KLİMİK Derneği, Türkiye'de Kraken olarak bilinen XBB.1.5 varyantının dalgasının başladığını tahmin ediyor, ancak Sağlık Bakanlığı'ndan resmi bir açıklama yapılmadı. Dernek, SARS-CoV-2 virüsünün mutasyonlarla yeni varyantlar oluşturmaya devam ettiğini ve mevcut varyantların klinik bulgularının öncekilerden farklı olmadığını belirtiyor. Ayrıca, mRNA aşılarının Omicron alt varyantlarına karşı en etkili olduğu ve aşı şemalarının güncellenmesi gerektiği vurgulanıyor. Dünya genelinde yapılan 13 milyar doz aşının güvenli olduğu ve ciddi yan etkilerinin olmadığı ifade ediliyor.
30 Ocak 2023

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), ABD'de hızla yayılan 'Kraken' adlı Covid-19 alt varyantı XBB.1.5'in Avrupa'da da yaygınlaşabileceğini açıkladı. ABD'de bu varyantın vakaların %40'ını oluşturduğu ve en hızlı büyüyen ikinci varyant olduğu belirtiliyor. ECDC, Kraken varyantının AB'de şu an düşük seviyelerde görüldüğünü ve kısa vadede vakaların artışına yol açmasının beklenmediğini ifade etti. Varyant, Avrupa'da az sayıda vakada tespit edilmiş durumda.
6 Ocak 2023

Omicron varyantının alt dallarından biri olan XBB.1.5, ABD'de Covid-19 vakalarının yüzde 40'ından fazlasında görülerek baskın hale geldi. Bu varyant, bağışıklık sistemini atlatırken hücrelere tutunma yeteneğini artıran F486P mutasyonuna sahip. DSÖ, XBB.1.5'in daha bulaşıcı olduğunu ancak önceki Omicron varyantlarından daha ciddi veya zararlı olduğuna dair bir gösterge olmadığını belirtiyor. Bilim insanları, aşılanmış nüfus için endişeli olmadıklarını, ancak savunmasız kişiler üzerindeki etkisi konusunda endişelerini dile getiriyorlar.
5 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Covid-19'un Eris varyantının Türkiye'de dokuz kişide görüldüğüne dair açıklamasına yanıt verdi. TTB, salgının yönetimindeki eksikliklerin endişe verici olduğunu belirtti. Ayrıca, salgının yeniden alevlenme riskine karşı bir hazırlık yapılmaması, bakanlığın internet sitesinde Covid-19'a ilişkin paylaşılan son verilerin 6 ay önceye ait olması ve sağlık otoritesinin aşı kararsızlığını/karşıtlığını gidermeye yönelik yeterli çabaya girişmemesi konularını eleştirdi. Dünya Sağlık Örgütü ise, Eris varyantının diğer varyantlardan daha fazla sağlık tehdidi oluşturmadığını belirtti.
15 Eylül 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, 'Hastalık X' adını verdikleri ve henüz bilinmeyen bir patojenden kaynaklanabilecek bir hastalığın, Covid-19 salgınından 20 kat daha ölümcül olabileceğini ve her beş yılda bir yeni bir salgın haline gelebileceğini ifade etti. DSÖ, Hastalık X için dünya genelinde hazırlıklı olunması gerektiğini vurgularken, Toronto Üniversitesi'nden bir profesör, bu durumun hızla yayılan bir hastalık tehdidine karşı dünyanın nasıl tepki vereceği konusunda varsayımsal bir hazırlık olduğunu belirtti.
22 Ocak 2024

