha önce 2 bin 500 kişi mirasçı olduğunu iddia etmişken, yeni raporla mirasçı sayısı 700'ün üzerinde olarak belirlendi. Davayı karmaşıklaştıran eski bir devlet memuru Hüsnü Yiğit'in sahtecilik yaptığı ve sahte mirasçıları dosyaya eklediği ortaya çıktı. Bilirkişi raporuyla davada sona yaklaşıldığı ve sahte mirasçıların tespit edildiği belirtildi.
19 Ocak 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında artık hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesi konusunda yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Buna göre, malların öncelikle borçlu tarafından teslim alınması, borçlunun mal üzerindeki mülkiyet hakkını kullanmaması durumunda rehin hakkı sahibine imkân tanınması, hak sahiplerinin haklarını kullanmaktan imtina etmesi durumunda elektronik satış hükümlerinin uygulanması ve alıcı bulunamaması durumunda malların yedieminlere ve MKE A.Ş’ye devri düzenlendi. Tüm süreçlerin işletilmesine karşın mülkiyet devrinin gerçekleştirilememesi durumunda ise malların Türkiye Kızılay Derneği’ne bedelsiz devredilmesi kararlaştırıldı. Uygulama 1 Kasım 2023 tarihinde başlayacak.
21 Ekim 2023

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşleri için özel bankalara da döviz satışı yapacak ve şeffaflık mesajı verdi. Bankalara gönderilen yeni düzenleme talimatına göre, işlemlerde asgari tutar 500 bin dolar ya da avro olarak belirlendi ve komisyon alınmayacak. Bankaların döviz alım talepleri telefon aracılığıyla iletilirken, fazla talepte bulunan bankalara ceza uygulanacağı ve uyuşmazlıklarda telefon kayıtlarının dikkate alınacağı bildirildi.
5 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CNN Türk'te yaptığı açıklamada, kur korumalı mevduat sisteminin (KKM) ani bir şekilde sonlandırılmasının planlanmadığını, bunun yerine aşamalı bir geçiş yapılacağını ve bu konuda endişe edilmemesi gerektiğini ifade etti. Yılmaz, KKM'nin yıl sonunda sona ermeyebileceğini ve bu durumun şartlarının tartışılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türk lirası cinsi tasarruf enstrümanlarını cazip hale getirerek döviz tasarruflarının önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.
16 Haziran 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 11 şehirde 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden inşa süreci için bir yıl süre istedi. TOKİ, afetzedeler için maliyet üzerinden borçlandırma yapacak ve iki yıl ödemesiz, toplam 20 yıl faizsiz vade imkanı sağlayacak. Başvurular iki aylık süre içinde yapılacak ve sonuçlar ilgili platformlarda duyurulacak. Yıkılan veya ağır hasarlı yapılar için hak sahiplerine, iş yerleri için yüzde 4 faizle sekiz yıl vade, orta hasarlı binalar için güçlendirme kredisi verilecek.
2 Mart 2023

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonucu evleri hasar gören kiracılara devlet tarafından 10 bin liralık destek sağlanıyor. Şanlıurfa Birecik Kaymakamı Kadir Duman, ev sahiplerinin bu desteği kiracılardan talep etmelerinin suç olduğunu belirtti ve vatandaşları bu durumu şikayet etmeye çağırdı. Kaymakam, suç işleyenler ve fırsatçılık yapanlar hakkında adli ve idari işlemlerin başlatılacağını ifade etti.
19 Şubat 2023

Merkez Bankası, vadeli TL mevduata geçiş hedefini vadesi gelen gerçek kişi döviz dönüşüm hesapları için en az yüzde 10, TL kur korumalı mevduatlar için en az yüzde 50 olarak belirledi. Bankaların dönüşüm hesaplarında yüzde 95 yenileme ve TL’ye geçiş hedefine nasıl ulaşmasının beklendiği de açıklandı. Katılım bankalarının iş modellerindeki farklılıkların oluşturduğu zorluklar yapılan bu düzenlemede dikkate alındı. Merkez Bankası, deprem bölgesinde kullandırılan kredilere ilişkin tanımladığı muafiyetin süresini de 31 Ağustos 2023’ten 1 Ocak 2024’e uzattı.
28 Ağustos 2023

Türkiye'de bankalar, Merkez Bankası'nın tahvil tesisi zorunluluğu gibi yeni düzenlemeler ve seçim belirsizliği nedeniyle ihtiyaç kredilerinde 70 bin liranın üzerinde kredi vermeme kararı aldı. Bankacılık sektöründe zaten düşük seyreden kredi arzı, bu yeni düzenlemelerle daha da sıkılaştı. Ticari kredilerde kesintiye gidilirken, KOBİ kredilerinde de yavaşlama olduğu belirtiliyor. Kamu bankalarından bir kaynak, ihtiyaç kredilerinde 70 bin ve konut kredilerinde 250 bin lira sınırlarının aşılmaması yönünde yazılı talimat alındığını ifade etti.
12 Nisan 2023

Antalya'da, bir kişinin yaklaşık 50 milyon lira değerindeki gayrimenkullerini dublör kullanarak devretmeye çalışan 11 şüpheli tespit edildi. İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği operasyon sonucu şüpheliler gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden ikisi tutuklanırken, dokuz şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
12 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan vatandaşlar için yapılacak konutların ücretsiz olarak teslim edilmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 650 bin yeni konut yapılacağını ve TOKİ'nin bu konutları maliyet üzerinden borçlandıracağını duyurmuştu. Kılıçdaroğlu, anayasanın 57 ve 125'inci maddelerine atıfta bulunarak, konutların ücretsiz olması gerektiğini ve kiracıların da mağduriyetlerinin giderileceğini ifade etti.
1 Nisan 2023

Merkez Bankası, tüzel kişilerin dövizden Türk lirası mevduata geçişte sağlanacak desteğin şartlarında değişiklik yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının açılma tarihi şartı 31 Aralık 2022'ye kadar uzatıldı. Yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin döviz hesapları, talep etmeleri halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilebilecek. Bu tebliğ, döviz hesaplarının TL mevduat ve katılım hesaplarına dönüşümünde sağlanacak desteğin detaylarını düzenliyor.
10 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, borsada küçük yatırımcıların zarar gördüğü ve usulsüzlük yapıldığı iddialarına dikkat çekti. Daha önce de konu hakkında uyarılarda bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, eleştirilere ve alaylara maruz kaldığını ifade etti. 15 Mayıs'ta borsaya soruşturma emri vereceğini ve manipülatörlerden çalınan paraları tahsil edeceğini söyledi.
7 Mayıs 2023
İşaretlediklerim