ABD'nin Florida eyaletinde kıyı şeridini vuran Helene Kasırgası, dört eyalette 30 kişinin ölümüne neden oldu. Kasırga, Florida, Georgia, North Carolina ve South Carolina'da şiddetli rüzgar ve yağışlara yol açarak milyonlarca insanı elektriksiz bıraktı. Florida Valisi Ron DeSantis, daha fazla can kaybı ve yıkım olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Kasırga, karasal alana girdikten sonra gücünü kaybederek tropikal fırtına kategorisine düştü.
28 Eylül 2024

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da, son üç ay içinde şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen sellerde 52 kişi yaşamını yitirdi. La Paz başta olmak üzere birçok kentte etkili olan yağışlar, büyük can kaybı ve hasara yol açtı. Yetkililer, yağışların 133 kasabada sele neden olduğunu ve 51 bin 668 kişinin etkilendiğini, 911 evin yıkıldığını ve 1251 evin kısmen zarar gördüğünü açıkladı. Bazı bölgelerde 'kırmızı alarm' durumu ilan edildi.
17 Mart 2024

ABD'nin Texas eyaletinde 8 Temmuz'da meydana gelen 'kategori 1' şiddetindeki Beryl Kasırgası nedeniyle ölenlerin sayısı 36'ya yükseldi. Kasırga, Houston başta olmak üzere birçok bölgede şiddetli rüzgar ve yağışlara neden oldu, caddeler su altında kaldı ve elektrik kesintileri yaşandı. Eyalet genelinde 3 milyon kişiyi etkileyen elektrik kesintileri için eyalet meclisinde bir komisyon kuruldu. Ayrıca, Houston'daki iki havalimanında 1000'den fazla uçuş iptal edildi.
26 Temmuz 2024

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde devam eden şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen sellerde 56 kişi hayatını kaybetti, 67 kişi kayboldu. Sivil Savunma yetkilileri, eyalette 377 bin 497 kişinin olumsuz etkilendiğini ve 281 kasabada ciddi hasarlar oluştuğunu bildirdi. Eyalet Valisi Eduardo Leite, yaşananların eyalet tarihinin en yıkıcı olayı olduğunu ifade etti.
4 Mayıs 2024

Aydın'ın Germencik ilçesinde düzenlenen 28. Geleneksel Çamköy Boğa Güreşi Festivali'nde elde edilen gelir, SMA Tip-2 hastası Linda Pekşen'in tedavisi için kullanılacak. Festivale 5 bine yakın kişi katıldı ve 54 çift boğa güreşti. Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, festivalin bu yıl Linda'nın yararına yapıldığını belirtti. Linda'nın babası Ahmet Pekşen, kampanyayla gerekli paranın üçte birini topladıklarını ve destek verenlere teşekkür etti.
5 Ağustos 2024

Baobab ağaçlarının kökeni ve yayılımı üzerine yapılan DNA çalışmaları, bu ikonik ağaçların ilk olarak 21 milyon yıl önce Madagaskar'da ortaya çıktığını ve tohumlarının okyanus akıntılarıyla Avustralya ve Afrika'ya taşınarak farklı türlere dönüştüğünü ortaya koydu. Araştırmacılar, iklim değişikliği ve ormansızlaşma nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan baobabların korunması gerektiğini vurguladı. Baobablar, yerel kültürlerle derinden iç içe geçmiş olup, binlerce yıl yaşayabilen ve kurak mevsimlerde hayatta kalabilmek için gövdelerinde su depolayabilen ağaçlardır.
16 Mayıs 2024
İşaretlediklerim