Türk Tabipleri Birliği ve birçok uzmanlık derneği, Covid-19 pandemisinin devam ettiğini hatırlatarak, yeni mRNA aşılarının (XBB.1.5 suşunu içeren) temin edilip yüksek riskli gruplara uygulanmasının hayati önemde olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün aşılama önerilerini güncellediği ve yüksek riskli grupların belirlendiği belirtildi. Ayrıca, birçok ülkenin eski aşıları bırakıp güncellenmiş Covid-19 aşılarına geçtiği, ancak Türkiye'nin bu konuda bir adım atıp atmadığına dair Sağlık Bakanlığı'nın herhangi bir açıklama yapmadığı ifade edildi.
26 Eylül 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 aşılarının güvenli ve etkili olduğunu belirtti. Özellikle Avrupa ve ABD'de son 28 günde Covid-19 nedeniyle hastaneye yatışlar ve yoğun bakıma kabullerin arttığını söyledi. DSÖ'nün Covid-19'a Karşı Mücadele Teknik Heyeti Lideri Maria Van Kerkhove, Covid-19'un yaygın yeni varyantları olan EG.5.1 (Eris) , XBB.1.5 ve BA.2.86'nın (Pirola) ciddiyet düzeyinde bir değişiklik tespit etmediklerini ifade etti.
27 Eylül 2023

COVID-19, Amerika ve Avrupa'dan sonra Türkiye'de de yaz dalgası yaparak vaka sayılarında artışa neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü, test pozitifliğinin dünya genelinde yüzde 10'un, Avrupa'da ise yüzde 20'nin üzerine çıktığını açıkladı. Uzmanlar, risk grubundakileri korumak için yeni aşı ve tedavi seçeneklerinin gerekli olduğunu belirtiyor. Türkiye'de test yapma oranlarının azalması nedeniyle yeni varyantlar yeterince takip edilemiyor, ancak diğer ülkelerdeki seyirler üzerinden tahminler yürütülüyor.
12 Ağustos 2024

Türk Tabipleri Birliği, kızamık vakalarındaki artışa dikkat çekerek, düşük aşılama oranlarının halk sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı'nın aşı programlarına yeterince önem vermediğini savunan TTB, ulusal acil eylem planı yapılması gerektiğini vurguladı. COVID-19 pandemisi süresince aşılamada yaşanan aksaklıklar ve infodemi, kızamık vakalarının artmasına neden oldu. TTB, Sağlık Bakanlığı'ndan uzmanlık dernekleri ve meslek örgütleriyle toplantı yapmasını talep etti.
31 Ekim 2024

Dünya Sağlık Örgütü, tüberkülozun 2023 yılında Covid-19'u geride bırakarak en ölümcül bulaşıcı hastalık haline geldiğini açıkladı. 2023'te yaklaşık 8.2 milyon kişiye tüberküloz tanısı konulurken, toplam vaka sayısı 10.8 milyona ulaştı. DSÖ, hastalığın düşük ve orta gelirli ülkelerde yoğunlaştığını ve bu ülkelerin ciddi fon eksiklikleriyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Ayrıca, tüberkülozun ilaçlara dirençli formunun hala büyük bir halk sağlığı krizi oluşturduğu vurgulandı.
30 Ekim 2024

Türk Tabipler Birliği (TTB), Türkiye'de şimdiye kadar 12 kişiye M çiçeği enfeksiyonu tanısı konulduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Mpox salgınını küresel acil durum ilan etti. Sağlık Bakanlığı, süreci takip ettiğini belirterek henüz ek önlemlere ihtiyaç duyulmadığını açıkladı. TTB, Sağlık Bakanlığı'nı ve ilgili kuruluşları Mpox salgınıyla ilgili gerekli izlem ve önleme çalışmalarını yapmaya davet etti.
15 Ağustos 2024

