MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki son değişiklikleri ve Merkez Bankası'nın faiz oranını %15'e çıkarmasını eleştirdi. Acemoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, rasyonel politikalara dönüş hedefinin ciddi olmadığını, ekonomik politik gücün hala cumhurbaşkanı ve çevresinde olduğunu ve yapısal problemlerle nasıl başa çıkılacağı konusunda belirsizlik olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu adımların sadece kısa vadede zaman kazanmak için atıldığını öne sürdü.
22 Haziran 2023

Alaattin Aktaş, Türkiye'de yabancı bankaların piyasayı etkileme gücüne ve Türk Lirası'nın değer kaybına dikkat çekiyor. Yabancıların ve bazı yerel isimlerin Türk parasının değer kaybetmesi gerektiğine yönelik görüşlerini eleştiriyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetiminin, Türkiye'nin ekonomik politikalarında rasyonel bir zemine dönüş yapması gerektiğini belirtirken, yavaş yavaş eski politikalara kayma eğilimi gösterdiğini vurguluyor. Vatandaşların ise bu durum karşısında döviz ve altına yönelme eğiliminde olduğunu belirtiyor.
19 Mart 2024

Yakup Kepenek, Türkiye ekonomisinin sağlam bir temele oturması için gerekli olan üç ana kurumsal dayanağın; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kamu İhale Kurumu (KİK) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) olduğunu ifade etmiştir. Ancak, bu kurumların hukuki temeller üzerine sağlamlaştırılmadığı sürece, ekonominin mevcut krizden kurtulmasının mümkün olmadığını vurgulamıştır. Ayrıca, TCMB'nin sınırlı uygulama bağımsızlığına sahip olduğunu, ancak genel olarak ülke ekonomisinin bu üç kurumsal dayanaktan yoksun olduğunu belirtmiştir.
24 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF toplantılarında kendisini ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ı 'toplantıların yıldızları' olarak nitelendiren ekonomist Timothy Ash'e teşekkür etti. Şimşek, Türkiye'nin güçlü bir hikayesi olduğunu belirterek, fiyat istikrarının sağlanması, mali sağlığın yeniden sağlanması ve yapısal reformların uygulanması taahhütlerini yerine getirmeye kararlı olduklarını ifade etti. Bu taahhütler, Türkiye'nin ekonomik krizden çıkış stratejisinin bir parçasıdır.
13 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı büyüme verilerini değerlendirerek, kırılganlıkların önemli ölçüde azaldığını ve zorlu bir dönemin geride bırakıldığını belirtti. TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü. Şimşek, büyümede dengelenme başladığını, cari açığın daraldığını, risk priminin azaldığını ve dış kaynak girişlerinin arttığını ifade etti. Ayrıca, işsizlik oranının yüzde 8,8 ile yatay seyrettiği ve istihdamın bir önceki çeyreğe göre 205 bin kişi arttığı belirtildi.
2 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye fon akışında ciddi bir artış olduğunu ve ekonomik programa güvenin pekiştiğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin risk primindeki düşüş ve cari açıktaki azalma gibi göstergelerin ekonomik programın başarısını kanıtladığını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin kredi notunun yükseldiğini ve enflasyon beklentilerinde iyileşme olduğunu vurguladı. Şimşek, bütçe disiplini ve yapısal reformlarla ekonomiyi desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.
20 Mayıs 2024

Rahmi Turan, Türkiye'nin son beş yılda 'Tek Adam Sistemi' altında yönetilmeye başlamasıyla birlikte ekonomik ve sosyal dengelerin bozulduğunu savunuyor. Ekonomik krizin derinleştiğini, piyasaların istikrarsızlaştığını ve hükümetin durumu kontrol altına alma vaatlerinin gerçekleşmediğini belirtiyor. Ayrıca, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Dünya Bankası'ndan sağlanan finansmanla ilgili müjdelerinin, geçmişte yapılan harcamaların yanında yetersiz kaldığını ifade ediyor. Turan, ülkenin yönetim sisteminin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini öne sürüyor.
13 Nisan 2024

