Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması, AK Parti'nin ilk dönemlerinde sıkça gündeme gelmiş ancak 2010'dan sonra bu konu unutulmuştu. Son dönemde, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Ankara ziyareti sırasında bu konu yeniden gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanı Tekin'in okulu ziyaret etmesi ve tadilat gerekçesiyle yapılan hazırlıklar, okulun açılmasına yönelik adımların atıldığını gösteriyor. Bakan Tekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da talimatıyla okulun açılmasını arzu ettiğini belirtti.
4 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kurulması planlanan Milli Eğitim Akademisi'nin okul müdürleri, müdür yardımcıları ve öğretmen adaylarının eğitim alacağı bir yer olacağını açıkladı. Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına göre, lisans eğitimini bitiren öğretmenler bu akademide eğitim aldıktan sonra görevlendirilecek. Tekin, atanacak 20 bin öğretmenin mülakat süreçlerinin objektif, şeffaf ve adil olacağını belirtti. Ayrıca, Milli Eğitim Akademisi'nin eğitim fakülteleri ve üniversitelerle işbirliği içinde çalışacağını vurguladı.
23 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 26 dersin programını değiştiren yeni müfredatı onayladı. Ortaöğretim, Temel Eğitim ve Din Öğretimi Genel Müdürlükleri tarafından hazırlanan taslak, 26 Nisan'da kamuoyunun görüşüne sunulmuş ve 10 Mayıs'a kadar askıda kalmıştı. Toplamda 67 bin 284 görüş ve öneri bildirildi ve bunların yüzde 58'i öğretmenlerden geldi. Görüşlerin değerlendirilmesinin ardından Talim ve Terbiye Kurulu müfredatı 24 Mayıs'ta onayladı. Yeni müfredat, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak.
27 Mayıs 2024

Türkiye'nin yeni eğitim müfredatı, özellikle integralin kaldırılması ve Osmanlı tarihinin yeniden yorumlanması gibi konularla tartışma yaratmıştır. Müfredat, Osmanlı'nın 'dağılma' dönemini 'Savaşlar Sarmalında Osmanlı' olarak yeniden adlandırarak ve duraklama dönemini 'Dönüşüm Sürecinde Osmanlı' olarak tanımlayarak tarih anlayışında önemli değişiklikler yapmıştır. Ayrıca, Türk ve İslam tarihlerinin eşanlamlı hale getirilmesi, antik Türk tarihi ve Türk mitolojisinin göz ardı edilmesi eleştirilmiştir. Bu durum, AKP iktidarının eğitimde dincileşme eğilimini ve tarikatlarla olan ilişkilerini yansıttığı iddia edilmektedir.
4 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Maliye Bakanı Şimşek ile birlikte öğretmen atamaları hakkında önümüzdeki hafta bir açıklama yapacaklarını duyurdu. Beklentiler 100. yılda 100 bin kadro yönünde olmasına rağmen, kadro sayısının bu kadar yüksek olmayacağı öngörülüyor. Ayrıca, müfredat taslağının açıklanması ve diğer önemli eğitim sorunlarının göz ardı edilmesi eleştiriliyor. Öğretmen atamaları konusunda sürekli bilgilendirme yapılmaması ve yeterli kadro açılmaması, öğretmenler arasında hayal kırıklığı yaratmış durumda.
26 Nisan 2024

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu tarafından kabul edilen turist rehberliği meslek kanunundaki değişikliklere tepki gösterdi. Ortaylı, değişikliklerin realist olmadığını, yeni yolsuzluklara ve kaçamaklara yol açacağını belirtti. Özellikle sanat tarihi ve arkeoloji mezunlarının eğitim almadan rehber olmalarının yanlış olduğunu, rehberliğin geniş bir kültür bilgisi gerektirdiğini vurguladı. Ayrıca, turistlerin dil, tarih ve coğrafya bilgisi olmadan rehberlik yapmanın mümkün olmadığını, bu durumun turizm kalitesini düşüreceğini ifade etti.
16 Şubat 2024

