İstanbul'da son günlerde etkili olan yağışlar nedeniyle, şehre su sağlayan barajların doluluk oranlarında artış gözlendi. İSKİ verilerine göre, 11 Kasım'da %16,18'e kadar düşen doluluk oranları, yağışlarla birlikte %20,54 seviyesine yükseldi. En yüksek doluluk oranı %40,14 ile Ömerli Barajı'nda kaydedilirken, en düşük oran %5,7 ile Sazlıdere Barajı'nda görüldü.
19 Kasım 2023

Sakarya'nın Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinde yoğun dalga ve rip akıntısı nedeniyle denize girilmesi yasaklandı. Sahillerde görevli belediye cankurtaran ekipleri, kırmızı bayraklarla vatandaşları uyardı. Samsun Valiliği de olumsuz hava koşulları nedeniyle bugün ve yarın denize girilmemesi uyarısında bulundu. Meteoroloji, beş ili 'sarı' kodla uyardı.
7 Temmuz 2024

Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından geçen 32 gün sonrasında, Hatay'da musluk suyunun içilebilir durumda olmadığı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından belirtildi. Hatay Belediyesi, şehir genelindeki su kaynaklarından alınan numunelerin analiz edildiğini ve sonuçlar çıkana kadar şebeke sularının içme suyu olarak kullanılmaması gerektiğini duyurdu. Bakan Koca, deprem bölgesinde herhangi bir salgın belirtisi olmadığını da ifade etti.
8 Mart 2023

Ege ve Marmara Bölgeleri'ndeki kıyılar, özel işletmelerin projeleriyle işgal tehdidi altında. İstanbul'da sahil şeridinin özel işletmeler tarafından işgal edilmesi, halkın kıyılara erişimini kısıtlıyor. Çanakkale'de Deka Mineral Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin rıhtım projesi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Çeşme-Şifne Yat Limanı projesi gibi yeni projeler, kıyıların özelleştirilmesi ve halkın erişim hakkı konusunda endişe yaratıyor. Bu durum, toplumsal, ekolojik ve ekonomik boyutlarıyla ele alınarak, halkın kıyılara erişim mücadelesinin önemini vurguluyor.
21 Mayıs 2024

Türkiye, 30 Nisan-6 Mayıs tarihleri arasında yoğun yağışların etkisi altında olacak. Marmara, İç Ege, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz bölgeleri ile Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis'te sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar görülecek. Yağışların miktarının fazla olması nedeniyle ani sel ve su baskınlarına yol açabileceği, dolu ve yıldırım düşme riski sebebiyle vatandaşların dikkatli olmaları gerektiği belirtiliyor. Hava sıcaklıkları genellikle mevsim normalleri üzerinde seyredecek.
29 Nisan 2024

Gaziantep'in Araban ilçesindeki Karasu Deresi'ne bir işletmenin atık su bırakması sonucu toplu balık ölümleri meydana geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan incelemeler sonucunda, dereye atık su bırakan zeytinyağı ve fıstık kavlatma tesisine 465 bin lira para cezası kesildi. Valilik, çevre kirliliğine neden olan işletmelere karşı denetimlerin süreceğini belirtti.
23 Ağustos 2024

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde bulunan Pembe Göl, yılın bazı dönemlerinde kiremit ve pembe renklere bürünüyor. Bu renk değişimi, gölde bulunan 'dunaliella salina' adlı mikroskobik canlının sıcaklık ve tuzluluğun artmasıyla fazla üremesi sonucu gerçekleşiyor. Özellikle ağustos, eylül ve bazen ekim aylarında gözlemlenen bu durum, gölün turistik cazibesini artırıyor. Göl, yoğun tuz oranı nedeniyle gözle görülür canlı yaşamına ev sahipliği yapmıyor.
22 Ağustos 2024

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Antalya Kumluca'daki plajda yerleştirilen şezlong ve şemsiyelerin deniz kaplumbağası yuvalarını kapattığını ve bazı yavruların öldüğünü belirtti. Vakıf, belediye ve halkı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ayrıca, sahillerdeki ışık kirliliğinin de kaplumbağa yavrularının doğru yönü bulmasını zorlaştırdığına dikkat çekildi.
25 Ağustos 2023

Amasya şehir merkezinden geçen Yeşilırmak'ta balık ölümleri tespit edildi. Irmağın su renginin değişmesiyle birlikte yüzeye çok sayıda ölü balık çıktı. Vatandaşların durumu yetkililere bildirmesi üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü inceleme başlattı. Ölü balıkların kıyıya vurması ve suyun koyulaşması üzerine yapılan incelemeler devam ediyor.
29 Haziran 2024

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde sabaha karşı başlayan sağanak, İğneada beldesinde su baskınları ve dere taşkınlarına yol açtı. İğneada'da bulunan turizm tesisindeki birçok bungalov ev taşkın dolayısıyla sürüklendi. Bölgede ormanda mahsur kalan iki kişi, ekiplerce kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Kırklareli Valisi Birol Ekici, sel nedeniyle kaybolan iki kişinin cansız bedenine ulaşıldığını, dört kişiyi arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
5 Eylül 2023

