Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 26 internet sitesine erişim engeli getirilmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 17 Mayıs tarihli bülteninde duyuruldu. Erişim engeli kararı, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı.
18 Mayıs 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mart 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 22 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. Karar, SPK'nın Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı. Bu sitelerin adresleri SPK'nın yayınladığı bülten ile kamuoyuna duyuruldu.
10 Haziran 2023

Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle önce hedef gösterilmiş ve erişim engeli almıştı. Erişim engeli kaldırıldıktan sonra tekrar kapatılan platform, sürecin Anayasa Mahkemesi'ne taşınacağını belirtiyor. Ancak yüksek mahkemenin bazı dosyaları ağırdan aldığı ve yasağın iki-üç yıl sürebileceği ifade ediliyor. Bu gelişmelerin ardından Ekşi Sözlük yönetimi, kullanıcıların başlık açmasını zorlaştıran yeni kurallar getirdi.
13 Mart 2023

Apple, hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad'in Türkiye'den indirilmesini engelledi. Bu karar, Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hakimliği'nin Wattpad'e erişim engeli getirmesi üzerine alındı. Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Wattpad'in erişime engellenmesinin gerekçesinin henüz net olmadığını belirtti. İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) de bu durumu aktardı.
24 Temmuz 2024

İktidar yanlısı medya ve trollerin eleştirilerine maruz kalan Ekşi Sözlük, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle erişime engellendi. Ekşi Sözlük yönetimi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile iletişime geçmeye çalışsa da, erişim engelinin sebebi hakkında bilgi alamadıklarını belirtti. Kapatma kararı, sosyal medyada sansür olarak değerlendirildi ve geniş tepkilere yol açtı.
22 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremler sonrasında hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, sosyal medya platformunun üst düzey yönetimiyle yapılan toplantının ardından kaldırıldı. Ancak erişim kısıtlamasının kalkmasının ardından bu kez Twitter'da global bir sorun ortaya çıktı ve kullanıcılar tweet atma sınırlarına ulaştıkları uyarısıyla karşılaştı. Bloomberg ve Londra merkezli siber gözlemevi NetBlocks, platform kaynaklı bu sorunu doğruladı.
9 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 24 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 5 Temmuz tarihli bülteninde duyuruldu. Karar, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrasına dayanarak alındı.
6 Temmuz 2023

Türkiye'de X platformuna reklam verilmesi yasaklanmış olmasına rağmen, seçim sürecinde bazı adaylar bu yasağı ihlal ederek reklam verdi. İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), bu durumun adalet ve eşitlik ilkesine zarar verdiğini ve ifade özgürlüğü ihlallerine yol açabileceğini belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından temsilci belirleme yükümlülüğünü yerine getirmeyen X platformuna reklam verilmesi yasaklanmıştı. Yasağa uymayanlara 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabiliyor.
28 Mart 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya platformu Instagram'ın bu akşam 21:30'da yeniden erişime açılacağını açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti. Bu gelişme, sosyal medya kullanıcıları arasında büyük bir merak uyandırdı.
10 Ağustos 2024

Meta çatısı altında bulunan sosyal medya platformları Facebook ve Instagram, dünya genelinde erişim sorunlarıyla karşı karşıya. Downdetector verilerine göre, sorun New York saatiyle 10.00'da (TSİ:18.00) başladı ve yüz binlerce kullanıcıyı etkiledi. Türkiye'de de kullanıcılar hesaplarına giriş yapamadı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sorunun küresel kaynaklı olduğunu ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi tarafından yapılan incelemelerle doğrulandığını açıkladı.
5 Mart 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a getirilen erişim engelinin nedenini toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması olarak açıkladı. Bakan, Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde istenen sonucun alınamadığını ve şirketin Türkiye'nin kanunlarına uyması gerektiğini belirtti. İsmail Haniye ile ilgili yapılan taziye paylaşımlarının da engelin sebeplerinden biri olduğunu ifade etti.
6 Ağustos 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yasadışı yollarla kaldıraçlı forex işlemi yaptıran 21 internet sitesine karşı hukuki işlem başlatılacağını duyurdu. Bu sitelerin erişiminin engellenmesi için Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca gerekli işlemlerin yapılmasına karar verildi. SPK'nın düzenlemelerine aykırı hareket eden bu sitelerin tespiti, SPK'nın haftalık bülteninde yer aldı.
20 Ocak 2023