Son zamanlarda eğitim sisteminde yapılan değişiklikler, dini derslerin zorunlu hale getirilmesi, vakıf ve derneklerin eğitim alanında daha fazla yer alması, vergi muafiyeti ve kamu kaynaklarının tarikat yurtlarına aktarılması gibi konuları içermektedir. Ayrıca, müfredat değişikliği ve MEB'in sosyal sorumluluk programı uygulama yönergesi gibi adımlar atıldı. Bu değişiklikler, eğitimdeki yönelimlerin ve kaynakların kullanımının değiştiğini gösteriyor.
16 Şubat 2024

Türkiye'de ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenleri, yeni müfredatın onay sürecinde yeterince bilgilendirilmediklerini ve aceleyle imza atmaya zorlandıklarını belirtiyorlar. Öğretmenler, müfredat taslaklarını görmeden veya okumadan imza attıklarını ifade ediyor. Talim Terbiye Kurulu ve çeşitli derneklerden oluşan komisyon, müfredat değişikliklerinde önemli roller oynamış. Yeni müfredatta, bazı bilimsel teorilerin çıkarılması ve dini içeriklerin eklenmesi dikkat çekiyor.
3 Mayıs 2024

SMA hastası Ayça ve Burak Şahin kardeşler, engelli raporlarına rağmen bu seçimde oy kullanmak için gittikleri Sarıyer'deki Yaşar Dedeman Lisesi'nde sandıkların okulun birinci katında olduğunu ve binada asansör olmadığını öğrendiler. Aile, ilçe ve il seçim kurulları ile mahalle muhtarına ulaşarak yardım istedi ancak çözüm bulunamadı. Sonunda Sarıyer Belediyesi'nden talep ettikleri ambulans ile sandık başına taşınarak oy kullanabildiler. Ayça Şahin, yaşadıkları sorunun engelli bireylerin oy kullanma haklarının önündeki engelleri gözler önüne serdiğini belirtti.
31 Mart 2024

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni açılacak tüm eğitim kurumlarının adlarının bakanlık tarafından verileceğini duyurdu. Okulların bakım ve onarımını üstlenen hayırseverlerin isimleri ise artık okulun tümüne değil, sadece katkı sağladıkları bölümlere verilecek. Bu değişiklik, uygulamada birlik sağlamak amacıyla yapıldı. Ayrıca, belirli suçlardan mahkum olan kişilerin isimleri eğitim kurumlarına verilemeyecek ve Türk milletinin değerlerine aykırı adlar da kullanılmayacak.
28 Haziran 2024

Karabük Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında okullara çay makineleri ve ısıtıcıların kullanılmaması talimatını verdi. Öğretmenler, bu karara tepki göstererek ders anlatırken boğazlarının rahatlaması için çay içmenin önemli olduğunu belirtti. Eğitim-İş Karabük İl Başkanı Zeki Çelik ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, tasarruf tedbirlerinin öğretmenler ve diğer kamu çalışanları üzerinden yapılmasının adil olmadığını savundu. Öğretmenler, bu genelgenin geri çekilmesini talep ediyor.
29 Mayıs 2024

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu tarafından kabul edilen 'Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda yapılan değişikliklere tepki gösterdi. Ortaylı, kanun teklifinde yer alan yeni yasaklar, müeyyideler ve kurumlaşmaların gerçekçi olmadığını ve uygulanamayacağını belirterek, bu durumun yeni yolsuzluklara ve kaçamaklara yol açacağını ifade etti. Ayrıca, sanat tarihi ve arkeoloji mezunlarının eğitim almadan rehber olmalarının yanlış olduğunu, dil ve tarih bilgisinin önemini vurguladı ve turistlerin yönlendirilmesiyle ilgili maddelerin incelenmesi gerektiğini söyledi.
16 Şubat 2024

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) raporuna göre, son 11 yılda en az 695 çocuk işçi hayatını kaybetti. Raporda, Mesleki Eğitim Merkezleri'nin (MESEM) ortaokulu bitiren öğrencileri örgün eğitimden kopararak haftanın dört günü bedava işgücü olarak sömürüye sunduğu belirtildi. Çocuk işçilerin tarım, sanayi, inşaat gibi sektörlerde çalıştığı ve bu süreçte hayatlarını kaybettikleri vurgulandı. AKP ve MHP'nin oylarıyla 'Çocuk işçi cinayetleri araştırılsın' önerisinin reddedildiği de raporda yer aldı.
11 Haziran 2024