İstanbul'da etkili olan sağanak nedeniyle Esenyurt'ta Haramidere'nin istinat duvarı çöktü. Olay sonucunda Evren Oto Sanayi Sitesi'nin bir kısmı sular altında kaldı. İlçede daha önce yaşanan sel felaketinin ardından İSKİ tarafından başlatılan ıslah çalışması kapsamında yapılan beton bloklar parçalandı ve dere yatağına düştü. Ekipler, tahliye çalışmalarına devam ediyor.
1 Ekim 2023

Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrasında su şebekelerinin kontrol edilmesi gerektiğini, kaynağı belirsiz suların içilmemesi ve kullanılmaması gerektiğini belirtti. Depremlerin su dağıtım sistemlerine zarar verebileceğini ve bulaşıcı hastalık riskini artırabileceğini ifade etti. Ayrıca, zarar gören borulardan kanalizasyon ve endüstriyel atıkların su sistemine karışma riskine dikkat çekti. Güvenli olmayan suların kaynatılarak kullanılması gerektiğini vurguladı.
7 Şubat 2023

Samsun'da gece başlayan ve sabah saatlerinde şiddetini artıran sağanak yağış, rögarların taşmasına, trafikte aksamalara ve bazı ev ve iş yerlerinin su basmasına neden oldu. Ayrıca ağaçlar devrildi ve bazı mahallelerde yoğun su birikintileri oluştu. Belediye ekipleri, tıkanan rögarları açmak ve yağmur suyunu tahliye etmek için çalışmalarını sürdürüyor.
3 Eylül 2023

Sakarya'nın Karasu ilçesinde etkili olan sağanak yağış sonucu oluşan su birikintisinde mahsur kalan iki köpek yavrusu, Karasu Belediyesi Geçici Hayvan Barınağı ekipleri tarafından kurtarıldı. Ekipler, çalılık alanda mahsur kalan yavrulara ulaşmak için yol açtı. Kurtarılan köpek yavruları sağlık kontrolünden geçirildikten sonra iyileştiklerinde annelerinin yanına bırakılacak.
8 Temmuz 2023

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul'da Büyükçekmece ve Küçükçekmece göllerinin çevresi, Ayamama Vadisi, Veli Efendi, Zeytinburnu, Haliç çevresi ve Kadıköy Kurbağalıdere gibi bölgelerde sıvılaşma riskinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'un yüzde 5'inden azında sıvılaşma riski bulunurken, şehrin yüzde 20'si çok zayıf zemin üzerinde yer alıyor. Sağlam zeminler ise Bebek, İstinye, Maslak, Şişli, Beşiktaş, Üsküdar ve kuzey bölgelerinde bulunuyor. Tüysüz, 6,5 ve üzeri büyüklükteki depremlerde sıvılaşma riskinin arttığını, ancak İstanbul'da Hatay gibi yoğun sıvılaşma beklentisi olmadığını ifade etti.
7 Mart 2023

Ordu’nun Çaybaşı ve İkizce ilçelerinde etkili olan şiddetli yağışlar sele ve heyelana neden oldu. Çaybaşı ilçesinde 83 yaşındaki Hatice Kocakoç sele kapılarak hayatını kaybetti. İkizce ilçesinde ise şiddetli yağışlar heyelana yol açtı ve bazı mahallelerin yolları kapandı. Ekipler, heyelanlara müdahale etmek için çalışmalarını sürdürüyor.
7 Temmuz 2024

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, İstanbul Boğazı'ndaki tarihi yalılarda yaşayan bazı sakinler, deprem korkusu nedeniyle bu evleri terk etmeye başladı. 1983 tarihli Boğaziçi Kanunu'na göre yenilenmesi yasak olan bu binaların bulunduğu semtlerde yaşayanlar, depreme daha dayanıklı ve güvenli konutlar arıyorlar. Sektör temsilcileri, bu tür yapılar için yenileme hakkının getirilmesi gerektiğini savunuyor.
9 Mart 2023

Ordu ve Samsun'da yaşanan şiddetli yağışlar sel ve heyelan riskini artırınca, bu bölgelerdeki bazı okullarda eğitime ara verilme kararı alındı. Ordu Valisi Tuncay Sonel, il genelinde beklenen şiddetli yağışlar nedeniyle taşımalı eğitime bir gün süreyle ara verildiğini açıkladı. Samsun'un Ayvacık, Salıpazarı ve Ladik ilçelerindeki tüm okullar ile Atakum ve Canik ilçelerindeki taşımalı eğitim de aynı sebepten dolayı durduruldu.
6 Haziran 2023

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangının nedeni henüz bilinmiyor. İhbar üzerine bölgeye orman ve itfaiye ekipleri sevk edildi ve ekiplerin yangına karadan müdahalesi sürüyor. Yangının Kazdağları Milli Parkı’na girişlerin yasaklanmasına ve Çankırı ile Muğla'daki diğer yangınlarla ilgili endişelere yol açtığı belirtiliyor.
21 Ağustos 2024

Mersin Körfezi'nde son bir aydır deniz yüzeyinde köpüklenme artışı gözlemlendi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, bu durumun Marmara Denizi'ndeki müsilajla eşdeğer olduğunu ve kirliliğin ana kaynağının karasal girdiler olduğunu belirtti. Salihoğlu, kirliliğin deniz ekosistemlerini ciddi şekilde tehdit ettiğini ve acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
13 Ağustos 2024
İşaretlediklerim