Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, ekonomistler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Mayıs ayında faiz oranlarını 25 baz puan artıracağını ve 2023 yılının geri kalanında faiz oranlarını sabit tutacağını öngörüyor. Fed'in Mart ayındaki toplantısında dile getirilen ekonomik gerileme ve bankacılık sektöründeki stres endişeleri, piyasaların 2023 sonuna kadar en az 25 baz puanlık bir indirim beklentisine yol açtı. Ankete katılan 105 ekonomistin yaklaşık yüzde 90'ı Mayıs ayındaki toplantıda faiz artışı beklerken, 100 ekonomistin 59'u faiz oranlarının yıl boyunca değişmeyeceğini düşünüyor. Fed en son faiz oranlarını 25 baz puan artırarak yüzde 4,75-5 seviyesine çıkarmıştı ki bu son 16 yılın en yüksek seviyesi.
20 Nisan 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltti. Bu artış, piyasa aktörlerinin ve uluslararası kurumların beklentileriyle paralel bir hareket oldu. Daha önce düşük faiz politikasında ısrar eden iktidarın bu tutumu ekonomiyi krize sokmuştu. Ancak yeni yönetimin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Bu faiz artışı, piyasalar tarafından olumlu karşılandı.
26 Ekim 2023

Merkez Bankası'nın 2022 yılı faaliyet karından 30 milyar lira, 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasına bağışlanacak. Bankanın toplam karı 72,02 milyar lira olarak açıklanmış ve bu karın bir kısmının Hazine'ye aktarılması bekleniyor. Ayrıca, Merkez Bankası 2022'de yaklaşık 22 milyar lira kurumlar vergisi ödemiş olacak. 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında toplam vaat edilen 115 milyar liranın 74 milyarının yatırıldığı, geri kalanın ise henüz yatırılmadığı belirtilmiş ve AFAD'ın ödeme yapmayanları ifşa etmeye hazırlandığı bildirilmiş.
28 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla beklenen bir faiz indirimi beklentisine rağmen alındı. TCMB, enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görüldüğünü, ancak depremin arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini belirtti. Ayrıca, fiyat istikrarını sağlamak ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşmak için gerekli tüm araçları kullanmaya devam edeceğini ifade etti.
27 Nisan 2023

Muhalefet partilerinden ekonomi yetkilileri ve bazı ekonomistler, Merkez Bankası'nın tüzel kişilere döviz satışını durdurduğunu öne sürdüler. Bu durum, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak için yapılan piyasa dışı uygulamaların bir parçası olarak görülüyor. Bloomberg'in haberine göre, Merkez Bankası bankalara acil olmadıkça şirketlere dolar satışını sınırlama talimatı verdi. Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota ve CHP Sözcüsü Faik Öztrak, bu durumu sosyal medya üzerinden duyurdular.
11 Mayıs 2023

Merkez Bankası, ticari işletmeler arasında mal ve hizmet tedarikinde geç ödemelerde uygulanacak temerrüt faiz oranını yüzde 48 olarak belirledi. 2023 başında bu oran yüzde 11,75 idi. Ayrıca, alacak tahsili masrafları için talep edilecek asgari giderim tutarı 1310 lira olarak tespit edildi. Bu kararlar, Türk Ticaret Kanunu'nun 1530'uncu maddesi uyarınca alınmıştır.
2 Ocak 2024

Merkez Bankası'nın haziran ayında gerçekleştirdiği piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu TÜFE artış beklentisi %38,55 olarak belirlendi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 26,18 iken, 12 ay sonrası için bu beklenti 28,99'a yükseldi. Ayrıca, cari işlemler açığı beklentisi de artarak 40,3 milyar dolar oldu. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, ankete daha gerçekçi tahminlerde bulunan katılımcıların dahil edilmesi gerektiğini önerdi.
16 Haziran 2023