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Sinpaş GYO'nun Kızılbük koyunda inşa ettiği otelle ilgili Danıştay, yerel mahkemenin şirket lehine kararını bozarak bilimsel bilirkişi raporu talep etti. Daha önce çevrecilerin açtığı dava sonucunda, bilirkişi raporu sayesinde 'ÇED gerekli değildir' kararı iptal edilmişti. Ancak yeni bilirkişi raporunun tarafsız olmadığı iddiaları üzerine Danıştay, daha gerçekçi ve kamu yararını gözeten bir rapor hazırlanmasını istedi.
11 Haziran 2024

Limak Lara Hotel, Türk müşterilerden 'milliyet farkı' adı altında ekstra ücret talep etmiş ve bu durum sosyal medyada tepki çekince Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından inceleme başlatılmıştır. Otel, bu uygulamayı 'dikkatsizlik' olarak açıklamış, ancak daha önce de benzer ücretlendirmeler yaptığı belirlenmiştir. Sonuç olarak otel, bu uygulaması için 56 bin 694 lira ceza ile cezalandırılmıştır. Tüketici hakları savunucuları, bu tür uygulamaların yasal olmadığını ve ayrımcılık teşkil ettiğini vurgulamaktadır.
3 Mayıs 2024

Zülal Kalkandelen, 3 Mart 1924'te kabul edilen Üç Devrim Yasası'nın Türkiye'de laiklik ve eğitim alanında önemli değişiklikler getirdiğini ancak zamanla bu kazanımların siyasal İslamcı gericilikle erozyona uğradığını belirtiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurulması ve Öğretim Birliği Yasası ile laik ve bilimsel eğitimin temellerinin atıldığı ancak günümüzde bu kurumların ve eğitim sisteminin AKP'nin politikaları doğrultusunda değiştiğini ifade ediyor. Tarikat ve cemaatlerin eğitimdeki etkisinin arttığı, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşıldığına dikkat çekiyor.
3 Mart 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Milli Savunma Üniversitesi sınavına Türkiye vatandaşı olmayanların da alınabileceğine dair yanlışlıkla bir mesaj gönderdiğini duyurdu. Mesajda, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından verilen 'insani' veya 'uzun dönem' ikamet izni belgesine sahip adayların sınava girebileceği belirtilmişti. Ancak ÖSYM, bu mesajın yanlışlıkla gönderildiğini ve Milli Savunma Üniversitesi sınavına sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuru hakkı olduğunu açıkladı.
3 Mart 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlere ikinci kez il içi ve iller arası isteğe bağlı nakil imkanı tanıdı. İller arası yer değiştirme başvuruları 11-16 Temmuz, il içi yer değiştirme başvuruları ise 23-26 Temmuz tarihleri arasında yapılabilecek. İller arası atama sonuçları 18 Temmuz'da, il içi atama sonuçları ise 30 Temmuz'da açıklanacak. Bu adım, öğretmenlerin çalışma ortamlarını düzenlemek ve eğitimde huzur iklimi oluşturmak amacıyla atıldı.
3 Temmuz 2024

Karabük Üniversitesi'nde, çoğunluğu Afrikalı öğrenciler olmak üzere, grup seks ve HIV ile HPV vakaları gibi asılsız iddialar sosyal medyada hızla yayıldı. Bu kampanya, ağırlıklı olarak Ümit Özdağ'ın destekçileri tarafından yaygınlaştırıldı. İl Sağlık Müdürlüğü ve üniversite yetkilileri, bu iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. İsmail Kılıçarslan, bu tür kampanyaların Türkiye'ye zarar verdiğini ve milli güvenlik sorunu oluşturduğunu belirtiyor.
26 Mart 2024

Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına göre öğretmenlere karşı işlenen suçların cezaları yarı oranda artırılacak. Kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme gibi suçlarda cezalar artırılacak. Ayrıca, Milli Eğitim Akademisi'nde adayların teorik ve uygulamalı derslerde belirli başarı notlarını geçmeleri gerekecek. Yasadışı örgüt faaliyetlerine katılmak ve uyuşturucu kullanmak gibi durumlar kesin çıkarılma sebebi olacak.
6 Haziran 2024
İşaretlediklerim