Türkiye hem siyasi hem de ekonomik olarak derin bir krizden geçmekte ve bu iki alanda da normalleşmenin şart olduğu vurgulanıyor. Ekonomide Mehmet Şimşek yönetiminde rasyonel politikalar izlenmeye başlandığı, ancak siyaset alanında benzer bir sürecin başlaması gerektiği belirtiliyor. AKP'nin yerel seçimlerdeki performansı ve kutuplaştırma siyasetinin sonuçları ele alınarak, siyasi ve ekonomik normalleşme için demokratikleşme ve rasyonel politikaların önemi üzerinde duruluyor. İstanbul ve Ankara seçim sonuçlarının, AKP için normalleşme sürecine yönelik bir dönüm noktası olabileceği ifade ediliyor.
30 Mart 2024

Hakan Kara, Türkiye'nin yılın ikinci yarısında düşük büyüme ve yüksek enflasyon ile karakterize edilen stagflasyon yaşayacağını öngördü. İktidarın son bir buçuk yıldır uyguladığı ekonomi politikaları sonucu bütçe sorunları, dış açık ve enflasyon rekorlarına dikkat çekti. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanması ve piyasalar tarafından olumlu karşılanmasına rağmen, Kara, ekonomik sorunların faturasının Şimşek'e kesileceğini ifade etti. Ayrıca, döviz kurlarında yaşanan büyük artışlar ve Şimşek'in ekonomide sıkılaştırıcı önlemler alması bekleniyor.
8 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın yeni başkan yardımcısı Cevdet Akçay'ın, geçmişte iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdiği ortaya çıktı. Akçay, seçimlerden önce yaptığı bir açıklamada, mevcut iktidarın devam etmesi durumunda ekonomi politikalarının değişmeyeceğini belirtmişti. Ayrıca, Akçay'ın, AKP'nin yarattığı orta sınıfın zarar gördüğünü ve Merkez Bankası'nın dünyevi bir iş yaptığını, bu nedenle uhrevi unsurların karıştırılmaması gerektiğini ifade ettiği görüldü.
28 Temmuz 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'de kamu harcamaları, vergi politikaları ve mali disiplin konularında yaşanan sorunlara dikkat çekiyor. Bütçe kaynaklarının popülizm ve şatafat için kullanılmasının, kamu özel işbirliği ile yapılan yatırımların atıl kalmasının ve kamu yatırımlarının piyasa maliyeti üzerinde yapılmasının kamu kaynaklarının etkin kullanılmadığını gösterdiğini belirtiyor. Ayrıca, ücret artışlarının verimlilik artışına ve fiyatların frenlenmesine katkı sağlayabileceğini ifade ediyor. Korkmaz, mevcut siyasi yapı ve koşullarda Merkez Bankası'nın sıkı para politikası uygulamasının bile istikrarı sağlamakta yetersiz kalacağını öne sürüyor.
23 Şubat 2024

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminin başına geçmesiyle borsada bir yükseliş olabileceğini ancak bu yükselişin sınırlı kalacağını belirtti. Piyasaların bir haftadır Şimşek'in bakan olma ihtimalini fiyatladığını ve borsanın bu süreçte yükseldiğini ifade etti. Ağaoğlu, Şimşek'in açıklayacağı programın güven oluşturup oluşturmayacağını ve kurdaki hareketlerin bu programa bağlı olarak nasıl etkileneceğini zamanla göreceğimizi söyledi.
5 Haziran 2023

Akif Beki, TÜİK Başkanı'nın enflasyon verilerinin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyon yaklaşımıyla uyumlu olmadığını belirtti. Beki, TÜİK'in verilerinin düşük enflasyon gösterirken, Türkiye'de yüksek enflasyon yaşandığını vurguladı. Ayrıca, büyük şirketlerin dolar borçlarının TL'ye çevrilmesinin enflasyon üzerindeki etkisinin farklı yorumlandığını ifade etti. Bu çelişkilerin memur, emekli ve asgari ücretli vatandaşlar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını savundu.
11 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik dönüşümün zaman alacağını ve sabırlı olunması gerektiğini belirtti. Şimşek, göreve geldiği dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarının rekor seviyelere ulaştığını, ancak 'rasyonel zemin' vurgusuyla göreve başladığını ifade etti. Şimşek'in göreve gelmesinin ardından dolar ve avro yükselirken, Merkez Bankası enflasyon beklentisini iki buçuk katına çıkardı.
27 Eylül 2023