Türk Tabipler Birliği (TTB), Türkiye'de şimdiye kadar 12 kişiye M çiçeği enfeksiyonu tanısı konulduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Mpox salgınını küresel acil durum ilan etti. Sağlık Bakanlığı, süreci takip ettiğini ancak henüz ek önlemlere ihtiyaç duyulmadığını belirtti. TTB, Sağlık Bakanlığı'nı ve ilgili kuruluşları Mpox salgınıyla ilgili gerekli izlem ve önleme çalışmalarını yapmaya davet etti.
15 Ağustos 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, CNN'de yaptığı açıklamada, dünyanın yeni bir salgına hazırlıklı olmadığını ifade etti. Covid-19 salgını sırasında yaşanan küresel koordinasyon sorunlarının hala devam ettiğini belirten Ghebreyesus, tüm ülkeleri pandemi anlaşmasını imzalamaya çağırarak, salgınla mücadelede kullanılan araçların ve önemli bilgilerin paylaşımını kolaylaştırmanın önemine dikkat çekti. Ayrıca, sistemdeki boşluklara işaret ederek, hazırlıksız olmanın olası bir salgında büyük riskler taşıdığını vurguladı.
19 Şubat 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı'na, Diyarbakır'da COVID-19 hastaları üzerinde 'Türk ışını' adı verilen bir tedavi yöntemiyle ilgili iddiaları sordu. TTB, bu çalışmanın neden Ankara yerine Diyarbakır'da yapıldığını ve etik kurallara uyulup uyulmadığını sorguladı. Ayrıca, klinik öncesi ve klinik araştırma aşamalarının nasıl gerçekleştirildiği, gönüllülerden onam alınıp alınmadığı ve araştırma sonuçlarının bilimsel kamuoyu ile paylaşılıp paylaşılmadığı gibi sorular yöneltti. TTB, bu soruları yazılı olarak da bakanlığa iletti.
10 Temmuz 2024

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, M çiçeği ve Covid-19 ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini ancak şu anda bir alarm durumunun olmadığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü, M çiçeği virüsünün yeni varyantının Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde hızla yayıldığını ve uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu duyurmuştu. Covid-19 vakalarının da birçok ülkede artışta olduğu belirtiliyor.
15 Ağustos 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 vakalarında dünya genelinde test pozitifliğinin yüzde 10'un, Avrupa'da ise yüzde 20'nin üzerine çıktığını açıkladı. DSÖ Salgın ve Pandemi Hazırlığı ve Önleme Direktörü Maria Van Kerkhove, virüsün evrimleşmeye devam ettiğini ve daha şiddetli bir virüs riski oluşturabileceğini belirtti. Kerkhove, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda en az 40 sporcunun virüse yakalandığını ve özellikle risk grubundakilerin hatırlatma dozunu almaları gerektiğini vurguladı.
6 Ağustos 2024

Hindistan, M çiçeği (mpox) virüsünün daha bulaşıcı Clade 1 varyantının bir kişide tespit edildiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, bu varyant için küresel halk sağlığı acil durumu ilan etmişti. Virüs, Dubai’den Kerala’ya dönen 38 yaşında bir erkekte tespit edildi. Hindistan daha önce bulaşıcılığı daha az olan Clade 2 varyantından 30’dan fazla vaka bildirmişti.
24 Eylül 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 17 endemik patojen türü için acilen yeni aşıların geliştirilmesi gerektiğini açıkladı. Bu patojenler arasında A Grubu Streptokok, Klebsiella pneumoniae, HIV-1 ve Hepatit C gibi hastalıklara neden olan organizmalar bulunuyor. DSÖ, bu araştırmanın endemik patojenlerin bölgesel ve küresel sağlık üzerindeki etkilerini önceliklendirmeye yönelik ilk küresel çaba olduğunu belirtti. Yetkililer, bulguların uzun süredir bilinen aşı önceliklerini tasdik ettiğini ifade etti.
5 Kasım 2024

Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü tarafından yürütülen uluslararası bir araştırma, Covid-19 salgınının 2019 ile 2021 yılları arasında dünya genelinde beklenen yaşam süresini 1,5 yılı aşkın süreyle azalttığını ortaya koydu. Araştırmacı Dr. Austin E. Schumacher, salgının yetişkinler üzerinde derin etkiler bıraktığını ve ülkelerin yüzde 84'ünde beklenen yaşam süresinin azaldığını belirtti. Bu durum, yeni patojenlerin potansiyel yıkıcı etkilerini gözler önüne seriyor.
13 Mart 2024

Belçika'da koyun, keçi, sığır ve ineklerde ölümcül mavi dil hastalığı yayılmaya devam ediyor. Federal Gıda Ajansı verilerine göre, toplam 874 hayvan virüse yakalandı ve bu hayvanların 544'ü Flamanca konuşulan bölgede bulunuyor. Hastalık özellikle koyunlar arasında yayılırken, ölümler de bu tür arasında görülüyor. Virüs insanlara bulaşmıyor ve bir sivrisinek türünden kaynaklanıyor.
20 Ağustos 2024
İşaretlediklerim