Merkez Bankası, TL'nin değer kaybını önlemek için dövizden TL'ye dönüşüm yükümlülüklerini değiştirdi ve bu hamleyle kur korumalı mevduat hesaplarını (KKM) daha cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, mevduat faizlerinin yüzde 40 seviyesine ulaşmasıyla KKM faizlerinin de yüzde 50'ye çıkabileceği ifade ediliyor. 31 Mart'ta KKM'ye uygulanan faiz sınırı kaldırılmış ve bankaların asgari faiz oranı olarak politika faizini, üst limiti ise kendilerinin belirlemesine olanak tanınmıştı.
18 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Hafize Gaye Erkan’dan oluşan yeni ekonomi yönetimi, döviz satma uygulamalarına son verirken, ithalatı kısmayı hedefliyor. Bu durum, enflasyonun hızlanmasına neden olabilir. Yeni yönetimin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası’nın da faiz artırması bekleniyordu. Ancak, faizler beklentilerin altında kaldığı için dolar ve avro kurları yükseldi.
21 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son politika toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik yapmamaya karar verdi ve politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit bıraktı. Daha önce Kasım ayında başlayan ve toplamda 500 baz puanlık bir indirim döngüsü gerçekleştiren Merkez Bankası, Aralık ve Ocak aylarında da faiz oranını sabit tutmuştu. Şubat ayında ise faizi 50 baz puan indirerek yüzde 8,5'e çekmişti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla bir faiz indirimi beklentisi oluşmuş, ancak Merkez Bankası bu beklentilere rağmen faiz oranını değiştirmemiştir.
23 Mart 2023

Türkiye'de ekonomik kriz ve düşük faiz politikasının ardından, Merkez Bankası'nın 22 Haziran'daki toplantısında faiz artırması bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurguluyor ve yüzde 20-40 arasında bir artış öngörülüyor. Şu anki faiz oranı yüzde 8,5 iken, Twitter'da ekonomi analizleri yapan 'beşyüzyedi' isimli kullanıcı, Merkez Bankası'nın faizi yüzde 20'ye çıkarması durumunda kredi kartı ve KMH faizlerinin aylık yüzde 2,36'ya yükseleceğini hesapladı.
15 Haziran 2023

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek demiryolu hattının yapımını görüşüyor. Bu proje, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın G-20 zirvesi dönüşü gündeme getirdiği ve BAE ile ortak çalışma başlatılacağını duyurduğu Basra-Bağdat-Türkiye-Avrupa demiryolu projesinin bir parçası. Abu Dabi merkezli ve 160 milyar dolarlık varlığı yöneten fon ADQ, demiryolu hattının hayata geçirilmesi için Türkiye ile görüşüyor. BAE, Türkiye ile dış ticaret hacmini 2030'a kadar 40 milyar dolara çıkarmak için işbirliğini artırmayı hedefliyor.
5 Ekim 2023

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), kumarı yasal hale getirmeye yönelik adımlar atabileceği yönünde sinyaller veriyor. Bloomberg ile konuşan kumar sektörü temsilcileri, hükümetin bu yönde bir adım atacağı konusunda umutlu olduklarını belirtiyor. Bazı hükümet yetkilileri kumarın yasallaştırılması için yakın gelecekte bir planları olmadığını ifade ederken, gayri resmi görüşmeler yapıldığına dair bilgiler de mevcut. ABD merkezli Wynn Resorts şirketi, BAE'de planladığı 3,9 milyar dolarlık yatırımın bir kısmının kumarı da içereceğini açıkladı. Şu anda İslami kurallarla yönetilen ülkede kumar oynamak iki yıl hapis cezası gerektiriyor.
5 Mayıs 2023