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasını önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor, ancak bu olumlu havanın ne kadar süreceği konusunda şüpheleri var. Nureddin Nebati'nin bakanlık döneminde ekonomide yaşanan sorunlara değinilirken, Şimşek'in atanmasıyla Türkiye'nin ekonomi politikalarında bir 'U dönüşü' yapabileceği ancak bu durumun ne kadar sürdürülebilir olacağı tartışılıyor. Analistler, Şimşek'in bağımsızlığı ve ekonomi modelindeki potansiyel değişiklikler konusunda kuşkulu.
5 Haziran 2023

Türkiye'de seçimlerin ardından ekonomik durumun nasıl iyileştirileceği tartışılmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ekonomi yönetimine getirmeyi düşünüyor. Uzmanlar, Türkiye'nin ekonomik politikalarının risk taşıdığını ve zorlu önlemler gerektirebileceğini belirtiyor. Merkez Bankası'nın döviz rezervleri negatif bölgeye düşmüş durumda. Analistler, faiz oranlarını yükseltmek veya Türk Lirası'nın değer kaybına izin vermek arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, Şubat ayındaki depremlerin ekonomi üzerindeki etkisi ve hükümetin faiz oranlarını yükseltme zorunluluğu da gündemde.
31 Mayıs 2023

Bloomberg yazarı Bobby Ghosh, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi politikalarından vazgeçmediği sürece, Mehmet Şimşek gibi isimlerin sadece 'vitrin süsü' olacağını belirtti. Şimşek'in geçmişteki ekonomi yönetimi deneyimine değinilerek, Erdoğan'ın ekonomik fikirlerinden vazgeçmedikçe herhangi bir atamanın yatırımcılar için anlam ifade etmeyeceği vurgulandı. Ghosh, Şimşek'in geçmişteki başbakan yardımcılığı döneminde yaşadığı deneyimlerden ve sonrasında bağımsız bir düşünür olarak güvenilirliğini kısmen kaybettiğinden bahsetti.
1 Haziran 2023

Britanyalı ekonomist Timothy Ash, eski AKP'li bakan Mehmet Şimşek'in ekonomideki krizi aşmak için yeniden göreve getirilme çabalarının artık çok geç olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın piyasalara olumlu mesaj vermek amacıyla Şimşek'e yönelik bir beklenti içinde olduğu ancak ekonomistler ve aracı kurumların bu gelişmelerin piyasalar üzerinde sınırlı etkisi olacağını düşündüğü belirtildi. Ash, Erdoğan'ın piyasa yanlısı AKP seçmenini geri kazanmaya çalıştığını, ancak kimsenin Erdoğan'ın seçimlerden sonra ortodoks ekonomi politikalarına döneceğine inanmadığını söyledi.
8 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesinde yer alması için eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüğü ve Şimşek'in ekonominin başına geçmesi durumunda tam koordinasyon yetkisi talep ettiği bildirildi. Şimşek, Merkez Bankası'na sürekli müdahale edilmemesini ve yabancı yatırımcılara güven verecek adımların atılmasını istiyor. Erdoğan ve Şimşek arasında faiz politikası ve Merkez Bankası'nın yapısı konusunda fikir ayrılıkları bulunuyor ve Şimşek'in göreve dönüşü için kesin bir karar vermediği ifade ediliyor.
30 Mayıs 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye'de dolar/TL kurunun ekonomi yönetimi tarafından kontrollü bir şekilde yükseltildiğini, ancak daha fazla yükselmesinin istenmediğini ifade etti. İhracatçıların Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmede 25-26 TL seviyesini 'denge kur' olarak talep ettikleri belirtildi. Şatıroğlu, Mehmet Şimşek'in kabineye girmesi durumunda Merkez Bankası politikalarında değişiklik yapabilecek güce sahip olabileceğini ve bu durumun TL'nin seyrini etkileyebileceğini söyledi. Ayrıca, mevcut politikaların devam etmesi halinde Türkiye'yi 2001 krizinden daha büyük bir ekonomik krizin beklediğini öne sürdü.
1 Haziran 2023
İşaretlediklerim