Instagram, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın iki paylaşımını daha sildi. Daha önce de Erbaş’ın Hamas lideri İsmail Haniye’yle ilgili taziye mesajı kaldırılmıştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram’a erişimi 2 Ağustos’ta engellemişti ve sekiz gün sonra platform tekrar açılmıştı. Ancak, Instagram'ın Erbaş’ın paylaşımlarını topluluk kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle silmeye devam etmesi dikkat çekti.
13 Ağustos 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın eleştiriler nedeniyle erişim engeli getirdiği Ekşi Sözlük'e reklam verdi. Reklamda '15 Mayıs'ta açılacak' ifadesi kullanıldı. Ekşi Sözlük, deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle hedef gösterilmiş ve erişim engeli almıştı. Erişim engeli kaldırıldıktan sonra tekrar kapatılan siteye şu anda sadece VPN ile erişilebiliyor.
17 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter'a Türkiye'den erişilememesinin teknik sorunlardan kaynaklandığını belirtti. Ancak siber güvenlik ve internet gözlemevi NetBlocks, yaşanan problemin Twitter'a uygulanan erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirdi. 6 Şubat'taki depremler sonrası Twitter, bilgi alışverişi ve yardım organizasyonları için aktif olarak kullanılıyordu. Kullanıcılar, platforma yavaşlık yaşadıklarını ve bazılarının sadece VPN ile girebildiklerini ifade etti.
8 Şubat 2023

Ekşi Sözlük, iktidarın deprem eleştirilerini içeren içerikler nedeniyle önce hedef gösterildikten sonra kapatılmış ve site yönetiminin itirazı üzerine erişim engeli kaldırılmıştı. Ancak BTK'nın itirazı sonucunda Ankara 5'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli yeniden uygulanmaya başlandı. Mahkeme kararında, sitede muhalif görüşlere yer verilmediği ve bu tür paylaşımların hızla kaldırıldığı iddia edilerek 'ifade özgürlüğü' gerekçesiyle kapatıldığı belirtildi.
3 Mart 2023

Meta şirketinin Twitter'a rakip olarak geliştirdiği sosyal medya platformu Threads, Türkiye'de bu gece itibarıyla erişime kapanacak. Rekabet Kurulu, Meta'nın kullanıcı verilerini Instagram ile izinsiz birleştirdiği gerekçesiyle soruşturma başlattı ve olası zararları önlemek amacıyla platformun Türkiye'deki erişimini durdurma kararı aldı. Threads, global çapta hızlı bir büyüme göstermiş ve yaklaşık bir yıl içinde 150 milyon aylık aktif kullanıcı sayısına ulaşmıştı. Meta, Türkiye'deki bu karara itiraz edeceğini ve sorunun çözülmesi için Rekabet Kurumu ile iletişimde kalacağını belirtti.
29 Nisan 2024

Ekşi Sözlük yönetimi, sitelerinin erişime kapatılmasının ardından BTK ile iletişim kurduklarını ve kapatma kararının herhangi bir içeriğe dayanmadığını duyurdu. Sözlük, iktidarın depremle ilgili ihmallerini eleştiren mecralar arasında yer aldığı için hedef gösterilmiş ve kapatılmıştı. Yönetim, BTK ile görüşme çabalarının ardından Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'nün yazısıyla alınan erişim kararının içerik dayanağı olmadığını belirtti ve karara karşı hukuki yolların izleneceğini açıkladı.
23 Şubat 2023

Twitter, Türkiye'de mahkeme kararlarına uymak ve platformun seçim süresince kullanılabilir olmasını sağlamak amacıyla dört hesap ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıkladı. Engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Twitter, mahkeme kararlarına itiraz etmeye devam edeceğini belirtirken, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın daha itaatkar ve hükümet dostu bir tutum sergilediğini ve ifade özgürlüğü için kötü bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023
İşaretlediklerim