Türk beyaz eşya üreticisi Arçelik, ABD'li rakibi Whirlpool'un Avrupa faaliyetlerini ve Ortadoğu ile Afrika faaliyetlerini satın almak üzere anlaşmaya vardı. Avrupa faaliyetleri için Beko Europe adında yeni bir şirket kurulacak ve Arçelik bu şirkette %75 hisseye sahip olacak. Ortadoğu ve Afrika faaliyetleri için ise 20 milyon avro karşılığında prensipte anlaşma sağlandı. Bu gelişmelerin ardından Arçelik hisseleri yüzde 9,4 oranında değer kazandı.
17 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) uluslararası yatırım şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşmeler, Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi sırasında gerçekleşti. Erdoğan, Türkiye ve BAE arasındaki ticaret hacminin 20 milyar doları aştığını ve hedefin bunu 50 milyar doların üzerine çıkarmak olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'de faaliyet gösteren 600'e yakın BAE sermayeli firmanın olduğunu ve daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulundu.
13 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile Türkiye arasında beş yıllık bir işbirliği programının başladığını ve bu kapsamda ilk üç yılda 18 milyar dolarlık ilave finansman sağlanacağını açıkladı. Bu finansman, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlama ve işletmelerin yeşil dönüşüm sürecini destekleme gibi alanlarda kullanılacak. Dünya Bankası'nın Türkiye'ye olan toplam kaynak aktarımını 35 milyar dolara çıkardığı, bu işbirliğinin Türkiye'nin özel sektörünün geliştirilmesine ve kalkınma hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağı belirtildi.
10 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye beş yıllık işbirliği çerçevesinde ilk üç yılda 18 milyar dolarlık ek finansman sağlayacağını duyurdu. Ekonomist Mahfi Eğilmez, Dünya Bankası'nın sağladığı bu desteğin, projelere yönelik olduğunu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından sağlanan genel borç desteğinden farklı olduğunu açıkladı. Eğilmez, Dünya Bankası'nın kredilerinin projeye özel olduğunu ve geri ödeme sürelerinin uzun olduğunu, buna karşın IMF'nin borçlarının genel kullanım için olduğunu ve orta vadeli geri ödeme sürelerine sahip olduğunu belirtti.
11 Nisan 2024

Mısır, ciddi döviz sıkıntısını hafifletmek amacıyla kuzey kıyısındaki turistik kasabası Ras El-Hekma'yı 22 milyar dolara Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) sattı. Bu satış, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin yönetimine muhalifler tarafından sert eleştirilere yol açtı. Mısır Serbest Bölgeler Yönetimi Genel Müdürü Hüssam Heiba, projenin finansmanı, geliştirilmesi ve yönetilmesinden BAE'nin sorumlu olacağını ve yerli ile yabancı firmaların projeye katılacağını belirtti.
10 Şubat 2024

Dünya Bankası, Türkiye ile 2024-2028 yılları arasında gerçekleştirilecek olan mali ve teknik işbirliği programının imzalandığını ve programın detaylarını paylaştı. Program, Türkiye'ye 18 milyar dolarlık finansman sağlayacak ve bu finansmanın büyük bir kısmı özel sektörün geliştirilmesine yönelik olacak. Ülke İşbirliği Çerçevesi (CPF), üretkenlik artışı, istihdam ve kamu hizmet sunumu iyileştirilmesi, doğal afetlere karşı dirençlilik gibi üç ana strateji üzerine kurulu. Ayrıca, dijital teknoloji kullanımının hızlandırılması ve çeşitli sosyal eşitsizliklerin giderilmesine odaklanacak.
11 Nisan 2024

Dünya Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ile Türk sanayisinin hava kirleticileri ve sera gazı emisyonlarını azaltmasına yardımcı olmak amacıyla 416 milyon dolarlık bir kredi anlaşması imzaladı. Bu kredi, imalat sektörünün zararlı emisyonları azaltmak için temiz teknolojileri ve süreçleri benimsemesine yardımcı olacak bir projeyi finanse etmeyi amaçlıyor. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, bu adımın Türk sanayisinin küresel pazardaki rekabet gücünü artırmasının önemine dikkat çekti.
20 Nisan 2024
İşaretlediklerim